Bisnes

Kejayaan Adalah Tentang Cara Berfikir

March 22, 2017 Bisnes
Thumbnail image for Kejayaan Adalah Tentang Cara Berfikir

Seorang anak murid saya dalam bisnes mengadu, dia rasa lemah semangat untuk bina bisnes sebab kenalan dia maju dalam bisnes sangat cepat berbanding dia. Saya senyum sambil kami menikmati sarapan Nasi Kerabu…. Saya tanya dia balik, apa yang dia fikir kalau kenalan dia tu sama-sama buat bisnes bertahun-tahun tapi bisnesnya tak maju-maju? Adakah dia rasa […]

Mentor Sebagai Pendorong Kemajuan Bisnes

March 9, 2017 Bisnes
Thumbnail image for Mentor Sebagai Pendorong Kemajuan Bisnes

Cara kerja makan gaji tak sama dengan bisnes. Orang bekerja bila bos suruh, suka tak suka kita tetap buat. Walaupun kita benci boss sekalipun, kita buat juga apa yang dia suruh. Walaupun akhirnya pekerjaan itu bukan milik kita, kita tetap buat mengikut arahan bos. Kerja kita tetap jalan… Dalam bisnes berbeza. Antara cabaran besar bila […]

Kualiti Terpenting Berjaya Dalam Bisnes

November 4, 2016 Bisnes
Thumbnail image for Kualiti Terpenting Berjaya Dalam Bisnes

Pesan En. Syukor Hashim yang merupakan salah seorang guru bisnes saya, katanya kualiti paling penting untuk berjaya dalam bisnes ialah kejujuran. Bila orang mahu berurusan dengan kita, mereka menilai kita samada “boleh dipercayaai” atau “tak boleh dipercayaai”. Itu penilaian pelanggan yang paling penting supaya setiap duit yang mereka bayar adalah berbaloi. Berbaloi bukan bermaksud murah, […]

Istimewanya Peniaga Yang Amanah Di Syurga Nanti

September 15, 2016 Bisnes
Thumbnail image for Istimewanya Peniaga Yang Amanah Di Syurga Nanti

Saya adalah peniaga emas. Saya dealer (ejen) Public Gold yang dibayar komisyen. Setiap orang yang saya “introduce” membeli emas, Public Gold akan bayar komisyen. Maka salah satu tanggungjawab penting saya ialah berikan ilmu dan nasihat yang betul tentang emas. Bila sesiapa contact saya suruh datang ke tempat dia dan ajar dia secara “face-to-face” tentang emas, […]

Jangan Tunggu Perfect Time

May 17, 2016 Bisnes
Thumbnail image for Jangan Tunggu Perfect Time

Nanti dah pencen, nak mula berniaga sebab waktu itu dah tak ada komitmen kerja, anak-anak pun dah besar. Bila anak-anak dah besar, bisnes akan lebih kencang sebab anak-anak dah boleh urus diri sendiri dah, maka boleh lah fokus bisnes. Bila dah jalankan bisnes secara sepenuh masa, maka bisnes akan lebih kencang sebab banyak masa dapat […]

Pilih Komisyen atau Gaji Tetap?

April 12, 2016 Bisnes
Thumbnail image for Pilih Komisyen atau Gaji Tetap?

Sewaktu saya menunggu isteri membeli barang di sebuah kedai, ada seorang jurujual UNIFI minta saya snap foto di booth UNIFI yang baru dibukanya betul-betul berhadapan kedai. Jurujual (berumur sekitar awal 20-an) itu nak hantar foto kepada bossnya sebagai bukti dia bertugas membuka booth. Sebaik sahaja snap foto, saya terus tanya, adakah dia dibayar gaji tetap […]

Kepentingan Home Office Dalam Kemajuan Bisnes

March 16, 2016 Bisnes
Thumbnail image for Kepentingan Home Office Dalam Kemajuan Bisnes

Bagi siapa yang serius membina bisnes untuk masa depan, atau nak jana pendapatan yang besar dari bisnes walaupun secara sambilan, salah satu perkara yang WAJIB dibuat ialah adakan HOME OFFICE sendiri, atau sekurang-kurangnya WORKSTATION sendiri di rumah. Adakan satu ruang kerja khas di rumah kita hanya untuk; (1) lakukan urusan bisnes, (2) simpan dokumen bisnes, […]

Jangan Buang Masa Menunggu Pelaburan

January 12, 2016 Bisnes
Thumbnail image for Jangan Buang Masa Menunggu Pelaburan

Saya sangat tak galakkan strategi pelaburan “buy low, sell high” kepada mereka yang bermodal kecil sebab kesian dengan mereka. Buang masa sahaja menunggu nilai pelaburan itu meningkat. Kalau nak beli emas, beli untuk SIMPANAN sahaja dahulu, jangan fikir untuk PELABURAN lagi. Daripada menunggu harga emas yang tak tahu bila akan naik, lebih baik fokus bina […]

Peniaga Yang Amanah Bersama Para Nabi

November 10, 2015 Bisnes
Thumbnail image for Peniaga Yang Amanah Bersama Para Nabi

Wujudnya bisnes sebab setiap manusia ada keperluan. Keperluan manusia berbagai-bagai. Bermula dari lahir sampai mati, hatta nak dikebumikan pun ada keperluan. Tetapi setiap manusia tak mampu penuhi semua keperluan dan kehendak diri sendiri melainkan ada orang lain yang bantu penuhi keperluan mereka. Di situlah perlunya ada orang berniaga. Kalau tak ada orang berniaga, semua orang […]

Cara Membuat Slip Gaji Untuk Bisnes Sendiri

October 6, 2015 Bisnes
Thumbnail image for Cara Membuat Slip Gaji Untuk Bisnes Sendiri

Walaupun ada pendapatan yang bagus dalam bisnes, masalah biasa orang yang berniaga sendiri atau yang kerja sambilan ialah susah dapat pinjaman bank untuk beli harta sebab tiada rekod yang menunjukkan dia ada pendapatan tersebut. Jadi pendapatan sebesar mana sekalipun, kalau tak ada bukti pendapatan, bank tak dapat bagi pinjaman. Saya pernah tunjukan cara buat pinjaman […]

Pelaburan Terbaik Bagi Pendapatan Kecil

August 10, 2015 Bisnes
Thumbnail image for Pelaburan Terbaik Bagi Pendapatan Kecil

Jangan buang masa cari pelaburan terbaik di dunia (sebab ianya tak wujud), terutamanya bagi mereka yang berpendapatan kecil. Berdasarkan pengalaman saya, pelaburan terbaik bagi mereka yang berpendapatan kecil ialah mulakan bisnes sendiri dan belajar memajukan bisnes. Bila ada bisnes sendiri, kita boleh ‘tentukan’ pendapatan kita sendiri. Kalau nak pendapatan besar, kena usahakan bersungguh-sungguh. Tetapi kalau […]

Buat Apa Yang Betul Dengan Sabar

May 19, 2015 Bisnes
Thumbnail image for Buat Apa Yang Betul Dengan Sabar

Baru beberapa hari saya syorkan seorang yang nak beli emas RM50,000 dari saya supaya JANGAN BELI EMAS disebabkan pada perkiraan saya, ianya tak bersesuaian dengan situasi kewangan dia, tetapi dua hari selepas itu, Allah ganti balik jualan RM50,000 kepada saya, alhamdulillah. Saya benar-benar percaya, kalau kita buat perkara yang betul, rezeki itu tak akan ke […]

Bina Pengaruh Dengan Berguru

May 10, 2015 Bisnes
Thumbnail image for Bina Pengaruh Dengan Berguru

Guru saya berpesan, “People will follow other people who follow other people”. Maksudnya, orang yang nak ikuti jejak langkah kita, dia akan selidik siapa guru kita, dari mana ilmu yang kita belajar. Orang tak akan senang-senang ikut kita kalau kita cuma nampak pandai sebab kita pandai-pandai. Antara faktor penting kenapa pakar kewangan, Robert Kiyosaki berjaya […]

PG Trip Ke Germany & Switzerland – Hari Pertama (Frankfurt)

March 13, 2015 Bisnes
Thumbnail image for PG Trip Ke Germany & Switzerland – Hari Pertama (Frankfurt)

Ini trip ke-3 saya bersama Public Gold. Tahun 2013 kami ke Cape Town, tahun 2014 ke Jepun dan tahun ini  kami ke Germany dan Switzerland. InsyaAllah tahun depan ada rezeki, kami akan ke Turkey. Dalam banyak-banyak trip, trip ini paling special bagi saya sebab dapat bawa bersama buah hati saya (isteri saya) sekali sebab anak […]

10 Persiapan Sebelum Saya Berhenti Kerja

December 1, 2014 Bisnes
Thumbnail image for 10 Persiapan Sebelum Saya Berhenti Kerja

1 Disember 2014, genaplah setahun saya berhenti kerja. Pejam, celik, pejam, celik, rupa-rupanya dah setahun tak masuk pejabat. Alhamdulillah, nikmatnya hidup sebagai usahawan bebas. Berkerja dari rumah, waktu kerja yang fleksible, tak perlu bersesak-sesak dengan jalan yang jammed pagi dan petang, bekerjasama suami isteri, waktu rehat ikut suka saya, dan cuti pun ikut suka saya! […]

Rahsia Mudah Lulus Pinjaman Tanpa Slip Gaji

November 4, 2014 Bisnes
Thumbnail image for Rahsia Mudah Lulus Pinjaman Tanpa Slip Gaji

Alhamdulillah, saya baru dapat kelulusan bank untuk tambah lagi pemilikan hartanah yang boleh bagi “positive cashflow”. Ini hartanah pertama yang saya beli lepas tiada lagi slip gaji. Sekarang saya baru dapat ‘baikpulih’ salah satu kesilapan yang saya buat semasa berhenti kerja iaitu tak ‘jaga’ Current Account (Akaun Semasa). Sedangkan Current Account tu alat untuk buktikan […]

eBook Rahsia Bisnes Kerajaan (Edisi Finale)

October 27, 2014 Bisnes
Thumbnail image for eBook Rahsia Bisnes Kerajaan (Edisi Finale)

Selama ni saya memang tak pernah ambil tahu pasal urusniaga dengan kerajaan sebab ianya terlalu sinonim dengan rasuah. Yang saya dengar, hanya kroni jer boleh dapat kontrak dengan kerajaan. Yang lain tu sekadar dapat sub-kontrak jer. Jadi saya malas nak explore bisnes dengan kerajaan sebab bagi saya, orang yang ada cable jer berpeluang. Tapi rupa-rupanya […]

Jangan Berhenti Kerja Dulu!

October 19, 2014 Bisnes
Thumbnail image for Jangan Berhenti Kerja Dulu!

Jangan berhenti kerja lagi… Sabar dulu… Bukan semudah itu saya berhenti kerja. Buat bisnes sikit, income baru cecah 4 angka, terus hantar surat resign. Dah 10 tahun saya dalam bisnes, saya perhati majoriti mereka yang terlalu gopoh berhenti kerja akhirnya terpaksa cari kerja semula! Ya betul, terpaksa cari kerja lain untuk survive. Bukan sahaja bisnes […]

Bantu Customer Bukan Dengan Harga Murah

September 11, 2014 Bisnes
Thumbnail image for Bantu Customer Bukan Dengan Harga Murah

Salah satu cabaran orang baru nak berniaga ialah rasa tak tergamak nak ‘caj’ customer. Kalau modal produk RM80, nak jual pada harga RM100 pun rasa tak patut. Rasa macam ambil kesempatan atas customer jer. Mungkin kalau jual harga RM85 jer baru rasa tergamak. Yang lebih-lebih tu rasa bersalah sedangkan duit minyak nak pergi ambil barang […]

6 Keuntungan Menjadi Dealer Public Gold

August 19, 2014 Bisnes
Thumbnail image for 6 Keuntungan Menjadi Dealer Public Gold

[Kemaskini 25 Oktober 2016] Kalau ada bajet cukup, dan alang-alang beli emas, jadilah terus dealer Public Gold sebab dealer boleh untung dalam semua urusniaga dan semua keadaan harga emas samada naik atau turun. Beli emas untuk diri sendiri untung, jual emas sendiri pun untung. Harga emas naik untung, harga emas turun mendadak lagi untung. Syaratnya, […]