Ar-Rahnu

Ar-Rahnu Terbaik Pajak Emas Public Gold

June 13, 2017 Ar-Rahnu
Thumbnail image for Ar-Rahnu Terbaik Pajak Emas Public Gold

Emas adalah “duit tunai” juga, tetapi dalam bentuk yang lebih kukuh nilainya. Bila nak pakai duit, kita boleh jual emas tu untuk dapat duit on the spot atau gadai sahaja di mana-mana ar-rahnu untuk dapatkan pinjaman tunai segera. Bila dah ada duit nanti, kita boleh tebus balik emas dari ar-rahnu. Emas tu masih lagi milik […]

Emas Sebagai Backup Belanja Hangus

February 2, 2016 Ar-Rahnu
Thumbnail image for Emas Sebagai Backup Belanja Hangus

Ada sebahagian penyimpan emas menjadikan emas sebagai backup untuk belanja hangus. Untuk simpanan, mereka simpan duit mereka bentuk emas. Bila ada apa-apa keperluan belanja hangus, mereka akan jadikan emas itu sebagai cagaran untuk dapatkan pinjaman dari ar-rahnu. Sebagai contohnya, perlukan RM1,000 untuk renew road tax & insuran. Maka pajak sahaja emas untuk dapatkan pinjaman ar-rahnu […]

5 Tips Manipulasi Ar-Rahnu Cara Selamat

October 26, 2013 Ar-Rahnu
Thumbnail image for 5 Tips Manipulasi Ar-Rahnu Cara Selamat

Ramai yang tanya saya cara nak untung besar dengan ar-rahnu. Tapi secara jujur saya katakan TAK ADA MAGIC dengan ar-rahnu. Ar-rahnu hanyalah pinjaman bercagarkan emas yang ‘interestnya’ sekitar 14% – 18% setahun! Ia sangat tinggi, rendah sikit berbanding kad kredit! Keuntungan dengan ar-rahnu bergantung sejauh mana kebijaksanaan memanfaatkan pinjaman. Yang benar-benar kaya dengan pajakan emas […]

4 Kerugian Pajak Barang Kemas

May 29, 2013 Ar-Rahnu
Thumbnail image for 4 Kerugian Pajak Barang Kemas

“Beli barang kemas, nanti senang nak pajak”, antara nasihat yang masyhur kita dengar. Dan nasihat tu memang betul sebab ar-rahnu di bawah pengurusan bank hanya terima barang kemas sahaja (sejak tahun 2011), tapi nasihat umum begitu sebenarnya telah memerangkap ramai pelabur. Pelaburan emas pada asasnya TAK PERLU PAJAK. Yang kedua, memajak emas perlu ada strategi […]

9 Tips Penting Pajak Emas di Ar-Rahnu

March 3, 2013 Ar-Rahnu
Thumbnail image for 9 Tips Penting Pajak Emas di Ar-Rahnu

[Kemaskini 23 April 2016] Sebelum pajak emas, apa yang kita perlu tahu; duit yang kita terima hasil pajakan ialah PINJAMAN yang perlu dibayar balik. Kalau harga emas naik, kita boleh buat overlaps pinjaman. Overlaps ialah pertambahan hutang, bukan “passive income” sebagaimana salah faham oleh sesetengah orang. Artikel ini adalah sambungan daripada artikel “Cara Memajak Emas […]

Cara Pajak Emas Di Ar-Rahnu

February 16, 2013 Ar-Rahnu
Thumbnail image for Cara Pajak Emas Di Ar-Rahnu

Antara kelebihan simpan emas ni ialah ‘pelaburan’ kita tak beku. Walaupun kita melabur, hakikatnya ‘duit’ tu ada di tangan kita sebab emas tu kita pegang sendiri. Kita yang control 100%. Kalau simpan dalam Tabung Haji ataupun ASB, duit kita dipegang oleh bank. Dan banklah yang gunakan duit tu untuk buat investment lain dan gandakan keuntungan […]

Di Mana Tempat Pajak Emas Public Gold?

January 28, 2013 Ar-Rahnu
Thumbnail image for Di Mana Tempat Pajak Emas Public Gold?

Antara isu yang selalu dibangkitkan oleh pembeli emas pelaburan (berbentuk dinar, syiling emas dan jongkong emas) ialah ar-rahnu di bawah pengurusan bank macam Agrobank dan Bank Rakyat tak terima pajakan gold bar dan dinar Public Gold. Adakah sebab Public Gold ada masalah dari sudut ketulenan? Untuk makluman sahabat pembaca, bukan sahaja emas Public Gold, bahkan semua jenis […]