Kegunaan Emas

Asal Duit Adalah Emas

May 24, 2017 Emas
Thumbnail image for Asal Duit Adalah Emas

Selepas mulai sedar nilai duit yang kita gunakan hari ini bukan terletak pada kertasnya, saya teruskan
kajian saya tentang sejarah mata
wang. Dulu saya fikir, duit yang kita gunakan hari ini dikeluarkan bersandarkan kepada emas. Rupa-rupanya saya silap. Sebenarnya duit kertas yang kita gunakan hari
ini tidak ada kena-mengena lagi dengan emas sejak 15 Ogos 1971, iaitu setelah […]

Emas Sebagai Duit Ketika Gawat

December 12, 2016 Emas
Thumbnail image for Emas Sebagai Duit Ketika Gawat

Emas bukan barang keperluan, sama macam duit kertas juga. Ia hanyalah penyimpan nilai dan dijadikan medium transaksi sahaja. Kalau berlaku kegawatan ekonomi, orang perlukan barang keperluan untuk terus hidup. Duit atau emas tidak berguna lagi waktu itu sebagaimana apa yang berlaku pada musim banjir yang menenggelamkan sebahagian besar kawasan di negeri Kelantan pada hujung tahun […]

Cara Menetapkan Dinar Emas Sebagai Maskahwin

August 30, 2016 Emas
Thumbnail image for Cara Menetapkan Dinar Emas Sebagai Maskahwin

Sekarang dah jadi “trend” dinar emas sebagai maskahwin. Tips penting daripada saya, kalau nak jadikan dinar sebagai maskahwin, sila pastikan dulu samada maskahwin tu dipersetujui mengikut jumlah “dinar” emas atau jumlah “RM” (duit)? Kalau mengikut jumlah dinar, boleh beli emas sekarang walaupun majlis aqad nikah akan berlangsung lagi 6 bulan. Tetapi kalau dipersetujui mengikut RM […]

Emas Sebagai Hadiah Bernilai Sepanjang Zaman

June 2, 2015 Emas
Thumbnail image for Emas Sebagai Hadiah Bernilai Sepanjang Zaman

Sekarang semakin banyak permintaan beli emas untuk dijadikan hadiah. Bukan sahaja sebagai maskahwin, tetapi untuk hadiah-hadiah yang lain juga. Pernah ada sebuah sekolah contact saya, mereka mahu beli gold bar 1 gram Public Gold untuk dihadiahkan kepada pelajar-pelajar yang cemerlang. Memang bijak idea mereka – hadiahkan emas! Siapa nak berikan hadiah dalam nilai sekitar RM160 […]

Pinjamkan Emas, Elak Kerugian Nilai

December 14, 2013 Emas
Thumbnail image for Pinjamkan Emas, Elak Kerugian Nilai

10 tahun lepas pinjamkan RM2,000, tapi hari ni dia nak bayar balik RM2,000 juga. Padahal kuasa beli RM2,000 10 tahun lepas tak sama dengan sekarang. Dulu nilainya besar, tapi sekarang nilainya kecik jer. Kalau suruh dia bayar lebih, kan jadi riba pulak. Kalau bayar sama, kita pulak yang rugi. Serba salah jadinya. Ini konflik biasa […]