Manfaat Emas Terhadap Kewangan

Benarkah Emas Kalis Inflasi?

March 29, 2017 Emas
Thumbnail image for Benarkah Emas Kalis Inflasi?

Emas dikatakan aset kalis inflasi. Inflasi maksudnya kuasa beli duit kita makin susut. Kalau inflasi 5%, maksudnya kuasa beli duit susut 5% berbanding tahun sebelumnya. Kalau simpan duit dalam akaun Tabung Haji dan kita mendapat dividen 5%, maksudnya nombor dalam akaun bertambah tapi hakikatnya kekayaan kita tak bertambah. Kalau kenaikan gaji tak sampai 5%, maksudnya […]

Hakikat Sebenar Disebalik Teori 1 Dinar Seekor Kambing

February 28, 2017 Emas
Thumbnail image for Hakikat Sebenar Disebalik Teori 1 Dinar Seekor Kambing

Sejak 1971, harga emas sudah naik sebanyak 3,300%, iaitu dari USD35/oz kepada USD1,200/oz. Itu kadar kenaikan harga emas untuk tempoh 46 tahun. Walaupun begitu, 1 dinar emas (seberat 4.25 gram) hanya mampu beli 1 ekor kambing sejak 1,400 tahun dulu sampai sekarang. Ia tak mampu beli 33 ekor kambing walaupun harga emas telah naik 33 […]

Emas Sebagai Duit Ketika Gawat

December 12, 2016 Emas
Thumbnail image for Emas Sebagai Duit Ketika Gawat

Emas bukan barang keperluan, sama macam duit kertas juga. Ia hanyalah penyimpan nilai dan dijadikan medium transaksi sahaja. Kalau berlaku kegawatan ekonomi, orang perlukan barang keperluan untuk terus hidup. Duit atau emas tidak berguna lagi waktu itu sebagaimana apa yang berlaku pada musim banjir yang menenggelamkan sebahagian besar kawasan di negeri Kelantan pada hujung tahun […]

Emas Sebagai Simpanan Paksa dan Lupa

August 2, 2016 Emas
Thumbnail image for Emas Sebagai Simpanan Paksa dan Lupa

Bagi sahabat yang nak jadikan emas sebagai simpanan, saya cadangkan mula dengan 1 GRAM 1 BULAN dulu. Disiplinkan yang itu sahaja dulu. Simpan sedikit-sedikit tetapi berterusan lebih baik berbanding beli banyak dan terus diam. Perkara paling penting dalam menyimpan ialah memupuk tabiat dan disiplin, bukan jumlahnya. Tabiat yang betul akan memberikan impak yang besar dalam […]

Emas Sebagai Simpanan Kecemasan

June 21, 2016 Emas
Thumbnail image for Emas Sebagai Simpanan Kecemasan

Mana-mana guru kewangan, mereka sarankan setiap kita adakan simpanan kecemasan berjumlah 3 – 6 bulan pendapatan. Paling minimum 3 bulan pendapatan. Dana itu tak boleh disentuh, melainkan untuk tujuan kecemasan sahaja. Dan jangan sesekali melabur (dalam apa-apa pelaburan sekalipun) sebelum cukup simpanan kecemasan. Duit simpanan kecemasan berjumlah 3 (tiga) bulan pendapatan sepatutnya disimpan dalam bentuk […]

Emas Menutup Kebocoran Wang

May 31, 2016 Emas
Thumbnail image for Emas Menutup Kebocoran Wang

Orang lain mungkin berbeza, tetapi pengalaman saya, duit yang terbiar dalam akaun tak boleh bertahan lama. Ada-ada sahaja nak dibelanjakan. Tak kisah samada ia disimpan dalam akaun Tabung Haji, apatah lagi disimpan dalam akaun bank biasa. Jadi kalau trend begini berterusan, kekayaan kita makin lama makin susut. Simpan, simpan, habis. Simpan, simpan, habis… Tapi berbeza […]

Simpan Emas Untuk Pendidikan Anak-anak

March 8, 2016 Emas
Thumbnail image for Simpan Emas Untuk Pendidikan Anak-anak

Untuk dana pendidikan anak-anak, saya pernah buat simpanan dalam insuran (takaful). Tapi bila saya buat kira-kira, saya nampak kerugian pada surrender value. Kalau saya batalkan polisi insuran tu separuh jalan, saya rugi sebab sebahagian besar caruman bulanan takaful saya dimakan oleh “wakalah fee”. Yang kedua, dalam projection yang dibuat oleh kebanyakkan ejen insuran, bila sampai […]

Emas Sebagai Backup Belanja Hangus

February 2, 2016 Ar-Rahnu
Thumbnail image for Emas Sebagai Backup Belanja Hangus

Ada sebahagian penyimpan emas menjadikan emas sebagai backup untuk belanja hangus. Untuk simpanan, mereka simpan duit mereka bentuk emas. Bila ada apa-apa keperluan belanja hangus, mereka akan jadikan emas itu sebagai cagaran untuk dapatkan pinjaman dari ar-rahnu. Sebagai contohnya, perlukan RM1,000 untuk renew road tax & insuran. Maka pajak sahaja emas untuk dapatkan pinjaman ar-rahnu […]

Emas Penyelamat Dari Kejatuhan Ringgit

January 5, 2016 Emas
Thumbnail image for Emas Penyelamat Dari Kejatuhan Ringgit

Tahun 2015 telahpun berlalu. Persoalannya, tahun 2015 adakah harga naik atau turun? Jika kita lihat pada graf harga emas DUNIA, harga emas sebenarnya jatuh. Harga tertinggi pada awal tahun sekitar USD1,300.70 dan turun pernah serendah USD1,050.80 pada akhir tahun. Kejatuhan sekitar 19% atau secara puratanya, sekitar 10.7%. Maksudnya, siapa beli awal tahun dan jual akhir […]

Emas Sebagai Modal Pusingan Bisnes

December 15, 2015 Bisnes Emas
Thumbnail image for Emas Sebagai Modal Pusingan Bisnes

Pernah suatu ketika, sudah jadi sinonim bagi peniaga-peniaga wanita Kelantan memakai barang kemas ‘sampai ke lengan’. Gelang-gelang emas yang dipakai akak-akak peniaga itu sebenarnya bukan sekadar perhiasan, tetapi itulah simpanan dan juga modal pusingan bisnes mereka. Bila perlukan duit untuk berniaga, mereka pajak sahaja emas tu di pusat pajak gadai (waktu itu belum ada ar-rahnu) […]

Memupuk Tabiat Orang Kaya Dengan Emas

October 28, 2015 Emas
Thumbnail image for Memupuk Tabiat Orang Kaya Dengan Emas

Ada seorang pembaca blog ini hubungi saya, beliau mula membeli emas selepas membaca blog saya ini. Bila sudah bermula, dia jadi ‘ketagih’ membeli emas. Disebabkan ketagihan menyimpan emas, sedar-sedar sudah RM38,000 duitnya sudah ditukar kepada emas dalam tempoh 7 bulan! MasyaAllah, itu ketagihan yang baik. Ia berbeza dengan ketagih berbelanja, sedar-sedar bank telefon sebab bil-bil […]

Emas Alternatif Bawa Wang Ke Luar Negara

September 7, 2015 Emas
Thumbnail image for Emas Alternatif Bawa Wang Ke Luar Negara

Saya pernah menelefon Jabatan Kastam (1300 888 500) untuk sahkan had membawa emas ke luar negara, sebab sebelum ini ada pembeli emas tanya soalan itu. Jawapan pegawai Kastam; TIADA HAD. Kalau nak bawa duit Ringgit Malaysia ke luar negara, hadnya bersamaan USD10,000 sahaja. Kalau lebih, kena isytihar dan dapatkan kebenaran bertulis Bank Negara Malaysia (BNM). […]

7 Keistimewaan Emas Sebagai Simpanan

January 27, 2015 Emas
Thumbnail image for 7 Keistimewaan Emas Sebagai Simpanan

Harga emas dah naik sedikit berbanding 2, 3 bulan lepas. Sesiapa yang nak ambil keuntungan, dah boleh jual sekarang. Siapa beli emas 3 bulan lepas, kalau jual hari ni, saya anggarkan keuntungan bersih at least 3% (dalam tempoh 3 bulan). Ia lebih untung dari simpan dalam Tabung Haji atau ASB (untuk situasi ini). Walaupun harga […]

5 Risiko Besar Simpan Wang Kertas

November 23, 2014 Emas
Thumbnail image for 5 Risiko Besar Simpan Wang Kertas

Seminggu dua yang lepas, harga emas turun ke paras paling rendah tahun 2014. Bagi mereka yang beli emas sekadar untuk “buy low sell high”, mereka dah mula rasa panik kenapa harga emas turun banyak? Rugilah beli emas sebelum ni kan? Harga 1 gram turun ke sekitar RM135 waktu tu. Kalau harga emas turun lagi hingga […]

Emas dan Hartanah, Mana Lebih Baik?

April 14, 2014 Emas
Thumbnail image for Emas dan Hartanah, Mana Lebih Baik?

Emas dan hartanah, dua jenis aset yang saya paling suka. Tapi antara emas atau hartanah, yang mana lebih baik? Bagi saya dua-dua baik. Tak ada istilah emas lebih baik dari hartanah, atau hartanah lebih baik dari emas. Ia dua aset berbeza, yang mempunyai kelebihan masing-masing. Yang mana lebih baik tu bergantung cara kita memanfaatkan emas […]

Emas Penyelamat Bencana Kewangan

January 25, 2014 Emas
Thumbnail image for Emas Penyelamat Bencana Kewangan

Harga emas dah naik sekitar 8% berbanding Disember 2013. Bulan lepas harga 1 dinar serendah RM550, tapi hari ni sekitar RM595. Siapa yang beli bulan lepas, dah boleh jual dan dapat untung. Kalau beli untuk dapat untung TUNAI, jual sekarang dan dapatkan untung dulu. Selagi tak jual, memang tak akan merasa untung. Jangan tamak sebab […]

Pinjamkan Emas, Elak Kerugian Nilai

December 14, 2013 Emas
Thumbnail image for Pinjamkan Emas, Elak Kerugian Nilai

10 tahun lepas pinjamkan RM2,000, tapi hari ni dia nak bayar balik RM2,000 juga. Padahal kuasa beli RM2,000 10 tahun lepas tak sama dengan sekarang. Dulu nilainya besar, tapi sekarang nilainya kecik jer. Kalau suruh dia bayar lebih, kan jadi riba pulak. Kalau bayar sama, kita pulak yang rugi. Serba salah jadinya. Ini konflik biasa […]

6 Kelebihan Bisnes Jual Beli Emas

April 13, 2012 Bisnes Emas
Thumbnail image for 6 Kelebihan Bisnes Jual Beli Emas

Ada ramai juga tanya saya nak buat bisnes emas, tapi saya cuma boleh syorkan bisnes emas ni bagi siapa yang ada MODAL besar. Pada asalnya, saya bukan nak berniaga emas. Saya jadi dealer sebab saya beli emas, bukan beli emas sebab nak jadi dealer. Daripada duit tu saya simpan di Tabung Haji yang untung cuma […]

Simpan Emas Cepat Pergi Haji

December 9, 2010 Emas

Untungnya siapa simpan emas untuk pergi haji. Kalau nak cepat pergi haji, simpan emas banyak-banyak. Rugi simpan duit kertas. Kenapa tiap-tiap tahun kerajaan umumkan kenaikan kos buat haji? Sebabnya nilai duit kertas semakin menyusut. Tapi bagi sesiapa simpan emas, tak risau la kalau kerajaan umumkan kenaikan kos haji. Sebabnya, kuasa beli duit emas sangat stabil.

Emas Juga REAL Property!

November 11, 2010 Emas

Simpan emas bagus untuk pendidikan anak-anak dan pergi haji. Hari tu, masa ke pejabat Public Gold di Sunway Mentari, sempat sembang lama dengan Raymond, staff Public Gold. Masa tu dah nak maghrib. Orang semua dah balik. Tinggal staff Public Gold, dan dua orang dealer termasuk saya. Pengalaman Belajar Uji Ketulenan Emas Sempat tengok macam mana […]