Emas

3 Posisi Penting Dalam Pelaburan Emas

April 5, 2016 Emas
Thumbnail image for 3 Posisi Penting Dalam Pelaburan Emas

Konflik yang sentiasa bermain dalam pemikiran mereka yang terlibat dengan pelaburan emas ialah; (1) bila waktu terbaik membeli emas?, (2) bila waktu terbaik menjual emas?, (3) apa item terbaik untuk dibeli?, (4) perlu beli / jual sekarang atau tunggu dulu?, dan (5) kalau jual sekarang, ada tak peluang beli balik emas yang sama pada harga […]

Simpan Emas Untuk Pendidikan Anak-anak

March 8, 2016 Emas
Thumbnail image for Simpan Emas Untuk Pendidikan Anak-anak

Untuk dana pendidikan anak-anak, saya pernah buat simpanan dalam insuran (takaful). Tapi bila saya buat kira-kira, saya nampak kerugian pada surrender value. Kalau saya batalkan polisi insuran tu separuh jalan, saya rugi sebab sebahagian besar caruman bulanan takaful saya dimakan oleh “wakalah fee”. Yang kedua, dalam projection yang dibuat oleh kebanyakkan ejen insuran, bila sampai […]

Cara Buka Akaun Emas GAP Untuk Anak

March 1, 2016 Emas
Thumbnail image for Cara Buka Akaun Emas GAP Untuk Anak

[Kemaskini 6 September 2017] Senangnya simpan emas melalui akaun emas GAP Public Gold. Walaupun nampak sama seperti Akaun Emas di bank, tetapi ia jauh berbeza sebab kita BOLEH KELUARKAN EMAS FIZIKAL pada bila-bila masa. Lagi bagus, anak umur bawah 18 tahun pun kita boleh bukakan akaun untuknya dalam bentuk AKAUN BERSAMA dengan ibu / bapa. […]

Kedai Cendol Buka Tutup

February 21, 2016 Rahsia Dealer
Thumbnail image for Kedai Cendol Buka Tutup

Setiap kali pergi ambil stok buku “Zero Hutang” di pejabat Galeri Ilmu Kota Damansara, kami suami isteri selalu jenguk-jenguk ada satu kedai cendol dekat situ. Asalnya seorang customer belanja saya makan cendol di situ, tapi lepas saya bawa isteri makan sekali di situ, melekat pulak dengan cendol itu. Cuma masalah utama, kedai tu sentiasa buka […]

Formula Passive Income RM4,000 Sebulan

February 21, 2016 Rahsia Dealer
Thumbnail image for Formula Passive Income RM4,000 Sebulan

Formula yang telah lama saya pakai ini telah diterima sebagai standard dalam PG One System Training iaitu, untuk menjana passive income RM4,000 sebulan, kita perlu melahirkan 1,000 pelabur emas ‘merdeka’ yang menjadi REGISTERED CUSTOMER. (RM200 sebulan X 1,000 customer) x 2% = RM4,000 sebulan Formula ini dengan andaian; (a) secara purata, setiap registered customer membeli […]

Emas Sebagai Backup Belanja Hangus

February 2, 2016 Ar-Rahnu
Thumbnail image for Emas Sebagai Backup Belanja Hangus

Ada sebahagian penyimpan emas menjadikan emas sebagai backup untuk belanja hangus. Untuk simpanan, mereka simpan duit mereka bentuk emas. Bila ada apa-apa keperluan belanja hangus, mereka akan jadikan emas itu sebagai cagaran untuk dapatkan pinjaman dari ar-rahnu. Sebagai contohnya, perlukan RM1,000 untuk renew road tax & insuran. Maka pajak sahaja emas untuk dapatkan pinjaman ar-rahnu […]

Tahun Pertama Masa Untuk Membina Foundation

January 19, 2016 Rahsia Dealer
Thumbnail image for Tahun Pertama Masa Untuk Membina Foundation

Tahun pertama buat bisnes, ia bukanlah masa untuk buat duit tetapi ia fasa membina foundation (tapak) yang kukuh supaya ia bertahan lama. Ia fasa paling kritikal. Kalau kita kaji bagaimana pembinaan bangunan KLCC, ia mengambil masa 4 tahun untuk capai ketinggian 375 meter. Faktanya, engineer mengambil masa 1 tahun hanya untuk perancangan, dan 1 tahun […]

Emas Penyelamat Dari Kejatuhan Ringgit

January 5, 2016 Emas
Thumbnail image for Emas Penyelamat Dari Kejatuhan Ringgit

Tahun 2015 telahpun berlalu. Persoalannya, tahun 2015 adakah harga naik atau turun? Jika kita lihat pada graf harga emas DUNIA, harga emas sebenarnya jatuh. Harga tertinggi pada awal tahun sekitar USD1,300.70 dan turun pernah serendah USD1,050.80 pada akhir tahun. Kejatuhan sekitar 19% atau secara puratanya, sekitar 10.7%. Maksudnya, siapa beli awal tahun dan jual akhir […]

Emas Sebagai Modal Pusingan Bisnes

December 15, 2015 Bisnes Emas
Thumbnail image for Emas Sebagai Modal Pusingan Bisnes

Pernah suatu ketika, sudah jadi sinonim bagi peniaga-peniaga wanita Kelantan memakai barang kemas ‘sampai ke lengan’. Gelang-gelang emas yang dipakai akak-akak peniaga itu sebenarnya bukan sekadar perhiasan, tetapi itulah simpanan dan juga modal pusingan bisnes mereka. Bila perlukan duit untuk berniaga, mereka pajak sahaja emas tu di pusat pajak gadai (waktu itu belum ada ar-rahnu) […]

Cara Genapkan Baki Akaun Emas GAP

November 24, 2015 Emas
Thumbnail image for Cara Genapkan Baki Akaun Emas GAP

Kalau baki dalam Akaun Emas GAP (Gold Accumulation Program) ada titik perpuluhan, sebenarnya kita boleh genapkan jumlah gram dalam Akaun GAP tersebut. Titik perpuluhan itu wujud disebabkan beberapa faktor, antaranya; (1) tersilap membuat pembayaran semasa pembelian GAP, (2) mengeluarkan emas fizikal dalam bentuk dinar i.e. 4.25 gram, atau (3) terima ganjaran / komisyen dalam bentuk […]

Profile Facebook Diyakini Customer

October 28, 2015 Rahsia Dealer
Thumbnail image for Profile Facebook Diyakini Customer

Jual beli emas melibatkan transaksi yang besar. Ada ketika customer perlu transfer duit terus ke akaun kita walaupun emas masih belum nampak depan mata mereka. Untuk elakkan sebarang penipuan, customer sangat berhati-hati dengan siapa mereka akan berurusniaga. Dan kebanyakkan customer akan buat “background search” terhadap dealer yang mereka akan berurusan. Jadi sebagai dealer, kita bukan […]

Jangan Tembak Kaki Sendiri

October 28, 2015 Rahsia Dealer
Thumbnail image for Jangan Tembak Kaki Sendiri

Membina reputasi memakan masa, tapi meruntuhnya hanya sekelip mata. Itulah bila kita bercakap tentang “reputasi”. Kesilapan yang sering dilakukan oleh ramai dealer Public Gold (PG) yang give-up ialah ‘menembak kaki sendiri’. Mereka fikir, mereka ‘tembak’ Public Gold bila tak berpuashati, tapi sebenarnya tertembak kaki sendiri! Ia mencederakan bisnesnya sendiri dan meruntuhkan reputasi yang penat dia […]

Memupuk Tabiat Orang Kaya Dengan Emas

October 28, 2015 Emas
Thumbnail image for Memupuk Tabiat Orang Kaya Dengan Emas

Ada seorang pembaca blog ini hubungi saya, beliau mula membeli emas selepas membaca blog saya ini. Bila sudah bermula, dia jadi ‘ketagih’ membeli emas. Disebabkan ketagihan menyimpan emas, sedar-sedar sudah RM38,000 duitnya sudah ditukar kepada emas dalam tempoh 7 bulan! MasyaAllah, itu ketagihan yang baik. Ia berbeza dengan ketagih berbelanja, sedar-sedar bank telefon sebab bil-bil […]

Syorkan Jual Untuk Ambil Untung

October 4, 2015 Rahsia Dealer
Thumbnail image for Syorkan Jual Untuk Ambil Untung

Bila harga emas naik banyak, mungkin ada customer dah untung kalau jual emas yang dibeli sebelum ini. Bahkan mungkin keuntungan yang mereka boleh dapat lebih tinggi daripada menunggu setahun untuk DIVIDEN dari Tabung Haji atau ASB. Bila harga naik begitu, kekadang ada baiknya nasihatkan kepada customer menjual sebahagian emas mereka untuk “ambil untung” supaya mereka […]

Test Ketulenan Emas Dengan Logik

September 28, 2015 Emas
Thumbnail image for Test Ketulenan Emas Dengan Logik

Macam mana nak tahu emas tu tulen atau tidak? Kalaupun ada sijil ketulenan, ianya masih boleh dibuat sijil palsu. Jadi kalau betul-betul nak confirm emas tu tulen atau tidak, guna densimeter (alat penguji ketulenan), atau guna ujian asid (menggunakan dua jenis asid). Tetapi semua alat-alat tu hanya dimiliki oleh peniaga emas. Kalau kita nak beli, […]

Tips Mendapat Stok Lebih Cepat

September 10, 2015 Emas
Thumbnail image for Tips Mendapat Stok Lebih Cepat

Istilah “stok sentiasa ada” dengan Public Gold (PG) selalu orang confuse. Saya dah lama tak gunakan ayat tersebut sebab ia kurang tepat. Saya selalu gunakan ayat “STOK TIADA HAD” sebab PG bukan macam emas jenama lain yang jual beli berdasarkan “ready stok” sahaja. Tetapi dengan PG, kita boleh beli emas pada bila-bila tanpa had. Stok […]

Emas Alternatif Bawa Wang Ke Luar Negara

September 7, 2015 Emas
Thumbnail image for Emas Alternatif Bawa Wang Ke Luar Negara

Saya pernah menelefon Jabatan Kastam (1300 888 500) untuk sahkan had membawa emas ke luar negara, sebab sebelum ini ada pembeli emas tanya soalan itu. Jawapan pegawai Kastam; TIADA HAD. Kalau nak bawa duit Ringgit Malaysia ke luar negara, hadnya bersamaan USD10,000 sahaja. Kalau lebih, kena isytihar dan dapatkan kebenaran bertulis Bank Negara Malaysia (BNM). […]

Public Gold Jual Produk Muslim Turki

August 18, 2015 Emas
Thumbnail image for Public Gold Jual Produk Muslim Turki

Dah lebih 10 tahun saya berniaga, boleh dikatakan hampir semua bisnes yang saya buat melibatkan urusniaga dengan non-muslim, samada untuk dapatkan bahan mentah, dapatkan servis, jual terus produk yang mereka dikeluarkan, bahkan saya juga berguru bisnes dengan non-muslim! Saya tak nampak apa-apa masalah di situ. Saya tak pernah dengar dalam sirah Nabi s.a.w, Nabi s.a.w […]

Jadilah Guru, Bukan Salesman

August 3, 2015 Rahsia Dealer
Thumbnail image for Jadilah Guru, Bukan Salesman

Kalau sekadar nak beli emas, bersepah-sepah peniaga emas ada di luar. Bukan setakat ramai, bahkan ada yang sanggup bagi diskaun pulak tu. Tapi kenapa orang cari kita? Antara sebab utama, mereka mahukan ilmu dan bimbingan yang betul tentang pelaburan emas. Mereka perlukan tempat rujukan bila mereka ada sebarang persoalan. Dato’ Louis Ng (Pengasas Public Gold) […]

Cara Jana Keuntungan Bila Harga Jatuh

August 3, 2015 Rahsia Dealer
Thumbnail image for Cara Jana Keuntungan Bila Harga Jatuh

Bila harga jatuh, itulah masanya dealer dapat gandakan keuntungan (komisyen). Caranya, beritahu orang lain paras harga rendah sekarang, dan galakkan mereka membeli. Beritahu di facebook, blog atau apa sahaja medium. Bantu mereka dapatkan harga rendah. Jangan tak bagi tahu, nanti kesian mereka terlepas peluang bagus ni. Kalau sampai rasa dah tak menang tangan layan customer […]