Public Gold

Ar-Rahnu Terbaik Pajak Emas Public Gold

June 13, 2017 Ar-Rahnu
Thumbnail image for Ar-Rahnu Terbaik Pajak Emas Public Gold

Emas adalah “duit tunai” juga, tetapi dalam bentuk yang lebih kukuh nilainya. Bila nak pakai duit, kita boleh jual emas tu untuk dapat duit on the spot atau gadai sahaja di mana-mana ar-rahnu untuk dapatkan pinjaman tunai segera. Bila dah ada duit nanti, kita boleh tebus balik emas dari ar-rahnu. Emas tu masih lagi milik […]

Public Gold Syarikat Emas Pertama Disahkan Patuh Syariah

February 10, 2017 Emas
Thumbnail image for Public Gold Syarikat Emas Pertama Disahkan Patuh Syariah

8 Februari 2017 (Rabu) lepas, saya berpeluang hadir ke majlis Shariah Certification Press Conference yang diadakan di HQ Public Gold yang terletak di Bayan Lepas, Penang. Hampir setahun selepas pertemuan pertama antara Amanie Advisors Sdn. Bhd. yang diketuai oleh Datuk Dr. Mohd Daud Bakar dengan Public Gold, maka pada 8 Februari lepas diadakan majlis meraikan […]

Public Gold Mendapat Sijil Patuh Shariah (Fasa 1)

January 24, 2017 Emas
Thumbnail image for Public Gold Mendapat Sijil Patuh Shariah (Fasa 1)

Alhamdulillah, pada 16 Januari 2017, Public Gold telahpun mendapat sijil pengesahan patuh syariah jual beli emas daripada Amanie Advisors Sdn. Bhd. Pengesahan ini adalah untuk pembelian kaedah “Outright Purchase”, “Easy Payment Purchase (EPP)” dan “buy back”. Ini adalah pengesahan syariah Fasa 1. Fasa yang seterusnya ialah “Gold Accumulation Program (GAP)”, platform membeli belah menggunakan emas […]

Peluang Emas Public Gold Untuk Warga Singapore

May 10, 2016 Emas
Thumbnail image for Peluang Emas Public Gold Untuk Warga Singapore

Bulan April lepas, saya turun ke Singapore untuk melatih dealer emas Public Gold melalui Seminar Rahsia Dealer Emas (siri ke-6), dan mengendalikan Bengkel Emas dan Syariah (BEDS) bersama sahabat saya Ustaz Khairul Anuar Basri. Alhamdulillah, saya seronok berkenalan rapat dengan dealer-dealer di sana dan paling penting, saya dapat sedikit overview tentang potensi pelaburan yang ada […]

Cara Buka Akaun Emas GAP Untuk Anak

March 1, 2016 Emas
Thumbnail image for Cara Buka Akaun Emas GAP Untuk Anak

Senangnya simpan emas melalui akaun emas GAP Public Gold. Walaupun nampak sama seperti Akaun Emas di bank, tetapi ia jauh berbeza sebab kita BOLEH KELUARKAN EMAS FIZIKAL pada bila-bila masa. Lagi bagus, anak umur bawah 18 tahun pun kita boleh bukakan akaun untuknya dalam bentuk AKAUN BERSAMA dengan ibu / bapa. Dengan adanya kaedah ini, […]

Cara Genapkan Baki Akaun Emas GAP

November 24, 2015 Emas
Thumbnail image for Cara Genapkan Baki Akaun Emas GAP

Kalau baki dalam Akaun Emas GAP (Gold Accumulation Program) ada titik perpuluhan, sebenarnya kita boleh genapkan jumlah gram dalam Akaun GAP tersebut. Titik perpuluhan itu wujud disebabkan beberapa faktor, antaranya; (1) tersilap membuat pembayaran semasa pembelian GAP, (2) mengeluarkan emas fizikal dalam bentuk dinar i.e. 4.25 gram, atau (3) terima ganjaran / komisyen dalam bentuk […]

Test Ketulenan Emas Dengan Logik

September 28, 2015 Emas
Thumbnail image for Test Ketulenan Emas Dengan Logik

Macam mana nak tahu emas tu tulen atau tidak? Kalaupun ada sijil ketulenan, ianya masih boleh dibuat sijil palsu. Jadi kalau betul-betul nak confirm emas tu tulen atau tidak, guna densimeter (alat penguji ketulenan), atau guna ujian asid (menggunakan dua jenis asid). Tetapi semua alat-alat tu hanya dimiliki oleh peniaga emas. Kalau kita nak beli, […]

Public Gold Jual Produk Muslim Turki

August 18, 2015 Emas
Thumbnail image for Public Gold Jual Produk Muslim Turki

Dah lebih 10 tahun saya berniaga, boleh dikatakan hampir semua bisnes yang saya buat melibatkan urusniaga dengan non-muslim, samada untuk dapatkan bahan mentah, dapatkan servis, jual terus produk yang mereka dikeluarkan, bahkan saya juga berguru bisnes dengan non-muslim! Saya tak nampak apa-apa masalah di situ. Saya tak pernah dengar dalam sirah Nabi s.a.w, Nabi s.a.w […]

Cara Tambah Belian GAP Public Gold

April 1, 2015 Emas
Thumbnail image for Cara Tambah Belian GAP Public Gold

Untuk belian pertama kali Gold Accumulation Program (GAP), kena guna kaedah manual, iaitu wassap terus kepada Public Gold sebagaimana panduan yang saya sediakan dalam artikel “Mudahnya Simpan Emas Dengan GAP Public Gold“. Tetapi untuk tambah belian, boleh terus tambah melalui website. Ia lebih memudahkan sebab kita cuma upload slip bayaran di website dan lebih mudah […]

Public Gold Saman Berita Harian RM50 Juta!

October 3, 2014 Emas
Thumbnail image for Public Gold Saman Berita Harian RM50 Juta!

1 Oktober 2014, pagi-pagi lagi saya dapat pertanyaan tentang siaran Berita Harian berkait dengan Public Gold. Pada mulanya saya fikir, mungkin mereka terbaca artikel lama Berita Harian tentang isu Alert List BNM 2012, tapi rupa-rupanya saya silap. Memang betul, keluar berita terkini tentang Public Gold. Public Gold didakwa menjalankan skim cepat kaya! Aduh… Apa ‘ujian’ […]

Mudahnya Simpan Emas Dengan GAP Public Gold

September 1, 2014 Emas
Thumbnail image for Mudahnya Simpan Emas Dengan GAP Public Gold

[Kemaskini 13 Jun 2017] Ramai yang nak simpan emas, tapi takut nak simpan sendiri. Kalau masuk Akaun Emas di bank, kebanyakkannya tak patuh syariah. Yang patuh syariah cuma Kuwait Finance House (KFH) sahaja. Kalau nak sewa safe deposit box pun bukan mudah untuk sesetengah tempat. Jadi masalah tempat simpan selalu jadi ‘penghalang’ untuk sesetengah orang […]

6 Keuntungan Menjadi Dealer Public Gold

August 19, 2014 Bisnes
Thumbnail image for 6 Keuntungan Menjadi Dealer Public Gold

[Kemaskini 13 Jun 2017] Kalau ada bajet cukup, dan alang-alang beli emas, jadilah terus dealer Public Gold sebab dealer boleh jana keuntungan dalam semua urusniaga dan semua keadaan harga emas samada harga naik atau turun. Beli emas untuk diri sendiri untung, jual emas sendiri pun untung. Harga emas naik untung, harga emas turun mendadak lagi […]

10 Kelebihan Utama Emas Public Gold

March 5, 2014 Emas
Thumbnail image for 10 Kelebihan Utama Emas Public Gold

[Kemaskini 13 Jun 2017] Kalau tanya saya, mana bagus beli emas Public Gold atau emas jenama lain? Jawab saya, tentunya Public Gold. Saya syorkan Public Gold bukan sebab saya jadi dealer, tapi sepanjang pemerhatian saya sejak 2010, emas Public Gold yang paling senang beli, senang jual, untung maksimum dan urusniaganya sangat telus. Public Gold platform […]

Cara Login Website Public Gold

December 7, 2013 Emas
Thumbnail image for Cara Login Website Public Gold

[Dikemaskini 20 Mei 2015] Dah pernah beli emas dengan Public Gold, tapi tak tahu nak login ke website untuk buat order sendiri. Ataupun dulu pernah login kali pertama menggunakan Temporary Username, tapi kali ni tak dapat login bila guna Username yang sama. Nak lock order sendiri, tapi tak tahu nak buat atau ada masalah untuk […]

Kenapa Saya Pilih Emas Public Gold?

September 21, 2013 Emas
Thumbnail image for Kenapa Saya Pilih Emas Public Gold?

Banyak maklum balas tentang artikel “Kenapa Saya Tinggalkan Public Gold” oleh Sdr. Alif Nordin. Ramai yang tanya saya tentang artikel tu. Dulu saya pernah baca dan teliti artikel asal beliau. Tapi sekarang saya tak jumpa artikel asal dari blog peribadi beliau sendiri. Yang ada cuma yang di copy-paste sahaja. Sebelum saya jawab dakwaan Sdr. Alif […]

Trade-in Emas Kepada Public Gold, Minimumkan Kerugian

September 7, 2013 Emas
Thumbnail image for Trade-in Emas Kepada Public Gold, Minimumkan Kerugian

Ramai yang pernah tertipu dengan SKIM pelaburan emas tanya saya, apa nak buat dengan emas yang ada tu? Dulu company janji pulangan tetap secara bulanan, tapi sekarang company dah tutup diserbu Bank Negara. Walaupun emas tu dibeli pada harga 15% – 20% lebih tinggi daripada harga pasaran waktu tu, tapi dia masih bernasib baik sebab […]

4 Pertimbangan Pilih Item Terbaik Pelaburan Emas

July 14, 2013 Emas
Thumbnail image for 4 Pertimbangan Pilih Item Terbaik Pelaburan Emas

“Item mana terbaik untuk dibeli? Gold bar atau dinar yang lebih baik? Emas 999 atau emas 916? Ok ker kalau beli barang kemas?” Ini antara persoalan penting bila nak beli emas. Kalau silap pilih item, anda mungkin akan rugi on-the-spot!  Jadi, sebelum beli, tentukan dulu berapa BAJET anda. Lepas tu pertimbangkan 4 perkara: 1. Spread […]

Cara Mudah Beli Emas Public Gold (Online)

March 21, 2013 Emas
Thumbnail image for Cara Mudah Beli Emas Public Gold (Online)

[Artikel ini dikemaskini pada 25 April 2016] Beli emas Public Gold semudah beli tiket “Air Asia” kata seorang customer saya. Walaupun tak jumpa dealer sekalipun, anda boleh place order sendiri secara online (dibuka 24 jam sehari), selesaikan bayaran, dan collect emas pada bila-bila masa dalam tempoh 2 bulan di pejabat Public Gold terdekat. Tapi kalau […]

Trip Public Gold: Cape Town, South Africa 21 – 27 Mac 2013

March 21, 2013 Emas
Thumbnail image for Trip Public Gold: Cape Town, South Africa 21 – 27 Mac 2013

Sekadar makluman kepada rakan-rakan yang ingin membeli emas, saya akan mengikuti Trip Public Gold pada 21 – 27 Mac 2013. So, mungkin komunikasi untuk urusan jual beli emas agak terhad dalam waktu tersebut. Untuk urusan jual beli emas, boleh contact isteri saya di talian 019-9272780 (Najdah). InsyaAllah beliau boleh bantu untuk lock harga, consultation dan […]

Di Mana Tempat Pajak Emas Public Gold?

January 28, 2013 Ar-Rahnu
Thumbnail image for Di Mana Tempat Pajak Emas Public Gold?

Antara isu yang selalu dibangkitkan oleh pembeli emas pelaburan (berbentuk dinar, syiling emas dan jongkong emas) ialah ar-rahnu di bawah pengurusan bank macam Agrobank dan Bank Rakyat tak terima pajakan gold bar dan dinar Public Gold. Adakah sebab Public Gold ada masalah dari sudut ketulenan? Untuk makluman sahabat pembaca, bukan sahaja emas Public Gold, bahkan semua jenis […]