Public Gold

Mudahnya Simpan Emas Dengan GAP Public Gold

September 1, 2014 Emas
Thumbnail image for Mudahnya Simpan Emas Dengan GAP Public Gold

[Kemaskini 16 Julai 2018] Ramai yang nak simpan emas, tapi takut nak simpan sendiri. Kalau masuk Akaun Emas di bank, kebanyakkannya tak patuh syariah. Yang patuh syariah cuma Kuwait Finance House (KFH) sahaja. Kalau nak sewa safe deposit box pun bukan mudah untuk sesetengah tempat. Jadi masalah tempat simpan selalu jadi ‘penghalang’ untuk sesetengah orang […]

6 Keuntungan Menjadi Dealer Public Gold

August 19, 2014 Bebas Kewangan
Thumbnail image for 6 Keuntungan Menjadi Dealer Public Gold

[Kemaskini 13 Jun 2017] Kalau ada bajet cukup, dan alang-alang beli emas, jadilah terus dealer Public Gold sebab dealer boleh jana keuntungan dalam semua urusniaga dan semua keadaan harga emas samada harga naik atau turun. Beli emas untuk diri sendiri untung, jual emas sendiri pun untung. Harga emas naik untung, harga emas turun mendadak lagi […]

10 Kelebihan Utama Emas Public Gold

March 5, 2014 Emas
Thumbnail image for 10 Kelebihan Utama Emas Public Gold

[Kemaskini 30 April 2018] Kalau tanya saya, mana bagus beli emas Public Gold atau emas jenama lain? Jawab saya, tentunya Public Gold. Saya syorkan Public Gold bukan sebab saya jadi dealer, tapi sepanjang pemerhatian saya sejak 2010, emas Public Gold yang paling senang beli, senang jual, untung maksimum dan urusniaganya sangat telus. Public Gold platform […]

Cara Login Website Public Gold

December 7, 2013 Emas
Thumbnail image for Cara Login Website Public Gold

[Dikemaskini 20 Mei 2015] Dah pernah beli emas dengan Public Gold, tapi tak tahu nak login ke website untuk buat order sendiri. Ataupun dulu pernah login kali pertama menggunakan Temporary Username, tapi kali ni tak dapat login bila guna Username yang sama. Nak lock order sendiri, tapi tak tahu nak buat atau ada masalah untuk […]

Kenapa Saya Pilih Emas Public Gold?

September 21, 2013 Emas
Thumbnail image for Kenapa Saya Pilih Emas Public Gold?

Banyak maklum balas tentang artikel “Kenapa Saya Tinggalkan Public Gold” oleh Sdr. Alif Nordin. Ramai yang tanya saya tentang artikel tu. Dulu saya pernah baca dan teliti artikel asal beliau. Tapi sekarang saya tak jumpa artikel asal dari blog peribadi beliau sendiri. Yang ada cuma yang di copy-paste sahaja. Sebelum saya jawab dakwaan Sdr. Alif […]

Trade-in Emas Kepada Public Gold, Minimumkan Kerugian

September 7, 2013 Emas
Thumbnail image for Trade-in Emas Kepada Public Gold, Minimumkan Kerugian

Ramai yang pernah tertipu dengan SKIM pelaburan emas tanya saya, apa nak buat dengan emas yang ada tu? Dulu company janji pulangan tetap secara bulanan, tapi sekarang company dah tutup diserbu Bank Negara. Walaupun emas tu dibeli pada harga 15% – 20% lebih tinggi daripada harga pasaran waktu tu, tapi dia masih bernasib baik sebab […]

4 Pertimbangan Pilih Item Terbaik Pelaburan Emas

July 14, 2013 Emas
Thumbnail image for 4 Pertimbangan Pilih Item Terbaik Pelaburan Emas

[Artikel ini telahpun outdated – 2 April 2018] “Item mana terbaik untuk dibeli? Gold bar atau dinar yang lebih baik? Emas 999 atau emas 916? Ok ker kalau beli barang kemas?” Ini antara persoalan penting bila nak beli emas. Kalau silap pilih item, anda mungkin akan rugi on-the-spot!  Jadi, sebelum beli, tentukan dulu berapa BAJET […]

Cara Mudah Beli Emas Public Gold (Online)

March 21, 2013 Emas
Thumbnail image for Cara Mudah Beli Emas Public Gold (Online)

[Artikel ini dikemaskini pada 27 Jun 2017] Beli emas Public Gold semudah beli tiket “Air Asia” kata seorang customer saya. Walaupun tak jumpa dealer sekalipun, anda boleh place order sendiri secara online (dibuka 24 jam sehari), selesaikan bayaran, dan collect emas pada bila-bila masa dalam tempoh 2 bulan di pejabat Public Gold terdekat. Tapi kalau […]

Trip Public Gold: Cape Town, South Africa 21 – 27 Mac 2013

March 21, 2013 Emas
Thumbnail image for Trip Public Gold: Cape Town, South Africa 21 – 27 Mac 2013

Sekadar makluman kepada rakan-rakan yang ingin membeli emas, saya akan mengikuti Trip Public Gold pada 21 – 27 Mac 2013. So, mungkin komunikasi untuk urusan jual beli emas agak terhad dalam waktu tersebut. Untuk urusan jual beli emas, boleh contact isteri saya di talian 019-9272780 (Najdah). InsyaAllah beliau boleh bantu untuk lock harga, consultation dan […]

Di Mana Tempat Pajak Emas Public Gold?

January 28, 2013 Ar-Rahnu
Thumbnail image for Di Mana Tempat Pajak Emas Public Gold?

Antara isu yang selalu dibangkitkan oleh pembeli emas pelaburan (berbentuk dinar, syiling emas dan jongkong emas) ialah ar-rahnu di bawah pengurusan bank macam Agrobank dan Bank Rakyat tak terima pajakan gold bar dan dinar Public Gold. Adakah sebab Public Gold ada masalah dari sudut ketulenan? Untuk makluman sahabat pembaca, bukan sahaja emas Public Gold, bahkan semua jenis […]

Public Gold Jual Beli Emas Tanpa Lesen BNM?

January 7, 2013 Emas
Thumbnail image for Public Gold Jual Beli Emas Tanpa Lesen BNM?

Terkejut bila saya dapat makluman pembeli emas nak cancel order sebab bila dia call Bank Negara Malaysia (BNM), katanya hanya bank sahaja mendapat kebenaran (lesen) menjalankan aktiviti pelaburan emas. Katanya lagi, pegawai BNM nasihatkan melabur hanya dengan pihak bank. Saya rasa agak confius sebab dulu BNM pernah membuat penelitian tentang operasi Public Gold dan mengesahkan […]

Public Gold Terkeluar Dari "Alert List" BNM!

October 29, 2012 Emas
Thumbnail image for Public Gold Terkeluar Dari "Alert List" BNM!

Alhamdulillah, lepas sebulan penat explain pasal isu ni, akhirnya yang benar tetap benar. Public Gold telahpun terkeluar dari “Alert List” Bank Negara Malaysia semalam (28 Oktober 2012). Sahabat semua boleh klik DI SINI untuk dapatkan Alert List terkini. Maksudnya, BNM telahpun sahkan Public Gold menjalankan aktiviti jual beli emas secara tulen, tak ada apa-apa SKIM […]

Public Gold Tersenarai "Alert List" BNM, Apa Cerita?

October 17, 2012 Emas
Thumbnail image for Public Gold Tersenarai "Alert List" BNM, Apa Cerita?

Isu dah lama (3 minggu). Tapi baru hari ni dikecohkan. Sebenarnya, saya tengah tunggu pengumuman terbaru dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM) sebelum keluarkan posting tentang isu Public Gold termasuk dalam “Alert List” BNM. Tapi sebab Berita Harian kecohkan isu  ni dalam paper hari ni, 17 Oktober 2012, saya terpaksa bagi ulasan awal. Kenapa Public […]

Cara Mudah Lock Harga Emas Public Gold

March 5, 2012 Emas

Lepas monitor harga emas, tiba-tiba nampak harga emas menjunam pada tengah malam. Nak lock harga, tapi dealer dah tidur! So, macam mana nak lock harga? Sebenarnya, tak perlu tunggu dealer untuk lock harga (place order). Anda boleh lock sendiri dan berurusan direct dengan Public Gold. Cara untuk lock harga ialah: (1) Print screen harga (2) Hantar maklumat […]

Produk Emas Public Gold Yang Mana Paling Untung?

September 16, 2011 Emas

Carta dikemaskini pada 2 Ogos 2012. Sila KLIK. Saya baru perasan, rupa-rupanya, Emas Dinar Public Gold (PG) banyak kelebihan berbanding Gold Bar PG. Mungkin saya boleh katakan syiling emas 1 Dinar PG (ketulenan 916, berat 4.25 gram) adalah produk terbaik untuk pelaburan berbanding produk Public Gold yang lain. Cuba sahabat-sahabat bandingkan empat (4) faktor di bawah: Faktor […]

Clearence BNM Tentang Public Gold

November 4, 2010 Emas

Hari tu ada sahabat tanya, adakah Public Gold dapat clearence Bank Negara? Jawapannya “Ya”. Saya baru jumpa salinan surat kebenaran daripada Bank Negara. Rupa-rupanya boleh download jer dari website Public Gold, dekat bahagian PG Milestone. Apa yang kita tak perlu takut sebab PG cuma terlibat jual dan beli emas sahaja. Tak ada sebarang skim pelaburan […]