Public Gold

Trip Public Gold: Cape Town, South Africa 21 – 27 Mac 2013

March 21, 2013 Emas
Thumbnail image for Trip Public Gold: Cape Town, South Africa 21 – 27 Mac 2013

Sekadar makluman kepada rakan-rakan yang ingin membeli emas, saya akan mengikuti Trip Public Gold pada 21 – 27 Mac 2013. So, mungkin komunikasi untuk urusan jual beli emas agak terhad dalam waktu tersebut. Untuk urusan jual beli emas, boleh contact isteri saya di talian 019-9272780 (Najdah). InsyaAllah beliau boleh bantu untuk lock harga, consultation dan […]

Di Mana Tempat Pajak Emas Public Gold?

January 28, 2013 Ar-Rahnu
Thumbnail image for Di Mana Tempat Pajak Emas Public Gold?

Antara isu yang selalu dibangkitkan oleh pembeli emas pelaburan (berbentuk dinar, syiling emas dan jongkong emas) ialah ar-rahnu di bawah pengurusan bank macam Agrobank dan Bank Rakyat tak terima pajakan gold bar dan dinar Public Gold. Adakah sebab Public Gold ada masalah dari sudut ketulenan? Untuk makluman sahabat pembaca, bukan sahaja emas Public Gold, bahkan semua jenis […]

Public Gold Jual Beli Emas Tanpa Lesen BNM?

January 7, 2013 Emas
Thumbnail image for Public Gold Jual Beli Emas Tanpa Lesen BNM?

Terkejut bila saya dapat makluman pembeli emas nak cancel order sebab bila dia call Bank Negara Malaysia (BNM), katanya hanya bank sahaja mendapat kebenaran (lesen) menjalankan aktiviti pelaburan emas. Katanya lagi, pegawai BNM nasihatkan melabur hanya dengan pihak bank. Saya rasa agak confius sebab dulu BNM pernah membuat penelitian tentang operasi Public Gold dan mengesahkan […]

Public Gold Terkeluar Dari "Alert List" BNM!

October 29, 2012 Emas
Thumbnail image for Public Gold Terkeluar Dari "Alert List" BNM!

Alhamdulillah, lepas sebulan penat explain pasal isu ni, akhirnya yang benar tetap benar. Public Gold telahpun terkeluar dari “Alert List” Bank Negara Malaysia semalam (28 Oktober 2012). Sahabat semua boleh klik DI SINI untuk dapatkan Alert List terkini. Maksudnya, BNM telahpun sahkan Public Gold menjalankan aktiviti jual beli emas secara tulen, tak ada apa-apa SKIM […]

Public Gold Tersenarai "Alert List" BNM, Apa Cerita?

October 17, 2012 Emas
Thumbnail image for Public Gold Tersenarai "Alert List" BNM, Apa Cerita?

Isu dah lama (3 minggu). Tapi baru hari ni dikecohkan. Sebenarnya, saya tengah tunggu pengumuman terbaru dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM) sebelum keluarkan posting tentang isu Public Gold termasuk dalam “Alert List” BNM. Tapi sebab Berita Harian kecohkan isu  ni dalam paper hari ni, 17 Oktober 2012, saya terpaksa bagi ulasan awal. Kenapa Public […]

Cara Mudah Lock Harga Emas Public Gold

March 5, 2012 Emas

Lepas monitor harga emas, tiba-tiba nampak harga emas menjunam pada tengah malam. Nak lock harga, tapi dealer dah tidur! So, macam mana nak lock harga? Sebenarnya, tak perlu tunggu dealer untuk lock harga (place order). Anda boleh lock sendiri dan berurusan direct dengan Public Gold. Cara untuk lock harga ialah: (1) Print screen harga (2) Hantar maklumat […]

Produk Emas Public Gold Yang Mana Paling Untung?

September 16, 2011 Emas

Carta dikemaskini pada 2 Ogos 2012. Sila KLIK. Saya baru perasan, rupa-rupanya, Emas Dinar Public Gold (PG) banyak kelebihan berbanding Gold Bar PG. Mungkin saya boleh katakan syiling emas 1 Dinar PG (ketulenan 916, berat 4.25 gram) adalah produk terbaik untuk pelaburan berbanding produk Public Gold yang lain. Cuba sahabat-sahabat bandingkan empat (4) faktor di bawah: Faktor […]

Clearence BNM Tentang Public Gold

November 4, 2010 Emas

Hari tu ada sahabat tanya, adakah Public Gold dapat clearence Bank Negara? Jawapannya “Ya”. Saya baru jumpa salinan surat kebenaran daripada Bank Negara. Rupa-rupanya boleh download jer dari website Public Gold, dekat bahagian PG Milestone. Apa yang kita tak perlu takut sebab PG cuma terlibat jual dan beli emas sahaja. Tak ada sebarang skim pelaburan […]