Rahsia Dealer

Kedai Cendol Buka Tutup

February 21, 2016 Rahsia Dealer
Thumbnail image for Kedai Cendol Buka Tutup

Setiap kali pergi ambil stok buku “Zero Hutang” di pejabat Galeri Ilmu Kota Damansara, kami suami isteri selalu jenguk-jenguk ada satu kedai cendol dekat situ. Asalnya seorang customer belanja saya makan cendol di situ, tapi lepas saya bawa isteri makan sekali di situ, melekat pulak dengan cendol itu. Cuma masalah utama, kedai tu sentiasa buka […]

Formula Passive Income RM4,000 Sebulan

February 21, 2016 Rahsia Dealer
Thumbnail image for Formula Passive Income RM4,000 Sebulan

Formula yang telah lama saya pakai ini telah diterima sebagai standard dalam PG One System Training iaitu, untuk menjana passive income RM4,000 sebulan, kita perlu melahirkan 1,000 pelabur emas ‘merdeka’ yang menjadi REGISTERED CUSTOMER. (RM200 sebulan X 1,000 customer) x 2% = RM4,000 sebulan Formula ini dengan andaian; (a) secara purata, setiap registered customer membeli […]

Tahun Pertama Masa Untuk Membina Foundation

January 19, 2016 Rahsia Dealer
Thumbnail image for Tahun Pertama Masa Untuk Membina Foundation

Tahun pertama buat bisnes, ia bukanlah masa untuk buat duit tetapi ia fasa membina foundation (tapak) yang kukuh supaya ia bertahan lama. Ia fasa paling kritikal. Kalau kita kaji bagaimana pembinaan bangunan KLCC, ia mengambil masa 4 tahun untuk capai ketinggian 375 meter. Faktanya, engineer mengambil masa 1 tahun hanya untuk perancangan, dan 1 tahun […]

Profile Facebook Diyakini Customer

October 28, 2015 Rahsia Dealer
Thumbnail image for Profile Facebook Diyakini Customer

Jual beli emas melibatkan transaksi yang besar. Ada ketika customer perlu transfer duit terus ke akaun kita walaupun emas masih belum nampak depan mata mereka. Untuk elakkan sebarang penipuan, customer sangat berhati-hati dengan siapa mereka akan berurusniaga. Dan kebanyakkan customer akan buat “background search” terhadap dealer yang mereka akan berurusan. Jadi sebagai dealer, kita bukan […]

Jangan Tembak Kaki Sendiri

October 28, 2015 Rahsia Dealer
Thumbnail image for Jangan Tembak Kaki Sendiri

Membina reputasi memakan masa, tapi meruntuhnya hanya sekelip mata. Itulah bila kita bercakap tentang “reputasi”. Kesilapan yang sering dilakukan oleh ramai dealer Public Gold (PG) yang give-up ialah ‘menembak kaki sendiri’. Mereka fikir, mereka ‘tembak’ Public Gold bila tak berpuashati, tapi sebenarnya tertembak kaki sendiri! Ia mencederakan bisnesnya sendiri dan meruntuhkan reputasi yang penat dia […]

Syorkan Jual Untuk Ambil Untung

October 4, 2015 Rahsia Dealer
Thumbnail image for Syorkan Jual Untuk Ambil Untung

Bila harga emas naik banyak, mungkin ada customer dah untung kalau jual emas yang dibeli sebelum ini. Bahkan mungkin keuntungan yang mereka boleh dapat lebih tinggi daripada menunggu setahun untuk DIVIDEN dari Tabung Haji atau ASB. Bila harga naik begitu, kekadang ada baiknya nasihatkan kepada customer menjual sebahagian emas mereka untuk “ambil untung” supaya mereka […]

Tips Mendapat Stok Lebih Cepat

September 10, 2015 Emas
Thumbnail image for Tips Mendapat Stok Lebih Cepat

Istilah “stok sentiasa ada” dengan Public Gold (PG) selalu orang confuse. Saya dah lama tak gunakan ayat tersebut sebab ia kurang tepat. Saya selalu gunakan ayat “STOK TIADA HAD” sebab PG bukan macam emas jenama lain yang jual beli berdasarkan “ready stok” sahaja. Tetapi dengan PG, kita boleh beli emas pada bila-bila tanpa had. Stok […]

Jadilah Guru, Bukan Salesman

August 3, 2015 Rahsia Dealer
Thumbnail image for Jadilah Guru, Bukan Salesman

Kalau sekadar nak beli emas, bersepah-sepah peniaga emas ada di luar. Bukan setakat ramai, bahkan ada yang sanggup bagi diskaun pulak tu. Tapi kenapa orang cari kita? Antara sebab utama, mereka mahukan ilmu dan bimbingan yang betul tentang pelaburan emas. Mereka perlukan tempat rujukan bila mereka ada sebarang persoalan. Dato’ Louis Ng (Pengasas Public Gold) […]

Cara Jana Keuntungan Bila Harga Jatuh

August 3, 2015 Rahsia Dealer
Thumbnail image for Cara Jana Keuntungan Bila Harga Jatuh

Bila harga jatuh, itulah masanya dealer dapat gandakan keuntungan (komisyen). Caranya, beritahu orang lain paras harga rendah sekarang, dan galakkan mereka membeli. Beritahu di facebook, blog atau apa sahaja medium. Bantu mereka dapatkan harga rendah. Jangan tak bagi tahu, nanti kesian mereka terlepas peluang bagus ni. Kalau sampai rasa dah tak menang tangan layan customer […]

Beri Kredit Kepada Introducer Mereka

August 3, 2015 Rahsia Dealer
Thumbnail image for Beri Kredit Kepada Introducer Mereka

Bila customer orang lain bagi tahu siapa introducer dia, maka tugas kita ialah memberi kredit tentang introducer mereka, dan memberi keyakinan bahawa mereka berada di bawah introducer yang betul. Cuba cari kelebihan yang ada pada introducer mereka, dan ‘promote’ kelebihan introducer tersebut. Dia sepatutnya bangga dengan introducernya sendiri. Pada masa akan datang, kalau ada apa-apa […]

Semua Otai Bermula Dari Bawah

August 2, 2015 Rahsia Dealer
Thumbnail image for Semua Otai Bermula Dari Bawah

Semua top Master Dealer hari ini bermula dari bawah, bermula dari kosong, bermula dari tak tahu apa-apa tentang emas. Begitu jugalah dengan saya dan semua sahabat dealer. Foto di bawah ini ialah foto seminar emas yang pertama saya hadir. Waktu itu, penceramah utama ialah En. Syukor Hashim, dan ada slot 10 minit En. Syukor beri […]

Galakkan Customer Belajar Berdikari

August 1, 2015 Rahsia Dealer
Thumbnail image for Galakkan Customer Belajar Berdikari

Seperti yang saya selalu pesan, kalau betul-betul nak kembangkan bisnes dan jana “passive income” melalui Public Gold, kuncinya ialah pandaikan orang lain (i.e. customer dan dealer di bawah kita) dan galakkan mereka berdikari. Lahirkan seramai mungkin Pelabur Merdeka. Mereka melabur dalam emas tetapi mereka tahu uruskan pelaburan mereka sendiri, bukan terlalu bergantung kepada dealer. Mereka […]

Orang Nak Kaya, Bukan Nak Emas

August 1, 2015 Rahsia Dealer
Thumbnail image for Orang Nak Kaya, Bukan Nak Emas

Majoriti orang beli emas (berbentuk jongkong dan syiling) sebab nak kaya, bukan sebab nak emas. Jadi bila nak buat promosi dan penerangan, cuba kaitkan bagimana emas dapat menjadikan mereka lebih kaya. Jangan habiskan banyak masa terangkan terangkan CIRI-CIRI, tapi fokus kepada MANFAAT emas itu sendiri. Antaranya; #1 – Elak Kebocoran Wang Duit simpanan lebih bertahan […]

Kenapa Perlu Call Sebelum Collect Stok?

August 1, 2015 Rahsia Dealer
Thumbnail image for Kenapa Perlu Call Sebelum Collect Stok?

Samada belian GAP atau non-GAP, semua kena call terlebih dahulu untuk “reserve stock” sebelum datang. Paling baik seminggu sebelum datang supaya branch office Public Gold (PG) boleh simpan stok untuk kita bila stok baru sampai dari HQ. Jangan terus terjah ke office PG sebab takut nanti kecewa. Apa yang perlu kita fahamkan customer, “stock reservation” […]

Tips Mendapat “Customer Atas Customer”

August 1, 2015 Rahsia Dealer
Thumbnail image for Tips Mendapat “Customer Atas Customer”

Bukan mudah kita nak recommend kenalan-kenalan kita kepada mana-mana peniaga, kecuali kita memang benar-benar berpuashati dengan servisnya dan kita tahu kredibilitinya. Begitulah juga customer kita yang nak syorkan kenalan mereka untuk membeli emas dari kita. Bila customer sanggup syorkan nama kita kepada kenalannya, sebenarnya dia mencagarkan nama baiknya sekali untuk kita. Kalau baik layanan kita […]

Daftar Dahulu Sebelum Pos Emas

August 1, 2015 Rahsia Dealer
Thumbnail image for Daftar Dahulu Sebelum Pos Emas

Saya tak offer kepada sesiapa beli secara pos, tetapi kalau ada permintaan khusus, saya akan bantu juga. Saya mahu Registered Customer saya jadi “pelabur merdeka”. Mereka boleh bayar sendiri, dan ambil sendiri di office Public Gold (PG) terdekat. Bahkan kalau boleh, saya nak mereka pandai order (lock harga) sendiri. Kalau saya offer belian secara pos […]

Tips Hantar Emas Dengan Poslaju

August 1, 2015 Rahsia Dealer
Thumbnail image for Tips Hantar Emas Dengan Poslaju

Pembelian yang paling besar yang pernah saya poskan setakat ini bernilai sekitar RM20,000 untuk seorang pembeli. Saya tak galakkan beli secara pos. Saya galakkan customer supaya ambil sendiri emas di cawangan Public Gold (PG) supaya mereka jadi “penyimpan emas merdeka”. Mereka boleh uruskan sendiri jual beli emas dengan PG tanpa perlu menunggu kita (sebagai dealer). […]

Elakkan Cash Deposit Machine (CDM)

August 1, 2015 Rahsia Dealer
Thumbnail image for Elakkan Cash Deposit Machine (CDM)

Untuk makluman kepada pembeli emas, kalau boleh elakkan guna Cash Deposit Machine (CDM) untuk buat pembayaran kepada Public Gold. Kalau duit sangkut atau mesin CDM tak dapat keluarkan resit, nanti susah dan panjang cerita sebab; (1) Public Gold terima duit tu tapi kita tak dapat buktikan yang kita adalah pemilik yang masukkan duit itu; dan […]

Buat Duit Dengan Gold Bar 1 Gram

May 1, 2015 Rahsia Dealer
Thumbnail image for Buat Duit Dengan Gold Bar 1 Gram

Salah satu cara mudah buat duit bagi dealer baru ialah dengan jual gold bar 1 gram. Beli melalui Gold Accumulation Program (GAP) i.e. hari ni rm152 + rm5, dan jual harga retail i.e. hari ni RM180. Untung bersih RM23. Ia jauh lebih baik berbanding jual 1 dinar. Kalau jual 1 dinar, komisyen tak sampai pun […]

Cara Bina “Facebook Profile” Berkredibiliti

September 22, 2013 Emas
Thumbnail image for Cara Bina “Facebook Profile” Berkredibiliti

Bukan senang orang nak membeli secara online, apatah lagi melibatkan puluhan malahan ratusan ribu ringgit. Kalau saya nak membeli secara online, saya akan cek dulu background orang tu. Pertama, adakah dia boleh dipercayai? Bila melibatkan ilmu, perkara kedua kena cek, adakah dia ‘pakar’ dalam ilmu yang kita cari? Ciri paling penting yang mesti ada pada […]