Strategi Pelaburan Emas

Kelebihan Simpan Emas 1 Gram 1 Bulan

October 26, 2016 Emas
Thumbnail image for Kelebihan Simpan Emas 1 Gram 1 Bulan

Nampak kecil, tapi impaknya sangat besar. Itu sahaja yang boleh saya simpulkan tentang tabiat menyimpan emas 1 gram 1 bulan sebagai “forgotten saving”. Dulu saya tak sedar tentang betapa bagusnya strategi ini, tetapi memang tabiat saya sejak 2010 ialah, setiap kali ada duit simpanan jangka panjang, saya akan terus beli emas tanpa melihat sangat kepada […]

Tempat Terbaik Menjual Emas

October 5, 2016 Emas
Thumbnail image for Tempat Terbaik Menjual Emas

Bagi penyimpan emas, bila nak pakai duit, tempat terbaik jual emas ialah tempat asal di mana kita membelinya. Maksudnya, kalau beli emas jenama Habib Jewel, jual balik kepada Habib Jewel juga. Jangan jual kepada kedai lain seperti Wah Chan ataupun Poh Kong. Habib Jewel akan beli balik pada harga lebih tinggi untuk emas keluarannya sendiri, […]

3 Posisi Penting Dalam Pelaburan Emas

April 5, 2016 Emas
Thumbnail image for 3 Posisi Penting Dalam Pelaburan Emas

Konflik yang sentiasa bermain dalam pemikiran mereka yang terlibat dengan pelaburan emas ialah; (1) bila waktu terbaik membeli emas?, (2) bila waktu terbaik menjual emas?, (3) apa item terbaik untuk dibeli?, (4) perlu beli / jual sekarang atau tunggu dulu?, dan (5) kalau jual sekarang, ada tak peluang beli balik emas yang sama pada harga […]

Harga Emas Dunia vs Malaysia

July 31, 2015 Emas
Thumbnail image for Harga Emas Dunia vs Malaysia

Sekarang harga emas dunia di paras paling rendah dalam tempoh 5 tahun. Tetapi harga emas di Malaysia bukanlah yang paling rendah sebab hujung 2014 hari tu harganya lebih rendah. Ini disebabkan faktor kejatuhan ringgit. Kalau ringgit kekal RM3.20/USD seperti tahun lepas, harga emas ketulenan 999.9 keluaran Public Gold mungkin bawah RM130 per gram! Tetapi disebabkan […]

Strategi Pelaburan Emas 2015

January 2, 2015 Emas
Thumbnail image for Strategi Pelaburan Emas 2015

Cabaran utama pelaburan emas pada tahun 2015 ialah perlaksanaan GST (Good & Services Tax) yang akan bermula pada 1 April 2015. Mana-mana negara, bila cukai GST dikenakan, pasaran emas akan terjejas teruk samada barang kemas atau emas pelaburan. Emas tak lagi menarik untuk dijadikan salah satu bentuk simpanan sebab kosnya dah meningkat. Cuba bayangkan, kita […]

3 Strategi Asas Jana Keuntungan Pelaburan Emas

October 29, 2014 Emas
Thumbnail image for 3 Strategi Asas Jana Keuntungan Pelaburan Emas

Bila terlalu banyak skim cepat kaya bertopengkan emas, ramai yang jadi keliru macam mana sebenarnya jana keuntungan dengan emas. Saya boleh rasa ramai yang salah faham ni bila ramai contact saya dan tanya kaedah “ajaib” jana keuntungan dengan emas. Ada yang expect boleh jana keuntungan bulan-bulan yang lumayan (macam ditawarkan skim cepat kaya), bahkan ada […]

Buat Pinjaman Beli Emas, Adakah Berbaloi?

September 29, 2014 Emas
Thumbnail image for Buat Pinjaman Beli Emas, Adakah Berbaloi?

Kalau google di internet, kita boleh jumpa banyak artikel yang ditulis oleh blogger emas yang mengesyorkan buat pinjaman untuk beli emas. Artikel-artikel tu semua ditulis pada tahun 2012 atau sebelumnya. Waktu tu, kalau beli emas hari ni, pendek kata 6 bulan lagi confirm untung (kalau jual). Bahkan kalau ikut projection yang mereka buat, lepas 3 […]

Benarkah Harga Emas Akan Naik?

July 13, 2014 Emas
Thumbnail image for Benarkah Harga Emas Akan Naik?

Pelik, kalau emas tu tak boleh dikeluarkan (dari lombong) sesuka hati macam duit kertas, kenapa harga emas ada turun naik secara aktif? Bahkan, kenapa harga emas boleh turun sampai 30% berbanding harga tertinggi tahun 2011 dulu? Persoalan ni agak membingungkan ramai penyimpan emas. Nak kata harga emas sentiasa naik, harga emas ada juga turun. Betul […]

Simpan 3 Bulan Pendapatan, Labur Selebihnya

November 17, 2013 Emas
Thumbnail image for Simpan 3 Bulan Pendapatan, Labur Selebihnya

Harga emas naik, saya senyum. Harga emas turun, saya senyum. Harga emas turun lebih banyak dari harga saya beli, saya senyum lagi. Antara harga naik dengan turun, saya lebih suka harga emas turun sebab peluang beli emas harga rendah. Seronoknya tengok harga emas turun sama macam seronoknya kalau harga rumah turun. Walaupun saya senyum, saya […]

5 Tips Manipulasi Ar-Rahnu Cara Selamat

October 26, 2013 Ar-Rahnu
Thumbnail image for 5 Tips Manipulasi Ar-Rahnu Cara Selamat

Ramai yang tanya saya cara nak untung besar dengan ar-rahnu. Tapi secara jujur saya katakan TAK ADA MAGIC dengan ar-rahnu. Ar-rahnu hanyalah pinjaman bercagarkan emas yang ‘interestnya’ sekitar 14% – 18% setahun! Ia sangat tinggi, rendah sikit berbanding kad kredit! Keuntungan dengan ar-rahnu bergantung sejauh mana kebijaksanaan memanfaatkan pinjaman. Yang benar-benar kaya dengan pajakan emas […]

Trade-in Emas Kepada Public Gold, Minimumkan Kerugian

September 7, 2013 Emas
Thumbnail image for Trade-in Emas Kepada Public Gold, Minimumkan Kerugian

Ramai yang pernah tertipu dengan SKIM pelaburan emas tanya saya, apa nak buat dengan emas yang ada tu? Dulu company janji pulangan tetap secara bulanan, tapi sekarang company dah tutup diserbu Bank Negara. Walaupun emas tu dibeli pada harga 15% – 20% lebih tinggi daripada harga pasaran waktu tu, tapi dia masih bernasib baik sebab […]

4 Kerugian Pajak Barang Kemas

May 29, 2013 Ar-Rahnu
Thumbnail image for 4 Kerugian Pajak Barang Kemas

“Beli barang kemas, nanti senang nak pajak”, antara nasihat yang masyhur kita dengar. Dan nasihat tu memang betul sebab ar-rahnu di bawah pengurusan bank hanya terima barang kemas sahaja (sejak tahun 2011), tapi nasihat umum begitu sebenarnya telah memerangkap ramai pelabur. Pelaburan emas pada asasnya TAK PERLU PAJAK. Yang kedua, memajak emas perlu ada strategi […]

5 Rahsia Pelabur Emas Yang Sentiasa Senyum

May 19, 2013 Bisnes Emas
Thumbnail image for 5 Rahsia Pelabur Emas Yang Sentiasa Senyum

“Alamak!!!… Dah lock harga (place order) tadi, tapi harga turun lagi…. Nak buat macam mana ni???” Antara reaksi biasanya orang yang baru PERTAMA KALI BELI EMAS. Ikutkan pengalaman saya selama hampir 3 tahun jadi dealer emas, saya belum pernah jumpa orang yang lepas beli, harga terus naik, naik, naik dan tak turun-turun dah lepas tu. […]

9 Tips Penting Pajak Emas di Ar-Rahnu

March 3, 2013 Ar-Rahnu
Thumbnail image for 9 Tips Penting Pajak Emas di Ar-Rahnu

[Kemaskini 23 April 2016] Sebelum pajak emas, apa yang kita perlu tahu; duit yang kita terima hasil pajakan ialah PINJAMAN yang perlu dibayar balik. Kalau harga emas naik, kita boleh buat overlaps pinjaman. Overlaps ialah pertambahan hutang, bukan “passive income” sebagaimana salah faham oleh sesetengah orang. Artikel ini adalah sambungan daripada artikel “Cara Memajak Emas […]

4 Kerugian Membeli Barang Kemas

December 12, 2012 Emas
Thumbnail image for 4 Kerugian Membeli Barang Kemas

Kesian… Nak melabur dalam emas tapi terbeli barang kemas. Bukan sikit, 150 gram pulak tu! Harga yang mak cik tu beli sekitar RM192 segram, sedangkan harga emas 916 keluaran Public Gold sekarang ni (12 Disember 2012) cuma RM170 segram. Mak cik tu habiskan RM28,800 untuk beli barang kemas perhiasan, sedangkan kalau dia beli dengan Public […]

Teknik Mengambil Untung Pelaburan Emas

September 27, 2012 Emas
Thumbnail image for Teknik Mengambil Untung Pelaburan Emas

[Kemaskini 5 April 2016] Dulu beli dengan modal RM6,000 dapat beli 10 keping 1 dinar. Sekarang kalau jual semua 10 keping dapat la RM7,300. Ingat nak jual semua untuk ambik untung, tapi kalau nak beli balik nanti, harga dah mahal. Mana untungnya simpan emas? Ini antara kekeliruan biasa pelabur emas. Kalau melabur dalam ASB atau […]

Harga Emas Jatuh, Rugi atau Rezeki?

December 15, 2011 Emas
Thumbnail image for Harga Emas Jatuh, Rugi atau Rezeki?

Harga emas jatuh agak banyak dalam masa seminggu ni. Bulan November, harga tertinggi 1 Dinar Public Gold (PG) ialah RM820. Tapi pagi tadi, harga terendah RM715! Penurunan sebanyak 13%! MasyaAllah, banyak tu… Bagi orang baru, pastinya mereka rasa panik. Takut harga dah tak naik-naik dah. Tapi bagi orang yang ada ilmu pasal emas, oh! waktu gandakan […]

Pelabur Emas Untung 20%, Dealer Untung 40%!

December 6, 2011 Bisnes Emas
Thumbnail image for Pelabur Emas Untung 20%, Dealer Untung 40%!

Just nak share 1 tip penting dengan sahabat, iaitu daripada simpan duit kertas, lebih baik simpan emas. Nasihat saya, kalau ada duit RM20,000, jadilah dealer Public Gold. Saya untung banyak juga dengan Public Gold ni walaupun sambil-sambil. Semalam saya dapat satu urusniaga yang untungnya RM950! Alhamdulillah… syukur pada Allah yang menghantar customer pada saya. Entah […]

6 Tips Memahami Naik Turun Harga Emas

November 11, 2011 Emas

Sejarah harga emas 2 tahun. Trend sentiasa menaik. Untuk memudahkan sahabat fahami perangai harga emas, saya senaraikan 6 tips penting. Walaupun mungkin kita tak faham analisis teknikal harga emas (yang agak rumit), insyaAllah kita boleh faham serba sedikit pasal naik turun harga emas ni. Tips #1: Bila Harga Memucak Tinggi – Perangai harga emas, bila ia […]