Strategi Pelaburan Emas

Harga Emas Jatuh, Apa Nak Buat?

September 24, 2011 Emas
Thumbnail image for Harga Emas Jatuh, Apa Nak Buat?

Harga emas turun lebih kurang 10% dalam masa 2, 3 hari ni. 1 Dinar sekarang sekitar RM760. Harga tertinggi pernah cecah sebelum ni ialah RM833. Bagi orang yang belum faham pasal emas, dia jadi panik, tapi bagi orang yang tahu perangai emas, dia mesti tersenyum lebar… Inilah waktu dia bershopping sakan tambahkan lagi simpanan emas, […]

Bila Masa Terbaik MEMBELI Emas?

September 12, 2011 Emas
Thumbnail image for Bila Masa Terbaik MEMBELI Emas?

Masa harga gold bar 20 gram sekitar RM3,150 (RM158/gram) takut nak beli, tapi bila harga dah melepasi RM3,700 (RM185/gram), baru kelam kabut nak beli. Itulah yang saya perhati kebanyakkan sikap yang orang baru berjinak-jinak dengan emas. Nak tengok bukti harga emas naik dulu, baru nak beli. Padahal, gold historical price kita boleh cek bila-bila masa di […]

Cara Mudah Meramal Kenaikan Harga Emas

August 25, 2011 Emas

Bila harga emas jatuh, tak ramai yang beli emas sebab takut harga emas turun lagi. Mereka akan wait and see. Bila harga emas naik, ramailah yang kelam kabut beli emas sebab takut harga emas naik lagi. Itulah yang saya perhati. Kalau tanya dealer emas otai yang lain pun, saya yakin, mereka pun setuju tentang ‘perangai’ pembeli-pembeli […]

Faktor Kenaikan Harga Emas

August 17, 2011 Emas

Mungkin ramai yang tertanya-tanya kenapa harga emas melambung-lambung dalam masa sebulan dua ni. 18 Julai 2011 baru jer emas cecah USD1,600 seauns, 11 Ogos 2011 dah melonjak melepasi USD1,800 seauns. Kenaikan melebihi 10% dalam masa tak sampai sebulan! Kenapa Harga Emas Melonjak Julai – Ogos 2011? Faktor sebenarnya kenaikan ini ialah kebimbangan negara-negara dunia dengan krisis […]

Bila Masa Terbaik Menjual Emas?

August 9, 2011 Emas
Thumbnail image for Bila Masa Terbaik Menjual Emas?

Harga emas telahpun melepasi USD1,700 seauns semalam (8 Ogos 2011). Harga tertinggi dalam sejarah dunia buat masa ini. Ada 2, 3 orang pembeli emas sebelum ni contact saya tanya samada sekarang masa terbaik jual balik emas atau belum. Jawapan saya, kalau nak pakai duit, jual. Kalau belum nak pakai duit, simpan jer dulu. Pemerhatian saya, […]

Kenaikan Silver Lebih 100% Setahun!

April 15, 2011 Emas

Dirham Kelantan adalah ‘investment’ paling murah dan paling menguntungkan! Luar biasa! Itulah yang boleh saya komen pasal kenaikan harga silver (logam perak). Sejak Ogos 2010, kenaikannya telah pun melepasi 100%! Macam tak percaya. Tapi itulah hakikatnya. Harga Dirham Kelantan: Ogos 2010 – RM13 Nov 2010 – RM18 Mac 2011 – RM23 Apr 2011 – RM27 […]

Gold Saving Account atau Emas Fizikal?

April 14, 2011 Emas

Ada 5 bank yang menawarkan Gold Saving Account. Cuma satu sahaja disahkan patuh syariah. As salam En Zul, Saya terbaca blog en zul mengenai public gold dan amat berminat untuk menyertai. Tetapi saya tidak berapa suka menyimpan dinar emas ini di rumah atas faktor2 keselamatan. Apa pendapat en zul jika saya menyimpan di dalam CIMB […]

Nak Beli Emas, Tapi Modal Kecil

April 8, 2011 Bisnes

Untung 20% setahun dari pelaburan dah sangat teruja. Tapi untung 200% setahun bagi orang berniaga adalah terlalu biasa… Salam. Encik, saya baru terbaca blog encik dan mmg saya sangat berminat nak buat simpanan dalam bentuk emas. Masalahnya saya takde simpanan sbb duit saya kadang-kadang buat backup utk suami, heheh. Suami suggest saya buat ASB tapi […]