Tip Mula Simpan Emas

Belajar dan Menang Emas Percuma di Seminar Public Gold

August 1, 2017 Emas
Thumbnail image for Belajar dan Menang Emas Percuma di Seminar Public Gold

Public Gold terlalu baik hati bagi emas percuma (free), sampai ada yang tak percaya Public Gold betul-betul bagi emas free. Bahkan ada yang takut, mereka fikir itu hanyalah scam, hype dalam marketing atau Public Gold saja-saja buat gempak je. Tapi hakikatnyanya, dah ramai yang dapat emas percuma daripada Public Gold, termasuk saya sendiri. Saya sendiri […]

Kos Naik Haji Turun 80% Jika Dibayar Dengan Emas!

July 12, 2017 Emas
Thumbnail image for Kos Naik Haji Turun 80% Jika Dibayar Dengan Emas!

Pertama kali terbaca satu poster yang tersebar di internet pada tahun 2010 yang mengatakan kos naik haji semakin murah, saya agak excited tapi tak ambil peduli sangat sebab poster itu ditulis dalam bahasa Indonesia. Saya fikir, mungkin fakta itu hanya betul mengikut situasi di Indonesia, tidak di Malaysia. Tetapi lepas hadiri seminar yang disampaikan oleh […]

Terbitnya Buku “Wang Emas : Bertahan Ketika Gawat”

March 15, 2017 Emas
Thumbnail image for Terbitnya Buku “Wang Emas : Bertahan Ketika Gawat”

Saya bukanlah paling pakar tentang emas, tetapi antara ramai yang ‘bercakap’ tentang emas sejak 2010, hanya beberapa kerat sahaja yang masih bercakap tentang emas sehingga ke hari ini. Seorang rakan lama saya melalui Facebook bernama Tuan Faizul Mohd Noor sedikit kagum, macam mana saya boleh bertahan jadi dealer emas sampai sekarang. Beliau kenal nama-nama besar […]

Kelebihan Simpan Emas 1 Gram 1 Bulan

October 26, 2016 Emas
Thumbnail image for Kelebihan Simpan Emas 1 Gram 1 Bulan

Nampak kecil, tapi impaknya sangat besar. Itu sahaja yang boleh saya simpulkan tentang tabiat menyimpan emas 1 gram 1 bulan sebagai “forgotten saving”. Dulu saya tak sedar tentang betapa bagusnya strategi ini, tetapi memang tabiat saya sejak 2010 ialah, setiap kali ada duit simpanan jangka panjang, saya akan terus beli emas tanpa melihat sangat kepada […]

Inilah Kisah Membuatkan Saya Tekad Simpan Emas

September 7, 2016 Emas
Thumbnail image for Inilah Kisah Membuatkan Saya Tekad Simpan Emas

Ketika sedang berbual di sebuah kedai makan di Kota Bharu, entah macam mana kami terbuka topik tentang emas. Kata sahabat saya, “Dulu aku beli 1 dinar harganya sekitar RM300 sebagai maskahwin. Sekarang (tahun 2010) harganya mencecah RM500!”. Owh, saya pun terus ambil handphone dan buat kira-kira, kenaikan harga emas sekitar 18% setahun. Bukankah ini lebih […]

Peluang Emas Public Gold Untuk Warga Singapore

May 10, 2016 Emas
Thumbnail image for Peluang Emas Public Gold Untuk Warga Singapore

Bulan April lepas, saya turun ke Singapore untuk melatih dealer emas Public Gold melalui Seminar Rahsia Dealer Emas (siri ke-6), dan mengendalikan Bengkel Emas dan Syariah (BEDS) bersama sahabat saya Ustaz Khairul Anuar Basri. Alhamdulillah, saya seronok berkenalan rapat dengan dealer-dealer di sana dan paling penting, saya dapat sedikit overview tentang potensi pelaburan yang ada […]

3 Posisi Penting Dalam Pelaburan Emas

April 5, 2016 Emas
Thumbnail image for 3 Posisi Penting Dalam Pelaburan Emas

Konflik yang sentiasa bermain dalam pemikiran mereka yang terlibat dengan pelaburan emas ialah; (1) bila waktu terbaik membeli emas?, (2) bila waktu terbaik menjual emas?, (3) apa item terbaik untuk dibeli?, (4) perlu beli / jual sekarang atau tunggu dulu?, dan (5) kalau jual sekarang, ada tak peluang beli balik emas yang sama pada harga […]

Cara Buka Akaun Emas GAP Untuk Anak

March 1, 2016 Emas
Thumbnail image for Cara Buka Akaun Emas GAP Untuk Anak

[Kemaskini 6 September 2017] Senangnya simpan emas melalui akaun emas GAP Public Gold. Walaupun nampak sama seperti Akaun Emas di bank, tetapi ia jauh berbeza sebab kita BOLEH KELUARKAN EMAS FIZIKAL pada bila-bila masa. Lagi bagus, anak umur bawah 18 tahun pun kita boleh bukakan akaun untuknya dalam bentuk AKAUN BERSAMA dengan ibu / bapa. […]

Test Ketulenan Emas Dengan Logik

September 28, 2015 Emas
Thumbnail image for Test Ketulenan Emas Dengan Logik

Macam mana nak tahu emas tu tulen atau tidak? Kalaupun ada sijil ketulenan, ianya masih boleh dibuat sijil palsu. Jadi kalau betul-betul nak confirm emas tu tulen atau tidak, guna densimeter (alat penguji ketulenan), atau guna ujian asid (menggunakan dua jenis asid). Tetapi semua alat-alat tu hanya dimiliki oleh peniaga emas. Kalau kita nak beli, […]

Cari Guru Pelaburan, Bukan Salesman

February 17, 2015 Emas
Thumbnail image for Cari Guru Pelaburan, Bukan Salesman

Bukan emas yang membuatkan kita kaya, tapi ilmu kita tentang emas itu yang boleh mengkayakan kita. Kekadang ada bakal pembeli emas ‘gertak’ untuk minta itu ini dari saya sebagai pra-syarat untuk dia membeli emas dan berdaftar di bawah saya, seolah-olah saya terlalu terdesak hingga sanggup gadaikan prinsip dalam berniaga. Dia tak tahu, lebih ramai yang […]

3 Strategi Asas Jana Keuntungan Pelaburan Emas

October 29, 2014 Emas
Thumbnail image for 3 Strategi Asas Jana Keuntungan Pelaburan Emas

Bila terlalu banyak skim cepat kaya bertopengkan emas, ramai yang jadi keliru macam mana sebenarnya jana keuntungan dengan emas. Saya boleh rasa ramai yang salah faham ni bila ramai contact saya dan tanya kaedah “ajaib” jana keuntungan dengan emas. Ada yang expect boleh jana keuntungan bulan-bulan yang lumayan (macam ditawarkan skim cepat kaya), bahkan ada […]

Buat Pinjaman Beli Emas, Adakah Berbaloi?

September 29, 2014 Emas
Thumbnail image for Buat Pinjaman Beli Emas, Adakah Berbaloi?

Kalau google di internet, kita boleh jumpa banyak artikel yang ditulis oleh blogger emas yang mengesyorkan buat pinjaman untuk beli emas. Artikel-artikel tu semua ditulis pada tahun 2012 atau sebelumnya. Waktu tu, kalau beli emas hari ni, pendek kata 6 bulan lagi confirm untung (kalau jual). Bahkan kalau ikut projection yang mereka buat, lepas 3 […]

Mudahnya Simpan Emas Dengan GAP Public Gold

September 1, 2014 Emas
Thumbnail image for Mudahnya Simpan Emas Dengan GAP Public Gold

[Kemaskini 21 September 2017] Ramai yang nak simpan emas, tapi takut nak simpan sendiri. Kalau masuk Akaun Emas di bank, kebanyakkannya tak patuh syariah. Yang patuh syariah cuma Kuwait Finance House (KFH) sahaja. Kalau nak sewa safe deposit box pun bukan mudah untuk sesetengah tempat. Jadi masalah tempat simpan selalu jadi ‘penghalang’ untuk sesetengah orang […]

Awas, Skim Cepat Kaya Bertopeng Emas!

August 3, 2014 Emas
Thumbnail image for Awas, Skim Cepat Kaya Bertopeng Emas!

Terlalu banyak orang tanya saya akhir-akhir ni tentang skim pelaburan emas yang dapat income bulan-bulan. Dah terlalu famous sekarang ni. Hari ni sahaja dah 6 orang tanya saya soalan yang sama. Ye lah. Siapa tak ‘curious’. Bukan sikit janji keuntungnya. Ada yang janji bagi keuntungan mencecah 70% – 100% dalam tempoh setahun! Secara jujurnya, bila […]

Cara Mulakan Pelaburan Emas Modal Kecil

June 17, 2014 Emas
Thumbnail image for Cara Mulakan Pelaburan Emas Modal Kecil

[Kemaskini 13 Jun 2017] Tak perlu modal besar untuk mulakan pelaburan emas. Kalau ada bajet sekitar RM250 sebulan pun dah boleh mula menyimpan emas. Bagi saya, yang penting mulakan dulu dengan modal kecil. Bila dah mula, baru cepat faham ilmu pelaburan emas. Bila dah mula, baru faham bila harga emas tinggi ataupun rendah. Selagi tak […]

5 Tips Pantas Fahami Pelaburan Silver

May 23, 2014 Emas
Thumbnail image for 5 Tips Pantas Fahami Pelaburan Silver

Jarang saya buka cerita tentang silver (logam perak) melainkan kalau orang tanya. Bagi saya, siapa nak labur dalam silver, dia mesti mula dengan emas dulu sebab ilmu silver lain sikit dari emas. Dan silver lebih sesuai dijadikan simpanan untuk betul-betul jangka panjang. Siapa nak faham tentang silver, ini nota ringkas untuk fahami silver berbanding emas. […]

Emas dan Hartanah, Mana Lebih Baik?

April 14, 2014 Emas
Thumbnail image for Emas dan Hartanah, Mana Lebih Baik?

Emas dan hartanah, dua jenis aset yang saya paling suka. Tapi antara emas atau hartanah, yang mana lebih baik? Bagi saya dua-dua baik. Tak ada istilah emas lebih baik dari hartanah, atau hartanah lebih baik dari emas. Ia dua aset berbeza, yang mempunyai kelebihan masing-masing. Yang mana lebih baik tu bergantung cara kita memanfaatkan emas […]

Simpan 3 Bulan Pendapatan, Labur Selebihnya

November 17, 2013 Emas
Thumbnail image for Simpan 3 Bulan Pendapatan, Labur Selebihnya

Harga emas naik, saya senyum. Harga emas turun, saya senyum. Harga emas turun lebih banyak dari harga saya beli, saya senyum lagi. Antara harga naik dengan turun, saya lebih suka harga emas turun sebab peluang beli emas harga rendah. Seronoknya tengok harga emas turun sama macam seronoknya kalau harga rumah turun. Walaupun saya senyum, saya […]

5 Rahsia Pelabur Emas Yang Sentiasa Senyum

May 19, 2013 Bisnes Emas
Thumbnail image for 5 Rahsia Pelabur Emas Yang Sentiasa Senyum

“Alamak!!!… Dah lock harga (place order) tadi, tapi harga turun lagi…. Nak buat macam mana ni???” Antara reaksi biasanya orang yang baru PERTAMA KALI BELI EMAS. Ikutkan pengalaman saya selama hampir 3 tahun jadi dealer emas, saya belum pernah jumpa orang yang lepas beli, harga terus naik, naik, naik dan tak turun-turun dah lepas tu. […]