Tip Mula Simpan Emas

Cara Mudah Beli Emas Public Gold (Online)

March 21, 2013 Emas
Thumbnail image for Cara Mudah Beli Emas Public Gold (Online)

[Artikel ini dikemaskini pada 27 Jun 2017] Beli emas Public Gold semudah beli tiket “Air Asia” kata seorang customer saya. Walaupun tak jumpa dealer sekalipun, anda boleh place order sendiri secara online (dibuka 24 jam sehari), selesaikan bayaran, dan collect emas pada bila-bila masa dalam tempoh 2 bulan di pejabat Public Gold terdekat. Tapi kalau […]

4 Kerugian Membeli Barang Kemas

December 12, 2012 Emas
Thumbnail image for 4 Kerugian Membeli Barang Kemas

Kesian… Nak melabur dalam emas tapi terbeli barang kemas. Bukan sikit, 150 gram pulak tu! Harga yang mak cik tu beli sekitar RM192 segram, sedangkan harga emas 916 keluaran Public Gold sekarang ni (12 Disember 2012) cuma RM170 segram. Mak cik tu habiskan RM28,800 untuk beli barang kemas perhiasan, sedangkan kalau dia beli dengan Public […]

4 Cara Semak Kredibiliti Dealer Sebelum Urusniaga

November 16, 2012 Emas
Thumbnail image for 4 Cara Semak Kredibiliti Dealer Sebelum Urusniaga

Semak kredibiliti dealer sebelum buat apa-apa urusniaga. Kalau tak yakin dengan kejujuran dealer, better jangan deal dengan dia. Itu antara tips penting bila nak berjual beli emas. Memang kita kena berhati-hati berjual beli emas sebab amaunnya sangat besar, tapi sampai satu tahap, kita mesti percaya kepada dealer bila berurusniaga. Dalam dua (2) tahun jadi dealer […]

5 Kriteria Penting Memilih Emas Pelaburan

May 25, 2012 Emas
Thumbnail image for 5 Kriteria Penting Memilih Emas Pelaburan

[Artikel kemaskini 13 Jun 2017] Bukan semua emas sesuai untuk tujuan pelaburan. Kalau nak beli emas untuk pelaburan, hanya dua bentuk emas sahaja yang sesuai iaitu sama ada gold bar (jongkong emas) ataupun syiling emas (termasuk dinar). Gold bar dan syiling biasanya dikeluarkan dengan ketulenan 995 dan ke atas. Yang paling banyak di pasaran sekarang […]

Cara Mudah Lock Harga Emas Public Gold

March 5, 2012 Emas

Lepas monitor harga emas, tiba-tiba nampak harga emas menjunam pada tengah malam. Nak lock harga, tapi dealer dah tidur! So, macam mana nak lock harga? Sebenarnya, tak perlu tunggu dealer untuk lock harga (place order). Anda boleh lock sendiri dan berurusan direct dengan Public Gold. Cara untuk lock harga ialah: (1) Print screen harga (2) Hantar maklumat […]

5 Tips Elak Penipuan Jual Beli Emas!

January 31, 2012 Emas
Thumbnail image for 5 Tips Elak Penipuan Jual Beli Emas!

Dalam keghairahan melabur emas, sebenarnya terlalu banyak kes penipuan dalam urusan jual beli emas, especially urusniaga melalui facebook! Itulah pemerhatian saya selama setahun lebih terlibat dengan jual beli emas. Sebab tu saya tak syorkan orang baru terlibat dengan emas buat belian pertama melalui facebook. Kelebihan membeli emas melalui facebook (secondary market) ialah mungkin kita dapat […]

Risiko Sebenar Pelaburan Emas Fizikal

December 27, 2011 Emas
Thumbnail image for Risiko Sebenar Pelaburan Emas Fizikal

Apa akan jadi pada pelabur emas Public Gold (PG) kalau syarikat lingkup? Apa akan jadi pada pelabur Dinar Kelantan kalau BN ambik alih kerajaan Negeri Kelantan? Pendek kata, apakah risiko pelabur emas fizikal kalau PENGELUAR lingkup? Itu antara soalan yang biasa orang tanya saya sebelum beli emas. Risiko Syarikat Pengeluar Lingkup? Jawapan paling mudah yang […]

Cara Simpan Emas Dengan Selamat

October 25, 2011 Emas
Thumbnail image for Cara Simpan Emas Dengan Selamat

Perkara pertama yang sahabat perlu tahu, Ar-Rahnu bukanlah tempat simpan emas. Ia tempat untuk dapatkan pinjaman bercagarkan emas. Jadi, menyimpan emas di Ar-Rahnu sangat merugikan kalau tak tahu manfaatkan duit pinjaman tu untuk menggandakan keuntungan. Keduanya, simpan emas ni senang  jer, cuma bagi orang baru dia rasa takut sebab dia rasa nilainya tinggi. Padahal, simpan […]

Bila Masa Terbaik MEMBELI Emas?

September 12, 2011 Emas
Thumbnail image for Bila Masa Terbaik MEMBELI Emas?

Masa harga gold bar 20 gram sekitar RM3,150 (RM158/gram) takut nak beli, tapi bila harga dah melepasi RM3,700 (RM185/gram), baru kelam kabut nak beli. Itulah yang saya perhati kebanyakkan sikap yang orang baru berjinak-jinak dengan emas. Nak tengok bukti harga emas naik dulu, baru nak beli. Padahal, gold historical price kita boleh cek bila-bila masa di […]

10 Kesilapan Pelabur Emas!

August 8, 2011 Emas
Thumbnail image for 10 Kesilapan Pelabur Emas!

Sekadar nak berkongsi perkara penting buat pelabur emas dan perak iaitu tentang 10 kesilapan biasa pelabur emas. Saya berkongsi ni sebab saya perhati ramai yang buat kesilapan remeh dan sangat merugikan. Ia sepatutnya boleh dielakkan kalau dia ada ilmu. Kekadang saya terkilan juga kesilapan tu dilakukan oleh kawan-kawan rapat sendiri. Kalau dia tanya saya dulu […]

Gold Saving Account atau Emas Fizikal?

April 14, 2011 Emas

Ada 5 bank yang menawarkan Gold Saving Account. Cuma satu sahaja disahkan patuh syariah. As salam En Zul, Saya terbaca blog en zul mengenai public gold dan amat berminat untuk menyertai. Tetapi saya tidak berapa suka menyimpan dinar emas ini di rumah atas faktor2 keselamatan. Apa pendapat en zul jika saya menyimpan di dalam CIMB […]

Nak Beli Emas, Tapi Modal Kecil

April 8, 2011 Bisnes

Untung 20% setahun dari pelaburan dah sangat teruja. Tapi untung 200% setahun bagi orang berniaga adalah terlalu biasa… Salam. Encik, saya baru terbaca blog encik dan mmg saya sangat berminat nak buat simpanan dalam bentuk emas. Masalahnya saya takde simpanan sbb duit saya kadang-kadang buat backup utk suami, heheh. Suami suggest saya buat ASB tapi […]

20 Persoalan Asas Pelaburan Emas

November 3, 2010 Emas
Thumbnail image for 20 Persoalan Asas Pelaburan Emas

Pelaburan emas memang simple, tapi kalau tak ada ilmu, kita boleh rugi besar. Untuk memudahkan sahabat pembaca faham tentang pelaburan emas, saya senaraikan 20 point penting. InsyaAllah, sahabat semua boleh faham asas pelaburan emas fizikal hanya dalam masa 5 minit. #1 – Mana untung simpan dalam ASB, Tabung Haji berbanding simpan emas? Kalau untuk jangka […]