Tip Pilih Emas Terbaik

Tempat Terbaik Menjual Emas

October 5, 2016 Emas
Thumbnail image for Tempat Terbaik Menjual Emas

Bagi penyimpan emas, bila nak pakai duit, tempat terbaik jual emas ialah tempat asal di mana kita membelinya. Maksudnya, kalau beli emas jenama Habib Jewel, jual balik kepada Habib Jewel juga. Jangan jual kepada kedai lain seperti Wah Chan ataupun Poh Kong. Habib Jewel akan beli balik pada harga lebih tinggi untuk emas keluarannya sendiri, […]

Kesan GST Ke Atas Pelaburan Emas

April 14, 2015 Emas
Thumbnail image for Kesan GST Ke Atas Pelaburan Emas

Ramai yang salah faham; kesemua emas berketulenan 995 dan ke atas bebas GST <– Ianya SALAH. Dalam Akta Cukai Barangan dan Perkhidmatan 2014, hanya emas 995 ke atas dan BERCIRIKAN PELABURAN (dari sudut undang-undang) sahaja dia kecualikan GST. Dalam senarai barangan bebas GST di bawah akta tersebut, dinyatakan dengan jelas, emas yang “bercirikan pelaburan” mestilah […]

Awas, Skim Cepat Kaya Bertopeng Emas!

August 3, 2014 Emas
Thumbnail image for Awas, Skim Cepat Kaya Bertopeng Emas!

Terlalu banyak orang tanya saya akhir-akhir ni tentang skim pelaburan emas yang dapat income bulan-bulan. Dah terlalu famous sekarang ni. Hari ni sahaja dah 6 orang tanya saya soalan yang sama. Ye lah. Siapa tak ‘curious’. Bukan sikit janji keuntungnya. Ada yang janji bagi keuntungan mencecah 70% – 100% dalam tempoh setahun! Secara jujurnya, bila […]

10 Kelebihan Utama Emas Public Gold

March 5, 2014 Emas
Thumbnail image for 10 Kelebihan Utama Emas Public Gold

[Kemaskini 13 Jun 2017] Kalau tanya saya, mana bagus beli emas Public Gold atau emas jenama lain? Jawab saya, tentunya Public Gold. Saya syorkan Public Gold bukan sebab saya jadi dealer, tapi sepanjang pemerhatian saya sejak 2010, emas Public Gold yang paling senang beli, senang jual, untung maksimum dan urusniaganya sangat telus. Public Gold platform […]

Kenapa Saya Pilih Emas Public Gold?

September 21, 2013 Emas
Thumbnail image for Kenapa Saya Pilih Emas Public Gold?

Banyak maklum balas tentang artikel “Kenapa Saya Tinggalkan Public Gold” oleh Sdr. Alif Nordin. Ramai yang tanya saya tentang artikel tu. Dulu saya pernah baca dan teliti artikel asal beliau. Tapi sekarang saya tak jumpa artikel asal dari blog peribadi beliau sendiri. Yang ada cuma yang di copy-paste sahaja. Sebelum saya jawab dakwaan Sdr. Alif […]

4 Pertimbangan Pilih Item Terbaik Pelaburan Emas

July 14, 2013 Emas
Thumbnail image for 4 Pertimbangan Pilih Item Terbaik Pelaburan Emas

“Item mana terbaik untuk dibeli? Gold bar atau dinar yang lebih baik? Emas 999 atau emas 916? Ok ker kalau beli barang kemas?” Ini antara persoalan penting bila nak beli emas. Kalau silap pilih item, anda mungkin akan rugi on-the-spot!  Jadi, sebelum beli, tentukan dulu berapa BAJET anda. Lepas tu pertimbangkan 4 perkara: 1. Spread […]

4 Kerugian Membeli Barang Kemas

December 12, 2012 Emas
Thumbnail image for 4 Kerugian Membeli Barang Kemas

Kesian… Nak melabur dalam emas tapi terbeli barang kemas. Bukan sikit, 150 gram pulak tu! Harga yang mak cik tu beli sekitar RM192 segram, sedangkan harga emas 916 keluaran Public Gold sekarang ni (12 Disember 2012) cuma RM170 segram. Mak cik tu habiskan RM28,800 untuk beli barang kemas perhiasan, sedangkan kalau dia beli dengan Public […]

Perbandingan Spread Emas di Malaysia

July 13, 2012 Emas
Thumbnail image for Perbandingan Spread Emas di Malaysia

[Artikel ini tidak relevan setelah pelaksanaan GST pada April 2015. Kebanyakkan pengeluar emas telahpun membuat perubahan dari sudut harga dan spread, dan kebanyakkan harga yang dipaparkan belum masuk caj GST 6%] Selalu orang tanya saya, emas keluaran company itu dan ini ok tak? Saya tak boleh jawab ok ataupun tak, cuma sahabat kena nilai sendiri […]

5 Kriteria Penting Memilih Emas Pelaburan

May 25, 2012 Emas
Thumbnail image for 5 Kriteria Penting Memilih Emas Pelaburan

[Artikel kemaskini 13 Jun 2017] Bukan semua emas sesuai untuk tujuan pelaburan. Kalau nak beli emas untuk pelaburan, hanya dua bentuk emas sahaja yang sesuai iaitu sama ada gold bar (jongkong emas) ataupun syiling emas (termasuk dinar). Gold bar dan syiling biasanya dikeluarkan dengan ketulenan 995 dan ke atas. Yang paling banyak di pasaran sekarang […]

5 Tips Elak Penipuan Jual Beli Emas!

January 31, 2012 Emas
Thumbnail image for 5 Tips Elak Penipuan Jual Beli Emas!

Dalam keghairahan melabur emas, sebenarnya terlalu banyak kes penipuan dalam urusan jual beli emas, especially urusniaga melalui facebook! Itulah pemerhatian saya selama setahun lebih terlibat dengan jual beli emas. Sebab tu saya tak syorkan orang baru terlibat dengan emas buat belian pertama melalui facebook. Kelebihan membeli emas melalui facebook (secondary market) ialah mungkin kita dapat […]

8 Tips Membeli Barang Kemas Bernilai Tinggi

October 17, 2011 Emas
Thumbnail image for 8 Tips Membeli Barang Kemas Bernilai Tinggi

Ada juga sahabat yang berhajat nak melabur dalam emas, tapi terbeli barang kemas. Nasihat saya, kalau nak beli barang kemas, jangan sekadar untuk perhiasan, tapi jadikan ia sebagai aset (harta). Maksudnya, bila nak pakai duit, barang kemas tu boleh ditukar kepada duit dengan nilai yang tinggi. Jangan lupa, tak semua barang kemas boleh jadi asset […]

Produk Emas Public Gold Yang Mana Paling Untung?

September 16, 2011 Emas

Carta dikemaskini pada 2 Ogos 2012. Sila KLIK. Saya baru perasan, rupa-rupanya, Emas Dinar Public Gold (PG) banyak kelebihan berbanding Gold Bar PG. Mungkin saya boleh katakan syiling emas 1 Dinar PG (ketulenan 916, berat 4.25 gram) adalah produk terbaik untuk pelaburan berbanding produk Public Gold yang lain. Cuba sahabat-sahabat bandingkan empat (4) faktor di bawah: Faktor […]

Dinar Kelantan & Public Gold, Mana Lebih Baik?

July 18, 2011 Emas
Thumbnail image for Dinar Kelantan & Public Gold, Mana Lebih Baik?

[Kemaskini 6 Oktober 2015] Saya dapat email dari seorang pembaca berkenan dua artikel saya sebelum ini bertajuk “Dinar Kelantan vs Dinar Public Gold” dan “Dinar Kelantan No. 1, Dinar PG No. 2” yang mungkin boleh mengelirukan. Antara dua jenis dinar tersebut, yang mana lebih baik? Jawapan ringkas saya; Kelebihan Dinar Public Gold #1 – Spreadnya (susut […]

Dinar Kelantan No. 1, Dinar PG No. 2

May 27, 2011 Emas

Dinar Restu Mana bagus, Dinar Kelantan atau Dinar Public Gold? Ni soalan yang selalu orang tanya saya. Pada saya, Dinar Kelantan no. 1, Dinar Public Gold (PG) no. 2. Melihat pada permintaan, saya nampak Dinar Kelantan mempunyai permintaan paling tinggi. Mungkin sebab ‘supply’nya kurang, dan buatannya sangat cantik. Kalau kita nak jual, memang senang cari […]

Gold Saving Account atau Emas Fizikal?

April 14, 2011 Emas

Ada 5 bank yang menawarkan Gold Saving Account. Cuma satu sahaja disahkan patuh syariah. As salam En Zul, Saya terbaca blog en zul mengenai public gold dan amat berminat untuk menyertai. Tetapi saya tidak berapa suka menyimpan dinar emas ini di rumah atas faktor2 keselamatan. Apa pendapat en zul jika saya menyimpan di dalam CIMB […]

Emas Putih Mahal, Tapi Rendah Nilainya

December 4, 2010 Aktiviti

Memang cantik. Itulah yang boleh saya komen pasal Dinar Emas dan Dirham Perak Kelantan. Pagi tadi saya ke program New Dealer Orientation di ofis Public Gold Sunway. Lepas habis training dalam pukul 1.20 tghr, Fithrie Bijak Emas (Master Dealer) dah tunggu kat luar training room dengan satu plastik Dirham Kelantan. First Time Tengok Dirham Sebelum […]

Dinar Kelantan vs Dinar Public Gold

November 21, 2010 Emas
Thumbnail image for Dinar Kelantan vs Dinar Public Gold

Nak kongsi pada semua sahabat yang berminat dengan emas iaitu pasal Dinar Kelantan vs Dinar Public Gold (PG). Yang mana lebih untung? Beza harga beli dan jual balik ( istilahnya ialah “spread” atau “susut nilai”); Dinar Kelantan – 10%, Dinar Public Gold – 6%. Maksudnya, Dinar Public Gold lebih cepat untung.. Untuk makluman sahabat, Dinar Kelantan […]