Fikir

UPSR dan Masa Depan Anak-anak

November 25, 2016 Fikir
Thumbnail image for UPSR dan Masa Depan Anak-anak

Hari keputusan UPSR hari itu, saya dan isteri sama-sama pergi ambil keputusan di sekolah. Kami sampai lewat sedikit, jadi semua murid-murid sudahpun ambil keputusan masing-masing, termasuk Aisyah (anak sulong kami). Masa sampai di dewan tempat ambil keputusan, kami panggil Aisyah yang sedang duduk bersama kawan-kawan. Semasa dia berjalan ke arah kami, isteri saya beritahu “tengok […]

Lebih Cergas Bila Berpuasa

August 14, 2010 Coretan

Hari ni hari kedua puasa. Alhamdulillah. Dua hari semenjak puasa ni, badan rasa ringan, perut rasa lapang dan selesa, badan rasa cergas, dan aktif. Alhamdulillah. Memang sangat berbeza berbanding sebelum puasa. Sebelum puasa, badan selalu rasa berat, asyik ulang-alik pergi toilet jer kat pejabat. Bila lepas sarapan pagi dan makan tengahari, rasa agak mengantuk, agak […]

Manusia Belajar Dengan Meniru

September 30, 2009 Fikir

Manusia belajar dengan Meniru Motor lintas lampu isyarat merah! Ikut motor lain. McDonald’s manfaatkan tabiat manusia suka meniru. Just sediakan modal, dia akan provide everything 100% exactly dengan bisness dia. Masa belajar dulu, saya cari senior-senior yang berjaya. Tiru sering digambarkan perkara buruk. Tiru cara baik bukan tiru jawapan kawan, tapi tiru tabiat orang berjaya. […]

Rugi Tak Bersekolah Agama

September 17, 2009 Fikir

Orang beragama, akhirat dia ‘dapat’, dunia Tuhan pakejkan sekali. Tengok Aisyah dah boleh baca doa-doa harian, hafal beberapa surah lazim, alhamdullillah… syukurnya rasa. Berbaloi rasanya hantar ke PASTI. Walaupun doa-doa dan surah-surah tu kami pun tahu sebenarnya, tapi kalau harapkan kami memang tak dapat ajarkan Aisyah. Tak dapat nak luangkan waktu khusus untuk ajarkan dia. […]

The Power of Spoken Words

June 27, 2009 Fikir

“Abang dah berumahtangga ke belum?” Tanya seorang penjual burger sambil menyiapkan burger yang saya pesan. “Dah. (Awak) Dah kawin ke belum?” balas saya. “Kawin? Kawin dah banyak kali, tapi nikah belum lagi” jawab penjual burger tu sambil tersengih-sengih. Confuse sekejap. Ungkapan yang sama pernah saya dengar dari seoran kawan. “Kawin” mengikut istilah mereka ialah “seks”. […]

Seronok Travel

May 11, 2009 Fikir

Perjalanan bersama keluarga yang memakan masa 6 -8 jam bagi kami satu keseronokkan. (Foto: Panorama indah di Lebuhraya Pantai Timur) Family Gathering di Kuantan Malam tadi, kami sekeluarga balik dari Kuantan. Bertolak dari Damansara Damai petang Sabtu ke rumah adik saya (no. 3) bersama suaminya di Kuarters Pensyarah, Kolej Matrikulasi Pahang, Gambang. Kami ke sana […]

Tiada Lagi Musim Buah?

May 1, 2009 Fikir

Buah durian, kegemaran isteri saya – ‘hantu durian’. Nazim, jiran sebelah rumah saya baru balik dari Scotland. Enam bulan dia berkursus kat sana. Katanya, sekarang ni, kat Scotland dah jadi dua musim jer iaitu Winter (sejuk) dan Summer (panas) jer. Musim bunga dan luruh dah tak ada macam dulu. Tak Ada Lagi Musim Buah Ish, […]

Perfectionist Membuang Masa

April 21, 2009 Fikir

Kerja yang bersifat ‘accessories’ sepatutnya kita kena bersikap berlebih kurang. Yang penting, matlamat utama tercapai dalam masa yang ada. Idealist dan Perfectionist Dulu saya pernah buat kerja cara idealist dan perfectionist. Semuanya nak terbaik, perfect. Kalau buat kerja, semua nak cantik dan paling baik hinggakan pada sekecil-sekecil perkara. Tapi rupa-rupanya sifat idealist dan perfectionist ni […]

Tak Seronok Hidup

April 21, 2009 Fikir

Siapa tak seronok dalam kerja dia, dia tak seronok dalam hidup. Itu yang saya belajar dari Ustaz Pahrol Mohamad Juoi, Fitrah Perkasa. Cuba bayangkan, hampir satu hari bekerja, masa berbaki itulah untuk masa kita. Masa cergas untuk kerja, masa letih untuk kita. Masa letih itulah masa untuk diri sendiri, dan keluarga. Kes Zawati. Kerja ideal.