Islah Diri

Perelokkan Adab Dalam Berguru

November 16, 2016 Islah Diri
Thumbnail image for Perelokkan Adab Dalam Berguru

“En Zul, saya nak tanya tentang syariah dalam jual beli emas bla… bla… bla…”. Saya jawab sepatah, dia balas 3, 4 patah. Saya terangkan lagi, tetapi belum habis saya beri penerangan, dia sudah potong dengan cerita dan hujjah dia bla bla bla sehingga saya terpaksa beritahu, “diam dulu, biar saya habiskan penerangan saya dulu”. Saya […]

Istimewanya Peniaga Yang Amanah Di Syurga Nanti

September 15, 2016 Bisnes
Thumbnail image for Istimewanya Peniaga Yang Amanah Di Syurga Nanti

Saya adalah peniaga emas. Saya dealer (ejen) Public Gold yang dibayar komisyen. Setiap orang yang saya “introduce” membeli emas, Public Gold akan bayar komisyen. Maka salah satu tanggungjawab penting saya ialah berikan ilmu dan nasihat yang betul tentang emas. Bila sesiapa contact saya suruh datang ke tempat dia dan ajar dia secara “face-to-face” tentang emas, […]

Beri Makan Ego Atau Orang Tersayang?

August 9, 2016 Islah Diri
Thumbnail image for Beri Makan Ego Atau Orang Tersayang?

Entah macam mana, tetiba saya terfikir nak beli kereta baru, iaitu kereta mewah yang pernah saya tampal dalam carta impian saya satu ketika dahulu. Sedangkan kereta saya yang sedia ada masih baik dan “tip-top”, prestasinya tak kalah dengan kereta mewah yang saya nak beli itu. Cuma kereta itu dah lama. Usianya sudah mencecah 20 tahun […]

Motivasi Dari Khatam Al-Quran Dalam 30 Hari

July 19, 2016 Islah Diri
Thumbnail image for Motivasi Dari Khatam Al-Quran Dalam 30 Hari

Sejak zaman sekolah menengah lagi, hampir setiap kali Ramadhan, maka saya wajibkan diri untuk khatamkan 30 juzuk Al-Quran dalam tempoh sepanjang Ramadhan. Selalunya dalam tempoh 11 bulan di luar Ramadhan, saya tak dapat habiskan. Baca sekadar baca, tetapi kurang fokus berbanding Ramadhan. Saya fikir, kalau tak dapat habiskan di bulan-bulan lain, sekurang-kurangnya saya habiskan bacaan […]

Bahagiakan Diri Dengan Apa Yang Ada

June 28, 2016 Islah Diri
Thumbnail image for Bahagiakan Diri Dengan Apa Yang Ada

Tuhan tak bagi semua benda pada semua orang. Dia bagi kita satu kelebihan, Dia datangkan bersamanya kekurangan pada yang lain. Jadi kita akan sentiasa rasa susah hati kalau hanya tengok apa yang orang ada, sedangkan orang itu pun susah hati dengan apa yang dia tiada. Orang baru bekerja rasa susah hati bila tengok senior gaji […]

Cara Menghidupkan Impian Dalam Diri

April 19, 2016 Islah Diri
Thumbnail image for Cara Menghidupkan Impian Dalam Diri

Hidup tanpa “Impian ” umpama hidup tanpa halatuju; tak tahu apa yang nak dicapai dalam hidup dan sekadar mengikut arus sahaja. Bila menjelang usia tua atau saat kematian nanti, mereka akan diselubungi 1001 kekesalan kerana tak berbuat sesuatu untuk mencapai apa yang penting dalam hidup. Hidup kita hanya sekali. Jadi sentiasa hidupkan impian dalam diri […]

Selepas Kesusahan Ada Kejayaan

January 26, 2016 Islah Diri
Thumbnail image for Selepas Kesusahan Ada Kejayaan

Bila baca kisah-kisah kejayaan, saya boleh katakan semua orang berjaya pernah lalui ujian kesusahan. Ujian kesusahan itulah yang membuatkan dia bangkit berdiri dan berjaya pada hari ini. Jadi bila hadapi kesusahan, berbaik sangkalah kepada Tuhan. Ada sesuatu yang besar yang Dia nak bagi kepada kita nanti, insyaAllah. Terus berusaha dan berdoa, minta Allah tunjukkan jalan. […]

Solat Berjemaah Asas Membentuk Keluarga

October 20, 2015 Islah Diri
Thumbnail image for Solat Berjemaah Asas Membentuk Keluarga

Saya tertarik dengan tips solat berjemaah yang dikongsikan oleh Coach Bahar sebagai salah satu cara membentuk keluarga. Dulu saya selalu keluar ke masjid sendirian dan tinggalkan anak-anak solat di rumah sendiri-sendiri. Nak bawa anak-anak kecil ke masjid pun susah sebab yang kecik tak reti lagi. Ada yang lari-lari depan jemaah sedang bersolat. Pernah ada kes […]

Cara Disiplinkan Diri Bersedekah

September 21, 2015 Islah Diri
Thumbnail image for Cara Disiplinkan Diri Bersedekah

Saya orang berniaga. Pendapatan tak tetap. Ada ketika banyak, dan ada ketika sedikit (mengikut kiraan saya, bukan kiraan orang makan gaji). Tapi pengalaman saya, pendapatan saya paling banyak ialah bila bulan di mana saya paling banyak bersedekah. Lagi banyak bersedekah, lagi banyak pendapatan yang saya terima daripada perniagaan. Memang setiap kali bersedekah saya masih berkira-kira […]

Jemput Rezeki Dari Doa Orang Lain

August 4, 2015 Islah Diri
Thumbnail image for Jemput Rezeki Dari Doa Orang Lain

Kata Prof Muhd Kamil dalam satu sessi tazkirah kepada penulis-penulis buku di Galeri Ilmu; jangan ingat Allah beri kebaikan kepada kita sebab doa yang kita minta. Ia boleh jadi Allah makbulkan doa orang lain kepada kita, ini termasuklah; + doa ibubapa kita; + doa isteri / suami kita; + doa anak-anak kita (yang masih suci […]

Bina Pengaruh Dengan Berguru

May 10, 2015 Bisnes
Thumbnail image for Bina Pengaruh Dengan Berguru

Guru saya berpesan, “People will follow other people who follow other people”. Maksudnya, orang yang nak ikuti jejak langkah kita, dia akan selidik siapa guru kita, dari mana ilmu yang kita belajar. Orang tak akan senang-senang ikut kita kalau kita cuma nampak pandai sebab kita pandai-pandai. Antara faktor penting kenapa pakar kewangan, Robert Kiyosaki berjaya […]

Muhasabah Diri Tentang Keberkatan Rezeki

August 26, 2014 Islah Diri
Thumbnail image for Muhasabah Diri Tentang Keberkatan Rezeki

Kenapa saya letak matlamat berkerja sendiri sejak 10 tahun lepas antaranya sebab risau pasal keberkatan rezeki. Seorang sahabat usrah yang bekerja sendiri selalu ingatkan soal cabaran keberkatan rezeki bila bekerja makan gaji. Itu antara faktor kenapa akhirnya dia berhenti kerja dan berniaga sendiri. Katanya, walaupun rezeki bisnes menajanya tak menentu, dia dapat rasakan keberkatan tu. […]

Untungnya Siapa Buat Open House

August 12, 2014 Islah Diri
Thumbnail image for Untungnya Siapa Buat Open House

Syawal ni sibuk dengan Open House, tapi kami dah beberapa tahun tak buat open house, iaitu sejak apartment kami buat “reserved parking”. Setiap unit rumah ada parking masing-masing. Memang bagus, tapi susah nak jemput tetamu macam sebelum ni. Kami pernah cuba buat makan-makan lepas tu, tapi setiap kali majlis, mesti ada jer ‘clatch’ tentang parking […]

Persekitaran Bersih Bermula Dari Kita

July 27, 2014 Islah Diri
Thumbnail image for Persekitaran Bersih Bermula Dari Kita

Masa tengah tunggu anak beli barang di Max Value Damansara Damai hari tu, seorang akak dengan selambanya buang resit masa turun tangga, betul-betul depan saya. Saya terus tegur akak tu sambil tunjuk resit yang dia buang tu, “akak, buang sampah tu dalam tong sampah..”. Akak tu terus kutip balik resit tu sambil tersengih-sengih. Padahal tong […]

Minta Keajaiban Rezeki Dari Tuhan

March 14, 2014 Islah Diri
Thumbnail image for Minta Keajaiban Rezeki Dari Tuhan

Hutang “jahat” mencecah 6 angka, duit simpanan tak ada, rumah pun tak ada. Kalau ada rumah, boleh juga jual rumah tu dan langsaikan semua hutang. Lepas tu mulakan hidup baru. Tapi bila rumah pun tak ada, memang terpaksa kerja keras dan ambil masa untuk bebas hutang. Kalau hutang personal loan dan kad kredit mencecah RM300,000, […]

Mendidik Sabar Dalam Mencari Kekayaan

September 28, 2013 Islah Diri
Thumbnail image for Mendidik Sabar Dalam Mencari Kekayaan

Jeles tengok kawan-kawan berjaya. Kerja stabil, bisnes part time dia pun dah maju. Harta banyak; ada rumah sewa beberapa buah, dah beli beberapa ekar kebun getah yang boleh ditoreh. Anak-anak dia pun belajar pandai-pandai. Umur muda lagi tapi dah berjaya. Memang jeles tengok dia. Nak ukurkan kejayaan dia berbanding kita, kita dah jauh ketinggalan. Itulah […]

Persiapkan 3 Kekayaan Sebelum Mati

August 18, 2013 Islah Diri
Thumbnail image for Persiapkan 3 Kekayaan Sebelum Mati

Datang disambut sehelai sepinggang. Pergi pun sehelai sepinggang. Semua harta yang dikumpul selama ni diagih-agihkan pada waris tanpa berbaki pun untuk si mati. Tapi itulah realiti yang pasti kita lalui suatu hari nanti. 4 Ogos 2013 bersamaan 27 Ramadahan 1434H ayahanda kepada isteri saya (mentua saya) kembali kepada pangkuan Ilahi. Sepanjang menguruskan beberapa hal tentang […]

Pakai Smart Phone, ‘Wajib’ Ibadah Qurban

October 10, 2012 Islah Diri
Thumbnail image for Pakai Smart Phone, ‘Wajib’ Ibadah Qurban

Pakai Samsung Galaxy SII, ‘wajib’ buat qurban… Kalau sms kita orang tak reply, mungkin 1001 persepsi yang kita fikir. Tak sudi? Tak layan? Mesej kita tak penting? Busy? Dan macam-macam lagi. Atas desakan inilah, saya nekad untuk bertukar kepada smart phone! Smart phone pertama yang pernah miliki…. (“,) Sekarang saya dalam proses transfer data dari […]

Dunia Datang Bersamanya ‘Bebanan’…

May 14, 2012 Islah Diri
Thumbnail image for Dunia Datang Bersamanya ‘Bebanan’…

Masa saya mula-mula datang kerja di KL tahun 2003 dulu, saya memang excited tengok kereta mewah, rumah besar, pangkat besar, makan mewah, dan duit & harta yang banyak. Kalau orang ada, saya pun nak ada juga kalau boleh. Tapi, bila dah lama duduk KL, tengok realiti kehidupan dan masalah orang kaya, lebih faham apa itu […]

Ganda Kekayaan Dengan Bersedekah

February 17, 2012 Islah Diri
Thumbnail image for Ganda Kekayaan Dengan Bersedekah

Salah satu hikmah yang saya belajar akhir-akhir ni ialah, kalau nak Allah gandakan rezeki, perbanyakkan sedekah. Allah akan ganti 10 KALI GANDA. Ada satu hari tu, saya nak test power untuk kuatkan keyakinan saya tentang janji Allah. Ada seorang student belajar Mesir dalam kesempitan. So, saya sedekahkan RM50, keluarkan dari tabung infaq bisnes kami. Seminggu […]