Keluarga

Rumah Lapang, Fikiran Pun Lapang

February 23, 2017 Keluarga
Thumbnail image for Rumah Lapang, Fikiran Pun Lapang

Beberapa bulan lepas, kami dapat kunci rumah baru. Asalnya kami nak sewakan rumah baru tu, tapi bila tengok rumah tu cantik dan ada banyak ciri-ciri rumah yang kami suami isteri idamkan, tak jadi pulak nak disewakan. Sayang… Takut penyewa tak jaga rumah tu. Akhirnya, kami buat keputusan untuk jadikan rumah tu sebagai rumah bersantai hujung […]

Berbaloikah Isteri Keluar Bekerja?

October 11, 2016 Keluarga
Thumbnail image for Berbaloikah Isteri Keluar Bekerja?

Salah satu pertimbangan penting untuk isteri bekerja (atau patut terus bekerja) ialah gaji yang dia terima berbanding kenaikan kos sara hidup disebabkan dia bekerja. Bila isteri bekerja, kos tambahan yang perlu dipertimbangkan ialah, (1) kos hantar anak ke nuseri, (2) kos pengangkutan isteri pergi kerja, (3) kos makan meningkat disebabkan tak sempat memasak, (4) kos […]

Cara Menetapkan Dinar Emas Sebagai Maskahwin

August 30, 2016 Emas
Thumbnail image for Cara Menetapkan Dinar Emas Sebagai Maskahwin

Sekarang dah jadi “trend” dinar emas sebagai maskahwin. Tips penting daripada saya, kalau nak jadikan dinar sebagai maskahwin, sila pastikan dulu samada maskahwin tu dipersetujui mengikut jumlah “dinar” emas atau jumlah “RM” (duit)? Kalau mengikut jumlah dinar, boleh beli emas sekarang walaupun majlis aqad nikah akan berlangsung lagi 6 bulan. Tetapi kalau dipersetujui mengikut RM […]

Solat Berjemaah Asas Membentuk Keluarga

October 20, 2015 Islah Diri
Thumbnail image for Solat Berjemaah Asas Membentuk Keluarga

Saya tertarik dengan tips solat berjemaah yang dikongsikan oleh Coach Bahar sebagai salah satu cara membentuk keluarga. Dulu saya selalu keluar ke masjid sendirian dan tinggalkan anak-anak solat di rumah sendiri-sendiri. Nak bawa anak-anak kecil ke masjid pun susah sebab yang kecik tak reti lagi. Ada yang lari-lari depan jemaah sedang bersolat. Pernah ada kes […]

Anak-Anak Sebagai Sumber Motivasi

September 14, 2015 Keluarga
Thumbnail image for Anak-Anak Sebagai Sumber Motivasi

Dalam membangunkan kekayaan, kekadang kita sibuk mencari motivasi dari luar. Guru saya pesan, sepatutnya anak-anak kita yang kecil itu sudah cukup untuk memotivasikan kita. Tak perlu cari motivasi luar. Dulu, antara yang memotivasikan saya ialah anak-anak sendiri. Impian saya waktu itu, saya nak ada masa sendiri untuk hantar dan jemput anak-anak dari sekolah sebab bagi […]

Hutang Memerangkap Masa Depan Keluarga

May 27, 2015 Keluarga
Thumbnail image for Hutang Memerangkap Masa Depan Keluarga

Saya bersembang dengan sahabat saya yang kerjanya buat wiring rumah, katanya permintaan untuk sewa bilik makin meningkat sejak akhir-akhir ini. Hingga ada tuan rumah yang ubahsuai rumah dari 3 bilik menjadi 5 bilik hanya dalam rumah yang luasnya cuma 650 kaki per segi! Antara sebabnya, peningkatan jumlah suami isteri yang masing-masing kerja berjauhan. Jadi daripada […]

Refresh Mood Cinta Suami Isteri

March 16, 2013 Keluarga
Thumbnail image for Refresh Mood Cinta Suami Isteri

Refresh cinta. Alhamdulillah, 1 Mac 2013 genaplah 10 tahun perkahwinan kami. Biasanya anniversary kami cuma keluar makan-makan dengan anak-anak jer. Tapi ulang tahun ke-10 ni kena special sikit. 2, 3 hari saya dok fikir apa nak buat, last skali buat keputusan, tinggalkan anak-anak sekejap, ini waktu untuk kami suami isteri! Cinta pun kena refresh. Biar […]

Pilih Nama Anak, Nama Seorang Pemimpin

August 9, 2012 Keluarga
Thumbnail image for Pilih Nama Anak, Nama Seorang Pemimpin

Hifdzi comot makan coklat, tidur sebelah adik dia, Hasan… Lengkap keluarga kami, tiga (3) puteri dan tiga (3) putera. Aisyah, Amal dan Anis satu geng puteri. Fathi, Hifdzi dan Hasan satu geng putera, alhamdulillah, puji-pujian bagi Allah. Anak kami yang ke-6 kami berikan nama “Hasan”, mengambil semangat Asy-Syahid Imam Hassan Al-Banna, pengasas Ikhwanul Muslimin Mesir […]

Duit & Pilihan Untuk Tersayang

July 3, 2012 Keluarga
Thumbnail image for Duit & Pilihan Untuk Tersayang

Bulan Jun 2012 sangat peak. Isteri bersalin. Masa nak dekat bersalin, anak-anak macam-macam ragam, Hifdzi kena demam campak, sakit kaki, tak dapat tidur malam dan macam-macam lagi. Tambah lagi isteri berpantang sendiri tanpa pembantu,  Aisyah (anak sulong) yang tolong jaga adik-adik. Aisyah 3 minggu tak dapat ke sekolah. Lepas bersalin, saya sibuk uruskan bisnes dan […]

Berkuda di Denai Alam Recreational Club (DARC)

May 3, 2012 Keluarga

Alhamdulillah, pengalaman baru bagi saya serta anak-anak. Hujung minggu lepas (29 April 2012), kami bawa anak-anak ke tempat rekreasi terbaru yang diperkenalkan oleh customer kami iaitu Pn. Azni dan suaminya yang tinggal di Denai Alam. Berkuda bersama Hifdzi. Saya selalu fikir nak exposedkan anak-anak dengan pengalaman baru dalam hidup.  Aisyah excited nak naik kuda. Asalnya, […]

Hadiah Untuk Papa dan Mama…

March 1, 2012 Keluarga

Sampul ni Aisyah hulur masa saya sibuk nak pergi kerja. Waktu pagi masa saya sibuk nak pergi kerja, Aisyah (anak sulong kami, darjah 2) hulurkan sampul ni untuk saya. Katanya, Aisyah buatkan untuk Papa dan Mama. Saya terima jer apa yang Aisyah bagi dan tak sempat buka pun. Saya letak jer atas meja… Hadiah Istimewa […]

Didik Anak Soleh, Lagi Untung Dari Pelaburan Emas

January 26, 2012 Keluarga

Anis, anak ke-3 kami dah masuk tadika tahun ni. Alhamdulillah. Pejam celik, pejam celik, kesemua anak-anak perempuan kami dah masuk sekolah dah. Excited rasanya, bercampur sedikit debaran dan penuh harapan. Harapan kami supaya mereka jadi orang bertaqwa. Nak kerja apa bila besar tu terpulang pada kecenderungan dia, rezeki tu Tuhan dah jamin. Tak perlu dirisau-risaukan. […]

Hot Air Balloon Fiesta 2011

March 28, 2011 Keluarga

3rd International Hot Air Balloon Fiesta 2011 di Monumen Alaf Baru, Putrajaya. 17 – 20 Mac 2011. Event yang sangat menarik. Sesuai untuk santai bersama keluarga. Ini tahun ke-2 kami datang ke event ni. Quality time bersama keluarga. Abg Kie (abang sulong), Kak Lin (kakak ipar), dan Noni (adik ke-5) pun join sekali. Kebetulan Noni […]

Your kids are the REASON…

March 1, 2011 Keluarga

Kagum pada isteri. Kalau orang cakap duduk rumah senang la banyak masa boleh rehat, itu mungkin betul bagi orang yang anak dah besar, tapi bukan untuk orang yang beranak 5, yang masih kecil dan sangat aktif! Sekadar foward artikel yang ditulis oleh orang rumah saya bertajuk Working Moms & Housewives di blog beliau i.e. http://www.najdah.blogspot.com/. Saya rasa […]

Menutup Aurat Dari Kecil

February 8, 2011 Keluarga

Anis, Amal dan Aisyah. Bergaya dengan tudung dan baju kurung pemberian atuknya masa balik Raya Cina lepas. Ada orang kata kecik lagi. Tapi kami biasakan mereka tutup aurat sesempurna boleh dari kecik lagi, sampai mereka tak selesa kalau terbuka aurat bila keluar rumah. Ada kawan tanya, macam mana didik anak pakai tudung? Katanya, anaknya payah […]

Aisyah Masuk Darjah 1

December 31, 2010 Coretan

Pagi Aisyah ke sekolah agama di Masjid Damansara Damai. Amal Hayati happy… dah masuk PASTI kelas 5 tahun. Alhamdulillah. Aisyah masuk darjah 1. Satu lagi transisi hidup bagi kami sekeluarga. Hari ni, lapor diri di SK Damansara Damai 1, dan daftar sekolah agama di Masjid Dsara Damai. SKDD adalah sekolah paling ramai pelajar di daerah […]

Hifdzi Mengingatkanku Pada Tuhanku

August 19, 2010 Keluarga

18 Ogos 2010, genap sebulan umur Hifdzi, anak kelima kami. Semuanya sihat, alhamdulillah. Dah siap kami aqiqahkan melalui EzQurban pada hari ketujuh kelahirannya. Hifdzi sangat cool. Tak meragam. Menangis cuma bila nak susu ataupun tak selesa dengan pampers. Tak ada masalah, alhamdulillah… puji-pujian bagiMu Ya Tuhan… Kelahiran Hifdzi, melengkapkan keluarga kami. Fathi dah ada geng […]

Anak-anak Perlu Bermain

August 7, 2010 Keluarga

Bawa anak-anak ke playground dekat Seksyen 5, Kota Damansara pagi tadi. First time singgah playground ni, alang-alang ada urusan kat area situ. Seingat saya, waktu umur begini, kami keluar bermain setiap hari! Sekurang-kurangnya di halaman dan keliling rumah. Tapi bila tinggal di rumah apartment, ruang bermain untuk anak-anak sangat terhad. Bukan salah mereka kalau mereka […]

Birthday Amal Hayati Ke-4

August 2, 2010 Keluarga

Pejam celik, pejam celik, Amal Hayati dah berumur 4 tahun dah. Puji-pujian bagiMu Ya Tuhan… Kek Cheese Choc Secret Recipe pilihan Amal. Fathi menunggu keknya. Celebrate di Secret Recipe Sri Damansara. Bestnya kek tu… Alhamdulillah… Sambung di rumah… Hadiah birthday Amal…

Kelahiran Cahaya Mata Ke-5 Kami

July 19, 2010 Keluarga

Baby sebaik sahaja dibersihkan di labour room. Rupanya nak lebih kurang dengan kakaknya yang ke-2, Amal Hayati. Puji-pujian bagi Allah… jam 1.00 tengahari semalam (Ahad, 18 Julai 2010), kami dikurniakan cahaya mata ke-5. Anak lelaki, bersalin normal di Hospital Sg. Buloh. Baby dan mamanya sihat, alhamdulillah. Tukar Kepada Pelan C Pelan asal (Pelan A) nak […]