Bebas Kewangan

Jangan Bazirkan Usia Pada Pekerjaan Yang Kita Tidak Suka Lakukannya!

June 24, 2018 Bebas Kewangan
Thumbnail image for Jangan Bazirkan Usia Pada Pekerjaan Yang Kita Tidak Suka Lakukannya!

Hidup 80 tahun, tetapi meluangkan masa 40 tahun untuk buat perkara yang kita tidak suka? Terpaksa buat hanya kerana terperangkap dengan pemikiran yang menganggap ia terpaksa dilakukan demi keperluan hidup dan untuk menjaga “takut nanti apa orang kata?”. Selalu kita jumpa, orang yang dengan bangganya bercerita tentang hidupnya yang “kerja kuat”, “sibuk kerja” dan berjawatan, walaupun […]

Bina Pendapatan Kekal Dulu Sebelum Fikir Nak Bermewah-mewah

June 20, 2018 Bebas Kewangan
Thumbnail image for Bina Pendapatan Kekal Dulu Sebelum Fikir Nak Bermewah-mewah

Pendapatan aktif maksudnya pendapatan berbentuk “ada kerja, ada duit. Tak ada kerja, tak ada duit”. Kita kena kerja keras dulu baru dapat duit. Istilah yang lebih tepat ialah “hard-earned income”. Pendapatan yang hanya kita dapat setelah bekerja keras. Suka atau tak suka, kita terpaksa bekerja. Duit gaji, upah, komisyen dan sebagainya, itu dipanggil “hard-earned income”. […]

Berapa Banyakkah Harta Perlu Dimiliki Untuk Mencapai Kebebasan Kewangan?

May 30, 2018 Bebas Kewangan
Thumbnail image for Berapa Banyakkah Harta Perlu Dimiliki Untuk Mencapai Kebebasan Kewangan?

“Tak kerja pun tapi ada duit”, status itu dinamakan “kebebasan kewangan” ataupun “financial freedom”. Semua orang yang bekerja pasti ada impian suatu hari nanti dia tidak lagi perlu bekerja, tetapi mempunyai pendapatan kukuh setiap bulan. Dan kita semua tahu, pasti satu hari nanti kita tak lagi mampu bekerja disebabkan faktor usia ataupun kesihatan. Jadi alangkah […]

Untuk Pencen Umur 30 Tahun, Inilah Yang Pelajar Universiti Perlu Lakukan

February 1, 2017 Bebas Kewangan
Thumbnail image for Untuk Pencen Umur 30 Tahun, Inilah Yang Pelajar Universiti Perlu Lakukan

Saya kagum dengan pelajar kolej dan universiti yang ketika sedang belajar lagi dah rajin belajar ilmu-ilmu kewangan, pelaburan dan bisnes. Itu ilmu-ilmu di luar kelas dan bilik kuliah yang tiada dalam exam, tetapi ilmu-ilmu itu sangat penting untuk survival mereka bila habis belajar nanti. Bagi saya mereka adalah bakal graduan yang berwawasan. Masa masih belajar […]

Pencen Bukan Soal Umur, Tetapi Kewangan

December 23, 2016 Bebas Kewangan
Thumbnail image for Pencen Bukan Soal Umur, Tetapi Kewangan

Ramai yang meletakkan cita-cita, bila umur dah pencen nanti, dia dah tak perlu bekerja lagi sebab sudah ada pendapatan tetap setiap bulan tanpa perlu lagi bekerja. Maka pada umur pencen, dia dapat menikmati hidup yang bebas! Anggapan itu bagi saya hanyalah separuh betul bagi kakitangan kerajaan, dan dalam banyak kes terutamanya swasta, ianya mungkin sekadar […]

5 Checkpoint Ke Arah Kebebasan Kewangan

February 23, 2016 Bebas Kewangan
Thumbnail image for 5 Checkpoint Ke Arah Kebebasan Kewangan

[Kemaskini 6 Disember 2017] Bila membincangkan tentang “matlamat kewangan”, saya lebih suka bincang dalam konteks “tahap kewangan” itu sendiri berbanding matlamat untuk penuhi keperluan masa depan. Merancang perbelanjaan itu pun penting juga, tetapi kalau sekadar matlamat perbelanjaan (nak beli rumah, nak pergi haji, pendidikan anak-anak dsb), memang kita banyak dalam kepala nak beli itu dan […]

Cara Menetapkan Matlamat Kewangan

November 17, 2015 Bebas Kewangan
Thumbnail image for Cara Menetapkan Matlamat Kewangan

Banyak faktor yang menyebabkan duit kita bocor, tetapi berdasarkan pemerhatian saya, kebocoran paling utama ialah tiada matlamat kewangan! Duit dapat tiap-tiap bulan, tetapi tak tahu nak ‘dihala’ ke mana. Akhir sekali duit itu habis dibelanjakan. Akaun bank hanya jadi tempat ‘transit’ sahaja sebelum berpindah ke tangan orang lain. Yang tinggal hanyalah penat dan puas, tetapi […]

Fokus Pemilikan Harta, Bukan Keuntungan Sementara

March 4, 2015 Bebas Kewangan
Thumbnail image for Fokus Pemilikan Harta, Bukan Keuntungan Sementara

Ada seorang businessman jutawan datang jumpa saya berbincang perancangan untuk tukar sebahagian daripada hartanya kepada bentuk emas. Selepas berjumpa saya, beliau buat pembelian pertama sekitar RM200,000. Tapi sasaran beliau yang sebenar ialah sekitar RM1 juta. Kami bersembang tentang simpanan emas dan hartanah. Satu persamaan antara saya dan dia ialah, kami fokus PEMILIKAN HARTA, bukan “buy […]

Hidup Terlalu Indah Bila Mempunyai Masa

January 16, 2015 Bebas Kewangan
Thumbnail image for Hidup Terlalu Indah Bila Mempunyai Masa

Sejak saya berhenti kerja dan berniaga sendiri sepenuh masa, saya agak kurang keluar rumah atau outstation untuk tujuan bersiar-siar ataupun jalan-jalan makan angin. Masa bekerja dulu, kalau ada ruang cuti jer, saya mesti fikir nak keluar KL untuk bawa keluarga jalan-jalan. Tak kisah samada pergi bercuti atau balik kampung. Saya rasa indahnya hidup kalau dapat […]

6 Keuntungan Menjadi Dealer Public Gold

August 19, 2014 Bebas Kewangan
Thumbnail image for 6 Keuntungan Menjadi Dealer Public Gold

[Kemaskini 13 Jun 2017] Kalau ada bajet cukup, dan alang-alang beli emas, jadilah terus dealer Public Gold sebab dealer boleh jana keuntungan dalam semua urusniaga dan semua keadaan harga emas samada harga naik atau turun. Beli emas untuk diri sendiri untung, jual emas sendiri pun untung. Harga emas naik untung, harga emas turun mendadak lagi […]

Jalan Sebenar Bebas Kewangan

February 8, 2012 Bebas Kewangan
Thumbnail image for Jalan Sebenar Bebas Kewangan

“Saya tulis artikel ni sebab saya nampak ramai orang terbuang masa cari jalan “kebebasan kewangan”. Luang waktu 5 minit, baca artikel ini. Saya tunjukkan sahabat semua jalan sebenar untuk bebas kewangan, hasil pencarian saya selama 5 tahun, dan belajar sendiri dari orang yang telahpun 20 tahun bebas kewangan” – Zul Baru lepas terbaca satu tulisan […]

Langkah Pertama Menyimpan RM1 Juta!

July 5, 2011 Bebas Kewangan
Thumbnail image for Langkah Pertama Menyimpan RM1 Juta!

Saya pernah menghadiri sebuah forum tentang motivasi kejayaan dan kewangan yang dikendalikan oleh tokoh terkenal Jutawan Muda Internet, iaitu Tuan Irfan Khairi. Dalam forum tersebut, beliau dan rakan panel bercakap tentang “kejayaan” dari perspektif masing-masing. Salah satu ‘kajian’ menarik yang dibuat, beliau minta semua peserta berdiri. Beliau bertanya pada peserta, kalau hilang pekerjaan, siapa boleh […]