Hutang

Cara Selesaikan Masalah Hutang Along

September 27, 2016 Hutang
Thumbnail image for Cara Selesaikan Masalah Hutang Along

Seorang pembaca buku “Mudahnya Menjemput Rezeki” menelefon saya sambil menangis-nangis ceritakan masalah hutang dia dengan along dan diugut untuk dibunuh. Katanya dia ibu tunggal, ada seorang anak OKU (orang kelainan upaya) dan pendapatan pun kecil. Tekanan kewangan yang sedang dia hadapi itu menyebabkan dia rasa nak bunuh diri bersama anaknya yang OKU sekali. Saya pesan […]

Hutang Ibarat Pisau

January 19, 2016 Hutang
Thumbnail image for Hutang Ibarat Pisau

Waktu kita susah, bukan main susah nak dapat pinjaman bank. Tapi bila waktu kita senang (pendapatan dah besar), macam-macam pinjaman yang bank tawarkan kepada kita. Hingga ada orang ambil personal loan sedangkan dia tak tahu pun apa nak buat dengan duit pinjaman tu! Lepas dah dapat pinjaman, baru fikir apa nak buat. Kalau dia tanya […]

Jangan Lari Dari Hutang Bank

November 4, 2015 Hutang
Thumbnail image for Jangan Lari Dari Hutang Bank

Pengalaman saya audit bahagian Credit Control yang kerjanya memungut hutang, surat guaman hanya akan keluar bila peminjam tu liat bayar dan jalan diplomasi sudahpun tertutup. Selagi masih ada jalan DIPLOMASI, mereka tak mahu panjangkan cerita dengan membawa kes itu ke mahkamah sebab ia membuang masa dan kos kepada bank. Jadi nasihat saya kepada sesiapa yang […]

Hutang Memerangkap Masa Depan Keluarga

May 27, 2015 Hutang
Thumbnail image for Hutang Memerangkap Masa Depan Keluarga

Saya bersembang dengan sahabat saya yang kerjanya buat wiring rumah, katanya permintaan untuk sewa bilik makin meningkat sejak akhir-akhir ini. Hingga ada tuan rumah yang ubahsuai rumah dari 3 bilik menjadi 5 bilik hanya dalam rumah yang luasnya cuma 650 kaki per segi! Antara sebabnya, peningkatan jumlah suami isteri yang masing-masing kerja berjauhan. Jadi daripada […]

Rahsia Mudah Lulus Pinjaman Tanpa Slip Gaji

November 4, 2014 Bisnes
Thumbnail image for Rahsia Mudah Lulus Pinjaman Tanpa Slip Gaji

Alhamdulillah, saya baru dapat kelulusan bank untuk tambah lagi pemilikan hartanah yang boleh bagi “positive cashflow”. Ini hartanah pertama yang saya beli lepas tiada lagi slip gaji. Sekarang saya baru dapat ‘baikpulih’ salah satu kesilapan yang saya buat semasa berhenti kerja iaitu tak ‘jaga’ Current Account (Akaun Semasa). Sedangkan Current Account tu alat untuk buktikan […]

Tiada “Formula Ajaib” Langsaikan Hutang

April 9, 2014 Hutang
Thumbnail image for Tiada “Formula Ajaib” Langsaikan Hutang

Saya dihujani dengan persoalan bertalu-talu tentang bagaimana cara selesaikan hutang. Macam-macam kes 0rang contact saya. Call, sms, email. Ramai juga yang tak bekerja, tak ada sumber pendapatan, tapi tanya saya macam mana langsaikan hutang. Secara jujurnya, saya tak tahu. Kena bekerja, cari duit dan bayar hutang. Itu jer yang saya buat. Saya tak ada teknik […]