Motivasi Kewangan

Happy Bekerja, Menjadikan Kita Lebih Kaya

October 18, 2017 Kewangan
Thumbnail image for Happy Bekerja, Menjadikan Kita Lebih Kaya

Pencen bukan bermaksud tak bekerja, tapi kita bebas untuk buat apa sahaja kerja yang kita suka pada bila-bila masa mengikut cara kita sendiri. Walaupun kalau tak bekerja pun kita tetap ada duit, tapi kita tetap perlu terus bekerja supaya fikiran kita terus sihat dan normal. Otak kita ni macam otot juga. Ia akan jadi lebih […]

Hargailah Apa Yang Sudah Kita Miliki

October 11, 2017 Kewangan
Thumbnail image for Hargailah Apa Yang Sudah Kita Miliki

Dulu masa nak mula explore kerja-kerja video editing, Macbook Air dan iMac saya yang sedia ada tak cukup capacity untuk buat kerja-kerja tu. Bila guna software iMovie, asyik hang jer. Bila nak upload video yang pendek pun, makan masa panjang. Kekadang sampai 4 jam baru siap upload untuk video yang tak sampai pun setengah jam. […]

Inilah Yang Membuatkan Kita Gembira Selamanya

September 26, 2017 Fikir
Thumbnail image for Inilah Yang Membuatkan Kita Gembira Selamanya

Dulu rasa bestnya duduk hotel. Sekarang hotel tu cuma tempat tidur sementara dapat balik rumah je. Datang check in, terus masuk bilik. Keluar sekejap pergi makan, atau hadiri program, lepas tu masuk bilik balik. Check out hotel, terus balik. Pusing area hotel pun tidak walaupun saya duduk di hotel 5 bintang. Dulu rasa bestnya kalau […]

Orang Kaya Fokus Kembangkan Harta, Bukan Sekadar Gaji

August 16, 2017 Motivasi Kewangan
Thumbnail image for Orang Kaya Fokus Kembangkan Harta, Bukan Sekadar Gaji

Saya terbaca satu tip penting dalam buku Secrets of The Millionaire Mind katanya, orang kaya fokus kepada net worth (nilai harta bersih), sedangkan orang kebanyakkan hanya fokus kepada duit gaji bulanan sahaja. Maksudnya, orang kaya fokus jumlah kekayaan yang dia miliki, bukan sekadar duit gaji yang dia terima setiap bulan. Bila fokus kembangkan harta, maka […]

Kita Jadi Tuan, Biar Kereta Jadi Hamba

July 25, 2017 Kewangan
Thumbnail image for Kita Jadi Tuan, Biar Kereta Jadi Hamba

Mereka yang pakai kereta besar belum tentu kedudukan kewangannya dah baik. Selalunya ianya melambangkan komitmen hutang yang ditanggungnya lebih besar. Mereka yang pakai kereta biasa-biasa pulak, jangan ingat mereka orang biasa-biasa sebab ramai jer orang kaya yang saya kenal yang cuma pakai kereta biasa-biasa jer. Seorang guru kepada guru bisnes saya yang saya yakin hartanya […]

Sebenarnya Kita Tak Ada Masalah Kewangan

July 19, 2017 Motivasi Kewangan
Thumbnail image for Sebenarnya Kita Tak Ada Masalah Kewangan

Masa gaji RM3,000 sebulan, duit belanja rasa tak cukup. Saya jamin bila gaji naik RM10,000 sebulan pun tetap tak cukup juga. Sebabnya, bila gaji meningkat, keinginan pun meningkat juga. Bila gaji dah meningkat, kereta yang dulu boleh jer kita guna bergerak ke sana ke mari, bila gaji dah naik lebih tinggi sekarang, kereta tu dah […]

Langkah Pertama Menyimpan RM1 Juta!

July 5, 2011 Kewangan
Thumbnail image for Langkah Pertama Menyimpan RM1 Juta!

Saya pernah menghadiri sebuah forum tentang motivasi kejayaan dan kewangan yang dikendalikan oleh tokoh terkenal Jutawan Muda Internet, iaitu Tuan Irfan Khairi. Dalam forum tersebut, beliau dan rakan panel bercakap tentang “kejayaan” dari perspektif masing-masing. Salah satu ‘kajian’ menarik yang dibuat, beliau minta semua peserta berdiri. Beliau bertanya pada peserta, kalau hilang pekerjaan, siapa boleh […]