Motivasi Kewangan

Tiada Istilah Terlambat Untuk Bermula

May 21, 2018 Fikir
Thumbnail image for Tiada Istilah Terlambat Untuk Bermula

Dengan perlantikan Tun Dr Mahathir sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-7 ketika usianya 93 tahun pada 10 Mei 2018 (setelah Pilihanraya Umum ke-14), ia memberikan satu motivasi penting untuk saya. Pertama, tidak ada istilah TERLAMBAT untuk memulakan sesuatu usaha yang baik. Kedua, tidak ada istilah BEREHAT dalam hidup ini bagi seorang pejuang sebuah kebaikan. Dulu saya […]

Manifesto Pilihanraya, Kita Membayarnya!

May 8, 2018 Kewangan
Thumbnail image for Manifesto Pilihanraya, Kita Membayarnya!

Esok rakyat Malaysia akan mengundi untuk memberi mandat kepada kerajaan baru. Bermacam-macam manifesto yang ditawarkan oleh parti-parti yang bertanding, tetapi saya tak begitu teruja sebab janji manis itu, ada harga yang perlu kita bayar. Apa sahaja yang diberikan oleh kerajaan, itu sebenarnya dibayar oleh kita – RAKYAT. Apa sahaja janji-janji dalam manifesto parti-parti yang bertanding […]

Inilah Cara Saya Keluar Dari Kesempitan Wang

April 26, 2018 Kewangan
Thumbnail image for Inilah Cara Saya Keluar Dari Kesempitan Wang

Ramai yang ada masalah kewangan hubungi saya minta pendapat bagaimana untuk keluar dari masalah kewangan. Bila mereka tahu saya juga pernah lalui zaman kesempitan kewangan seperti mereka, maka soalan yang selalu ditanya ialah, apa pelaburan atau bisnes yang telah saya buat membolehkan saya keluarkan masalah kewangan? Oh, bila itu soalannya, maksudnya mereka fikir, masalah kewangan […]

Cara Betul Semak Cashflow Sendiri dan Bebas Masalah Kewangan

December 6, 2017 Kewangan
Thumbnail image for Cara Betul Semak Cashflow Sendiri dan Bebas Masalah Kewangan

Cashflow negatif inilah sebenarnya punca ramai jadi semakin miskin setiap bulan tanpa mereka sedar. Bila ada masalah kewangan, perkara yang pertama kena semak ialah cashflow (aliran tunai). Siapa yang cashflow-nya negatif walaupun cuma RM1 sebulan, itu petanda dia semakin miskin dari bulan ke bulan. Pendapatan bulanan dia tak mampu nak tanggung jumlah perbelanjaan (termasuk komitmen […]

Happy Bekerja, Menjadikan Kita Lebih Kaya

October 18, 2017 Kewangan
Thumbnail image for Happy Bekerja, Menjadikan Kita Lebih Kaya

Pencen bukan bermaksud tak bekerja, tapi kita bebas untuk buat apa sahaja kerja yang kita suka pada bila-bila masa mengikut cara kita sendiri. Walaupun kalau tak bekerja pun kita tetap ada duit, tapi kita tetap perlu terus bekerja supaya fikiran kita terus sihat dan normal. Otak kita ni macam otot juga. Ia akan jadi lebih […]

Hargailah Apa Yang Sudah Kita Miliki

October 11, 2017 Kewangan
Thumbnail image for Hargailah Apa Yang Sudah Kita Miliki

Dulu masa nak mula explore kerja-kerja video editing, Macbook Air dan iMac saya yang sedia ada tak cukup capacity untuk buat kerja-kerja tu. Bila guna software iMovie, asyik hang jer. Bila nak upload video yang pendek pun, makan masa panjang. Kekadang sampai 4 jam baru siap upload untuk video yang tak sampai pun setengah jam. […]

Inilah Yang Membuatkan Kita Gembira Selamanya

September 26, 2017 Fikir
Thumbnail image for Inilah Yang Membuatkan Kita Gembira Selamanya

Dulu rasa bestnya duduk hotel. Sekarang hotel tu cuma tempat tidur sementara dapat balik rumah je. Datang check in, terus masuk bilik. Keluar sekejap pergi makan, atau hadiri program, lepas tu masuk bilik balik. Check out hotel, terus balik. Pusing area hotel pun tidak walaupun saya duduk di hotel 5 bintang. Dulu rasa bestnya kalau […]

Orang Kaya Fokus Kembangkan Harta, Bukan Sekadar Gaji

August 16, 2017 Motivasi Kewangan
Thumbnail image for Orang Kaya Fokus Kembangkan Harta, Bukan Sekadar Gaji

Saya terbaca satu tip penting dalam buku Secrets of The Millionaire Mind katanya, orang kaya fokus kepada net worth (nilai harta bersih), sedangkan orang kebanyakkan hanya fokus kepada duit gaji bulanan sahaja. Maksudnya, orang kaya fokus jumlah kekayaan yang dia miliki, bukan sekadar duit gaji yang dia terima setiap bulan. Bila fokus kembangkan harta, maka […]

Kita Jadi Tuan, Biar Kereta Jadi Hamba

July 25, 2017 Kewangan
Thumbnail image for Kita Jadi Tuan, Biar Kereta Jadi Hamba

Mereka yang pakai kereta besar belum tentu kedudukan kewangannya dah baik. Selalunya ianya melambangkan komitmen hutang yang ditanggungnya lebih besar. Mereka yang pakai kereta biasa-biasa pulak, jangan ingat mereka orang biasa-biasa sebab ramai jer orang kaya yang saya kenal yang cuma pakai kereta biasa-biasa jer. Seorang guru kepada guru bisnes saya yang saya yakin hartanya […]

Sebenarnya Kita Tak Ada Masalah Kewangan

July 19, 2017 Motivasi Kewangan
Thumbnail image for Sebenarnya Kita Tak Ada Masalah Kewangan

Masa gaji RM3,000 sebulan, duit belanja rasa tak cukup. Saya jamin bila gaji naik RM10,000 sebulan pun tetap tak cukup juga. Sebabnya, bila gaji meningkat, keinginan pun meningkat juga. Bila gaji dah meningkat, kereta yang dulu boleh jer kita guna bergerak ke sana ke mari, bila gaji dah naik lebih tinggi sekarang, kereta tu dah […]

Untuk Pencen Umur 30 Tahun, Inilah Yang Pelajar Universiti Perlu Lakukan

February 1, 2017 Bebas Kewangan
Thumbnail image for Untuk Pencen Umur 30 Tahun, Inilah Yang Pelajar Universiti Perlu Lakukan

Saya kagum dengan pelajar kolej dan universiti yang ketika sedang belajar lagi dah rajin belajar ilmu-ilmu kewangan, pelaburan dan bisnes. Itu ilmu-ilmu di luar kelas dan bilik kuliah yang tiada dalam exam, tetapi ilmu-ilmu itu sangat penting untuk survival mereka bila habis belajar nanti. Bagi saya mereka adalah bakal graduan yang berwawasan. Masa masih belajar […]

Bila Berduit, Peluang Terbaik Sentiasa Ada

June 17, 2015 Kewangan
Thumbnail image for Bila Berduit, Peluang Terbaik Sentiasa Ada

Nak langsai hutang atau nak tambah ‘harta’? Ini yang membuatkan ramai jadi serba salah. Ada orang ambil keputusan tergesa-gesa walaupun kewangan sedia ada sudahpun ‘sesak nafas’; terus beli rumah impian, terus beli tanah di kampung untuk hari tua, buat pinjaman sana-sini untuk berniaga dan untuk ‘melebur’, dan akhir sekali, kewangan yang sempit jadi makin terhimpit. […]

Hidup Terlalu Indah Bila Mempunyai Masa

January 16, 2015 Bebas Kewangan
Thumbnail image for Hidup Terlalu Indah Bila Mempunyai Masa

Sejak saya berhenti kerja dan berniaga sendiri sepenuh masa, saya agak kurang keluar rumah atau outstation untuk tujuan bersiar-siar ataupun jalan-jalan makan angin. Masa bekerja dulu, kalau ada ruang cuti jer, saya mesti fikir nak keluar KL untuk bawa keluarga jalan-jalan. Tak kisah samada pergi bercuti atau balik kampung. Saya rasa indahnya hidup kalau dapat […]

Kaya Segan, Miskin Tak Mahu

December 12, 2014 Kewangan
Thumbnail image for Kaya Segan, Miskin Tak Mahu

Antara sebab kenapa Melayu susah kaya; kita ada satu konflik besar dalam pemikiran tentang kekayaan. Kata Tan Sri Ali Hashim, orang kita ada masalah “kaya segan, miskin tak mahu”. Itu “mind block” yang menyebabkan kita rasa teragak-agak untuk kaya. Nak kaya, tapi rasa was-was antara kaya atau miskin, yang mana lebih baik? Bila cari kekayaan, […]

Langkah Pertama Menyimpan RM1 Juta!

July 5, 2011 Bebas Kewangan
Thumbnail image for Langkah Pertama Menyimpan RM1 Juta!

Saya pernah menghadiri sebuah forum tentang motivasi kejayaan dan kewangan yang dikendalikan oleh tokoh terkenal Jutawan Muda Internet, iaitu Tuan Irfan Khairi. Dalam forum tersebut, beliau dan rakan panel bercakap tentang “kejayaan” dari perspektif masing-masing. Salah satu ‘kajian’ menarik yang dibuat, beliau minta semua peserta berdiri. Beliau bertanya pada peserta, kalau hilang pekerjaan, siapa boleh […]