Simpanan

Keistimewaan Menyimpan Emas

December 7, 2018 Emas

Untuk simpanan jangka panjang, di antara menyimpan duit di bank atau menyimpan emas, saya lebih yakin menyimpan dalam bentuk emas, atas beberapa sebab. Pertama, nilai emas lebih terjamin dalam jangka panjang. Kita ambil contoh 1 Dinar. Pada zaman Nabi Muhammad SAW 1,400 tahun yang lalu, 1 Dinar boleh digunakan untuk membeli seekor kambing. Dan sekarang, […]

Selamatkan Duit Raya Anak

December 5, 2018 Emas

Najdah lebih suka menyimpan duit raya anak-anak dalam bentuk emas berbanding disimpan di dalam bank. Sebabnya, ia dapat mengelakkan dari TERbelanja dan juga dibelanjakan. Antara kerunsingan kita sebagai ibu bapa ialah bila secara tak sedar kita ‘tertarik’ duit raya dari sampul anak-anak bila keadaan memaksa, dengan niat duit tu nanti akan digantikan semula. Namun kebiasaan […]

Inilah Rahsia Penyimpan Emas Bertambah Kaya!

September 27, 2018 Emas
Thumbnail image for Inilah Rahsia Penyimpan Emas Bertambah Kaya!

Semakin lama semakin kaya. Dulu kerja bertahun-tahun, tapi simpanan tak ada. Jangan kata simpanan untuk pendidikan anak-anak, simpanan paling asas sebanyak 3 bulan gaji pun belum ada! Tapi sejak mula menyimpan emas, jumlah simpanan makin lama makin bertambah. Sekejap sahaja dapat cukupkan simpanan kecemasan 3 bulan gaji. Bahkan ada yang mampu simpan cukup 6 bulan […]

Inilah Sebab Kenapa Jutawan Saham Ini Sarankan Menyimpan Emas!

September 16, 2018 Emas
Thumbnail image for Inilah Sebab Kenapa Jutawan Saham Ini Sarankan Menyimpan Emas!

Hari ini genap 2 tahun berlalu, iaitu hari pertama kali saya ke Jakarta, Indonesia bersama Dato Wira Louis Ng, iaitu pengasas Public Gold. Iaitu ketika Public Gold baru memulakan operasi di Indonesia. Saya dijemput oleh beliau untuk explore pasaran di Indonesia, dan bernetworking dengan mereka yang telah lama dalam emas di Indonesia. Yang turut sama […]

Bina Pendapatan Kekal Dulu Sebelum Fikir Nak Bermewah-mewah

June 20, 2018 Bebas Kewangan
Thumbnail image for Bina Pendapatan Kekal Dulu Sebelum Fikir Nak Bermewah-mewah

Pendapatan aktif maksudnya pendapatan berbentuk “ada kerja, ada duit. Tak ada kerja, tak ada duit”. Kita kena kerja keras dulu baru dapat duit. Istilah yang lebih tepat ialah “hard-earned income”. Pendapatan yang hanya kita dapat setelah bekerja keras. Suka atau tak suka, kita terpaksa bekerja. Duit gaji, upah, komisyen dan sebagainya, itu dipanggil “hard-earned income”. […]

Berapa Banyakkah Harta Perlu Dimiliki Untuk Mencapai Kebebasan Kewangan?

May 30, 2018 Bebas Kewangan
Thumbnail image for Berapa Banyakkah Harta Perlu Dimiliki Untuk Mencapai Kebebasan Kewangan?

“Tak kerja pun tapi ada duit”, status itu dinamakan “kebebasan kewangan” ataupun “financial freedom”. Semua orang yang bekerja pasti ada impian suatu hari nanti dia tidak lagi perlu bekerja, tetapi mempunyai pendapatan kukuh setiap bulan. Dan kita semua tahu, pasti satu hari nanti kita tak lagi mampu bekerja disebabkan faktor usia ataupun kesihatan. Jadi alangkah […]

Manifesto Pilihanraya, Kita Membayarnya!

May 8, 2018 Kewangan
Thumbnail image for Manifesto Pilihanraya, Kita Membayarnya!

Esok rakyat Malaysia akan mengundi untuk memberi mandat kepada kerajaan baru. Bermacam-macam manifesto yang ditawarkan oleh parti-parti yang bertanding, tetapi saya tak begitu teruja sebab janji manis itu, ada harga yang perlu kita bayar. Apa sahaja yang diberikan oleh kerajaan, itu sebenarnya dibayar oleh kita – RAKYAT. Apa sahaja janji-janji dalam manifesto parti-parti yang bertanding […]

Ada Simpanan Lebih Baik Untuk Haji Berbanding Tabung Haji

February 9, 2018 Emas
Thumbnail image for Ada Simpanan Lebih Baik Untuk Haji Berbanding Tabung Haji

[Kemaskini 13 Feburari 2018] Tak sampai 24 jam pengumuman hibah Tabung Haji 2017, netizen hangat memperbincangakan tentang kaedah baru pembayaran hibah yang dibuat oleh Tabung Haji. Walaupun hibah yang diisytiharkan tahun ini (iaitu bagi simpanan tahun 2017) adalah lebih tinggi, hakikatnya ia jauh lebih rendah daripada apa yang pendeposit terima berbanding tahun lalu (hibah simpanan […]

Cara Selesaikan Konflik Bajet Suami Isteri

December 22, 2017 Kewangan
Thumbnail image for Cara Selesaikan Konflik Bajet Suami Isteri

Buat bajet, barulah suami tak terkejut masa bayar di kaunter. Suatu ketika dulu, kalau nak shopping, isteri saya ambil apa barang keperluan yang dia rasa perlu dibeli, lepas tu saya bayarkan. Kalau banyak sampai terlebih bajet, saya akan “soal siasat” mana barang yang bukan benar-benar perlu. Lama-lama saya rasa kaedah macam tu bermasalah sebab isteri […]

Hargailah Apa Yang Sudah Kita Miliki

October 11, 2017 Kewangan
Thumbnail image for Hargailah Apa Yang Sudah Kita Miliki

Dulu masa nak mula explore kerja-kerja video editing, Macbook Air dan iMac saya yang sedia ada tak cukup capacity untuk buat kerja-kerja tu. Bila guna software iMovie, asyik hang jer. Bila nak upload video yang pendek pun, makan masa panjang. Kekadang sampai 4 jam baru siap upload untuk video yang tak sampai pun setengah jam. […]

Orang Kaya Fokus Kembangkan Harta, Bukan Sekadar Gaji

August 16, 2017 Motivasi Kewangan
Thumbnail image for Orang Kaya Fokus Kembangkan Harta, Bukan Sekadar Gaji

Saya terbaca satu tip penting dalam buku Secrets of The Millionaire Mind katanya, orang kaya fokus kepada net worth (nilai harta bersih), sedangkan orang kebanyakkan hanya fokus kepada duit gaji bulanan sahaja. Maksudnya, orang kaya fokus jumlah kekayaan yang dia miliki, bukan sekadar duit gaji yang dia terima setiap bulan. Bila fokus kembangkan harta, maka […]

Jimat RM9,600 Setahun Bila Bermotosikal, dan Ini Tip Keselamatannya

August 10, 2017 Simpanan
Thumbnail image for Jimat RM9,600 Setahun Bila Bermotosikal, dan Ini Tip Keselamatannya

Siapa yang kewangannya agak kritikal dan ada ‘kemampuan’, antara cara dapat jimatkan bajet bulanan yang besar ialah jangan pakai kereta, tapi pakai motosikal. Cuma kalau saya cadangkan naik motosikal bagi lelaki yang tak mampu beli kereta atau kewangannya sedang ‘sakit’, selalunya ramai yang membantah kononnya motosikal tak selamat. Jadi demi keselamatan, mereka berkeras pakai kereta […]

Sebenarnya Kita Tak Ada Masalah Kewangan

July 19, 2017 Motivasi Kewangan
Thumbnail image for Sebenarnya Kita Tak Ada Masalah Kewangan

Masa gaji RM3,000 sebulan, duit belanja rasa tak cukup. Saya jamin bila gaji naik RM10,000 sebulan pun tetap tak cukup juga. Sebabnya, bila gaji meningkat, keinginan pun meningkat juga. Bila gaji dah meningkat, kereta yang dulu boleh jer kita guna bergerak ke sana ke mari, bila gaji dah naik lebih tinggi sekarang, kereta tu dah […]

Kos Naik Haji Turun 80% Jika Dibayar Dengan Emas!

July 12, 2017 Emas
Thumbnail image for Kos Naik Haji Turun 80% Jika Dibayar Dengan Emas!

Pertama kali terbaca satu poster yang tersebar di internet pada tahun 2010 yang mengatakan kos naik haji semakin murah, saya agak excited tapi tak ambil peduli sangat sebab poster itu ditulis dalam bahasa Indonesia. Saya fikir, mungkin fakta itu hanya betul mengikut situasi di Indonesia, tidak di Malaysia. Tetapi lepas hadiri seminar yang disampaikan oleh […]

Simpan Awal Bulan, Akhir Bulan Korek Balik!

June 20, 2017 Kewangan
Thumbnail image for Simpan Awal Bulan, Akhir Bulan Korek Balik!

Salah satu petanda penting kewangan kita dalam keadaan yang sihat ialah aliran tunai dalam keadaan yang positif. Iaitu duit gaji (atau pendapatan lain) yang masuk setiap bulan lebih besar dari duit keluar untuk perbelanjaan. Maksudnya, kita mesti ada lebihan duit setiap bulan (dan setiap tahun) sebagai simpanan untuk kecemasan ataupun untuk pelaburan masa depan. Tetapi […]

Untuk Pencen Umur 30 Tahun, Inilah Yang Pelajar Universiti Perlu Lakukan

February 1, 2017 Bebas Kewangan
Thumbnail image for Untuk Pencen Umur 30 Tahun, Inilah Yang Pelajar Universiti Perlu Lakukan

Saya kagum dengan pelajar kolej dan universiti yang ketika sedang belajar lagi dah rajin belajar ilmu-ilmu kewangan, pelaburan dan bisnes. Itu ilmu-ilmu di luar kelas dan bilik kuliah yang tiada dalam exam, tetapi ilmu-ilmu itu sangat penting untuk survival mereka bila habis belajar nanti. Bagi saya mereka adalah bakal graduan yang berwawasan. Masa masih belajar […]

Kelebihan Simpan Emas 1 Gram 1 Bulan

October 26, 2016 Emas
Thumbnail image for Kelebihan Simpan Emas 1 Gram 1 Bulan

Nampak kecil, tapi impaknya sangat besar. Itu sahaja yang boleh saya simpulkan tentang tabiat menyimpan emas 1 gram 1 bulan sebagai “forgotten saving”. Dulu saya tak sedar tentang betapa bagusnya strategi ini, tetapi memang tabiat saya sejak 2010 ialah, setiap kali ada duit simpanan jangka panjang, saya akan terus beli emas tanpa melihat sangat kepada […]

Inilah Kisah Membuatkan Saya Tekad Simpan Emas

September 7, 2016 Emas
Thumbnail image for Inilah Kisah Membuatkan Saya Tekad Simpan Emas

Ketika sedang berbual di sebuah kedai makan di Kota Bharu, entah macam mana kami terbuka topik tentang emas. Kata sahabat saya, “Dulu aku beli 1 dinar harganya sekitar RM300 sebagai maskahwin. Sekarang (tahun 2010) harganya mencecah RM500!”. Owh, saya pun terus ambil handphone dan buat kira-kira, kenaikan harga emas sekitar 18% setahun. Bukankah ini lebih […]

Emas Sebagai Simpanan Paksa dan Lupa

August 2, 2016 Emas
Thumbnail image for Emas Sebagai Simpanan Paksa dan Lupa

Bagi sahabat yang nak jadikan emas sebagai simpanan, saya cadangkan mula dengan 1 GRAM 1 BULAN dulu. Disiplinkan yang itu sahaja dulu. Simpan sedikit-sedikit tetapi berterusan lebih baik berbanding beli banyak dan terus diam. Perkara paling penting dalam menyimpan ialah memupuk tabiat dan disiplin, bukan jumlahnya. Tabiat yang betul akan memberikan impak yang besar dalam […]

Emas Sebagai Simpanan Kecemasan

June 21, 2016 Emas
Thumbnail image for Emas Sebagai Simpanan Kecemasan

Mana-mana guru kewangan, mereka sarankan setiap kita adakan simpanan kecemasan berjumlah 3 – 6 bulan pendapatan. Paling minimum 3 bulan pendapatan. Dana itu tak boleh disentuh, melainkan untuk tujuan kecemasan sahaja. Dan jangan sesekali melabur (dalam apa-apa pelaburan sekalipun) sebelum cukup simpanan kecemasan. Duit simpanan kecemasan berjumlah 3 (tiga) bulan pendapatan sepatutnya disimpan dalam bentuk […]