Takaful

Kawal Bajet Bila Ambil Takaful

February 16, 2016 Kewangan
Thumbnail image for Kawal Bajet Bila Ambil Takaful

Bila orang tanya saya pasal takaful, saya syorkan dia rujuk terus ejen takaful sebab ejen lebih pakar tentang PRODUK yang ada dalam market. Saya bukan pakar pasal insuran dan takaful tapi saya ada pengalaman 10 tahun audit dalam industri tersebut. Pengalaman itu sedikit sebanyak membantu saya bila nak ambil insuran (takaful) untuk diri sendiri. Cuma […]

Berapa Lama Kita Mampu Survive?

August 31, 2015 Kewangan
Thumbnail image for Berapa Lama Kita Mampu Survive?

Kesilapan ramai dalam mengukur kekayaan ialah hanya berdasarkan berapa besar pendapatan mereka. Kekayaan diukur dengan pendapatan yang diterima setiap bulan. Lagi besar pendapatan bulanannya, maka mereka dianggap lebih kaya. Sedangkan kekayaan perlu diukur dengan berapa lama kita boleh survive jika hilang pekerjaan. Hilang pekerjaan bukan hanya bermaksud dibuang kerja, tetapi ia termasuk majikan gulung tikar […]

10 Persiapan Sebelum Saya Berhenti Kerja

December 1, 2014 Bisnes
Thumbnail image for 10 Persiapan Sebelum Saya Berhenti Kerja

1 Disember 2014, genaplah setahun saya berhenti kerja. Pejam, celik, pejam, celik, rupa-rupanya dah setahun tak masuk pejabat. Alhamdulillah, nikmatnya hidup sebagai usahawan bebas. Berkerja dari rumah, waktu kerja yang fleksible, tak perlu bersesak-sesak dengan jalan yang jammed pagi dan petang, bekerjasama suami isteri, waktu rehat ikut suka saya, dan cuti pun ikut suka saya! […]

Beli Hartanah Sebagai Insuran Kekayaan

November 12, 2014 Hartanah
Thumbnail image for Beli Hartanah Sebagai Insuran Kekayaan

Beberapa minggu lepas, kawan lama saya (bekas jutawan) datang ‘consult’ tentang bisnes dan kewangan. Asalnya datang untuk sembang-sembang jer sebab dah lama kami tak berjumpa, tapi akhir sekali jadi sessi coaching one-one-one pulak. Saya rasa saya tak layak consult seorang jutawan sebab saya orang biasa-biasa sahaja. Dia pernah pakai “super car” yang harganya cukup untuk […]

5 Pertimbangan Pilih Medical Card Terbaik

July 6, 2014 Kewangan
Thumbnail image for 5 Pertimbangan Pilih Medical Card Terbaik

Dua hari ni saya betul-betul teliti Pelan Medical Card untuk lengkapkan cover kami sekeluarga. Sebelum ni saya dah cover dengan Personal Accident (PA) dan Critical Illness. Kali ni saya lengkapkan dengan Medical Card. Dan yang terakhir saya akan lengkapkan dengan Life Cover (cover kematian apa juga punca). Medical Card saya ambil agak lewat sebab sebelum […]

Takaful Bukan Penyelesaian Risiko Kesihatan

April 24, 2014 Sihat
Thumbnail image for Takaful Bukan Penyelesaian Risiko Kesihatan

Kekadang saya rasa, bila dah bayar takaful, rasa dah selamat. Rasa dah “protected”. Tapi hakikatnya, perlindungan takaful bukan penyelesaian kepada masalah yang sebenar. Masalah sebenar ialah kesihatan kita. Takaful cuma alat bantu masalah kewangan kalau kita sakit. Kalau jatuh sakit dan dapat pampasan takaful pun sebenarnya masih tak berbaloi. Duit banyak tapi badan sakit pun […]

Dana Paling Kritikal Waktu Kecemasan

February 18, 2014 Kewangan
Thumbnail image for Dana Paling Kritikal Waktu Kecemasan

Masa motosikal saya hilang hari tu, saya tak kecewa sangat sebab motor tu dah cover takaful. Memang saya rugi, tapi taklah sebanyak mana. Cuma bila hilang motosikal, urusan jadi terganggu sekejap. Dari sudut duit tu tak merisaukan sangat, sebab saya sentiasa bersedia dengan simpanan kecemasan minium 3 bulan pendapatan. InsyaAllah duit tu cukup untuk beli […]

Apakah Kita Bersedia Kalau Hilang Upaya?

March 27, 2012 Kewangan
Thumbnail image for Apakah Kita Bersedia Kalau Hilang Upaya?

Boleh dikatakan setiap tahun, saya dikejutkan dengan email “HCM Announcement: Medically Board Out”. Sejak bekerja lebih 8 tahun ni, sekurang-kurangnya 6 – 8 staff terpaksa diberhentikan oleh syarikat disebabkan hilang upaya untuk bekerja. Daripada level kerani hinggalah top management, semua tak terlepas… Bukan sebab kemalangan, tapi sebab sakit. Macam-macam jenis sakit. Terbaru, rakan kami En. […]

Persiapkan Waris RM1.2 juta Sebelum Mati

November 23, 2011 Kewangan
Thumbnail image for Persiapkan Waris RM1.2 juta Sebelum Mati

Disaat saya tulis artikel ni, saya dah ‘persiapkan’ untuk waris RM1.2 juta (walaupun saya belum jutawan) kalau saya kembali kepada Tuhan di waktu saya masih muda. Sebenarnya, kita tak perlu jadi jutawan untuk pastikan waris ada ‘harta’ yang cukup mereka survive setelah pemergiaan kita. Toolsnya ialah lindungan takaful! Bagi orang ‘muda’ seperti saya, risiko terbesar […]

Bersara: Jaminan Bagi Seorang Pekerja

May 2, 2011 Bisnes

Satu-satunya jaminan bagi seorang pekerja ialah anda akan berhenti atau diberhentikan… Tenghari tadi saya hadir majlis meraikan persaraan dua kakitangan syarikat, iaitu Kak Yani dan Kak Suzi. Kak Yani kerja di syarikat kami sejak tahun 1978! Wah… dua tahun sebelum saya lahir. 32 tahun dia kerja di sini. Dia staff paling lama di syarikat kami. […]

Siapkan Wasiat Sebelum Mati

April 27, 2011 Kewangan
Thumbnail image for Siapkan Wasiat Sebelum Mati

Dokumen perlantikan wasi (pentadbir harta pusaka) dah saya siapkan sejak tahun 2009 lagi. Dokumen pengisytiharan harta sepencarian dah siapkan pada tahun 2011. Kalau nak tambah lagi, hanya dokumen hibah sahaja yang perlu saya siapkan. Syukur, alhamdulillah. Puji-pujian bagi Allah. Menyiapkan dokumen ‘wasiat’, antara perkara akhir dalam hieraki pengurusan kewangan. Bermula dengan memastikan perlindungan takaful yang […]

Takaful Malaysia: Elakkan Internet Banking & Potong Gaji

October 31, 2010 Kewangan

Selain hutang, saya pun tak gemar ada bil tertunggak sebab itu salah satu bentuk hutang. Selain elakkan hutang, saya pastikan semua bil dibayar on-time, atau bayar in advance. Duit Maintenance Tertunggak Dua minggu lepas, ada mesyuarat penubuhan JMB Apartment Indah. JMB ni adalah pengurusan bersama antara penduduk (pemilik) dan pihak pengurusan bangunan. Tapi sayangnya, mesyuarat […]