Tip Beli Kereta

Beli Kereta Mewah, Orang Lain Tolong Bayarkan

February 16, 2017 Kewangan
Thumbnail image for Beli Kereta Mewah, Orang Lain Tolong Bayarkan

Kereta hanyalah kereta. Ia hanyalah alat untuk bergerak dari point A ke point B sahaja. Itu asas kenapa kita perlukan kereta. Tapi ada orang perlukan kereta lebih daripada itu; termasuk untuk perjalanan jauh yang lebih kerap, untuk tingkatkan reputasi bisnes dan sebagainya. Apa yang menarik, saya jumpa banyak kes, ramai yang pakai kereta mewah itu […]

Hutang Membeli Kereta Yang Menjerat Kewangan

October 19, 2016 Kewangan
Thumbnail image for Hutang Membeli Kereta Yang Menjerat Kewangan

Ketika saya dijemput sebagai salah seorang penceramah dalam seminar kewangan yang dinamakan Simposium Pengurusan Ringgit (SUPER), antara topik hangat yang disentuh oleh hampir ke semua ahli panel ialah tentang isu pembelian kereta. Seminar sehari itu dihadiri sekitar 1,500 peserta terdiri daripada eksekutif muda berumur 20 – 35 tahun yang kebanyakkannya bekerja dengan kerajaan dan syarikat […]

Untuk Kaya, Jangan Peduli Apa Orang Kata

August 24, 2015 Kewangan
Thumbnail image for Untuk Kaya, Jangan Peduli Apa Orang Kata

Antara kebocoran besar kewangan ialah membeli kereta yang lebih dari keperluan sebenar. Beli bukan benar-benar untuk keperluan, tetapi untuk jaga “status”. Antara rahsia saya lebih cepat bebas hutang sebab saya tak berhabis duit untuk beli kereta. Saya beli cukup-cukup untuk keperluan sahaja, dan tak fikir sangat soal “status” walaupun ketika saya sudah pun berduit. Sewaktu […]

Tak Perlu Lagi Risau Kos Baiki Kereta

February 27, 2015 Kewangan
Thumbnail image for Tak Perlu Lagi Risau Kos Baiki Kereta

Duit ansuran pinjaman jer tak cukup, kena allocate duit lain lagi bila pakai kereta. Ramai orang bila nak beli kereta, dia cuma kira duit ansuran pinjaman bank jer. Dia lupa allocate duit lain sedangkan kos-kos lain tu bukan sikit. Paling tidak, mesti buat bajet untuk bayar road tax, insuran, dan duit untuk servis kereta sekali. […]

Beli Kereta Terpakai, Jimat Susut Nilai

February 10, 2014 Kewangan
Thumbnail image for Beli Kereta Terpakai, Jimat Susut Nilai

Salah satu tips penting bila nak beli barang yang nilainya semakin susut ialah beli barang second hand. Kita boleh jimat banyak hasil penjimatan susut nilai tu sebagaimana saya pernah kongsikan dalam artikel “Tips Jimat RM1,000 Dengan Mudah.my“. Saya jimat sekitar 25% membeli laptop Macbook Air yang keadaannya masih sangat baik, dan cukup untuk keperluan saya. […]

Beli Kereta, Kesilapan Biasa Graduan Baru

September 3, 2012 Kampus
Thumbnail image for Beli Kereta, Kesilapan Biasa Graduan Baru

Memang bergaya, tapi lambat kaya…. (“,) Baru beberapa bulan bekerja, dah bergaya dengan kereta baru… Kalau adik-adik ni tahu, kereta baru itu mungkin melambatkan mereka untuk lebih kaya! Sebabnya, mereka perlu kumpul duit untuk kahwin, untuk duit hantaran, untuk majlis kenduri, untuk sara hidup ‘anak orang’ lepas kahwin yang pastinya berlipatkali ganda kosnya. Mereka perlukan […]

Repair Kereta & Nostalgia Nada Murni

February 17, 2011 Tip Beli Kereta

 Nombor 4810 maksudnya ia dikilangkan pada minggu ke-48, tahun 2010. Ia akan expired lepas 4 tahun dari manufacturing date.  Sabtu Ahad lepas, banyak spent masa untuk servise kereta dan motor. Tukar satu set tayar yang dah botak, tukar cooling coil air-cond yang bocor, tukar getah boot kereta yang dah keras, servis enjin kereta, servis motor […]

Rugi Beli Kereta

December 14, 2010 Kewangan
Thumbnail image for Rugi Beli Kereta

Daripada beli kereta baru, lebih baik beli hartanah baru. Harga kereta sentiasa susut, tapi nilai hartanah sentiasa naik, naik dan naik. “I tak beli kereta. I cuma beli property dan gold jer. Hari tu I beli rumah kat area Mutiara Damansara RM1.2 million, sekarang dah nak siap. Price sekarang ni around RM2.5 million. Kalau I […]

Kereta Terbakar Kerana Surat Khabar!

March 13, 2010 Tip Beli Kereta

Masa balik pejabat tengah malam tadi, tetiba ada kereta Bomba berkejar dari belakang motor saya berhampiran Tol Penchala Link. Bila lepas tol, nampak ada sebuah Proton Persona kalau tak silapnya, tengah terbakar. Saya pun berhenti depan sikit, dan kebetulan kamera ada dipinggang. Snap dua tiga foto, pastu tanya orang yang berhenti kat situ. Ada abang […]

Kereta Lama Tapi Terasa Baru

March 8, 2010 Coretan
Thumbnail image for Kereta Lama Tapi Terasa Baru

Tadi minta Hamidi, kawan yang jadi ejen Takaful Ikhlas renewkan insuran kereta yang akan mati 10 April 2010 ni. Tapi bila dia masuk dalam sistem, ah… fail… sistem dah tak terima sebab katanya umur kereta saya dah 16 tahun. Takaful Ikhlas cuma terima sampai 15 tahun sahaja. Ah, tahun ni saya kena renew di pejabat […]