Urus Hutang

Persepsi Pajak Emas Sudah Berubah. Hanya Orang Berduit Sahaja Pinjam Di Ar-Rahnu

September 6, 2018 Ar-Rahnu
Thumbnail image for Persepsi Pajak Emas Sudah Berubah. Hanya Orang Berduit Sahaja Pinjam Di Ar-Rahnu

Beli emas maksudnya simpan duit, bukan menghabiskan duit. Emas itu sebenarnya adalah duit. Kalau nak pakai duit, kita boleh jual atau pajak sahaja emas-emas itu untuk dapatkan wang tunai segera. Bagi siapa simpan emas, dia tak perlu lagi perlu buat Personal Loan (Pinjaman Peribadi) bila nak pakai duit. Pajak atau gadai sahaja emas di ar-rahnu […]

Jangan Bazirkan Usia Pada Pekerjaan Yang Kita Tidak Suka Lakukannya!

June 24, 2018 Bebas Kewangan
Thumbnail image for Jangan Bazirkan Usia Pada Pekerjaan Yang Kita Tidak Suka Lakukannya!

Hidup 80 tahun, tetapi meluangkan masa 40 tahun untuk buat perkara yang kita tidak suka? Terpaksa buat hanya kerana terperangkap dengan pemikiran yang menganggap ia terpaksa dilakukan demi keperluan hidup dan untuk menjaga “takut nanti apa orang kata?”. Selalu kita jumpa, orang yang dengan bangganya bercerita tentang hidupnya yang “kerja kuat”, “sibuk kerja” dan berjawatan, walaupun […]

Manifesto Pilihanraya, Kita Membayarnya!

May 8, 2018 Kewangan
Thumbnail image for Manifesto Pilihanraya, Kita Membayarnya!

Esok rakyat Malaysia akan mengundi untuk memberi mandat kepada kerajaan baru. Bermacam-macam manifesto yang ditawarkan oleh parti-parti yang bertanding, tetapi saya tak begitu teruja sebab janji manis itu, ada harga yang perlu kita bayar. Apa sahaja yang diberikan oleh kerajaan, itu sebenarnya dibayar oleh kita – RAKYAT. Apa sahaja janji-janji dalam manifesto parti-parti yang bertanding […]

Cara Betul Semak Cashflow Sendiri dan Bebas Masalah Kewangan

December 6, 2017 Kewangan
Thumbnail image for Cara Betul Semak Cashflow Sendiri dan Bebas Masalah Kewangan

Cashflow negatif inilah sebenarnya punca ramai jadi semakin miskin setiap bulan tanpa mereka sedar. Bila ada masalah kewangan, perkara yang pertama kena semak ialah cashflow (aliran tunai). Siapa yang cashflow-nya negatif walaupun cuma RM1 sebulan, itu petanda dia semakin miskin dari bulan ke bulan. Pendapatan bulanan dia tak mampu nak tanggung jumlah perbelanjaan (termasuk komitmen […]

Orang Kaya Fokus Kembangkan Harta, Bukan Sekadar Gaji

August 16, 2017 Motivasi Kewangan
Thumbnail image for Orang Kaya Fokus Kembangkan Harta, Bukan Sekadar Gaji

Saya terbaca satu tip penting dalam buku Secrets of The Millionaire Mind katanya, orang kaya fokus kepada net worth (nilai harta bersih), sedangkan orang kebanyakkan hanya fokus kepada duit gaji bulanan sahaja. Maksudnya, orang kaya fokus jumlah kekayaan yang dia miliki, bukan sekadar duit gaji yang dia terima setiap bulan. Bila fokus kembangkan harta, maka […]

Sebenarnya Kita Tak Ada Masalah Kewangan

July 19, 2017 Motivasi Kewangan
Thumbnail image for Sebenarnya Kita Tak Ada Masalah Kewangan

Masa gaji RM3,000 sebulan, duit belanja rasa tak cukup. Saya jamin bila gaji naik RM10,000 sebulan pun tetap tak cukup juga. Sebabnya, bila gaji meningkat, keinginan pun meningkat juga. Bila gaji dah meningkat, kereta yang dulu boleh jer kita guna bergerak ke sana ke mari, bila gaji dah naik lebih tinggi sekarang, kereta tu dah […]

Beli Kereta Mewah, Orang Lain Tolong Bayarkan

February 16, 2017 Kewangan
Thumbnail image for Beli Kereta Mewah, Orang Lain Tolong Bayarkan

Kereta hanyalah kereta. Ia hanyalah alat untuk bergerak dari point A ke point B sahaja. Itu asas kenapa kita perlukan kereta. Tapi ada orang perlukan kereta lebih daripada itu; termasuk untuk perjalanan jauh yang lebih kerap, untuk tingkatkan reputasi bisnes dan sebagainya. Apa yang menarik, saya jumpa banyak kes, ramai yang pakai kereta mewah itu […]

Hutang Membeli Kereta Yang Menjerat Kewangan

October 19, 2016 Kewangan
Thumbnail image for Hutang Membeli Kereta Yang Menjerat Kewangan

Ketika saya dijemput sebagai salah seorang penceramah dalam seminar kewangan yang dinamakan Simposium Pengurusan Ringgit (SUPER), antara topik hangat yang disentuh oleh hampir ke semua ahli panel ialah tentang isu pembelian kereta. Seminar sehari itu dihadiri sekitar 1,500 peserta terdiri daripada eksekutif muda berumur 20 – 35 tahun yang kebanyakkannya bekerja dengan kerajaan dan syarikat […]

Cara Selesaikan Masalah Hutang Along

September 27, 2016 Kewangan
Thumbnail image for Cara Selesaikan Masalah Hutang Along

Seorang pembaca buku “Mudahnya Menjemput Rezeki” menelefon saya sambil menangis-nangis ceritakan masalah hutang dia dengan along dan diugut untuk dibunuh. Katanya dia ibu tunggal, ada seorang anak OKU (orang kelainan upaya) dan pendapatan pun kecil. Tekanan kewangan yang sedang dia hadapi itu menyebabkan dia rasa nak bunuh diri bersama anaknya yang OKU sekali. Saya pesan […]

Hutang Ibarat Pisau

January 19, 2016 Kewangan
Thumbnail image for Hutang Ibarat Pisau

Waktu kita susah, bukan main susah nak dapat pinjaman bank. Tapi bila waktu kita senang (pendapatan dah besar), macam-macam pinjaman yang bank tawarkan kepada kita. Hingga ada orang ambil personal loan sedangkan dia tak tahu pun apa nak buat dengan duit pinjaman tu! Lepas dah dapat pinjaman, baru fikir apa nak buat. Kalau dia tanya […]

Jangan Lari Dari Hutang Bank

November 4, 2015 Kewangan
Thumbnail image for Jangan Lari Dari Hutang Bank

Pengalaman saya audit bahagian Credit Control yang kerjanya memungut hutang, surat guaman hanya akan keluar bila peminjam tu liat bayar dan jalan diplomasi sudahpun tertutup. Selagi masih ada jalan DIPLOMASI, mereka tak mahu panjangkan cerita dengan membawa kes itu ke mahkamah sebab ia membuang masa dan kos kepada bank. Jadi nasihat saya kepada sesiapa yang […]

Cara Membuat Slip Gaji Untuk Bisnes Sendiri

October 6, 2015 Bisnes
Thumbnail image for Cara Membuat Slip Gaji Untuk Bisnes Sendiri

Walaupun ada pendapatan yang bagus dalam bisnes, masalah biasa orang yang berniaga sendiri atau yang kerja sambilan ialah susah dapat pinjaman bank untuk beli harta sebab tiada rekod yang menunjukkan dia ada pendapatan tersebut. Jadi pendapatan sebesar mana sekalipun, kalau tak ada bukti pendapatan, bank tak dapat bagi pinjaman. Saya pernah tunjukan cara buat pinjaman […]

Cara Manfaatkan Duit Bank Untuk Kaya

June 29, 2015 Emas
Thumbnail image for Cara Manfaatkan Duit Bank Untuk Kaya

Apa yang berlaku di Greece sekarang, inilah antara faktor utama kenapa saya mencari instrumen yang lebih selamat hingga akhirnya saya buat keputusan; duit simpanan jangka panjang perlu disimpan dalam bentuk emas dan aset fizikal lain, bukan dalam bentuk duit kertas. Sekarang bank di Greece diarahkan bercuti untuk hadkan pengeluaran duit oleh penyimpan. Lebih 7,000 mesin […]

Hutang Memerangkap Masa Depan Keluarga

May 27, 2015 Keluarga
Thumbnail image for Hutang Memerangkap Masa Depan Keluarga

Saya bersembang dengan sahabat saya yang kerjanya buat wiring rumah, katanya permintaan untuk sewa bilik makin meningkat sejak akhir-akhir ini. Hingga ada tuan rumah yang ubahsuai rumah dari 3 bilik menjadi 5 bilik hanya dalam rumah yang luasnya cuma 650 kaki per segi! Antara sebabnya, peningkatan jumlah suami isteri yang masing-masing kerja berjauhan. Jadi daripada […]

Rahsia Mudah Lulus Pinjaman Tanpa Slip Gaji

November 4, 2014 Bisnes
Thumbnail image for Rahsia Mudah Lulus Pinjaman Tanpa Slip Gaji

Alhamdulillah, saya baru dapat kelulusan bank untuk tambah lagi pemilikan hartanah yang boleh bagi “positive cashflow”. Ini hartanah pertama yang saya beli lepas tiada lagi slip gaji. Sekarang saya baru dapat ‘baikpulih’ salah satu kesilapan yang saya buat semasa berhenti kerja iaitu tak ‘jaga’ Current Account (Akaun Semasa). Sedangkan Current Account tu alat untuk buktikan […]

Buat Pinjaman Beli Emas, Adakah Berbaloi?

September 29, 2014 Emas
Thumbnail image for Buat Pinjaman Beli Emas, Adakah Berbaloi?

Kalau google di internet, kita boleh jumpa banyak artikel yang ditulis oleh blogger emas yang mengesyorkan buat pinjaman untuk beli emas. Artikel-artikel tu semua ditulis pada tahun 2012 atau sebelumnya. Waktu tu, kalau beli emas hari ni, pendek kata 6 bulan lagi confirm untung (kalau jual). Bahkan kalau ikut projection yang mereka buat, lepas 3 […]

Tiada “Formula Ajaib” Langsaikan Hutang

April 9, 2014 Kewangan
Thumbnail image for Tiada “Formula Ajaib” Langsaikan Hutang

Saya dihujani dengan persoalan bertalu-talu tentang bagaimana cara selesaikan hutang. Macam-macam kes 0rang contact saya. Call, sms, email. Ramai juga yang tak bekerja, tak ada sumber pendapatan, tapi tanya saya macam mana langsaikan hutang. Secara jujurnya, saya tak tahu. Kena bekerja, cari duit dan bayar hutang. Itu jer yang saya buat. Saya tak ada teknik […]

2 Faktor Kad Kredit Mudah Memerangkap Peminjam!

January 21, 2013 Kewangan
Thumbnail image for 2 Faktor Kad Kredit Mudah Memerangkap Peminjam!

Saya perhati, kad kredit cara paling mudah memerangkap sesiapa sahaja masuk ke dalam belengu hutang. Sekali orang tu terjebak dengan hutang kad kredit, memang payah nak keluar. Kalau keluar pun, dia akan ‘ketagih’ untuk hutang lagi unless dia betul-betul ‘insaf’. Selain daripada faktor terlalu mudah untuk dapatkan kad kredit di mana sales person yang dilantik […]

Cara Menggandakan Kekayaan Dengan ‘Hutang’

November 18, 2011 Kewangan
Thumbnail image for Cara Menggandakan Kekayaan Dengan ‘Hutang’

Bagi sahabat yang telahpun bebas dari hutang, alhamdulillah, tahniah! Ia langkah awal sebelum kita fokus kembangkan kekayaaan. Satu berita baik yang saya nak kongsikan untuk mereka yang bebas hutang, kita sebenarnya boleh memanfaatkan pinjaman untuk menggandakan kekayaan! Maksud Sebenar “Bebas Hutang” Dulu saya fikir, orang yang bebas hutang ialah orang yang bebas daripada segala bentuk […]

Awas! Taktik Terbaru Penipuan Kad Kredit

October 20, 2011 Kewangan
Thumbnail image for Awas! Taktik Terbaru Penipuan Kad Kredit

Baru tak sampai sebulan dapat kad kredit (kad kredit pertama dalam hidup saya), dah rasa tak senang bila ada usaha untuk menipu dengan kad kredit tu. Saya apply kad kredit dua bulan lepas untuk register akaun paypal (untuk internet transaction) dan dalam masa yang sama meminimumkan duit tunai untuk modal pusingan bisnes saya. Maksudnya, kalau […]