Urus Hutang

7 Strategi Saya Bebas Dari Hutang!

August 22, 2011 Kewangan
Thumbnail image for 7 Strategi Saya Bebas Dari Hutang!

Sejak tahun 2003 lagi saya azam nak bebas daripada segala hutang. Masa tu, kami terbeban dengan 5 hutang iaitu PTPTN saya, PTPTN isteri saya, Study Loan Yayasan Johor saya, Computer Loan, dan Car Loan. Lepas berhempas pulas selama 4 tahun, alhamdulillah, 4 Januari 2007 kami bebas dari segala hutang! Sejak hari tu, tak ada lagi […]

Beli Rumah Tanpa ‘Hutang’

August 11, 2010 Kewangan
Thumbnail image for Beli Rumah Tanpa ‘Hutang’

Tadi Nasir, sahabat saya sms minta pandangan, okay tak kalau dia beli rumah tingkat 3, di Apartment Idaman Damansara Damai dengan harga RM55,000. Balas saya ringkas, kalau tingat 3 dengan harga tersebut, bagi saya agak mahal. Kalau ikutkan, RM55,000 tu mungkin dah setara dengan harga pasaran, tapi bagi saya ianya mahal kalau kita nilai dari […]

Awas, Perangkap Masa Untuk Duit!

May 2, 2010 Kewangan
Thumbnail image for Awas, Perangkap Masa Untuk Duit!

“Berhutang maksudnya anda membelanjakan pendapatan masa depan. Duit belum dapat, tapi dah siap-siap dibelanjakan!” Antara pesanan seorang rakan bisnes kami, Mr. David Lee. Ia cukup menarik perhatian saya. Beliau seorang yang peramah, kaya dengan senyuman, suka membantu, dan sangat positif. David Lee seorang Certified Financial Planner yang berpengalaman luas. Beliau jadi consultant kepada ramai jutawan. […]

Hutang Dengan Allah

October 26, 2009 Catatan Kuliah
Thumbnail image for Hutang Dengan Allah

Dua hari lepas kuliah zohor oleh Ustaz Zulkarnain Hamzah (Ustaz Zul). Ustaz Zul adalah host rancangan Kalam Suci di Astro Oasis. Dan rancangan Kalam Suci pula ditaja oleh Rayhar Travel, iaitu syarikat tempat Ustaz Zul bekerja i.e. bawa jemaah haji. Satu pesanan Ustaz Zul (yang saya masih ingat) bagi orang yang nak cepat pergi haji […]

Langsaikan Hutang Cara Nabi

February 24, 2009 Kewangan

Pagi Ahad lalu, ketika berusrah dengan adik-adik kampus, ada yang bertanya persoalan riba dalam muamalat – ekonomi. Kebetulan tajuk yang kami bincangkan masa tu ialah “Islam Sebagai Ad-Deen”. Syawal, salah seorang sahabat (anggota usrah) kongsikan ilmu yang pernah dia belajar katanya; “kalau kita bagi pinjam motor, tapi bagi syarat kena isi minyak penuh, itu pun […]

Beri Hutang: Bukan Jalan Membuat Untung

September 23, 2008 Kewangan

“Ustaz, hari ni bagi pinjam RM3,000, dibayar 3 tahun akan datang. Kalau dia bayar RM3,000 juga, bukan ker nilai RM3,000 hari ini tak sama RM3,000 tiga tahun akan datang. Tambah pulak harga barang hari ini sentiasa meletup-letup. Jadi, saya nak mintak pendapat Ustaz, aqad (pinjaman) macam mana yang lebih adil untuk kedua-dua pihak – si […]

Beri Hutang – Antara Gagal dan Berjaya

September 5, 2008 Kewangan

“Nak bagi pinjam ke tak yer? Kalau bagi, pastinya rugi sebab tak dapat dilaburkan. Kalau labur, dapat juga dividen Tabung Haji 5% setahun. Kalau sedekah, setakat berpuluh ringgit boleh la, tapi tak cukup untuk keperluan dia. Sedangkan dia tengah terdesak” Antara persoalan yang selalu timbul setiap kali nak bagi hutang. Bila ada kenalan yang saya […]

Hutang Berkat, Hutang Mudarat

July 21, 2008 Kewangan

Bertukar-tukar kereta antara tabiat yang menghalang kita menjadi lebih kaya, sekali gus meletakkan diri sentiasa dalam belengu hutang. Tapi kami dalam proses membuat hutang lagi setelah semua hutang kami langsai pada Januari 2007. “Ha? Hari tu kata tak nak buat hutang lagi” Hmm, pasal hutang ni sebenarnya ada topik yang belum pernah saya tulis untuk […]

Hutang Perlu atau Hutang Mahu?

July 1, 2008 Kewangan

“Anta boleh la semuanya beli tunai, sebab anta kaya” Antara komen sahabat terhadap coretan saya tentang isu hutang. Ada yang menyangka, saya berani berkongsi topik kewangan sebab saya telahpun kaya raya. Hm, sebenarnya tak begitu. Saya mula berkongsi topik kewangan sewaktu saya masih dibelengu ‘kemiskinan’. Seperti yang pernah saya sebut, saya menulis untuk berkongsi, bukan […]

Hutang Merintih Kemiskinan

June 19, 2008 Kewangan

Tabiat berhutang sering kali menjadikan kita lebih miskin. Mungkin saya salah seorang yang sangat tak berminat dengan hutang. Walaupun apapun namanya – ansuran, skim bayaran mudah, kad kredit – bagi saya ia tetap hutang! Tawaran membuat hutang, kita boleh dapati di mana saja hinggakan nak beli barangan ‘kecil’ sekalipun. Beli kereta tak payah cerita la. […]

Seronoknya Hidup Tanpa Hutang!

April 7, 2008 Kewangan
Thumbnail image for Seronoknya Hidup Tanpa Hutang!

Assalamualaikum w.b.t. Sekadar ingin berkongsi kegembiraan, sekiranya ada kebaikan, moga boleh diambil pengajaran oleh semua sahabat. Alhamdulillah, tengahari tadi saya dah buat full-settlement pinjaman PTPTN isteri saya di pejabat PTPTN, di belakang bangunan pejabat saya. Hutang asal berjumlah RM10,000, apabila tambah interest, semuanya RM11,110.10. Maksudnya, mulai hari ni kami berdua bebas daripada segala hutang piutang. […]