Membangun Diri

Jangan Tunggu Perfect Time

May 17, 2016 Bisnes
Thumbnail image for Jangan Tunggu Perfect Time

Nanti dah pencen, nak mula berniaga sebab waktu itu dah tak ada komitmen kerja, anak-anak pun dah besar. Bila anak-anak dah besar, bisnes akan lebih kencang sebab anak-anak dah boleh urus diri sendiri dah, maka boleh lah fokus bisnes. Bila dah jalankan bisnes secara sepenuh masa, maka bisnes akan lebih kencang sebab banyak masa dapat […]

Kita Menumpang Rezeki Anak-Anak

April 26, 2016 Kewangan
Thumbnail image for Kita Menumpang Rezeki Anak-Anak

Setiap kali bertambah anak, kos sara hidup makin bertambah dan ia pernah merisaukan saya suatu ketika dahulu sebab biasanya kenaikan kos sara hidup tak setara dengan kenaikan gaji. Jadi secara logik biasa, kehidupan semakin sempit sebab berkongsi dengan lebih ramai ahli keluarga dengan gaji yang sama. Bila bertambah ahli keluarga baru, saya akan buat bajet […]

Cara Menghidupkan Impian Dalam Diri

April 19, 2016 Islah Diri
Thumbnail image for Cara Menghidupkan Impian Dalam Diri

Hidup tanpa “Impian ” umpama hidup tanpa halatuju; tak tahu apa yang nak dicapai dalam hidup dan sekadar mengikut arus sahaja. Bila menjelang usia tua atau saat kematian nanti, mereka akan diselubungi 1001 kekesalan kerana tak berbuat sesuatu untuk mencapai apa yang penting dalam hidup. Hidup kita hanya sekali. Jadi sentiasa hidupkan impian dalam diri […]

Pilih Komisyen atau Gaji Tetap?

April 12, 2016 Bisnes
Thumbnail image for Pilih Komisyen atau Gaji Tetap?

Sewaktu saya menunggu isteri membeli barang di sebuah kedai, ada seorang jurujual UNIFI minta saya snap foto di booth UNIFI yang baru dibukanya betul-betul berhadapan kedai. Jurujual (berumur sekitar awal 20-an) itu nak hantar foto kepada bossnya sebagai bukti dia bertugas membuka booth. Sebaik sahaja snap foto, saya terus tanya, adakah dia dibayar gaji tetap […]

Tangguhkan Kemahuan Demi Masa Depan

March 31, 2016 Kewangan
Thumbnail image for Tangguhkan Kemahuan Demi Masa Depan

Saya mengikuti forum Tuan Faizul Ridzuan dan Pakdi dalam Simposium Ringgit (SUPER) 2015, persamaan ketara mereka ialah mereka amalkan “delayed gratification”, tangguhkan dahulu kemahuan buat seketika. Tuan Faizul membeli kereta pertama (2nd hand) hanya selepas dia membeli 13 buah rumah! Itupun dibeli disebabkan mahu sambut kelahiran anak pertama! Bukan saja-saja beli. Kata beliau, ia soal […]

Jangan Harapkan Tongkat Kerajaan

March 22, 2016 Kewangan
Thumbnail image for Jangan Harapkan Tongkat Kerajaan

Dalam beberapa tulisan Robert Kiyosaki, beliau selalu ingatkan, jangan harapkan kerajaan untuk urus kewangan kita. Kita mesti ambil tanggungjawab penuh tentang kewangan kita sendiri. Bagi beliau, kerajaaan tak mempunyai kebijaksanaan dari sudut mengurus kewangan demi kepentingan rakyat. Kerajaan hanya pandai kutip duit kita (rakyat) melalui cukai dan skim-skim simpanan (hari tua) dan membelanjakannya… Strategi kerajaan […]

Masa Depan Di Tangan Kita

February 10, 2016 Kewangan
Thumbnail image for Masa Depan Di Tangan Kita

Kita marah GST, tetap kena bayar juga. Kita marahkan kerajaan sebab kenaikan kos sara hidup, tetap kita juga yang menanggungnya. Kita salahkan majikan sebab tak naikkan gaji, gaji kita tetap macam itu juga. Dari dulu sampai sekarang, kita tetap berada di tempat yang sama. Kalau terus menyalahkan orang lain, kita akan sentiasa kecewa dan susah […]

Selepas Kesusahan Ada Kejayaan

January 26, 2016 Islah Diri
Thumbnail image for Selepas Kesusahan Ada Kejayaan

Bila baca kisah-kisah kejayaan, saya boleh katakan semua orang berjaya pernah lalui ujian kesusahan. Ujian kesusahan itulah yang membuatkan dia bangkit berdiri dan berjaya pada hari ini. Jadi bila hadapi kesusahan, berbaik sangkalah kepada Tuhan. Ada sesuatu yang besar yang Dia nak bagi kepada kita nanti, insyaAllah. Terus berusaha dan berdoa, minta Allah tunjukkan jalan. […]

Tulis Impian, Elak Kekesalan Di Hari Tua

December 1, 2015 Membangun Diri
Thumbnail image for Tulis Impian, Elak Kekesalan Di Hari Tua

Tulis “impian hidup” tu percuma sahaja. Tapi kekadang nak tulis “impian” pun kita rasa takut. Takut “impian” yang kita tulis tu tak tercapai. Sedangkan menulis “impian hidup” tu memberi kesan besar dalam hidup kita secara tak sedar. Sub-conscious mind kita akan mula bekerja ke arah apa yang kita impikan. Kalau tak ditulis, kita hidup hanya […]

Mulakan Dahulu, Adjust Kemudian

October 12, 2015 Membangun Diri
Thumbnail image for Mulakan Dahulu, Adjust Kemudian

Saya tertarik dengan tulisan Tuan Syarif Jamil tentang betapa pentingnya LANGKAH PERTAMA untuk berjaya dalam pelaburan emas (serta dalam apa juga bidang sekalipun). Apa pun yang kita nak buat, langkah pertama paling penting; Perjalanan 1000 batu bermula dengan langkah pertama. Dalam 1000 batu itu, langkah paling susah ialah langkah pertama sebab momentum kejayaan belum lagi […]

Anak-Anak Sebagai Sumber Motivasi

September 14, 2015 Keluarga
Thumbnail image for Anak-Anak Sebagai Sumber Motivasi

Dalam membangunkan kekayaan, kekadang kita sibuk mencari motivasi dari luar. Guru saya pesan, sepatutnya anak-anak kita yang kecil itu sudah cukup untuk memotivasikan kita. Tak perlu cari motivasi luar. Dulu, antara yang memotivasikan saya ialah anak-anak sendiri. Impian saya waktu itu, saya nak ada masa sendiri untuk hantar dan jemput anak-anak dari sekolah sebab bagi […]

Untuk Kaya, Jangan Peduli Apa Orang Kata

August 24, 2015 Kewangan
Thumbnail image for Untuk Kaya, Jangan Peduli Apa Orang Kata

Antara kebocoran besar kewangan ialah membeli kereta yang lebih dari keperluan sebenar. Beli bukan benar-benar untuk keperluan, tetapi untuk jaga “status”. Antara rahsia saya lebih cepat bebas hutang sebab saya tak berhabis duit untuk beli kereta. Saya beli cukup-cukup untuk keperluan sahaja, dan tak fikir sangat soal “status” walaupun ketika saya sudah pun berduit. Sewaktu […]

Pakai Otak, Selesaikan Masalah Sendiri (DIY)

June 10, 2015 Kewangan
Thumbnail image for Pakai Otak, Selesaikan Masalah Sendiri (DIY)

Pengalaman pertama tukar pintu rumah sendiri; kerjanya simple, tapi tak mudah juga kalau tak biasa. Saya memang tak biasa dengan kerja-kerja ‘bertukang’ macam ni. Beberapa tahun sebelum ni, saya upah orang lain jer untuk kerja-kerja macam ni; samada paip rosak, tukar lampu, baiki tandas dsb. Ramai orang yang buat kerja begini ialah rakan Indonesia atau […]

Buat Apa Yang Betul Dengan Sabar

May 19, 2015 Bisnes
Thumbnail image for Buat Apa Yang Betul Dengan Sabar

Baru beberapa hari saya syorkan seorang yang nak beli emas RM50,000 dari saya supaya JANGAN BELI EMAS disebabkan pada perkiraan saya, ianya tak bersesuaian dengan situasi kewangan dia, tetapi dua hari selepas itu, Allah ganti balik jualan RM50,000 kepada saya, alhamdulillah. Saya benar-benar percaya, kalau kita buat perkara yang betul, rezeki itu tak akan ke […]

Si Kaya dan Si Miskin Saling Memerlukan

February 8, 2015 Kewangan
Thumbnail image for Si Kaya dan Si Miskin Saling Memerlukan

Baru 2 minggu saya berpindah ke kawasan kediaman ‘orang kaya’. Minggu pertama saya agak kurang selesa sebab prosedur dan peraturan di sini. Security yang agak cerewet, peraturan yang agak ketat, dan ada penduduk yang saya rasa agak selfish. Yang saya rasa peristiwa yang agak keterlaluan bilamana anak saya umur 3 tahun nak gapai makanan, dia […]

Hidup Terlalu Indah Bila Mempunyai Masa

January 16, 2015 Kewangan
Thumbnail image for Hidup Terlalu Indah Bila Mempunyai Masa

Sejak saya berhenti kerja dan berniaga sendiri sepenuh masa, saya agak kurang keluar rumah atau outstation untuk tujuan bersiar-siar ataupun jalan-jalan makan angin. Masa bekerja dulu, kalau ada ruang cuti jer, saya mesti fikir nak keluar KL untuk bawa keluarga jalan-jalan. Tak kisah samada pergi bercuti atau balik kampung. Saya rasa indahnya hidup kalau dapat […]

Kaya Segan, Miskin Tak Mahu

December 12, 2014 Kewangan
Thumbnail image for Kaya Segan, Miskin Tak Mahu

Antara sebab kenapa Melayu susah kaya; kita ada satu konflik besar dalam pemikiran tentang kekayaan. Kata Tan Sri Ali Hashim, orang kita ada masalah “kaya segan, miskin tak mahu”. Itu “mind block” yang menyebabkan kita rasa teragak-agak untuk kaya. Nak kaya, tapi rasa was-was antara kaya atau miskin, yang mana lebih baik? Bila cari kekayaan, […]

10 Persiapan Sebelum Saya Berhenti Kerja

December 1, 2014 Bisnes
Thumbnail image for 10 Persiapan Sebelum Saya Berhenti Kerja

1 Disember 2014, genaplah setahun saya berhenti kerja. Pejam, celik, pejam, celik, rupa-rupanya dah setahun tak masuk pejabat. Alhamdulillah, nikmatnya hidup sebagai usahawan bebas. Berkerja dari rumah, waktu kerja yang fleksible, tak perlu bersesak-sesak dengan jalan yang jammed pagi dan petang, bekerjasama suami isteri, waktu rehat ikut suka saya, dan cuti pun ikut suka saya! […]

Jangan Berhenti Kerja Dulu!

October 19, 2014 Bisnes
Thumbnail image for Jangan Berhenti Kerja Dulu!

Jangan berhenti kerja lagi… Sabar dulu… Bukan semudah itu saya berhenti kerja. Buat bisnes sikit, income baru cecah 4 angka, terus hantar surat resign. Dah 10 tahun saya dalam bisnes, saya perhati majoriti mereka yang terlalu gopoh berhenti kerja akhirnya terpaksa cari kerja semula! Ya betul, terpaksa cari kerja lain untuk survive. Bukan sahaja bisnes […]

Tinggalkan Keselesaan Demi Keberkatan Ilmu

October 11, 2014 Membangun Diri
Thumbnail image for Tinggalkan Keselesaan Demi Keberkatan Ilmu

Bila tengok orang berjaya, jangan sekadar tengok apa yang mereka capai dan miliki. Tapi yang lebih penting ialah tengok cara mereka berfikir, sikap mereka, kerja keras mereka, dan kesabaran untuk mereka capai ke tahap itu. Rahsianya ada di situ. Salah satu perkara yang saya selalu buat bila mula ada kesedaran untuk tingkatkan tahap kewangan dulu […]