Santai

PG Trip Ke Germany & Switzerland – Hari Pertama (Frankfurt)

March 13, 2015 Bisnes
Thumbnail image for PG Trip Ke Germany & Switzerland – Hari Pertama (Frankfurt)

Ini trip ke-3 saya bersama Public Gold. Tahun 2013 kami ke Cape Town, tahun 2014 ke Jepun dan tahun ini  kami ke Germany dan Switzerland. InsyaAllah tahun depan ada rezeki, kami akan ke Turkey. Dalam banyak-banyak trip, trip ini paling special bagi saya sebab dapat bawa bersama buah hati saya (isteri saya) sekali sebab anak […]

Public Gold Tokyo Trip – Hari Terakhir (Disney Sea)

April 7, 2014 Santai
Thumbnail image for Public Gold Tokyo Trip – Hari Terakhir (Disney Sea)

Hari ni kami keluar hotel agak lewat. Sekitar jam 8.45 pagi. Hari-hari sebelum ni, 8.30 pagi biasanya bas dah jalan. Hari ni kami cuma hanya satu destinasi iaitu Tokyo Disney Sea. Macam biasa, lepas solat subuh dalam pukul 4.30 pagi, saya terus ambil masa update blog aktiviti hari sebelum sampai time untuk breakfast pukul 7.00 […]

Public Gold Tokyo Trip – Hari Ke-5 (Tokyo)

March 27, 2014 Santai
Thumbnail image for Public Gold Tokyo Trip – Hari Ke-5 (Tokyo)

Pagi ni kami naik ke Gunung Fuji, dan terus bertolak ke Tokyo. Hari ni lebih kepada masa untuk bershopping di Tokyo. Tak banyak benda baru yang menarik perhatian saya di Tokyo. Kata Danny (tour guide), hari ni hari untuk memutahkan duit habis-habis sebab esok (27 Mac 2014) adalah hari terakhir kami di Tokyo. Agenda hari […]

Public Gold Tokyo Trip – Hari Ke-4 (Fuji)

March 26, 2014 Santai
Thumbnail image for Public Gold Tokyo Trip – Hari Ke-4 (Fuji)

Pagi ni kami meninggalkan Hotel Loisir di Toyohashi untuk ke kawangan Gunung Fuji. Kawasan Toyohasi ni kiranya kawasan bandar kecil. Tak ada apa-apa tempat tarikan pelancong di sini. Kami menginap di hotel ni sebab ia terletak antara Osaka menuju ke desinasi akhir kami iaitu Tokyo. Semalam saya banyak dapat informasi tentang perkembangan sosial dan ekonomi […]

Public Gold Tokyo Trip – Hari Ketiga (Kyoto)

March 25, 2014 Santai
Thumbnail image for Public Gold Tokyo Trip – Hari Ketiga (Kyoto)

Pagi ni kami tinggalkan Osaka untuk ke bandar tertua di Jepun iaitu Kyoto. Sebelum Tokyo, ibu negara Jepun adalah Kyoto. Sejak pemerintahan Maharaja Meiji 1868, ibu negara Jepun ditukar ke Tokyo. Itulah bermulanya zaman kebangkitan Jepun. Sebelum zaman kebangkitan, Jepun tak berhubung dengan dunia luar. Bila pemerintahan Maharaja Meiji, barulah dasar Jepun lebih terbuka. Mereka […]

Public Gold Tokyo Trip – Hari Kedua (Osaka)

March 24, 2014 Santai
Thumbnail image for Public Gold Tokyo Trip – Hari Kedua (Osaka)

Walaupun set jam pukul 5.45 pagi, tapi saya terbagun seawal 4.15 pagi sebab entah macam mana handphone Zam (Hasnizam) dah bunyi zikir yang menusuk ke kalbu. Tuhan dah kejut awal pagi, rasa bersalah pulak kalau tak ambil kesempatan tahajjud sekejap dan buat apa yang patut sementara tunggu masuk subuh pukul 4.57 pagi. Walaupun tidur cuma […]

Public Gold Tokyo Trip – Hari Pertama (Kansai)

March 23, 2014 Santai
Thumbnail image for Public Gold Tokyo Trip – Hari Pertama (Kansai)

22 Mac 2014. Antara gembira dan terkilan. Gembira sebab nak pergi free trip dengan otai-otai Public Gold. Sambil makan angin, boleh sedut ilmu-ilmu mereka, insyaAllah. Dalam masa yang sama sedikit terkilan sama macam nak pergi Trip ke Cape Town tahun lepas. Anak-anak cuti sekolah seminggu duduk di rumah, tapi saya ikut Trip Public Gold. Dan […]

Hari Terbuka TUDM Subang 2012

June 3, 2012 Santai

Hari Terbuka TUDM, Pangkalan Udara Subang, 3 Jun 2012 Masa baru sampai, persembahan helikopter dengan 6 komando sedang bergayut atas tali. Lepas helikopter, persembahan fighter jet Sukhoi TUDM. Persembahan paling best hari tu. (foto sumber web TUDM) Ngauman Sukhoi di langit Subang, sangat membingitkan telinga sampai Fathi nangis-nangis takut. Terpaksa dukung dia sepanjang pameran tu. […]

Berkuda di Denai Alam Recreational Club (DARC)

May 3, 2012 Keluarga

Alhamdulillah, pengalaman baru bagi saya serta anak-anak. Hujung minggu lepas (29 April 2012), kami bawa anak-anak ke tempat rekreasi terbaru yang diperkenalkan oleh customer kami iaitu Pn. Azni dan suaminya yang tinggal di Denai Alam. Berkuda bersama Hifdzi. Saya selalu fikir nak exposedkan anak-anak dengan pengalaman baru dalam hidup.  Aisyah excited nak naik kuda. Asalnya, […]

Strategi Menang Paintball

August 1, 2011 Santai

Inter-Takaful Operators Futsal 2011

August 1, 2011 Santai

Dah lama benar tak main futsal. Lebih kurang 2, 3 tahun juga tinggal. Alhamdulillah, dua minggu lepas main balik di Futsal Tournament Inter-Takaful Operators 2011, Triways Padang Jawa, Shah Alam. Just for fun. Komen kawan-kawan “Huh, laju nyer kau main. Atas, bawah, atas, bawah. Larat pulak kau yer?”. Alhamdulillah. Maksudnya, fitness masih ada. Ingatkan dah […]

Ronda Kuala Terengganu

June 25, 2011 Santai

  Sentiasa beri ruang anak-anak mendapat pengalaman baru.  Sebelum beli tiket melancong ke tempat orang, apa kata melancong di tempat sendiri dulu. Makna sebenar pada melancong ialah dengan siapa kita pergi, dan apa yang kita buat bersamanya. Keseronokkan sebenar bukan hanya bila tiba ke destinasi, tapi sepanjang perjalanan menuju destinasi. Klik untuk melihat foto […]

Hutan Lipur Lintang

June 10, 2011 Santai

 Berkelah di Hutan Lipur Lintang, Highway Karak. Lagi best dari Ulu Yam. Jarak 30 km dari tol Gombak. Klik pada foto untuk lihat foto-foto di blog isteri saya.

Diari OBS – Hari Kedua

May 20, 2011 Santai

26 Ogos 2008 (Selasa) 5.50 pg – Subuh Aku sedar pukul 5.30 pagi lagi, tapi layan tidur lagi sebab kawan-kawan lain belum bangun lagi. Terdengar bacaan Quraan Shukur yang jadi imam subuh, ah… aku kena bangun juga. Ambik wudhu’, nak join jemaah tak boleh sebab ruang solat sempit. Aku keluar dan solat di beranda, sambil […]

Hot Air Balloon Fiesta 2011

March 28, 2011 Keluarga

3rd International Hot Air Balloon Fiesta 2011 di Monumen Alaf Baru, Putrajaya. 17 – 20 Mac 2011. Event yang sangat menarik. Sesuai untuk santai bersama keluarga. Ini tahun ke-2 kami datang ke event ni. Quality time bersama keluarga. Abg Kie (abang sulong), Kak Lin (kakak ipar), dan Noni (adik ke-5) pun join sekali. Kebetulan Noni […]

Farewell Party for Sigwind IAD

January 28, 2011 Santai

Makan nasi beriani Restoran Mahbob lunch hour tadi. Memang sedap. Lauk ayam madu, dan kari kambing. Alhamdulillah… Ni kali kedua kami buat farewell party di Restoran Mahbob, Bangsar. Harga berpatutan, dan sesuai untuk majlis sederhana. Sigwind, kami gelar “Chief Haji”. Sebab dia hari2 pakai serban. 🙂 Dan dia banyak tahu perihal syariah compliance, sebagai auditor […]

Flora Jejak Faqir Ramadhan

September 1, 2010 Santai

Tak pasti pokok apa ni. Rasanya pokok ketapang. Kelip-kelip suka duduk atas pokok berembang. Saya ingatkan kelip-kelip suka makan daun pokok berembang, tapi rupa-rupanya dia makan siput tepi sungai. Saya snap di kawasan kelip-kelip Kg. Kuantan (Kuala Selangor), sementara menunggu Ketua Kampung untuk agihan bantuan Jejak Faqir Ramadhan 1431. Foto-foto ziarah agihan bantuan akan saya […]

Birthday Amal Hayati Ke-4

August 2, 2010 Keluarga

Pejam celik, pejam celik, Amal Hayati dah berumur 4 tahun dah. Puji-pujian bagiMu Ya Tuhan… Kek Cheese Choc Secret Recipe pilihan Amal. Fathi menunggu keknya. Celebrate di Secret Recipe Sri Damansara. Bestnya kek tu… Alhamdulillah… Sambung di rumah… Hadiah birthday Amal…

Pesta Sukan PASTI Selangor 2010

May 9, 2010 Aktiviti

3 pelajar PASTI An-Nur yang mewakili PASTI Subang. Dewan Sukan Klang, Taman Sri Andalas. Perasmian oleh Dr. Halimah, Exco Pendidikan Kerajaan Negeri Selangor. Ikrar sukan yang penuh bersemangat. Kawasan Kota Raja sebagai tuan rumah untuk sukan 2010. Satu keluarga semua join nak tengok Aisyah bersukan. Team Bola Sepak PASTI Subang. Seronok tengok anak-anak PASTI bersukan. […]

Sukan PASTI An-Nur 2010

May 8, 2010 Aktiviti

Khemah pelajar. Sarapan sebelum bersukan. Azfar bahagian teknikal. Izudin bahagian acara. Perhimpunan dan persembahan pelajar. Nyanyian lagu PASTI dan lagu Negaraku. Senam robik. Aslah, adik Azfar bahagian fotografi bersama saya. Acara pertama. Bawa bola, kepit dengan kaki. Bawa lagi gelung. Aisyah bawa lari gelung. Laju juga Aisyah. Sukan dan hari keluarga. Selingan dengan cabutan bertuah. […]