Uncategorized

Kejayaan Adalah Tentang Cara Berfikir

March 22, 2017 Uncategorized
Thumbnail image for Kejayaan Adalah Tentang Cara Berfikir

Seorang anak murid saya dalam bisnes mengadu, dia rasa lemah semangat untuk bina bisnes sebab kenalan dia maju dalam bisnes sangat cepat berbanding dia. Saya senyum sambil kami menikmati sarapan Nasi Kerabu…. Saya tanya dia balik, apa yang dia fikir kalau kenalan dia tu sama-sama buat bisnes bertahun-tahun tapi bisnesnya tak maju-maju? Adakah dia rasa […]

Terbitnya Buku “Wang Emas : Bertahan Ketika Gawat”

March 15, 2017 Uncategorized
Thumbnail image for Terbitnya Buku “Wang Emas : Bertahan Ketika Gawat”

Saya bukanlah paling pakar tentang emas, tetapi antara ramai yang ‘bercakap’ tentang emas sejak 2010, hanya beberapa kerat sahaja yang masih bercakap tentang emas sehingga ke hari ini. Seorang rakan lama saya melalui Facebook bernama Tuan Faizul Mohd Noor sedikit kagum, macam mana saya boleh bertahan jadi dealer emas sampai sekarang. Beliau kenal nama-nama besar […]

Mentor Sebagai Pendorong Kemajuan Bisnes

March 9, 2017 Uncategorized
Thumbnail image for Mentor Sebagai Pendorong Kemajuan Bisnes

Cara kerja makan gaji tak sama dengan bisnes. Orang bekerja bila bos suruh, suka tak suka kita tetap buat. Walaupun kita benci boss sekalipun, kita buat juga apa yang dia suruh. Walaupun akhirnya pekerjaan itu bukan milik kita, kita tetap buat mengikut arahan bos. Kerja kita tetap jalan… Dalam bisnes berbeza. Antara cabaran besar bila […]

Hakikat Sebenar Disebalik Teori 1 Dinar Seekor Kambing

February 28, 2017 Uncategorized
Thumbnail image for Hakikat Sebenar Disebalik Teori 1 Dinar Seekor Kambing

Sejak 1971, harga emas sudah naik sebanyak 3,300%, iaitu dari USD35/oz kepada USD1,200/oz. Itu kadar kenaikan harga emas untuk tempoh 46 tahun. Walaupun begitu, 1 dinar emas (seberat 4.25 gram) hanya mampu beli 1 ekor kambing sejak 1,400 tahun dulu sampai sekarang. Ia tak mampu beli 33 ekor kambing walaupun harga emas telah naik 33 […]

Latihan 100 Kegagalan Untuk Berjaya

January 10, 2017 Uncategorized
Thumbnail image for Latihan 100 Kegagalan Untuk Berjaya

Saya tak ada latarbelakang bisnes. Saya hanya memulakan bisnes ketika saya terdesak perlukan pendapatan tambahan ketika dihimpit tekanan kewangan. Masa saya baru nak belajar berbisnes kira-kira 13 tahun dulu, salah satu latihan yang mentor saya berikan ialah latihan “100 rejection”. Mentor saya berikan satu helaian kertas A4 dan tertulis nombor 1 – 100, dan saya […]

Azam Sahaja Tak Cukup Untuk Berjaya

January 3, 2017 Uncategorized
Thumbnail image for Azam Sahaja Tak Cukup Untuk Berjaya

Masuk tahun baru, ramai yang meletakkan azam untuk berjaya. Meletakkan azam untuk berjaya itu penting, tetapi azam sahaja tak cukup. Kena letak “komitmen” barulah boleh berjaya. Pengalaman saya 2016, saya meletakkan azam untuk tulis buku tentang emas pertama saya. Maka saya letak target nak siapkan buku itu pada  Jun 2016. Saya siap tampal matlamat itu […]

Perelokkan Adab Dalam Berguru

November 16, 2016 Islah Diri
Thumbnail image for Perelokkan Adab Dalam Berguru

“En Zul, saya nak tanya tentang syariah dalam jual beli emas bla… bla… bla…”. Saya jawab sepatah, dia balas 3, 4 patah. Saya terangkan lagi, tetapi belum habis saya beri penerangan, dia sudah potong dengan cerita dan hujjah dia bla bla bla sehingga saya terpaksa beritahu, “diam dulu, biar saya habiskan penerangan saya dulu”. Saya […]

Jangan Harapkan Tongkat Kerajaan

March 22, 2016 Kewangan
Thumbnail image for Jangan Harapkan Tongkat Kerajaan

Dalam beberapa tulisan Robert Kiyosaki, beliau selalu ingatkan, jangan harapkan kerajaan untuk urus kewangan kita. Kita mesti ambil tanggungjawab penuh tentang kewangan kita sendiri. Bagi beliau, kerajaaan tak mempunyai kebijaksanaan dari sudut mengurus kewangan demi kepentingan rakyat. Kerajaan hanya pandai kutip duit kita (rakyat) melalui cukai dan skim-skim simpanan (hari tua) dan membelanjakannya… Strategi kerajaan […]

Public Gold Tokyo Trip – Hari Terakhir (Disney Sea)

April 7, 2014 Santai
Thumbnail image for Public Gold Tokyo Trip – Hari Terakhir (Disney Sea)

Hari ni kami keluar hotel agak lewat. Sekitar jam 8.45 pagi. Hari-hari sebelum ni, 8.30 pagi biasanya bas dah jalan. Hari ni kami cuma hanya satu destinasi iaitu Tokyo Disney Sea. Macam biasa, lepas solat subuh dalam pukul 4.30 pagi, saya terus ambil masa update blog aktiviti hari sebelum sampai time untuk breakfast pukul 7.00 […]

Public Gold Tokyo Trip – Hari Ke-5 (Tokyo)

March 27, 2014 Santai
Thumbnail image for Public Gold Tokyo Trip – Hari Ke-5 (Tokyo)

Pagi ni kami naik ke Gunung Fuji, dan terus bertolak ke Tokyo. Hari ni lebih kepada masa untuk bershopping di Tokyo. Tak banyak benda baru yang menarik perhatian saya di Tokyo. Kata Danny (tour guide), hari ni hari untuk memutahkan duit habis-habis sebab esok (27 Mac 2014) adalah hari terakhir kami di Tokyo. Agenda hari […]

Public Gold Tokyo Trip – Hari Kedua (Osaka)

March 24, 2014 Santai
Thumbnail image for Public Gold Tokyo Trip – Hari Kedua (Osaka)

Walaupun set jam pukul 5.45 pagi, tapi saya terbagun seawal 4.15 pagi sebab entah macam mana handphone Zam (Hasnizam) dah bunyi zikir yang menusuk ke kalbu. Tuhan dah kejut awal pagi, rasa bersalah pulak kalau tak ambil kesempatan tahajjud sekejap dan buat apa yang patut sementara tunggu masuk subuh pukul 4.57 pagi. Walaupun tidur cuma […]