"You cepat naik, you cepat jatuh". Itulah ungkapan yang selalu Mr Harrison (salah seorang top management Public Gold) bila dia berucap kepada dealer-dealer. Beliau mengingatkan dealer, kejayaan sebenar perlukan masa. Kalau kejayaan tu ...

Baca selanjutnya

"Swimming pool rumah kita lagi best dari homestay..." Dekat solat Isyak hari tu, tiba-tiba isteri ajak turun ke swimming pool. Katanya dah janji dengan anak bongsu nak bawa dia turun ke swimming ...

Baca selanjutnya

Perkataan akhir keluar dari mulut di akhir hayat nanti, perkataan yang biasa kita lazimi setiap hari. Kalau lazimi perkataan baik, perkataan terakhir pun akan baik. Kalau lazimi perkataan buruk, maka buruklah pengakhirannya...Itu ...

Baca selanjutnya

"Masa muda la nak makan sedap-sedap. Nanti dah kaya, nak makan sedap-sedap pun dah tak boleh. Walaupun duit ada, tapi nanti banyak makanan dah tak boleh makan (sebab faktor kesihatan)!" Itu antara nasihat ...

Baca selanjutnya

Disimpan pun tak kaya, disedekahkan pun tak miskin. Itulah bahagian duit yang paling utama patut disedekahkan. Mudah faham apa yang Ustaz Dr Zul terangkan pasal duit mana yang nak disedekahkan dalam #TazkirahRamadhan ...

Baca selanjutnya

Lega... Lepas 10 tahun akhirnya customer saya ni datang ambil semula emas 17 dinar yang dia amanahkan untuk saya simpankan!... Alhamdulillah...Dulu En Sabri (bukan nama sebenar) beli emas 17 dinar yang nilainya ...

Baca selanjutnya

Bilalah zamannya semua orang jadi baik. Kan aman damai hidup ni?Jangan letak harapan hidup akan sempurna. Semua orang baik, hidup tak ada masalah, aman dan damai...Sedarlah... Kita hidup dekat dunia. Bukan di ...

Baca selanjutnya

Penagih dadah, dan hati busuk! Ini dua ciri yang kumpulan perompak pun tak nak ambil join team mereka. Waktu saya dalam penjara dulu, saya pernah di tempatkan bersama tahanan dari kalangan kumpulan ...

Baca selanjutnya

"Rasa macam hari-hari bercuti!", kata mereka.Ada yang dah beberapa tahun. Ada yang baru beberapa bulan. Bila dah berhenti kerja dan jadi dealer Public Gold full-time, barulah mereka tahu hidup mereka rupa-rupanya macam ...

Baca selanjutnya

Dah agak dah... Isu "Pembalakan baik bagi populasi harimau - Jabatan Perhutanan Kelantan" satu ketika dulu tu sebenarnya kenyataan yang dimanipulasi di luar konteks sebenar. Seronok masing-masing ikut kecam dan troll. Sebab tu ...

Baca selanjutnya