Hidup 80 tahun, tetapi gunakan masa 40 tahun untuk buat perkara yang tidak disukai?Terpaksa buat hanya sebab fikir kita terpaksa lakukannya untuk hidup dan nak jaga “takut nanti apa orang kata?”.Banyak  orang ...

Baca selanjutnya

Zaman kanak-kanak dulu, aplikasi seperti Waze dan Maps, hanya boleh dilihat dalam cerita kartun. Jam tangan yang boleh jadi telefon seperti Apple Watch juga hanya boleh dilihat dalam cerita kartun. Semua teknologi ...

Baca selanjutnya

Tuhan tak bagi semua benda pada semua orang. Dia bagi kita satu kelebihan, Dia datangkan bersamanya kekurangan yang lain. Tak ada yang sempurna.Kalau kita asyik tengok apa yang orang ada, kita akan ...

Baca selanjutnya

Perfect time memang tak pernah wujud. Kalau sesuatu perkara tu penting, sekarang adalah masanya...Nanti dah pencen, nak mula berniaga sebab waktu itu dah tak ada komitmen kerja, anak-anak pun dah besar.​Nak tunggu ...

Baca selanjutnya

Dalam membangunkan kekayaan, kekadang kita sibuk mencari motivasi dari luar. Guru saya pesan, sepatutnya anak-anak kita yang kecil itu sudah cukup untuk memotivasikan kita. Tak perlu cari motivasi luar. Dulu, antara yang ...

Baca selanjutnya

“Hafiz kerja jaga tiket bola, lepas habis kerja, baru boleh tengok bola” “Oo… Jaga tiket… Kenapa tak jadi pengutip bola (tepi padang)?” saya balas. “Oh, kalau kutip bola lagi bagus. Dapat tengok ...

Baca selanjutnya

Kalau kejayaan itu perlukan 1000 langkah, langkah paling susah ialah langkah pertama. Tetapi langkah ke-1000 itu tak akan sampai selagi tak bermula dengan langkah pertama. ‘Bertuahlah’ kalau orang kata mulakan bisnes dengan ...

Baca selanjutnya

Kejayaan susah dicapai tanpa faktor yang memaksa kita keluar dari ‘Zon Selesa’. Walaupun hakikatnya tidak selesa, zon yang kita anggap selesa itu membuatkan fikiran kita jadi buntu. Ia membunuh kemajuan dalam hidup ...

Baca selanjutnya