Skrip Wassap (Update 28.8.2018)

SKRIP PERIBADI

*CARA BEBAS HUTANG*
*=====================*

Utk settle hutang2, tak ada cara luar biasa. Kena cari duit dan bayar je. Mcm mana teknik pun, ia tetap di bayar dgn DUIT & HARTA SENDIRI juga.

3 perkara je yg boleh dibuat:

1. Jual harta yg mana boleh jual.
2. Kurangkn pbelanjaan yg bukan keperluan.
3. Tambah pendapatan, samada;

(a) Cari kerja part time,
(b) Cari kerja lain yg boleh dpt gaji
lebih baik (bagi swasta),
(c) Mulakn bisnes sendiri.

Dari sudut disiplin kewangan langsaikn hutang, boleh baca pengalaman sy di www.bit.ly/strategibebashutang .

*CONSULT KEWANGAN ZAIDI ISMAIL*
*==================================*

Utk buat perancangan kewangan lebih teliti, saya syorkan dapatkan nasihat dari Tuan Zaidi Ismail. Dia banyak pengalaman, dan dah bantu ramai orang selesaikan masalah hutang & tingkatkan kewangan lebih baik.

Saya syorkan jadi ahli Urus Insan di bawah kelolaan beliau dgn yuran yg munasabah & dapatkan sessi konsultansi 1-on-1 dgn beliau. Saya percaya, kedudukan kewangan akan jauh lebih baik lepas belajar dari beliau pengalaman beliau.

Contact beliau di www.fb.com/urusinsan .

Kalau contact Tuan Zaidi, bagi tahu nama saya yang cadangkan. Dia kenal saya.

FOLLOW-UP CUSTOMER LAMA (MASIH DRAFT)
*==================================*

Sy sekadar update kpd puan.

Public Gold skrg dah byk produk baru yg memudahkan penyimpan emas. Antara produk yg agak hot skrg:

(1) Akaun Emas GAP

Boleh beli emas sekecil 1 gram, boleh simpan dgn PG secara percuma, dan boleh keluarkan emas fizikal bila2 masa. Maklumat lanjut, boleh baca di www.bit.ly/beliemasgap .

Dgn kaedah GAP, kita boleh beli emas 1 gram dgn harga paling murah di Malaysia.

(2) Belajar & Menang Emas Percuma

Skrg PG aktif buat seminar utk mendidik masyarakat ttg simpanan emas yg betul. Skrg PG buat lebih 100 seminar sebulan. Boleh join FREE.

Paling best, peserta berpeluang dpt lucky draw emas percuma di semua seminar. Datang je. Cek jadual terkini di www.bit.ly/pgfreeseminar

(2) Aurora Italia – Barang Kemas Trending

Ini mcm brg kemas Pandora tp ia emas versi Public Gold. Skrg ni dah trending sbb sgt cantik, tahan lasak dgn harga yg murah berbanding pasaran.

Boleh cek design di www.aurotaitalia.net. Kalau nk dptkan KATALOG terkini & ada sebarang persoalan, boleh wassap isteri sy Pn Najdah +6019-927 2780.

Kalau berminat nak ikuti perkembangan terkini Public Gold, boleh follow FB saya:

♢ FB Peribadi – www.fb.com/mohdzulkifli.shafie
♢ FB Page – www.fb.com/mohdzulkifli.page

Atau boleh terus wassap saya +019 336 8009. InsyaAllah sy boleh guide.

SKRIP DEALER PUBLIC GOLD

*ALERT LIST BNM*
*================*

Company tu dah masuk Alert List BNM sebagai pelaburan yg bermasalah. Baik tinggalkan.

Boleh cek di website BNM www.bnm.gov.my bahagian Consumer > Financial Consumer Alert

*PELABURAN SILVER*
*==================*

Ini panduan ringkas kalau nak melabur dlm silver:

(1) Harga silver lebih volatile (tak stabil)

Dari sudut pergerakan harga, bila emas naik, silver akan naik 2, 3 kali ganda lebih banyak daripada emas. Bila turun pun sama. Tahun 2010 – 2011, silver naik 100%. Masa tu ramai orang beli silver. Lepas tu dia jatuh balik 50%.

(2) Potensi lebih besar

Dari sudut potensi kenaikan, pakar precious metal meramalkan silver akan jadi “gold in future”. Maksudnya, peratusan kenaikan dia akan jauh menandingi emas. Ini disebabkan silver diperlukan untuk industri, sedangkan dah tak ada lombong silver, dan silver biasanya terbuang (dalam alat elektronik) tanpa di recycle sebagaimana emas sebab kosnya yang tak bebaloi.

(3) Silver lebih rendah kecairan

Silver lebih rendah kecairan berbanding emas. Maksudnya, bila nak jual, tak banyak tempat sanggup beli silver kecuali pengeluarnya sendiri. Kalau emas, kita boleh jual di mana-mana kedai emas seluruh dunia pada bila-bila masa.

Silver tak boleh dipajak sebagaimana emas. Setakat ni, cuma Ar-Rahnu Koperasi Dagangan Emas (KDE) di bawah Public Gold jer yang terima pajak silver, itu pun silver keluaran Public Gold sahaja.

(4) Penyimpanan lebih susah

Silver ni berat & saiz lebih besar. Dari sudut penyimpanan agak susah berbanding emas. Kalau sewa Safe Deposit Box, memang cepat la penuh box tu. Kena sewa Safe Box yang besar baru sesuai untuk simpan silver.

Dari sudut simpanan saya syorkan simpan emas dulu. Ada balance baru beli silver. Saya simpan 70% emas, 30% silver.

Utk faham lebih lanjut, boleh baca artikel sy di link https://www.mohdzulkifli.com/2017/08/kenapa-pakar-lebih-suka-silver-berbanding-emas.html

Mudah2an bermanfaat, insyaAllah.

*POSLAJU SELAMAT TAK?*
*=======================*

Risiko ditanggung oleh pembeli.

Cuma saya dah berpengalaman poskan emas ke seluruh Malaysia tmasuk Sabah Sarawak sejak 2011 lagi. Alhamdulillah, semuanya sampai dgn selamat.

Poslaju selamat sbb ada tracking no. dan penerima kena bagi ic. Kita boleh tahu progress emas sampai di mana dgn semak di web www.pos.com.my bahagian Track & Trace.

*BELI CARA POSLAJU*
*====================*

Utk pembelian secara pos, ini langkahnya;

#1 – Order

Saya akan orderkan atas nama. Untuk order, bagi saya:

1. Nama penuh
2. No. ic
3. No telefon
4. Email
5. Item yang nak dibeli

#2 – Bank In Duit

Bank in duit ke akaun saya 5643 2405 2545 (Maybank), Mohd Zulkifli Shafie berdasarkn jumlah tertera dalam email Proforma Invoice + kos poslaju. RM8 Semenanjung / RM12 Sabah & Sarawak

#3 – Bagi Salinan IC

Bagi saya salinan i/c depan belakang (wassap atau emailkan ke ibnushafie@gmail.com) utk saya ambil emas tu di office PG Sunway bagi pihak .

#4 – Jawab Telefon Staff PG Sunway

Sebelum serahkan emas tu kpd saya, staff PG Sunway akan call dulu utk sahkan emas tu diwakilkan kpd saya.

Lepas ambil emas tu, saya akan poskan dgn poslaju dlm masa 1 hari bekerja, dan saya akan bagi tracking no. Boleh cek progress penghantaran emas tu di www.pos.com.my bahagian Track & Trace.

*POWER GOLD VS PUBLIC GOLD*
*==============================*

Saya tak berapa expert pasal Power Gold (PWG). Saya cuma dealer Public Gold (PG). Pasal PWG, lebih baik tanya terus dealer dia.

Cuma kalau beli emas utk dapat harga tertinggi bila nak jual balik nanti, kena pastikn 5 kriteria penting;

1. Harga per gram murah
2. Susut nilai rendah
3. Stok tiada had
4. Cawangan jual beli banyak
5. Syarat jual beli tak cerewet

Utk faham 5 kriteria penting tu, boleh baca artikel sy di link www.bit.ly/kriteriaemas .

*KELEBIHAN EMAS PG*
*====================*

Apa yg saya perhati, kelebihan emas Public Gold;

1. Harga lebih murah
2. Spread rendah
3. Diterima meluas oleh ar-rahnu di Malaysia
4. Urusan jual beli mudah sbb ada 18 cawangan seluruh Malaysia.

Selebihnya boleh baca di www.bit.ly/kelebihanemaspg

*PG DISAHKAN PATUH SYARIAH*
*=============================*

Proses jual beli emas PG dah dapat sijil patuh syariah oleh Amanie Advisors, diketuai oleh Datuk Dr Mohd Daud Bakar yg juga pengerusi majlis penasihat syariah Bank Negara.

Kalau nak dptkn maklumat lanjut fatwa ttg PG, boleh contact terus pihak Amanie www.amanieadvisors.com .

*GOLD BAR VS DINAR*
*===================*

Dinar & gold bar sama je dari sudut potensi pelaburan. Harga per gram sama, spread sama, ketulenan pun sama.

Bezanya cuma bentuk bulat & segi empat je.

*MAKSUD GOLD PREMIUM*
*=======================*

Gold Premium tu kos PG tempah emas tu dari pengilang e.g. Nadir Turkey & dihantar ke branch yg paling dekat untuk kita collect. Itu kos logistik & admin bg memudahkan pembeli.

Maklumat lengkap pasal premium, boleh baca di www.mohdzulkifli.com/premium

*SPREAD / SUSUT NILAI*
*=======================*

Spread (selalu diistilahkan sbg “susut nilai”) tu macam beli barang kemas di kedai emas. Bila nak jual balik, kedai emas akan tolak 25% dari harga semasa. Itu utk cover kos operasi & keuntungan peniaga emas, sama macam transaksi dgn money changer.

Kalau tengok web www.publicgold.com.my, kat situ ada 2 harga semasa. PG SELL tu harga PG jual kpd kita. PG BUY harga PG beli balik kalau kita nak jual emas yg kita simpan sebelum ni.

Harga PG Buy tu dah ditolak % spread yang PG dah tetapkan. Contohnya gold bar 10g. Susut nilai 9%. Harga PG BUY 10g tu lepas tolak 9% dari harga PG SELL semasa. Harga tu berubah setiap 20 minit tapi % spread tu tetap.

*### PROSPECTING ###*

*PERKENALKAN DIRI KPD STRANGER ONLINE*
*———————————————————*

Salam En Irwan,

Saya Zulkifli, dealer emas Public Gold (pengeluar emas pelaburan terbesar Malaysia).

Saya dapat no. telefon En Irwan dari **.

Kalau En Irwan nak tahu tentang pelaburan emas & bagaimana simpanan emas (gold bar & dinar) dpt kukuhkan kewangan, insyaAllah saya boleh guide. En Irwan boleh contact sy bila2 masa.

Kalau En Irwan nak cek profile saya, boleh ke FB saya www.fb.com/mohdzulkifli.shafie .

Salam perkenalan, terima kasih.

*KALAU FEEDBACK POSITIF, HADIAHKAN EBOOK*
*————————————————————-*

Sebagai perkenalan, sy hadiahkan ebook percuma yg sy sediakan. InsyaAllah dlm masa 5 minit, akan faham asas simpanan emas.

Klik link www.bit.ly/5minitemas utk download.

Kalau ada apa2 persoalan lepas baca ebook ringkas ni, En. Irwan  bagi tahu saya.

*### INACTIVE CUSTOMER ###*

*INACTIVE CUSTOMER*
*———————*

Ok. Kalau dah tak aktif lebih setahun, boleh pilih utk jadi pembeli emas di bawah bimbingan saya.

Tapi kena proses tukar introducer dulu. Utk proses, boleh dtg ofis PG. Tapi kalau nak sy tolong uruskan, bagi saya maklumat di bawah *SEBELUM* buat belian;

Nama penuh
No ic
Email
No telefon
PG Code (kalau masih ingat)

Snap foto ic depan belakang
Snap foto tandatangan

Nnt sy tolong proses.

*##### DEALERSHIP #####*

*KOMISEN PG*
*————*

Komisyen di bayar pada 20hb bulan berikutnya.

Kalau komisyen bawah RM100, PG kreditkan ke akaun c-wallet www.pgmall.my.
Syarat pembayaran komisyen, kena upload salinan ic & salinan akaun bank di web PG bahagian My Profile.

*KELEBIHAN JADI DEALER*
*———————–*

Dealer dpt komisyen atas belian sendiri & atas pembelian setiap customer yg dia introduce. Dealer boleh dapat keuntungan dlm apa juga keadaan harga emas.

Untuk faham lebih lanjut, boleh baca artikel saya di link www.bit.ly/kelebihandealerpg

*SYARAT JADI DEALER*
*———————-*

Ini syarat jadi dealer Public Gold (PG);

(1) *Tanpa Promosi* : Beli emas PG *200 gram* dalam 1 invoice, free jadi dealer.

(2) *Promosi Seminar*: Tunggu promosi jadi dealer dalam seminar. Kekadang ada promosi beli set emas berjumlah *RM15k +/-* dah layak jadi dealer.

(3) *Promosi #FBLiveAuroraItalia*: Ikuti FB Live Aurora Italia yang disampaikan oleh isteri saya di page saya www.fb.com/mohdzulkifli.page . Kekadang ada promosi beli set barang kemas Aurora Italia sekitar *RM5k* dah layak jadi dealer.

(4) *Tanpa Modal* : Cara terakhir tanpa keluarkan duit yang besar beli emas -> beli emas PG walaupun 1 gram, lepas tu introduce *50 pembeli emas baru* kepada PG dalam tempoh 3 bulan, free jadi dealer.

*##### SEMINAR #####*

*DAFTARKAN SEMINAR (STRANGER)*
*——————————–*

Utk daftar seminar, bg nama penuh, no ic, email & no. telefon . Nnt sy daftarkan.

*DAFTAR SEMINAR WALK-IN (STRANGER)*
*—————————————*

Boleh terus daftar walk in je di tempat seminar. Kalau belum ada dealer sbg Introducer, boleh tulis nama sy pada bahagian Introducer di borang daftar nnt kalau nak jadi penyimpan emas di bawah bimbingan sy.

Mohd Zulkifli Shafie
Kod PG002369

*DAFTAR SEMINAR (EXISTING CUSTOMER)*
*—————————————*

Boleh terus daftar walk in je di tempat seminar. Masa daftar nnt tulis nama sy pada bahagian Introducer di borang daftar. Mohd Zulkifli Shafie, Kod PG002369

*### CAWANGAN PUBLIC GOLD ###*

*ALAMAT & NO. TELEFON PG*
*—————————*

Alamat & no telefon ofis PG boleh cek di www.bit.ly/pgmybranch .

*NAK BELI TERUS DI BRANCH PG*
*——————————*

Boleh. Alamat penuh & no telefon ofis PG boleh cek di www.bit.ly/pgmybranch .

Masa beli di ofis PG nnt, bagitahu nama saya sbg introducer kalau nak jd penyimpan emas di bawah bimbingan sy.

Kod PG002369
Mohd Zulkifli Shafie

*OFFICE HOUR OFIS PG*
*———————*

Waktu operasi PG seluruh Malaysia:

Isnin – Jumaat
> 9.00pg – 6.00ptg

Sabtu (minggu pertama & ketiga shj)
> 9.00 pg – 1.00tghr

Ahad & Public Holiday
> Tutup

Dtg selewatnya 30 minit sblm office tutup supaya staff sempat selesaikan urusan jual / beli / serahkan stok dsb.

*JUAL EMAS JENAMA LAIN*
*————————*

Boleh jual kpd PG. PG beli semua jenis emas asalkan tulen. Bawa emas tu ke ofis PG, lepas test ketulenan baru PG bagitahu harga.

Setakat feedback yg sy dapat, PG beli harga lebih tinggi berbanding jual di kedai emas.

*##### E-BOOK EMAS #####*

*EBOOK 5 MINIT REVIEW EMAS*
*—————————–*

Utk faham asas simpanan emas, sy syorkan download dan baca ebook percuma yg sy sediakan. InsyaAllah dlm masa 5 minit, akan faham asas simpanan emas.

Klik link www.bit.ly/5minitemas utk download.

Kalau ada apa2 persoalan lepas baca ebook ringkas ni, bagi tahu saya.

*EBOOK 5 MINIT – SEBELUM SEMINAR*
*———————————–*

Sblm dtg seminar, boleh baca dulu ebook ringkas “5 Minit Review Tentang Emas” utk fahami asas emas. Boleh download dari link www.bit.ly/5minitemas .

*##### HARGA EMAS #####*

*HARGA EMAS SEMASA DEPAN*
*—————————-*

Harga masa depan sy tak pasti.

Yang pastinya, harga emas sentiasa naik dlm jangka panjang sbb kuasa beli duit makin susut. Dlm jngka pendek, harga emas mmg ada naik turun. Cuma bila & berapa banyak akan naik / turun tu, tak siapa tahu.

Utk semak graf sejarah harga emas dunia, boleh cek di www.bit.ly/pricehistory

*SESUAI TAK BELI SEKARANG?*
*—————————-*

Kalau beli utk simpanan sekurang-kurangnya 2 -3 tahun, bila2 masa pun sesuai. Utk jangka pendek, harga emas mmg sentiasa naik turun. Tp jangka panjang, harga emas sentiasa naik sbb kuasa beli duit kertas makin susut.

Cara yg betul utk bermula, beli dulu baru tunggu. Jangan tunggu dulu baru beli sebab tak siapa tahu bila harga akan naik atau turun.

Kalau nak cek trend graf harga emas sebelum ni, boleh cek di www.bit.ly/pricehistory

*HARGA SEMASA*
*————–*

Ini harga skrg. Harga emas PG berubah setiap 20 minit ikut harga emas dunia. Harga sebenar ikut masa order nanti.

Utk semak harga semasa, boleh cek di www.publicgold.com.my. Harga web tu belum masuk caj premium . Detail pasal caj premium, cek di www.mohdzulkifli.com/premium .

*##### BELIAN NON-GAP #####*

*LOCK HARGA NON-GAP*
*———————*

Utk pembelian, sy akan bantu orderkn atas nama. Nnt bayar terus ke akaun PG dlm masa 4 hari berdasarkn email order yg PG akan hantar. Lepas bayar, emas tu boleh ambil bila2 masa di ofis PG terdekat, tp jgn lewat lebih 2 bulan.

Untuk order, bagi saya:

1. Nama penuh
2. No. ic
3. No telefon
4. Email
5. Item yang nak dibeli

Nanti sy orderkn.

*NON-GAP : LOCK DULU SEBELUM DATANG*
*—————————————*

Utk lebih mudah, lebih baik order dulu & buat bayaran. Bila stok dah ready baru dtg ofis PG utk collect.

Kalau pergi terus pun ok, cuma takut item yg nak dibeli tu belum ada ready stok lagi.

Kalau nak beli apa2 item yg ready stok je dulu mmg tak ada masalah.

*NON-GAP : BOLEH TAK BELI SECARA WALK-IN?*
*———————————————*

Utk lebih mudah, lebih baik order dulu & buat bayaran. Bila stok dah ready baru dtg ofis PG utk collect.

Kalau pergi terus pun ok, cuma takut item yg nak dibeli tu belum ada ready stok lagi.

Kalau nak beli apa2 item yg ready stok je dulu mmg tak ada masalah.

*NON-GAP : LOCK SENDIRI?*
*————————-*

boleh lock sendiri je di www.publicgold.com.my.

1. Login > Order > Purchase Order .

2. Buat bayaran ke akaun PG berdasarkan email Proforma Invoice (PI) yg PG hantar nnt. Lepas bayar, emailkan slip bayaran ke payment@publicgold.com.my skali dgn no. rujukan order.

3. Lepas tu, terus call ofis PG utk datang ambil emas / reserve stok. Bawa *slip bayaran original* & PI.

Kalau lupa PG Code (username) atau password, klik Login > Forgot Usernama / Password. Kalau ada apa2 persoalan, bagi tahu sy.

*RESET PASSWORD*
*—————–*

Utk reset password, pergi ke web www.publicgold.com.my . Login > Forgot Password . Ikut je step sampai habis.

Kalau tak dpt reset sendiri, contact office PG, minta staff tolong resetkan. Dapatkan no contact branch di www.bit.ly/pgmybranch.

*### EASY PAYMENT PURCHASE (EPP) ###*

*EPP – PENERANGAN RINGKAS*
*—————————*

EPP tu beli emas secara ansuran yg patuh syariah. Itu peluang beli emas masa depan pd harga hari ni. Lepas habis bayar, baru boleh ambil emas tu. Maklumat lanjut pasal EPP, boleh baca penjelasan saya di www.mohdzulkifli.com/epp .

*EPP – CARA BELI EPP*
*——————–*

Utk beli cara EPP bg yg dah apa PG Code (pernah beli emas dgn PG);

*(1) Order*

Login web > Order > Puchase Order

Lepas tu pilih item emas (minimum 1 dinar) masukkan dalam cart. Masa option bayaran, pilih EPP Shariah, bukan Full Payment.

*(2) Bayaran*

Lepas terima email Proforma Invoice dari PG, transfer duit ke akaun PG.

Slip bayaran tu, emailkan ke payment@publicgold.com.my sekali dgn no rujukan order.

*(3) Simpan Slip Bayaran Original*

Slip bayaran original kena simpan & serahkan masa nak ambil emas lepas dah habis semua bayaran tu nanti.

*### GOLD ACCUMULATION PROGRAM ###*

*AKAUN GAP ITU APA?*
*———————*

Gold Accumulation Program (GAP) tu kaedah pembelian mcm akaun emas yg ditawarkan oleh bank Kuwait Finance House (KFH).

Kita boleh beli & simpan emas fizikal dgn jumlah minimum 1 gram setiap kali belian. Boleh beli & jual bila2 masa. Tak ada syarat wajib beli setiap bulan. Kalau nak keluarkan emas tu & simpan sendiri pun boleh.

Bagusnya GAP ni kita boleh beli emas sikit2 dan simpan dgn PG tanpa sebarang caj. Tak ada had belian & tak ada had tempoh masa utk simpan.

Maklumat lanjut, boleh baca penjelasan saya di www.bit.ly/beliemasgap .

*GAP – BAKI MINIMUM*
*——————–*

Cuma paling baik tinggalkan 1 gram dlm akaun GAP tu supaya kekal aktif. Kalau keluarkan semua, akaun tu tak aktif. Bila nak buat belian lagi, PG akan caj activation fee RM50.

*GAP – CARA KELUARKAN GAP*
*—————————*

Utk keluarkan emas fizikal dari GAP, dtg ke branch tunjuk ic dan bayar caj premium je utk setiap keping emas. Sblm dtg, call dulu ofis PG utk reserve stok.

Pasal caj premium, boleh cek jadual di www.mohdzulkifli.com/premium .

*GAP – CARA BUKA AKAUN*
*—————————*

Utk beli kaedah GAP, ikut langkah ni;

#1 – Masukkan Duit
—————-

Masukkan (atau transfer online) duit ke akaun PG mengikut harga per gram di www.publicgold.com.my (atau minimum RM100). Kalau hari ni RM190/gram.

Public Gold Marketing Sdn. Bhd.

♢ 5571 3923 8048 (Maybank)
♢ 5071 3410 4563 (Maybank)
♢ 3167-52-0833 (Public Bank)

(Harga disemak setiap pukul 12.00 mlm)

#2 – Wassap Maklumat
———————

Wassap maklumat ke 017-4866 916 (no Hp PG bahagian GAP). Klik www.wasap.my/60174866916 utk wasap. Bagi;

a. Nama penuh :
b. No ic :
c. No telefon :
d. Email :
e. Jumlah yang dibank in :
f. Tarikh bank in :
g. Masa bank in :
h. Introducer : PG002369 Mohd Zulkifli Shafie

(Attachkan skali slip byrn utk PG sahkn byrn. Slip byrn tu kena simpan baik2 utk rujukan masa depan)

KALAU TAK PAKAI WASSAP, emailkan slip byrn ke gap@publicgold.com.my bersama maklumat & cc kpd sy ibnushafie@gmail.com utk memudahkn sy follow up PG (jika perlu)

#3 – Cek GAP Statement
————————-

Tunggu PG proses dlm masa 2 HARI BEKERJA.

Kalau dh dpt email USERNAME dari PG, login website utk cek GAP Statement LEPAS 2 HARI BEKERJA. Gunakan no ic 12 digit sbg password. Kalau x terima juga email tu, bg tahu sy utk follow up dgn PG.

(Bila2 nak keluarkan emas tu, dtg di office PG tunjuk i/c & bayar caj premium je. Call dulu sblm dtg)

*FAHAMKAN GAP DULU*
*——————-*

Sblm beli, pastikan baca dulu artikel saya di www.bit.ly/beliemasgap untuk faham tentang GAP.

*GAP TAK UPDATE*
*—————–*

Kalau mcm tu, contact Ms Jade PG Sunway . Klik www.wasap.my/60127082916, wassap bukti pembelian hari tu. Dan minta dia tolong semak.

*KENAPA GAP LEBIH MURAH?*
*—————————*

Utk GAP, kita beli GRAM, bukan ITEM. Masa beli tu kita belum decide nak keluarkan item apa.

Contohnya beli 1 gram sebulan

Bila cukup 5g dalam akaun GAP, kita boleh pilih utk keluarkan samada; 1g x 5 keping atau 5g x 1 keping.

Item tetap sama. Kaedah belian je berbeza.

Harga gold bar 1 gram memang mahal sbb kos pembuatannya lebih mahal. Boleh bandingkan dgn mana2 kedai emas.

Cuma PG baik hati bagi harga murah bila beli melalui GAP.

*BELI GAP TERUS DI OFIS PG?*
*—————————*

Utk GAP, beli online lebih mudah. Kalau beli di ofis PG, tak boleh keluarkan emas tu on the spot. Kena tunggu PG keluarkan GAP statement (dlm masa 2 hari bekerja) baru boleh keluarkan emas tu.

Kalau terus ke ofis PG, maksudnya kena dtg 2 kali ke ofis PG. Ia menyusahkan.

*CARA TAMBAH GAP*
*—————–*

Utk tambah belian GAP, ikut salah satu step ni;

PERTAMA pergi ke web www.publicgold.com.my, refer harga GAP dan klik button “Buy Now”. Itu kaedah FPX, ada caj RM1 setiap transaksi.

Cara KEDUA, buat secara manual melalui web:

(1) Masukkan duit ke mana-mana akaun atas nama *Public Gold Marketing Sdn. Bhd.*

♢ 5571 3923 8048 (Maybank) (GAP)
♢ 5071 3410 4563 (Maybank)
♢ 3167 52 0833 (Public Bank)

(2) Login web > My GAP > Puchase. Lepas tu masukkan maklumat belian & upload slip bayaran.

(3) Tunggu PG update GAP Statement dalam masa 2 hari bekerja

Selesai.

*CARA JUAL GAP*
*—————*

GAP boleh jual melalui web. Ikut step ni;

1. Login web www.publicgold.com.my > My GAP > Buy Back . Ikut step sampai habis.

2. Pastikan update no akaun bank di bahagian My Account. Call ofis PG (“Preferred Branch” yg tertera bhgn My Account tu), minta mereka proses segera.

No telefon branch PG boleh cek di www.bit.ly/pgmybranch .

3. Tunggu PG masukkan duit ke akaun dlm masa 1 hari bekerja.

Selesai.

*CARA WARIS TUNTUT GAP*
*————————-*

Kalau berlaku kematian, waris cuma perlu bawa surat kematian dan surat kuasa pentadbir harta pusaka. Itu prosedur biasa urus harta si mati sama macam duit dalam akaun bank.

*GAP COVER INSURAN PIDM TAK?*
*————————————–*

Tak ada mana2 akaun emas dilindungi PIDM termasuk akaun2 emas di bank.

Utk PG, semua emas (termasuk GAP) disimpan di Public Safe, Penang. Dan ada cover insuran. Beli GAP maksudnya kita amanahkan PG simpan emas bagi pihak kita.

Bila nak beli emas (atau apa pelaburan sekalipun), benda paling penting kena ambil kira sebelum beli “adakah aku boleh tidur lena bila beli produk tersebut?”

GAP ni sesuai utk org yg takut nak simpan emas sendiri je. Dia lebih “lena tidur” kalau PG simpankan sbb dia takut emas hilang kalau dia simpan sendiri.

Bagi siapa yg tak yakin kredibiliti PG, beli & simpan sendiri je lebih baik. GAP cuma PILIHAN bagi siapa yg lebih yakin PG simpankan utk dia.

*CARA 1 GRAM 1 BULAN*
*——————-*

Kalau nak beli 1 gram 1 bulan, paling baik beli melalui Akaun Emas GAP sbb harga lebih murah & cara beli lebih mudah.

*HARGA EMAS 1 GRAM*
*——————-*

Harga gold bar 1 gram skrg rm250 sekeping.

Kalau nak lebih murah, beli melalui kaedah Akaun Emas GAP. Hari ni cuma RM180 + RM10 jer. RM10 tu bayar masa nak keluar kan emas fizikal nanti.

*### ORDER BUKU WANG EMAS ###*

*NAK ORDER BUKU*
*—————–*

Utk beli buku, boleh order dgn isteri saya (Pn Najdah). Klik www.wasap.my/60199272780 utk wassap dia. InsyaAllah dia boleh bantu urusan pembelian.

*### CUSTOMER & DEALER BARU ###*

*KICK START DEALER BARU*
*————————-*

Utk menjana pendapatan lumayan sebagai dealer Public Gold, ada 5 tips penting dari saya khas utk dealer baru.

boleh baca 5 tips penting tu dalam artikel saya di link www.mohdzulkifli.com/dealer-pg

*TERIMA KASIH KEPERCAYAAN*
*—————————*

T.kasih atas kepercayaan kpd dealership saya. Kalau ada apa2 persoalan ttg emas, boleh contact sy bila2 masa.

*KICK START PENYIMPAN EMAS BARU*
*———————————–*

Utk menjana keuntungan maksimum dgn simpanan emas, ada 5 tips penting dari saya khas utk penyimpan emas baru.

boleh baca 5 tips penting tu dlm artikel saya di link www.mohdzulkifli.com/pelabur-emas.

Comments on this entry are closed.