Ada duit saving RM150,000, dan ada hutang RM80,000. Lebih baik tutup hutang atau laburkan?Kalau tutup hutang, confirm hutang tu habis. Sebaliknya kalau labur, rugi dalam tangan tapi untung belum tentu.Secara teorinya, laburkan ...

Baca selanjutnya

Orang ada, kita pun nak ada juga. Duit sentiasa tak cukup, kadang-kadang bukan sebab gaji tak cukup. Tapi sebab keinginan yang besar... Berbelanja yang bukan-bukan, yang sebenarnya bukan keperluan pun. Tengok orang lain ...

Baca selanjutnya

Kewangan tercekik. Lepas tolak hutang, gaji tinggal RM550. Apa nak buat? Formula lain tak ada. Kena perbaiki cashflow segera. Cashflow yang tak dijaga dengan baik tu lah yang buatkan hidup tercekik. Penat ...

Baca selanjutnya

Untung bisnes belum tentu. Hutang bank confirm nak kena bayar...Bahkan lebih menakutkan, daripada 10 bisnes yang baru dibuka, 8 daripadanya bungkus dalam tempoh 18 bulan pertama! Itu data yang didedahkan oleh Bloomberg. Memang ...

Baca selanjutnya

Berapa besar pun masalah kewangan, ianya pasti akan selesai juga, insyaAllah... Punca utama ramai orang tersangkut masalah kewangan bertahun-tahun bukan sebab tak boleh, tapi dia tak ada keinginan kuat untuk keluar dari ...

Baca selanjutnya

Waktu susah dulu, nak apply kad kredit punyalah susah. Asyik kena reject. Tapi bila dah senang, bertalu-talu bank follow-up nak offer quick cash (kad kredit). Beberapa kali saya tak pickup call minggu sebelumnya. ...

Baca selanjutnya

"Apa bisnes yang tuan buat sampai boleh bebas hutang?". Soalan yang selalu orang tanya saya.Jawapan jujur saya, "Tak ada". Masa tengah berjuang untuk bebas hutang, saya belum ada apa-apa bisnes yang saya ...

Baca selanjutnya

Pandangan saya, baik putus sekarang! Kalau dapat detect tunang ada masalah hutang yang kronik, ketahuilah masalah tu akan lebih kronik bila dah kahwin nanti.Nanti isteri kena tanggung biawak hidup yang akhirnya kebahagian ...

Baca selanjutnya

Kumpul hutang dah bertahun-tahun, tapi nak cari teknik ajaib yang dapat settle hutang-hutang tu bulan depan! Itu tak logik... Tak ada teknik seajaib itu...Macam orang yang tak jaga kesihatan dah bertahun-tahun, tak ...

Baca selanjutnya

Kalau belum ada apa-apa hutang, apply kad kredit dulu. Cipta rekod pembayaran hutang yang cantik dulu. Lepas tu terus beli rumah pelaburan pertama, tanpa keluar modal (atau modal paling minimum)! Itu nasihat saya ...

Baca selanjutnya