Rasa berbaloi beli... Jumaat lepas saya pergi ke kedai basikal di Dengkil. Nak repair dua buah basikal anak saya. Masa pomen tengah repair tu, saya pergilah jenguk-jenguk basikal baru. Terfikir nak beli ...

Baca selanjutnya

Salah satu keajaiban bila menabung emas (dengan ilmu), kita mula tak selesa dengan hutang. Hutang akhirnya akan langsai satu per satu. InsyaAllah. Pengalaman Dr Shaza (seorang pensyarah Politeknik) ini salah satu daripada banyak ...

Baca selanjutnya

Ada duit saving RM150,000, dan ada hutang RM80,000. Lebih baik tutup hutang atau laburkan?Kalau tutup hutang, confirm hutang tu habis. Sebaliknya kalau labur, rugi dalam tangan tapi untung belum tentu.Secara teorinya, laburkan ...

Baca selanjutnya

Orang ada, kita pun nak ada juga. Duit sentiasa tak cukup, kadang-kadang bukan sebab gaji tak cukup. Tapi sebab keinginan yang besar... Berbelanja yang bukan-bukan, yang sebenarnya bukan keperluan pun. Tengok orang lain ...

Baca selanjutnya

Kewangan tercekik. Lepas tolak hutang, gaji tinggal RM550. Apa nak buat? Formula lain tak ada. Kena perbaiki cashflow segera. Cashflow yang tak dijaga dengan baik tu lah yang buatkan hidup tercekik. Penat ...

Baca selanjutnya

Untung bisnes belum tentu. Hutang bank confirm nak kena bayar...Bahkan lebih menakutkan, daripada 10 bisnes yang baru dibuka, 8 daripadanya bungkus dalam tempoh 18 bulan pertama! Itu data yang didedahkan oleh Bloomberg. Memang ...

Baca selanjutnya

"Besi buruk bergerak" kata beliau. Kos bulanan yang dia kena tanggung untuk beli dan beli Toyota Vellfire hampir RM5,000 sebulan. Padahal dia cuma pakai tak sampai 10 kali dalam sebulan. Pakai jarang-jarang.Bila ...

Baca selanjutnya

Berapa besar pun masalah kewangan, ianya pasti akan selesai juga, insyaAllah... Punca utama ramai orang tersangkut masalah kewangan bertahun-tahun bukan sebab tak boleh, tapi dia tak ada keinginan kuat untuk keluar dari ...

Baca selanjutnya

Waktu susah dulu, nak apply kad kredit punyalah susah. Asyik kena reject. Tapi bila dah senang, bertalu-talu bank follow-up nak offer quick cash (kad kredit). Beberapa kali saya tak pickup call minggu sebelumnya. ...

Baca selanjutnya

"Apa bisnes yang tuan buat sampai boleh bebas hutang?". Soalan yang selalu orang tanya saya.Jawapan jujur saya, "Tak ada". Masa tengah berjuang untuk bebas hutang, saya belum ada apa-apa bisnes yang saya ...

Baca selanjutnya