hutang bank

Hutang Ibarat Pisau

January 19, 2016 Kewangan
Thumbnail image for Hutang Ibarat Pisau

Waktu kita susah, bukan main susah nak dapat pinjaman bank. Tapi bila waktu kita senang (pendapatan dah besar), macam-macam pinjaman yang bank tawarkan kepada kita. Hingga ada orang ambil personal loan sedangkan dia tak tahu pun apa nak buat dengan duit pinjaman tu! Lepas dah dapat pinjaman, baru fikir apa nak buat. Kalau dia tanya […]

Jangan Lari Dari Hutang Bank

November 4, 2015 Kewangan
Thumbnail image for Jangan Lari Dari Hutang Bank

Pengalaman saya audit bahagian Credit Control yang kerjanya memungut hutang, surat guaman hanya akan keluar bila peminjam tu liat bayar dan jalan diplomasi sudahpun tertutup. Selagi masih ada jalan DIPLOMASI, mereka tak mahu panjangkan cerita dengan membawa kes itu ke mahkamah sebab ia membuang masa dan kos kepada bank. Jadi nasihat saya kepada sesiapa yang […]