Manfaat Emas Terhadap Kewangan

Emas Juga REAL Property!

November 11, 2010 Emas

Simpan emas bagus untuk pendidikan anak-anak dan pergi haji. Hari tu, masa ke pejabat Public Gold di Sunway Mentari, sempat sembang lama dengan Raymond, staff Public Gold. Masa tu dah nak maghrib. Orang semua dah balik. Tinggal staff Public Gold, dan dua orang dealer termasuk saya. Pengalaman Belajar Uji Ketulenan Emas Sempat tengok macam mana […]

Emas, Simpanan Untuk Dilupakan

October 27, 2010 Emas
Thumbnail image for Emas, Simpanan Untuk Dilupakan

Antara masalah saya bila simpan duit dalam bank ialah selalu belek-belek buku akaun – Tabung Haji. Bila dalam kepala dah tahu berapa duit yang ada, mulalah fikir nak beli itu, nak beli ini. Perlu itu dan perlu ini. Bila Rasa Ada Duit, Mulalah… Bulan ni keluarkan sikit, bulan depan keluar sikit lagi. Lama-lama simpanan pun […]

Nilai Emas Tak Boleh Dimanipulasi

October 7, 2010 Emas

Standard 1 dinar emas, ialah emas 916 (22 karat), berat 4.25 gram. Lepas tahu serba sedikit pasal pelaburan emas fizikal ni, saya fikir mungkin lebih baik kita simpan emas fizikal untuk belanja masa depan. Contohnya untuk tabung pendidikan. Katakanlah RM45,000 cukup untuk kos ijazah di universiti tempatan sekarang. Bawa Kuasa Beli RM45 Ribu Ke 20 […]

Selamatkan Simpanan Kepada Emas!

October 2, 2010 Emas
Thumbnail image for Selamatkan Simpanan Kepada Emas!

“Tiga tahun lepas, ana beli 1 dinar harga RM380. Sekarang ni harga dia lebih kurang RM600!” kata sahabat saya, Saifudin. Saya terus ambik calculator handphone dan kira return on investment (ROI). Sahabat saya tu, dia beli beberapa keping dinar untuk maskahwin tiga tahun lepas. Saya congak-congak, keuntungannya 18% setahun! MasyaAllah… ini lagi bagus dari Tabung […]