simpan duit

Kelebihan Simpan Emas 1 Gram 1 Bulan

October 26, 2016 Emas
Thumbnail image for Kelebihan Simpan Emas 1 Gram 1 Bulan

Nampak kecil, tapi impaknya sangat besar. Itu sahaja yang boleh saya simpulkan tentang tabiat menyimpan emas 1 gram 1 bulan sebagai “forgotten saving”. Dulu saya tak sedar tentang betapa bagusnya strategi ini, tetapi memang tabiat saya sejak 2010 ialah, setiap kali ada duit simpanan jangka panjang, saya akan terus beli emas tanpa melihat sangat kepada […]

Bila Berduit, Peluang Terbaik Sentiasa Ada

June 17, 2015 Kewangan
Thumbnail image for Bila Berduit, Peluang Terbaik Sentiasa Ada

Nak langsai hutang atau nak tambah ‘harta’? Ini yang membuatkan ramai jadi serba salah. Ada orang ambil keputusan tergesa-gesa walaupun kewangan sedia ada sudahpun ‘sesak nafas’; terus beli rumah impian, terus beli tanah di kampung untuk hari tua, buat pinjaman sana-sini untuk berniaga dan untuk ‘melebur’, dan akhir sekali, kewangan yang sempit jadi makin terhimpit. […]

7 Prinsip Penting Menyimpan Wang

August 4, 2013 Kewangan
Thumbnail image for 7 Prinsip Penting Menyimpan Wang

Masa mula-mula nak menyimpan, saya selalu tunggu duit lebih. Kalau ada lebih baru simpan. Kalau lebih banyak, simpan banyak. Kalau sikit, simpan sikit. Tapi sebenarnya itulah kesilapan pertama bila nak menyimpan. Kalau tunggu duit lebih, alamatnya sampai bila-bila pun tak akan menyimpan. Sampai bila-bila pun tak ada lebih. Masa mula-mula kerja, gaji RM1,600 rasa tak […]

5 Rahsia Pelabur Emas Yang Sentiasa Senyum

May 19, 2013 Bisnes Emas
Thumbnail image for 5 Rahsia Pelabur Emas Yang Sentiasa Senyum

“Alamak!!!… Dah lock harga (place order) tadi, tapi harga turun lagi…. Nak buat macam mana ni???” Antara reaksi biasanya orang yang baru PERTAMA KALI BELI EMAS. Ikutkan pengalaman saya selama hampir 3 tahun jadi dealer emas, saya belum pernah jumpa orang yang lepas beli, harga terus naik, naik, naik dan tak turun-turun dah lepas tu. […]

Langkah Pertama Menyimpan RM1 Juta!

July 5, 2011 Bebas Kewangan
Thumbnail image for Langkah Pertama Menyimpan RM1 Juta!

Saya pernah menghadiri sebuah forum tentang motivasi kejayaan dan kewangan yang dikendalikan oleh tokoh terkenal Jutawan Muda Internet, iaitu Tuan Irfan Khairi. Dalam forum tersebut, beliau dan rakan panel bercakap tentang “kejayaan” dari perspektif masing-masing. Salah satu ‘kajian’ menarik yang dibuat, beliau minta semua peserta berdiri. Beliau bertanya pada peserta, kalau hilang pekerjaan, siapa boleh […]