dinar emas

Kos Naik Haji Turun 80% Jika Dibayar Dengan Emas!

July 12, 2017 Emas
Thumbnail image for Kos Naik Haji Turun 80% Jika Dibayar Dengan Emas!

Pertama kali terbaca satu poster yang tersebar di internet pada tahun 2010 yang mengatakan kos naik haji semakin murah, saya agak excited tapi tak ambil peduli sangat sebab poster itu ditulis dalam bahasa Indonesia. Saya fikir, mungkin fakta itu hanya betul mengikut situasi di Indonesia, tidak di Malaysia. Tetapi lepas hadiri seminar yang disampaikan oleh […]

Hakikat Sebenar Disebalik Teori 1 Dinar Seekor Kambing

February 28, 2017 Emas
Thumbnail image for Hakikat Sebenar Disebalik Teori 1 Dinar Seekor Kambing

Sejak 1971, harga emas sudah naik sebanyak 3,300%, iaitu dari USD35/oz kepada USD1,200/oz. Itu kadar kenaikan harga emas untuk tempoh 46 tahun. Walaupun begitu, 1 dinar emas (seberat 4.25 gram) hanya mampu beli 1 ekor kambing sejak 1,400 tahun dulu sampai sekarang. Ia tak mampu beli 33 ekor kambing walaupun harga emas telah naik 33 […]

Cara Menetapkan Dinar Emas Sebagai Maskahwin

August 30, 2016 Emas
Thumbnail image for Cara Menetapkan Dinar Emas Sebagai Maskahwin

Sekarang dah jadi “trend” dinar emas sebagai maskahwin. Tips penting daripada saya, kalau nak jadikan dinar sebagai maskahwin, sila pastikan dulu samada maskahwin tu dipersetujui mengikut jumlah “dinar” emas atau jumlah “RM” (duit)? Kalau mengikut jumlah dinar, boleh beli emas sekarang walaupun majlis aqad nikah akan berlangsung lagi 6 bulan. Tetapi kalau dipersetujui mengikut RM […]

7 Keistimewaan Emas Sebagai Simpanan

January 27, 2015 Emas
Thumbnail image for 7 Keistimewaan Emas Sebagai Simpanan

Harga emas dah naik sedikit berbanding 2, 3 bulan lepas. Sesiapa yang nak ambil keuntungan, dah boleh jual sekarang. Siapa beli emas 3 bulan lepas, kalau jual hari ni, saya anggarkan keuntungan bersih at least 3% (dalam tempoh 3 bulan). Ia lebih untung dari simpan dalam Tabung Haji atau ASB (untuk situasi ini). Walaupun harga […]

Cara Mulakan Pelaburan Emas Modal Kecil

June 17, 2014 Emas
Thumbnail image for Cara Mulakan Pelaburan Emas Modal Kecil

[Kemaskini 13 Jun 2017] Tak perlu modal besar untuk mulakan pelaburan emas. Kalau ada bajet sekitar RM250 sebulan pun dah boleh mula menyimpan emas. Bagi saya, yang penting mulakan dulu dengan modal kecil. Bila dah mula, baru cepat faham ilmu pelaburan emas. Bila dah mula, baru faham bila harga emas tinggi ataupun rendah. Selagi tak […]

10 Kelebihan Utama Emas Public Gold

March 5, 2014 Emas
Thumbnail image for 10 Kelebihan Utama Emas Public Gold

[Kemaskini 30 April 2018] Kalau tanya saya, mana bagus beli emas Public Gold atau emas jenama lain? Jawab saya, tentunya Public Gold. Ini antara cara mulakkan pelaburan emas Public Gold. Saya syorkan Public Gold bukan sebab saya jadi dealer, tapi sepanjang pemerhatian saya sejak 2010, emas Public Gold yang paling senang beli, senang jual, untung […]

4 Pertimbangan Pilih Item Terbaik Pelaburan Emas

July 14, 2013 Emas
Thumbnail image for 4 Pertimbangan Pilih Item Terbaik Pelaburan Emas

[Artikel ini telahpun outdated – 2 April 2018] “Item mana terbaik untuk dibeli? Gold bar atau dinar yang lebih baik? Emas 999 atau emas 916? Ok ker kalau beli barang kemas?” Ini antara persoalan penting bila nak beli emas. Kalau silap pilih item, anda mungkin akan rugi on-the-spot!  Jadi, sebelum beli, tentukan dulu berapa BAJET […]

Teknik Mengambil Untung Pelaburan Emas

September 27, 2012 Emas
Thumbnail image for Teknik Mengambil Untung Pelaburan Emas

[Kemaskini 5 April 2016] Dulu beli dengan modal RM6,000 dapat beli 10 keping 1 dinar. Sekarang kalau jual semua 10 keping dapat la RM7,300. Ingat nak jual semua untuk ambik untung, tapi kalau nak beli balik nanti, harga dah mahal. Mana untungnya simpan emas? Ini antara kekeliruan biasa pelabur emas. Kalau melabur dalam ASB atau […]

Dinar Kelantan & Public Gold, Mana Lebih Baik?

July 18, 2011 Emas
Thumbnail image for Dinar Kelantan & Public Gold, Mana Lebih Baik?

[Kemaskini 6 Oktober 2015] Saya dapat email dari seorang pembaca berkenan dua artikel saya sebelum ini bertajuk “Dinar Kelantan vs Dinar Public Gold” dan “Dinar Kelantan No. 1, Dinar PG No. 2” yang mungkin boleh mengelirukan. Antara dua jenis dinar tersebut, yang mana lebih baik? Jawapan ringkas saya; Kelebihan Dinar Public Gold #1 – Spreadnya (susut […]