"Jadilah sebaik-baik lelaki dan sebaik-baik perempuan. InsyaAllah Tuhan akan ​kurniakan pasangan yang terbaik. Nanti ​tak perlu bimbang nak cari pasangan..." Pesan saya kepada anak-anak remaja masa ta'lim subuh tadi. Anak-anak remaja ni dah ...

Baca selanjutnya

Bagus ker tak bawa anak-anak ke masjid?Bukan ker bagus bawa anak-anak ke masjid masa mereka masih kecil supaya biasakan mereka dengan persekitaran yang baik (masjid)?Tapi bila bawa, rasa risau pulak. Rasa tak ...

Baca selanjutnya

Bila tiga anak perempuan saya yang makin dekat dengan usia dewasa, barulah saya sedar... Perempuan sebenarnya kena lebih teliti berbanding lelaki dalam hal mencari pasangan.Memilih bakal suami, sebenarnya memilih IMAM dalam hidup ...

Baca selanjutnya

"Kakak nak jadi apa pada masa depan?""Nak jadi macam Papa!"Dengan konfiden sahaja anak saya (yang remaja) jawab bila nenek dia tanya tentang cita-cita masa depan dia. Alhamdulillah... Saya rasa senang hati bila anak-anak ...

Baca selanjutnya

Dia mungkin terlupa tarikh birthday isteri dan anniversary perkahwinan. Tapi kalau dia kerja kuat dan berikan nafkah secukupnya, sebenarnya itu tanda dia sayang pada isteri dan anak-anak dia.Sebahagian isteri mungkin tak faham... ...

Baca selanjutnya

Ajak anak keluar untuk sembang 1-1. Sembang berdua je.Sabtu lepas, anak saya tanya, "Papa ada masa tak?" untuk dia bercakap kepada saya. Tapi Sabtu tu saya sibuk seharian training #PGLeadershipTraining yang diikut secara ...

Baca selanjutnya

Penagih dadah, dan hati busuk! Ini dua ciri yang kumpulan perompak pun tak nak ambil join team mereka. Waktu saya dalam penjara dulu, saya pernah di tempatkan bersama tahanan dari kalangan kumpulan ...

Baca selanjutnya

Kesian tengok suami penat kerja... Kalau boleh nak buat bisnes Public Gold betul-betul, sampai boleh pencenkan suami; suami dah tak perlu pergi kerja. Duduk rumah dengan family jer tiap-tiap hari...Itu antara impian ...

Baca selanjutnya

Masa pergi ambil result anak UPSR tahun 2016 dulu, tengok result Aisyah (anak sulong saya)... Tak ada satu pun dapat A... Tapi saya ucapkan, “Alhamdulillah. Tahniah Aisyah... Tak apa, usaha lagi. Malam ...

Baca selanjutnya

Orang kalau hati dia dah tak sukakan kita (dan sukakan orang lain), buat apa kita tergila-gilakan dia. Lepaskanlah dia... Biarlah dia pergi kepada orang yang dia suka... Kita tak perlu tergeheh-hegeh nak dapatkan ...

Baca selanjutnya