"Kalau malas dah akan tentu lapar. Kalau rajin belum tentu ada kerja"Kata-kata seorang warga Indonesia (yang bekerja di Malaysia) tu membuatkan saya rasa bersyukur. Keadaan di Malaysia jauh lebih baik.Peluang pekerjaan, dan ...

Baca selanjutnya

"Ikhlas orang berduit tak sama ikhlas orang tak berduit."Itu pesan saya pada murid-murid saya (dealer Public Gold). Nak cipta kejayaan besar dalam bisnes, niat kita kena sentiasa diperbetulkan. Kena niat nak berikan kebaikan kepada ...

Baca selanjutnya

Pesanan terakhir... Setiap kali nak out station, saya sentiasa fikir, boleh jadi ini peluang terakhir sampaikan nasihat buat anak-anak. Pengalaman 2 tahun ditimpa musibah dipenjarakan, membuatkan saya sentiasa bersedia, kalau-kalau ini peluang ...

Baca selanjutnya

"You cepat naik, you cepat jatuh". Itulah ungkapan yang selalu Mr Harrison (salah seorang top management Public Gold) bila dia berucap kepada dealer-dealer. Beliau mengingatkan dealer, kejayaan sebenar perlukan masa. Kalau kejayaan tu ...

Baca selanjutnya

"Swimming pool rumah kita lagi best dari homestay..." Dekat solat Isyak hari tu, tiba-tiba isteri ajak turun ke swimming pool. Katanya dah janji dengan anak bongsu nak bawa dia turun ke swimming ...

Baca selanjutnya

Perkataan akhir keluar dari mulut di akhir hayat nanti, perkataan yang biasa kita lazimi setiap hari. Kalau lazimi perkataan baik, perkataan terakhir pun akan baik. Kalau lazimi perkataan buruk, maka buruklah pengakhirannya...Itu ...

Baca selanjutnya

"Masa muda la nak makan sedap-sedap. Nanti dah kaya, nak makan sedap-sedap pun dah tak boleh. Walaupun duit ada, tapi nanti banyak makanan dah tak boleh makan (sebab faktor kesihatan)!" Itu antara nasihat ...

Baca selanjutnya

Disimpan pun tak kaya, disedekahkan pun tak miskin. Itulah bahagian duit yang paling utama patut disedekahkan. Mudah faham apa yang Ustaz Dr Zul terangkan pasal duit mana yang nak disedekahkan dalam #TazkirahRamadhan ...

Baca selanjutnya

Lega... Lepas 10 tahun akhirnya customer saya ni datang ambil semula emas 17 dinar yang dia amanahkan untuk saya simpankan!... Alhamdulillah...Dulu En Sabri (bukan nama sebenar) beli emas 17 dinar yang nilainya ...

Baca selanjutnya

Bilalah zamannya semua orang jadi baik. Kan aman damai hidup ni?Jangan letak harapan hidup akan sempurna. Semua orang baik, hidup tak ada masalah, aman dan damai...Sedarlah... Kita hidup dekat dunia. Bukan di ...

Baca selanjutnya