Sepanjang 3 hari di kampung, tiap-tiap pagi saya ambil peluang pusing-pusing sekitar kampung dan kampung-kampung sekitar. Nak cukupkan langkah setiap pagi... Antara yang saya dapati, banyak juga rumah kosong dan terbiar di kampung. ...

Baca selanjutnya

"Ketahuilah! Sesungguhnya wali-wali Allah, tidak ada kebimbangan (dari sesuatu yang tidak baik) terhadap mereka, dan mereka pula tidak akan bersedih. (Wali-wali Allah itu ialah) orang-orang yang beriman serta mereka pula sentiasa bertaqwa. ...

Baca selanjutnya

Dulu saya fikir, kalau kita buat baik, sampaikan kebaikan, mana ada orang nak benci kita. Kalau pun tak support, tapi taklah sampai membenci... Tapi realitinya berbeza. Nabi s.a.w. pun ada haters. Inikan pula ...

Baca selanjutnya

Dapur tak berasap, orang kata tak ada duit. Itu dulu... Tapi dunia dah berubah. Dapur tak berasap, tak semestinya sebab tak ada duit. Boleh jadi sebab duit dia terlalu banyak, ataupun masa dia ...

Baca selanjutnya

Tak boleh tidur... Hampir setiap kali terjaga tengah malam (ketika dalam penjara), saya teringatkan isteri dan anak-anak... Setiap kali teringatkan mereka, saya tatap foto-foto mereka yang ada dalam simpanan saya... Rasa rindu ...

Baca selanjutnya

Gara-gara stress layan medsos, mood jadi tak baik.Marah dan tak puas hati dengan orang yang up status atau reply comments di posting kita. Padahal kita tak kenal pun orang tu. Tak ada ...

Baca selanjutnya

“Owh... Zaman sekarang sangat mudah nak berjaya. Sebab semua orang pun ‘weak’!”, kata saya.Pagi tu saya kelam kabut hantar anak ke sekolah, sekali dengan anak sulong saya yang nak ke kampus MMU ...

Baca selanjutnya

"Beli tak tengok harga. Yang mana suka, ambil dan bayar je..." Itulah kata-kata mentor saya satu ketika dulu. Waktu saya struggle belajar tentang bisnes, kewangan dan kekayaan. Masa tu pergi berguru pun ...

Baca selanjutnya

Bila duduk tempat sendiri, kita malas. Tapi bila hijrah ke tempat orang, kita lebih rajin, lebih panjang akal. Memang itulah sifat kita, tak kira apa kaum ataupun bangsa...Duduk di tempat sendiri, kita ...

Baca selanjutnya

Ketika kami sekeluarga bercuti di Langkawi pada tahun 2017, lepas 'lawatan sambil belajar' ke Langkawi Airport Control Tower atas jemputan dua orang mentee kami yang bekerja sebagai Air Traffic Controller (ATC) iaitu ...

Baca selanjutnya