Happy Bekerja, Menjadikan Kita Lebih Kaya

October 18, 2017 Kewangan
Thumbnail image for Happy Bekerja, Menjadikan Kita Lebih Kaya

Pencen bukan bermaksud tak bekerja, tapi kita bebas untuk buat apa sahaja kerja yang kita suka pada bila-bila masa mengikut cara kita sendiri. Walaupun kalau tak bekerja pun kita tetap ada duit, tapi kita tetap perlu terus bekerja supaya fikiran kita terus sihat dan normal. Otak kita ni macam otot juga. Ia akan jadi lebih […]

Hargailah Apa Yang Sudah Kita Miliki

October 11, 2017 Kewangan
Thumbnail image for Hargailah Apa Yang Sudah Kita Miliki

Dulu masa nak mula explore kerja-kerja video editing, Macbook Air dan iMac saya yang sedia ada tak cukup capacity untuk buat kerja-kerja tu. Bila guna software iMovie, asyik hang jer. Bila nak upload video yang pendek pun, makan masa panjang. Kekadang sampai 4 jam baru siap upload untuk video yang tak sampai pun setengah jam. […]

Siapakah Sebenarnya Penasihat Syariah Public Gold?

October 5, 2017 Emas
Thumbnail image for Siapakah Sebenarnya Penasihat Syariah Public Gold?

Ketika Dato Wira Louis Ng, Pengasas Public Gold memutuskan untuk melantik panel syariah, saya dan Ustaz Khairul Anuar Basri diamanahkan untuk mencari siapakah orang yang terbaik untuk dilantik sebagai panel syariah Public Gold. Saya secara peribadi memang tak tahu siapa individu terbaik, cuma dalam kepala saya ada beberapa nama. Untuk kenal pasti siapa calon terbaik, […]

Inilah Yang Membuatkan Kita Gembira Selamanya

September 26, 2017 Fikir
Thumbnail image for Inilah Yang Membuatkan Kita Gembira Selamanya

Dulu rasa bestnya duduk hotel. Sekarang hotel tu cuma tempat tidur sementara dapat balik rumah je. Datang check in, terus masuk bilik. Keluar sekejap pergi makan, atau hadiri program, lepas tu masuk bilik balik. Check out hotel, terus balik. Pusing area hotel pun tidak walaupun saya duduk di hotel 5 bintang. Dulu rasa bestnya kalau […]

Kembali Kepada Semangat Ilmu, Itulah Rahsia Cemerlang Pelajaran Di Universiti!

September 19, 2017 Kampus
Thumbnail image for Kembali Kepada Semangat Ilmu, Itulah Rahsia Cemerlang Pelajaran Di Universiti!

Pengalaman belajar di universiti dulu sangat menarik. Saya antara pelajar yang dapat keputusan akademik yang baik zaman universiti dulu. Pernah ada semester yang saya dapat pointer 4.00 dan menjadi pelajar pertama UiTM Kampus Machang yang pernah dapat pointer itu. Maksudnya, semua subjek saya dapat skor A atau A+ untuk satu semester tu. Cuma apa yang […]

Kenapa Pakar Lebih Suka Silver Berbanding Emas?

August 25, 2017 Silver
Thumbnail image for Kenapa Pakar Lebih Suka Silver Berbanding Emas?

Kalau belum beli pun dah siap-siap tanya “bila boleh jual?”, awal-awal lagi saya katakan, silver (logam perak) tak sesuai untuk orang yang macam tu. Dia lebih baik beli emas dulu sebelum silver. Tetapi dari sudut potensi kenaikan harga, saya percaya potensi keuntungan atas kenaikan harga silver akan jauh memintas emas dalam tempoh 5 – 10 […]

Orang Kaya Fokus Kembangkan Harta, Bukan Sekadar Gaji

August 16, 2017 Motivasi Kewangan
Thumbnail image for Orang Kaya Fokus Kembangkan Harta, Bukan Sekadar Gaji

Saya terbaca satu tip penting dalam buku Secrets of The Millionaire Mind katanya, orang kaya fokus kepada net worth (nilai harta bersih), sedangkan orang kebanyakkan hanya fokus kepada duit gaji bulanan sahaja. Maksudnya, orang kaya fokus jumlah kekayaan yang dia miliki, bukan sekadar duit gaji yang dia terima setiap bulan. Bila fokus kembangkan harta, maka […]

Jimat RM9,600 Setahun Bila Bermotosikal, dan Ini Tip Keselamatannya

August 10, 2017 Simpanan
Thumbnail image for Jimat RM9,600 Setahun Bila Bermotosikal, dan Ini Tip Keselamatannya

Siapa yang kewangannya agak kritikal dan ada ‘kemampuan’, antara cara dapat jimatkan bajet bulanan yang besar ialah jangan pakai kereta, tapi pakai motosikal. Cuma kalau saya cadangkan naik motosikal bagi lelaki yang tak mampu beli kereta atau kewangannya sedang ‘sakit’, selalunya ramai yang membantah kononnya motosikal tak selamat. Jadi demi keselamatan, mereka berkeras pakai kereta […]

Belajar dan Menang Emas Percuma di Seminar Public Gold

August 1, 2017 Emas
Thumbnail image for Belajar dan Menang Emas Percuma di Seminar Public Gold

Public Gold terlalu baik hati bagi emas percuma (free), sampai ada yang tak percaya Public Gold betul-betul bagi emas free. Bahkan ada yang takut, mereka fikir itu hanyalah scam, hype dalam marketing atau Public Gold saja-saja buat gempak je. Tapi hakikatnyanya, dah ramai yang dapat emas percuma daripada Public Gold, termasuk saya sendiri. Saya sendiri […]

Kita Jadi Tuan, Biar Kereta Jadi Hamba

July 25, 2017 Kewangan
Thumbnail image for Kita Jadi Tuan, Biar Kereta Jadi Hamba

Mereka yang pakai kereta besar belum tentu kedudukan kewangannya dah baik. Selalunya ianya melambangkan komitmen hutang yang ditanggungnya lebih besar. Mereka yang pakai kereta biasa-biasa pulak, jangan ingat mereka orang biasa-biasa sebab ramai jer orang kaya yang saya kenal yang cuma pakai kereta biasa-biasa jer. Seorang guru kepada guru bisnes saya yang saya yakin hartanya […]

Sebenarnya Kita Tak Ada Masalah Kewangan

July 19, 2017 Motivasi Kewangan
Thumbnail image for Sebenarnya Kita Tak Ada Masalah Kewangan

Masa gaji RM3,000 sebulan, duit belanja rasa tak cukup. Saya jamin bila gaji naik RM10,000 sebulan pun tetap tak cukup juga. Sebabnya, bila gaji meningkat, keinginan pun meningkat juga. Bila gaji dah meningkat, kereta yang dulu boleh jer kita guna bergerak ke sana ke mari, bila gaji dah naik lebih tinggi sekarang, kereta tu dah […]

Kos Naik Haji Turun 80% Jika Dibayar Dengan Emas!

July 12, 2017 Emas
Thumbnail image for Kos Naik Haji Turun 80% Jika Dibayar Dengan Emas!

Pertama kali terbaca satu poster yang tersebar di internet pada tahun 2010 yang mengatakan kos naik haji semakin murah, saya agak excited tapi tak ambil peduli sangat sebab poster itu ditulis dalam bahasa Indonesia. Saya fikir, mungkin fakta itu hanya betul mengikut situasi di Indonesia, tidak di Malaysia. Tetapi lepas hadiri seminar yang disampaikan oleh […]

Cara Mengurangkan Stress Jalan ‘Jem’ Musim Perayaan

June 27, 2017 Suami Isteri
Thumbnail image for Cara Mengurangkan Stress Jalan ‘Jem’ Musim Perayaan

Penantian satu penyiksaan, bahkan musim membosankan. Tapi kalau waktu penantian itu diisi dengan perkara yang kita seronok buat, maka waktu penantian tu kita akan rasa terlalu singkat. Contohnya bagi anak-anak yang tertunggu-tunggu waktu berbuka puasa sebab lapar, sunnah wanita Ansar di zaman Nabi s.a.w akan berikan anak-anak itu mainan yang anak-anak seronok bermain sehingga terlupa […]

Simpan Awal Bulan, Akhir Bulan Korek Balik!

June 20, 2017 Kewangan
Thumbnail image for Simpan Awal Bulan, Akhir Bulan Korek Balik!

Salah satu petanda penting kewangan kita dalam keadaan yang sihat ialah aliran tunai dalam keadaan yang positif. Iaitu duit gaji (atau pendapatan lain) yang masuk setiap bulan lebih besar dari duit keluar untuk perbelanjaan. Maksudnya, kita mesti ada lebihan duit setiap bulan (dan setiap tahun) sebagai simpanan untuk kecemasan ataupun untuk pelaburan masa depan. Tetapi […]

Ar-Rahnu Terbaik Pajak Emas Public Gold

June 13, 2017 Ar-Rahnu
Thumbnail image for Ar-Rahnu Terbaik Pajak Emas Public Gold

Emas adalah “duit tunai” juga, tetapi dalam bentuk yang lebih kukuh nilainya. Bila nak pakai duit, kita boleh jual emas tu untuk dapat duit on the spot atau gadai sahaja di mana-mana ar-rahnu untuk dapatkan pinjaman tunai segera. Bila dah ada duit nanti, kita boleh tebus balik emas dari ar-rahnu. Emas tu masih lagi milik […]

Blog Update : 6 Jun 2017 (Video)

June 9, 2017 Blog Update
Thumbnail image for Blog Update : 6 Jun 2017 (Video)

Saya baru update bahagian “Menu” blog ini bagi memudahkan pembaca dapatkan info yang mahu dibaca lebih cepat, terutamanya bagi mereka yang mahu mencari artikel dan informasi tentang emas dan kewangan. Klik pada bahagian “Simpan Emas”, dan explore “Menu” baru yang saya sediakan bagi memudahkan carian tentang “emas”, “artikel emas”, “ar-rahnu” dan juga “Public Gold”. Pada […]

Cara Praktikal Buang Sifat Malas

June 6, 2017 Membangun Diri
Thumbnail image for Cara Praktikal Buang Sifat Malas

Kalau tak pandai, boleh belajar. Kalau tak mahir, boleh berlatih. Kalau tak tahu, boleh bertanya. Asalkan ada kemahuan, setiap kita boleh jadi pandai dan berjaya. Ibarat belakang parang kalau diasah pun boleh tajam. Inikan pula kita manusia yang boleh belajar dan boleh diajar. Cuma kekadang keinginan untuk berjaya tu memang ada, tetapi sifat “malas” berusaha […]

Membentuk “Sucess Habit” Untuk Berjaya

May 30, 2017 Membangun Diri
Thumbnail image for Membentuk “Sucess Habit” Untuk Berjaya

Dulu bila mentor saya pesan, “kalau nak berjaya kena stop tengok TV, stop baca news paper, sebaliknya kena banyak baca buku”, saya rasa cadangan tu agak membosankan. Adakah perlu hidup bosan untuk berjaya? Walaupun rasa bosan pada permulaannya, tapi saya dengar sahaja cakap mentor sebab saya percaya, kalau nak berjaya, kena pakai otak orang yang […]

Asal Duit Adalah Emas

May 24, 2017 Emas
Thumbnail image for Asal Duit Adalah Emas

Selepas mulai sedar nilai duit yang kita gunakan hari ini bukan terletak pada kertasnya, saya teruskan
kajian saya tentang sejarah mata
wang. Dulu saya fikir, duit yang kita gunakan hari ini dikeluarkan bersandarkan kepada emas. Rupa-rupanya saya silap. Sebenarnya duit kertas yang kita gunakan hari
ini tidak ada kena-mengena lagi dengan emas sejak 15 Ogos 1971, iaitu setelah […]

Ilmu Lebih Berharga Bila Kita Membayarnya

May 14, 2017 Membangun Diri
Thumbnail image for Ilmu Lebih Berharga Bila Kita Membayarnya

Nak beli buku kena bayar, nak datang seminar kena bayar. Walaupun ada ilmu yang boleh dapat secara percuma di blog, facebook atau youtube, tetapi untuk dapatkan ilmu lebih mendalam dalam apa-apa bidang sekalipun, kita perlu membayarnya. Maksudnya sekarang, nak dapat ilmu apa-apa pun kena bayar hatta nak belajar ilmu agama sekalipun kena bayar. Kalau bukan […]