simpanan

Simpanan Terbaik Jangka Panjang

August 22, 2019 Emas

Duit kertas tidak sesuai untuk dijadikan sebagai simpanan jangka panjang sebabnya ia tidak mampu menyimpan nilai (kuasa beli). Ia hanya sesuai untuk transaksi jual beli sahaja. RM50 hari ini sudah pasti tidak mampu untuk membeli barang yang sama 10 tahun akan datang disebabkan kuasa belinya semakin susut. Kalau nak simpan duit kertas, simpan dalam jumlah […]

Selamatkan Duit Raya Anak

December 5, 2018 Emas

Najdah lebih suka menyimpan duit raya anak-anak dalam bentuk emas berbanding disimpan di dalam bank. Sebabnya, ia dapat mengelakkan dari TERbelanja dan juga dibelanjakan. Antara kerunsingan kita sebagai ibu bapa ialah bila secara tak sedar kita ‘tertarik’ duit raya dari sampul anak-anak bila keadaan memaksa, dengan niat duit tu nanti akan digantikan semula. Namun kebiasaan […]

Orang Kaya Fokus Kembangkan Harta, Bukan Sekadar Gaji

August 16, 2017 Motivasi Kewangan
Thumbnail image for Orang Kaya Fokus Kembangkan Harta, Bukan Sekadar Gaji

Saya terbaca satu tip penting dalam buku Secrets of The Millionaire Mind katanya, orang kaya fokus kepada net worth (nilai harta bersih), sedangkan orang kebanyakkan hanya fokus kepada duit gaji bulanan sahaja. Maksudnya, orang kaya fokus jumlah kekayaan yang dia miliki, bukan sekadar duit gaji yang dia terima setiap bulan. Bila fokus kembangkan harta, maka […]

Siapa Berduit, Dialah Raja!

December 30, 2015 Kewangan
Thumbnail image for Siapa Berduit, Dialah Raja!

Cash is King! Siapa berduit, dia lah ‘raja’. Di waktu orang takut membuat pelaburan, di waktu itu dia aktif membeli sebab ‘harga’ pelaburan tersebut menjadi semakin murah. Pasaran saham jatuh, itulah waktu membeli saham-saham yang bagus. Di waktu harga emas murah, itulah waktu memborong. Di waktu pasaran hartanah kurang memberangsangkan, itulah waktu ‘shopping’ sakan. Kita […]

Cara Pastikan Duit Simpanan Bertahan Lama

April 25, 2015 Kewangan
Thumbnail image for Cara Pastikan Duit Simpanan Bertahan Lama

Bila ada duit, godaan berbelanja sangat kuat. Bukan sahaja kalau dah ada duit, bahkan bila dapat tahu akan dapat duit (seperti bonus) pun, kita dah siap-siap fikir nak beli itu dan ini. Rasa PERLU beli itu, PERLU beli ini. Setiap apa yang nak dibeli, dah siap dengan alasan kukuh kenapa perlu beli itu, dan kenapa […]