Coretan

Salam Aidil Fitri 1432/ 2011

August 30, 2011 Coretan

Selamat menyambut Aidil Fitri untuk semua sahabat dan kenalan dari kami sekeluarga. Moga Allah terima segala amalan kita sepanjang Ramadhan yang lalu serta dipertemukan kita semua dengan Ramadhan 1433 yang akan datang, amiin ya Allah. Zul & Najdah, serta Aisyah, Amal, Anis, Fathi dan Hifdzi(1 Syawal 1432, Pasir Mas, Kelantan)

Ramadhan: Peluang Kembali Kepada Fitrah (V2.0)

August 1, 2011 Coretan

“Wahai orang-orang yang beriman, telah diwajibkan puasa ke atas dirimu sebagaimana ia telah diwajibkan ke atas umat sebelum kamu, mudah-mudahan dengan puasa itu kamu bertaqwa” [Al-Baqarah 2: 183] Alhamdulillah, sempat bertemu Ramadhan sekali lagi. Untuk semua sahabat, kami ucapkan selamat berpesta ibadah di bulan Ramadhan. Mudah-mudahan, kita semua dapat menjadi graduan Ramadhan yang bertaqwa. Dan […]

Belasungkawa – Allhuyarham Hilmy Hamzah

May 23, 2011 Coretan

Terkejut dengan berita pemergian Abe Mie – Allahuyarham Muhammad Hilmy Hamzah. Baru jer kami berziarah beliau sekeluarga, seminggu lepas kelahiran anak ke-5 beliau dua bulan lepas. “Zul anak berapa orang?” “Lima orang Abe Mie. Ada seorang lagi tidur dalam kereta. Yang ni anak ke berapa Abe Mie?” “Oh, sama la dengan Abe Mie. Abe Mie […]

Aisyah Masuk Darjah 1

December 31, 2010 Coretan

Pagi Aisyah ke sekolah agama di Masjid Damansara Damai. Amal Hayati happy… dah masuk PASTI kelas 5 tahun. Alhamdulillah. Aisyah masuk darjah 1. Satu lagi transisi hidup bagi kami sekeluarga. Hari ni, lapor diri di SK Damansara Damai 1, dan daftar sekolah agama di Masjid Dsara Damai. SKDD adalah sekolah paling ramai pelajar di daerah […]

Oh Tuhan, Bimbinglah Kami…

November 26, 2010 Coretan

Hidup ni rasa nak dapatkan macam-macam. Rumah lapang, kereta besar, harta banyak dsb. Tapi di hujung hidup, manusia tetap kembali pada Tuhan sehelai sepinggang. Tak ada satu pun yang dibawa… Oh, manusia benar-benar hidup untuk mati… hidup rupa-rupanya untuk berbakti… Untuk berbuat bekal setelah mati… Kekadang, bila sibuk cari dunia, kita lupa hujung pangkalnya. Kekadang, […]

Kenangan KISAS SPM 1997

November 21, 2010 Coretan

Pelajar kelas 5-12 – Aliran Agama (SPM 1997) Kertas terakhir SPM 1997. Kalau hari ni, hari terakhir pelajar akan pecah cermin tingkap sekolah, tapi bagi kami hari kesyukuran. Semua pelajar lelaki pakai serban untuk kertas terakhir. Lepas habis exam, kami ke Shah Alam. Jamuan perpisahan. Jalan kaki balik dari Bandar Klang. Bukan dekat tu untuk […]

Jom Qurban 1431

November 8, 2010 Coretan

“Barang siapa yang mendapati dirinya mempunyai kelapangan/ kemampuan (rezeki untuk berkorban), tetapi dia tidak mahu berkorban, maka jangan sesekali mendekati tempat solat kami” – Hadis Riwayat Ahmad Peringatan Nabi S.A.W. Siapa mampu, dia kena buat ibadah Qurban. Hukumnya sunat muakkad. Sunat yang dituntut. Sunat yang hampir pada wajib. Tahun lepas, saya buat Qurban melalui EZQurban. […]

Lebih Cergas Bila Berpuasa

August 14, 2010 Coretan

Hari ni hari kedua puasa. Alhamdulillah. Dua hari semenjak puasa ni, badan rasa ringan, perut rasa lapang dan selesa, badan rasa cergas, dan aktif. Alhamdulillah. Memang sangat berbeza berbanding sebelum puasa. Sebelum puasa, badan selalu rasa berat, asyik ulang-alik pergi toilet jer kat pejabat. Bila lepas sarapan pagi dan makan tengahari, rasa agak mengantuk, agak […]

Kekalkan ‘Nikmat’ Dengan Bersederhana

July 14, 2010 Coretan

Untuk kekalkan nikmat sebagai nikmat, makan biasa-biasa sudahlah. Jangan biasakan bermewah-mewah. Sesekali tu boleh la, especially bila meraikan hari-hari teristimewa. Alhamdulillah… baru jer lepas pekena satay tengahari tadi dengan kawan-kawan sepejabat di Satay Kajang Haji Samuri, dekat Uptown Damansara. Kenyang betul, sampai rasa macam pening-pening sikit. Mungkin terlalu kenyang – terlalu ‘mewah’. Tengah makan-makan tadi, […]

Seronok Bertalaqqi Al-Quran

May 19, 2010 Coretan

Alhamdulillah… puji-pujian bagi Allah… hari ni dapat bertalaqqi Al-Quran bersama Ustaz Shukri Al-Hafiz, Imam Masjid Saidina Umar Bukit Damansara. Dah lama teringin nak berguru Al-Quran sebab dah lama benar bacaan saya tak disemak oleh orang yang lebih alim. Kali terakhir adalah zaman kanak-kanak. Bila dah dewasa ni, selalu terfikir-fikir yang bacaan Quran saya perlu semak […]

Sesat di Saujana Putra

April 22, 2010 Coretan

Rupa-rupanya, ada dua tempat namanya Saujana Putra. Agak mengelirukan… Malam tadi pergi rumah kawan di Saujana Putra. Cek di Google Map, rumah no. 65, Jalan 6/5. Oklah, saya dah tahu sebab dah cek di internet. Cuba Sampai On-Time Solat maghrib di pejabat dan terus ke Saujana Putra. Janji nak sampai jam 8.30, tapi seperti biasa, […]

Kereta Lama Tapi Terasa Baru

March 8, 2010 Coretan
Thumbnail image for Kereta Lama Tapi Terasa Baru

Tadi minta Hamidi, kawan yang jadi ejen Takaful Ikhlas renewkan insuran kereta yang akan mati 10 April 2010 ni. Tapi bila dia masuk dalam sistem, ah… fail… sistem dah tak terima sebab katanya umur kereta saya dah 16 tahun. Takaful Ikhlas cuma terima sampai 15 tahun sahaja. Ah, tahun ni saya kena renew di pejabat […]

Limau Mandarin Menyebabkan Batuk?

February 26, 2010 Coretan

Sehari dua ni kami suami isteri dok batuk-batuk. Tapi tak lah serius sangat. Tadi tengok kat dapur tinggal lagi sebiji limau mandarin, baru teringat pesan Pakcik Taifor katanya limau mandarin boleh menyebabkan batuk. Saya ingatkan limau tu yang menyebabkan batuk. Tapi katanya, kulit limau mandarin tu ada banyak racun supaya buah tu tahan, dan supaya […]

Nombor Handphone Kitar Semula

December 20, 2009 Coretan

Rupa-rupanya nombor telefon ni ada yang dikitar semula. Dah dua kali saya kena. Bila sms kawan-kawan lama, yang jawabnya orang lain. Katanya, saya salah nombor. Kalau ikutkan, memang dah betul dah. Masa sms “Selamat Maal Hijrah” tadi, tetiba ada dapat phone call dari nombor kawan saya Zulfendi. Dia tanya, “Siapa ni?”. Saya jawab “Zul”. Dia […]

Bebaskan Diri Dari Akhbar

December 5, 2009 Coretan

Minggu lepas, kami suami isteri ke Singapura. Ada business conference. Masa konferens tu, sempat dapat kenalan baru dari Singapura – Izzat. Kenalan Baru di Singapura Izzat muda setahun dari saya. Dah berkahwin, anak seorang berumur 3 tahun. Banyak juga sempat kami berbual sambil menikmati sarapan pagi di Stesen KTM Singapura. Berdasarkan perkongsian Izzat tentang realiti […]

Urusan LTH di Kaunter BIMB Percuma!

November 25, 2009 Coretan

Pagi tadi pergi ke kaunter Tabung Haji kat Maju Junction. Sebelum masuk pejabat, cepat-cepat ke LTH. Nak pergi lunch hour takut tak sempat. Orang ramai. Masa di kaunter, dapat brosur makluman iaitu urusan pengeluaran, simpanan, cek baki, transfer baki boleh dibuat di mana-mana kaunter Bank Islam menggunakan BUKU. Selama ni, tak tahu pun pasal kemudahan […]