Simpanan

7 Keistimewaan Emas Sebagai Simpanan

January 27, 2015 Emas
Thumbnail image for 7 Keistimewaan Emas Sebagai Simpanan

Harga emas dah naik sedikit berbanding 2, 3 bulan lepas. Sesiapa yang nak ambil keuntungan, dah boleh jual sekarang. Siapa beli emas 3 bulan lepas, kalau jual hari ni, saya anggarkan keuntungan bersih at least 3% (dalam tempoh 3 bulan). Ia lebih untung dari simpan dalam Tabung Haji atau ASB (untuk situasi ini). Walaupun harga […]

5 Risiko Besar Simpan Wang Kertas

November 23, 2014 Emas
Thumbnail image for 5 Risiko Besar Simpan Wang Kertas

Seminggu dua yang lepas, harga emas turun ke paras paling rendah tahun 2014. Bagi mereka yang beli emas sekadar untuk “buy low sell high”, mereka dah mula rasa panik kenapa harga emas turun banyak? Rugilah beli emas sebelum ni kan? Harga 1 gram turun ke sekitar RM135 waktu tu. Kalau harga emas turun lagi hingga […]

Motivasikan Diri Dengan Simpan Hasil Bisnes

June 27, 2014 Bisnes
Thumbnail image for Motivasikan Diri Dengan Simpan Hasil Bisnes

Bagi orang baru belajar buat bisnes, kalau dapat untung RM100 sebulan permulaan pun dah bagus. Kalau setahun, untungnya at least RM1,200. Kalau nak untung RM1,200 labur dalam Tabung Haji, at least kena ada modal RM24,000 (dividen 5%)! Tapi dengan bisnes, modal RM300 pun boleh pusing untuk dapat untung RM1,200 setahun. Untungnya 400%! Saya masih ingat […]

Dana Paling Kritikal Waktu Kecemasan

February 18, 2014 Kewangan
Thumbnail image for Dana Paling Kritikal Waktu Kecemasan

Masa motosikal saya hilang hari tu, saya tak kecewa sangat sebab motor tu dah cover takaful. Memang saya rugi, tapi taklah sebanyak mana. Cuma bila hilang motosikal, urusan jadi terganggu sekejap. Dari sudut duit tu tak merisaukan sangat, sebab saya sentiasa bersedia dengan simpanan kecemasan minium 3 bulan pendapatan. InsyaAllah duit tu cukup untuk beli […]

7 Strategi Elak Kebocoran Wang

December 29, 2013 Kewangan
Thumbnail image for 7 Strategi Elak Kebocoran Wang

Kewangan bukan sekadar matematik, tapi juga tentang mengurus emosi. Banyak feedback yang saya dapat pasal masalah menyimpan. Bukan sebab tak cukup duit, tapi tabiat dan desakan emosi tu yang jadi susah nak menyimpan. Salah satu sebab saya syorkan simpan emas tu untuk kawal emosi berbelanja dan untuk pupuk tabiat suka menyimpan. Simpan emas bukan sekadar […]

Simpan 3 Bulan Pendapatan, Labur Selebihnya

November 17, 2013 Emas
Thumbnail image for Simpan 3 Bulan Pendapatan, Labur Selebihnya

Harga emas naik, saya senyum. Harga emas turun, saya senyum. Harga emas turun lebih banyak dari harga saya beli, saya senyum lagi. Antara harga naik dengan turun, saya lebih suka harga emas turun sebab peluang beli emas harga rendah. Seronoknya tengok harga emas turun sama macam seronoknya kalau harga rumah turun. Walaupun saya senyum, saya […]

7 Prinsip Penting Menyimpan Wang

August 4, 2013 Kewangan
Thumbnail image for 7 Prinsip Penting Menyimpan Wang

Masa mula-mula nak menyimpan, saya selalu tunggu duit lebih. Kalau ada lebih baru simpan. Kalau lebih banyak, simpan banyak. Kalau sikit, simpan sikit. Tapi sebenarnya itulah kesilapan pertama bila nak menyimpan. Kalau tunggu duit lebih, alamatnya sampai bila-bila pun tak akan menyimpan. Sampai bila-bila pun tak ada lebih. Masa mula-mula kerja, gaji RM1,600 rasa tak […]

Tips Jimat RM1,000 Dengan Mudah.my

May 14, 2013 Kewangan
Thumbnail image for Tips Jimat RM1,000 Dengan Mudah.my

Alhamdulillah… Akhirnya, weekend hari tu dapat juga beli Apple Macbook Air 13″ lepas tertangguh dah lebih 6 bulan. Perlu beli untuk memudahkan kerja “on-the-go” dan lebih ‘mobile’. InsyaAllah, lepas ni semua kerja-kerja bisnes dan blogging yang perlu buat depan komputer, boleh buat pada bila-bila masa dan di mana-mana. Tak payah lagi tunggu balik rumah, atau […]

Kaya atau Sempit, Di Mana Silapnya?

August 15, 2011 Kewangan
Thumbnail image for Kaya atau Sempit, Di Mana Silapnya?

“Saya tak dapat cari sumber lain! Tolonglah saya En. Zul. Saya amat terdesak nak bayar macam-macam. Mohon ada perikemanusiaan. Saya kalau boleh nak elak pinjam along! Tolonglah!” Kaya atau miskin, mana silapnya? Kami dah ber-anak 5, isteri ‘tak kerja’, tapi kami selalu ditagih bantuan kewangan sudah lebih 3 tahun. Terdesak duit, pinjam duit kami. Terdesak lagi, […]

Langkah Pertama Menyimpan RM1 Juta!

July 5, 2011 Kewangan
Thumbnail image for Langkah Pertama Menyimpan RM1 Juta!

Saya pernah menghadiri sebuah forum tentang motivasi kejayaan dan kewangan yang dikendalikan oleh tokoh terkenal Jutawan Muda Internet, iaitu Tuan Irfan Khairi. Dalam forum tersebut, beliau dan rakan panel bercakap tentang “kejayaan” dari perspektif masing-masing. Salah satu ‘kajian’ menarik yang dibuat, beliau minta semua peserta berdiri. Beliau bertanya pada peserta, kalau hilang pekerjaan, siapa boleh […]

Orang Berniaga Paling Banyak Menyimpan

June 20, 2011 Bisnes
Thumbnail image for Orang Berniaga Paling Banyak Menyimpan

Tadi saya terbaca Majalah Niaga Edisi 17. Tertarik dengan temuramah bersama Chef Li (Dato’ Dr. Rusly Abdullah), Jutawan Senyap. Beliau menyentuh tentang simpanan. Mana-mana jutawan, semuanya bercakap tentang menyimpan dan disiplin dalam menyimpan duit. Azizi Ali, Irfan Khairi, Chef Li, semuanya menekankan tentang simpanan. Kekayaan bukan berapa banyak duit yang kita dapat, tapi berapa banyak […]

Emas, Simpanan Untuk Dilupakan

October 27, 2010 Emas
Thumbnail image for Emas, Simpanan Untuk Dilupakan

Antara masalah saya bila simpan duit dalam bank ialah selalu belek-belek buku akaun – Tabung Haji. Bila dalam kepala dah tahu berapa duit yang ada, mulalah fikir nak beli itu, nak beli ini. Perlu itu dan perlu ini. Bila Rasa Ada Duit, Mulalah… Bulan ni keluarkan sikit, bulan depan keluar sikit lagi. Lama-lama simpanan pun […]

Selamatkan Simpanan Kepada Emas!

October 2, 2010 Emas
Thumbnail image for Selamatkan Simpanan Kepada Emas!

“Tiga tahun lepas, ana beli 1 dinar harga RM380. Sekarang ni harga dia lebih kurang RM600!” kata sahabat saya, Saifudin. Saya terus ambik calculator handphone dan kira return on investment (ROI). Sahabat saya tu, dia beli beberapa keping dinar untuk maskahwin tiga tahun lepas. Saya congak-congak, keuntungannya 18% setahun! MasyaAllah… ini lagi bagus dari Tabung […]

Bagaimana Orang Kaya Jadi Kaya?

June 9, 2010 Bisnes
Thumbnail image for Bagaimana Orang Kaya Jadi Kaya?

Dulu selalu tercari-cari mana tempat nak labur duit kami yang tak seberapa ni. Kalau boleh, nak cari tempat pelaburan yang paling tinggi pulangannya i.e. return on investment (ROI). Tabung Haji bagi dividen sekitar 5%, ASB yang statusnya ‘halam’ (halal campur haram) ketika itu sekitar 7% (belum tolak zakat 2.5% atas nilai simpanan!), unit trust dividennya […]

Wah, Besarnya Pulangan di Tabung Haji

January 5, 2010 Catatan Kuliah

Masa bersembang dengan Ustaz Ahmad Husni (Unit Dakwah, PPZ MAIWP) lepas kuliah zohor tadi, ada seorang rakan tanya Ustaz tentang zakat simpanan ASB.

Kaya Tak Berduit

May 4, 2008 Kewangan
Thumbnail image for Kaya Tak Berduit

Beli TV mahal, tapi nak hidup bulan-bulan pun tak cukup. Pakai kereta besar, tapi hidup rasa sempit. Itulah realiti sebenar beberapa orang kawan rapat saya. Saya rasa masalah ni bukan kes terpencil, tapi ramai orang kat luar sana tu pun ada masalah  yang sama. Iaitu golongan yang boleh saya kelaskan sebagai “Kaya Tak Berduit”. Nampak […]