Emas

Tempat Terbaik Menjual Emas

October 5, 2016 Emas
Thumbnail image for Tempat Terbaik Menjual Emas

Bagi penyimpan emas, bila nak pakai duit, tempat terbaik jual emas ialah tempat asal di mana kita membelinya. Maksudnya, kalau beli emas jenama Habib Jewel, jual balik kepada Habib Jewel juga. Jangan jual kepada kedai lain seperti Wah Chan ataupun Poh Kong. Habib Jewel akan beli balik pada harga lebih tinggi untuk emas keluarannya sendiri, […]

Inilah Kisah Membuatkan Saya Tekad Simpan Emas

September 7, 2016 Emas
Thumbnail image for Inilah Kisah Membuatkan Saya Tekad Simpan Emas

Ketika sedang berbual di sebuah kedai makan di Kota Bharu, entah macam mana kami terbuka topik tentang emas. Kata sahabat saya, “Dulu aku beli 1 dinar harganya sekitar RM300 sebagai maskahwin. Sekarang (tahun 2010) harganya mencecah RM500!”. Owh, saya pun terus ambil handphone dan buat kira-kira, kenaikan harga emas sekitar 18% setahun. Bukankah ini lebih […]

Cara Menetapkan Dinar Emas Sebagai Maskahwin

August 30, 2016 Emas
Thumbnail image for Cara Menetapkan Dinar Emas Sebagai Maskahwin

Sekarang dah jadi “trend” dinar emas sebagai maskahwin. Tips penting daripada saya, kalau nak jadikan dinar sebagai maskahwin, sila pastikan dulu samada maskahwin tu dipersetujui mengikut jumlah “dinar” emas atau jumlah “RM” (duit)? Kalau mengikut jumlah dinar, boleh beli emas sekarang walaupun majlis aqad nikah akan berlangsung lagi 6 bulan. Tetapi kalau dipersetujui mengikut RM […]

Emas Sebagai Simpanan Paksa dan Lupa

August 2, 2016 Emas
Thumbnail image for Emas Sebagai Simpanan Paksa dan Lupa

Bagi sahabat yang nak jadikan emas sebagai simpanan, saya cadangkan mula dengan 1 GRAM 1 BULAN dulu. Disiplinkan yang itu sahaja dulu. Simpan sedikit-sedikit tetapi berterusan lebih baik berbanding beli banyak dan terus diam. Perkara paling penting dalam menyimpan ialah memupuk tabiat dan disiplin, bukan jumlahnya. Tabiat yang betul akan memberikan impak yang besar dalam […]

Emas Sebagai Simpanan Kecemasan

June 21, 2016 Emas
Thumbnail image for Emas Sebagai Simpanan Kecemasan

Mana-mana guru kewangan, mereka sarankan setiap kita adakan simpanan kecemasan berjumlah 3 – 6 bulan pendapatan. Paling minimum 3 bulan pendapatan. Dana itu tak boleh disentuh, melainkan untuk tujuan kecemasan sahaja. Dan jangan sesekali melabur (dalam apa-apa pelaburan sekalipun) sebelum cukup simpanan kecemasan. Duit simpanan kecemasan berjumlah 3 (tiga) bulan pendapatan sepatutnya disimpan dalam bentuk […]

Emas Menutup Kebocoran Wang

May 31, 2016 Emas
Thumbnail image for Emas Menutup Kebocoran Wang

Orang lain mungkin berbeza, tetapi pengalaman saya, duit yang terbiar dalam akaun tak boleh bertahan lama. Ada-ada sahaja nak dibelanjakan. Tak kisah samada ia disimpan dalam akaun Tabung Haji, apatah lagi disimpan dalam akaun bank biasa. Jadi kalau trend begini berterusan, kekayaan kita makin lama makin susut. Simpan, simpan, habis. Simpan, simpan, habis… Tapi berbeza […]

Peluang Emas Public Gold Untuk Warga Singapore

May 10, 2016 Emas
Thumbnail image for Peluang Emas Public Gold Untuk Warga Singapore

Bulan April lepas, saya turun ke Singapore untuk melatih dealer emas Public Gold melalui Seminar Rahsia Dealer Emas (siri ke-6), dan mengendalikan Bengkel Emas dan Syariah (BEDS) bersama sahabat saya Ustaz Khairul Anuar Basri. Alhamdulillah, saya seronok berkenalan rapat dengan dealer-dealer di sana dan paling penting, saya dapat sedikit overview tentang potensi pelaburan yang ada […]

3 Posisi Penting Dalam Pelaburan Emas

April 5, 2016 Emas
Thumbnail image for 3 Posisi Penting Dalam Pelaburan Emas

Konflik yang sentiasa bermain dalam pemikiran mereka yang terlibat dengan pelaburan emas ialah; (1) bila waktu terbaik membeli emas?, (2) bila waktu terbaik menjual emas?, (3) apa item terbaik untuk dibeli?, (4) perlu beli / jual sekarang atau tunggu dulu?, dan (5) kalau jual sekarang, ada tak peluang beli balik emas yang sama pada harga […]

Simpan Emas Untuk Pendidikan Anak-anak

March 8, 2016 Emas
Thumbnail image for Simpan Emas Untuk Pendidikan Anak-anak

Untuk dana pendidikan anak-anak, saya pernah buat simpanan dalam insuran (takaful). Tapi bila saya buat kira-kira, saya nampak kerugian pada surrender value. Kalau saya batalkan polisi insuran tu separuh jalan, saya rugi sebab sebahagian besar caruman bulanan takaful saya dimakan oleh “wakalah fee”. Yang kedua, dalam projection yang dibuat oleh kebanyakkan ejen insuran, bila sampai […]

Cara Buka Akaun Emas GAP Untuk Anak

March 1, 2016 Emas
Thumbnail image for Cara Buka Akaun Emas GAP Untuk Anak

[Kemaskini 6 September 2017] Senangnya simpan emas melalui akaun emas GAP Public Gold. Walaupun nampak sama seperti Akaun Emas di bank, tetapi ia jauh berbeza sebab kita BOLEH KELUARKAN EMAS FIZIKAL pada bila-bila masa. Lagi bagus, anak umur bawah 18 tahun pun kita boleh bukakan akaun untuknya dalam bentuk AKAUN BERSAMA dengan ibu / bapa. […]

Kedai Cendol Buka Tutup

February 21, 2016 Rahsia Dealer
Thumbnail image for Kedai Cendol Buka Tutup

Setiap kali pergi ambil stok buku “Zero Hutang” di pejabat Galeri Ilmu Kota Damansara, kami suami isteri selalu jenguk-jenguk ada satu kedai cendol dekat situ. Asalnya seorang customer belanja saya makan cendol di situ, tapi lepas saya bawa isteri makan sekali di situ, melekat pulak dengan cendol itu. Cuma masalah utama, kedai tu sentiasa buka […]

Formula Passive Income RM4,000 Sebulan

February 21, 2016 Rahsia Dealer
Thumbnail image for Formula Passive Income RM4,000 Sebulan

Formula yang telah lama saya pakai ini telah diterima sebagai standard dalam PG One System Training iaitu, untuk menjana passive income RM4,000 sebulan, kita perlu melahirkan 1,000 pelabur emas ‘merdeka’ yang menjadi REGISTERED CUSTOMER. (RM200 sebulan X 1,000 customer) x 2% = RM4,000 sebulan Formula ini dengan andaian; (a) secara purata, setiap registered customer membeli […]

Emas Sebagai Backup Belanja Hangus

February 2, 2016 Ar-Rahnu
Thumbnail image for Emas Sebagai Backup Belanja Hangus

Ada sebahagian penyimpan emas menjadikan emas sebagai backup untuk belanja hangus. Untuk simpanan, mereka simpan duit mereka bentuk emas. Bila ada apa-apa keperluan belanja hangus, mereka akan jadikan emas itu sebagai cagaran untuk dapatkan pinjaman dari ar-rahnu. Sebagai contohnya, perlukan RM1,000 untuk renew road tax & insuran. Maka pajak sahaja emas untuk dapatkan pinjaman ar-rahnu […]

Tahun Pertama Masa Untuk Membina Foundation

January 19, 2016 Rahsia Dealer
Thumbnail image for Tahun Pertama Masa Untuk Membina Foundation

Tahun pertama buat bisnes, ia bukanlah masa untuk buat duit tetapi ia fasa membina foundation (tapak) yang kukuh supaya ia bertahan lama. Ia fasa paling kritikal. Kalau kita kaji bagaimana pembinaan bangunan KLCC, ia mengambil masa 4 tahun untuk capai ketinggian 375 meter. Faktanya, engineer mengambil masa 1 tahun hanya untuk perancangan, dan 1 tahun […]

Emas Penyelamat Dari Kejatuhan Ringgit

January 5, 2016 Emas
Thumbnail image for Emas Penyelamat Dari Kejatuhan Ringgit

Tahun 2015 telahpun berlalu. Persoalannya, tahun 2015 adakah harga naik atau turun? Jika kita lihat pada graf harga emas DUNIA, harga emas sebenarnya jatuh. Harga tertinggi pada awal tahun sekitar USD1,300.70 dan turun pernah serendah USD1,050.80 pada akhir tahun. Kejatuhan sekitar 19% atau secara puratanya, sekitar 10.7%. Maksudnya, siapa beli awal tahun dan jual akhir […]

Emas Sebagai Modal Pusingan Bisnes

December 15, 2015 Bisnes Emas
Thumbnail image for Emas Sebagai Modal Pusingan Bisnes

Pernah suatu ketika, sudah jadi sinonim bagi peniaga-peniaga wanita Kelantan memakai barang kemas ‘sampai ke lengan’. Gelang-gelang emas yang dipakai akak-akak peniaga itu sebenarnya bukan sekadar perhiasan, tetapi itulah simpanan dan juga modal pusingan bisnes mereka. Bila perlukan duit untuk berniaga, mereka pajak sahaja emas tu di pusat pajak gadai (waktu itu belum ada ar-rahnu) […]

Cara Genapkan Baki Akaun Emas GAP

November 24, 2015 Emas
Thumbnail image for Cara Genapkan Baki Akaun Emas GAP

Kalau baki dalam Akaun Emas GAP (Gold Accumulation Program) ada titik perpuluhan, sebenarnya kita boleh genapkan jumlah gram dalam Akaun GAP tersebut. Titik perpuluhan itu wujud disebabkan beberapa faktor, antaranya; (1) tersilap membuat pembayaran semasa pembelian GAP, (2) mengeluarkan emas fizikal dalam bentuk dinar i.e. 4.25 gram, atau (3) terima ganjaran / komisyen dalam bentuk […]

Profile Facebook Diyakini Customer

October 28, 2015 Rahsia Dealer
Thumbnail image for Profile Facebook Diyakini Customer

Jual beli emas melibatkan transaksi yang besar. Ada ketika customer perlu transfer duit terus ke akaun kita walaupun emas masih belum nampak depan mata mereka. Untuk elakkan sebarang penipuan, customer sangat berhati-hati dengan siapa mereka akan berurusniaga. Dan kebanyakkan customer akan buat “background search” terhadap dealer yang mereka akan berurusan. Jadi sebagai dealer, kita bukan […]

Jangan Tembak Kaki Sendiri

October 28, 2015 Rahsia Dealer
Thumbnail image for Jangan Tembak Kaki Sendiri

Membina reputasi memakan masa, tapi meruntuhnya hanya sekelip mata. Itulah bila kita bercakap tentang “reputasi”. Kesilapan yang sering dilakukan oleh ramai dealer Public Gold (PG) yang give-up ialah ‘menembak kaki sendiri’. Mereka fikir, mereka ‘tembak’ Public Gold bila tak berpuashati, tapi sebenarnya tertembak kaki sendiri! Ia mencederakan bisnesnya sendiri dan meruntuhkan reputasi yang penat dia […]

Memupuk Tabiat Orang Kaya Dengan Emas

October 28, 2015 Emas
Thumbnail image for Memupuk Tabiat Orang Kaya Dengan Emas

Ada seorang pembaca blog ini hubungi saya, beliau mula membeli emas selepas membaca blog saya ini. Bila sudah bermula, dia jadi ‘ketagih’ membeli emas. Disebabkan ketagihan menyimpan emas, sedar-sedar sudah RM38,000 duitnya sudah ditukar kepada emas dalam tempoh 7 bulan! MasyaAllah, itu ketagihan yang baik. Ia berbeza dengan ketagih berbelanja, sedar-sedar bank telefon sebab bil-bil […]