Emas

Emas Alternatif Bawa Wang Ke Luar Negara

September 7, 2015 Emas
Thumbnail image for Emas Alternatif Bawa Wang Ke Luar Negara

Saya pernah menelefon Jabatan Kastam (1300 888 500) untuk sahkan had membawa emas ke luar negara, sebab sebelum ini ada pembeli emas tanya soalan itu. Jawapan pegawai Kastam; TIADA HAD. Kalau nak bawa duit Ringgit Malaysia ke luar negara, hadnya bersamaan USD10,000 sahaja. Kalau lebih, kena isytihar dan dapatkan kebenaran bertulis Bank Negara Malaysia (BNM). […]

Public Gold Jual Produk Muslim Turki

August 18, 2015 Emas
Thumbnail image for Public Gold Jual Produk Muslim Turki

Dah lebih 10 tahun saya berniaga, boleh dikatakan hampir semua bisnes yang saya buat melibatkan urusniaga dengan non-muslim, samada untuk dapatkan bahan mentah, dapatkan servis, jual terus produk yang mereka dikeluarkan, bahkan saya juga berguru bisnes dengan non-muslim! Saya tak nampak apa-apa masalah di situ. Saya tak pernah dengar dalam sirah Nabi s.a.w, Nabi s.a.w […]

Harga Emas Dunia vs Malaysia

July 31, 2015 Emas
Thumbnail image for Harga Emas Dunia vs Malaysia

Sekarang harga emas dunia di paras paling rendah dalam tempoh 5 tahun. Tetapi harga emas di Malaysia bukanlah yang paling rendah sebab hujung 2014 hari tu harganya lebih rendah. Ini disebabkan faktor kejatuhan ringgit. Kalau ringgit kekal RM3.20/USD seperti tahun lepas, harga emas ketulenan 999.9 keluaran Public Gold mungkin bawah RM130 per gram! Tetapi disebabkan […]

Cara Manfaatkan Duit Bank Untuk Kaya

June 29, 2015 Emas
Thumbnail image for Cara Manfaatkan Duit Bank Untuk Kaya

Apa yang berlaku di Greece sekarang, inilah antara faktor utama kenapa saya mencari instrumen yang lebih selamat hingga akhirnya saya buat keputusan; duit simpanan jangka panjang perlu disimpan dalam bentuk emas dan aset fizikal lain, bukan dalam bentuk duit kertas. Sekarang bank di Greece diarahkan bercuti untuk hadkan pengeluaran duit oleh penyimpan. Lebih 7,000 mesin […]

Emas Sebagai Hadiah Bernilai Sepanjang Zaman

June 2, 2015 Emas
Thumbnail image for Emas Sebagai Hadiah Bernilai Sepanjang Zaman

Sekarang semakin banyak permintaan beli emas untuk dijadikan hadiah. Bukan sahaja sebagai maskahwin, tetapi untuk hadiah-hadiah yang lain juga. Pernah ada sebuah sekolah contact saya, mereka mahu beli gold bar 1 gram Public Gold untuk dihadiahkan kepada pelajar-pelajar yang cemerlang. Memang bijak idea mereka – hadiahkan emas! Siapa nak berikan hadiah dalam nilai sekitar RM160 […]

Kesan GST Ke Atas Pelaburan Emas

April 14, 2015 Emas
Thumbnail image for Kesan GST Ke Atas Pelaburan Emas

Ramai yang salah faham; kesemua emas berketulenan 995 dan ke atas bebas GST <– Ianya SALAH. Dalam Akta Cukai Barangan dan Perkhidmatan 2014, hanya emas 995 ke atas dan BERCIRIKAN PELABURAN (dari sudut undang-undang) sahaja dia kecualikan GST. Dalam senarai barangan bebas GST di bawah akta tersebut, dinyatakan dengan jelas, emas yang “bercirikan pelaburan” mestilah […]

Cara Tambah Belian GAP Public Gold

April 1, 2015 Emas
Thumbnail image for Cara Tambah Belian GAP Public Gold

Untuk belian pertama kali Gold Accumulation Program (GAP), kena guna kaedah manual, iaitu wassap terus kepada Public Gold sebagaimana panduan yang saya sediakan dalam artikel “Mudahnya Simpan Emas Dengan GAP Public Gold“. Tetapi untuk tambah belian, boleh terus tambah melalui website. Ia lebih memudahkan sebab kita cuma upload slip bayaran di website dan lebih mudah […]

Cari Guru Pelaburan, Bukan Salesman

February 17, 2015 Emas
Thumbnail image for Cari Guru Pelaburan, Bukan Salesman

Bukan emas yang membuatkan kita kaya, tapi ilmu kita tentang emas itu yang boleh mengkayakan kita. Kekadang ada bakal pembeli emas ‘gertak’ untuk minta itu ini dari saya sebagai pra-syarat untuk dia membeli emas dan berdaftar di bawah saya, seolah-olah saya terlalu terdesak hingga sanggup gadaikan prinsip dalam berniaga. Dia tak tahu, lebih ramai yang […]

7 Keistimewaan Emas Sebagai Simpanan

January 27, 2015 Emas
Thumbnail image for 7 Keistimewaan Emas Sebagai Simpanan

Harga emas dah naik sedikit berbanding 2, 3 bulan lepas. Sesiapa yang nak ambil keuntungan, dah boleh jual sekarang. Siapa beli emas 3 bulan lepas, kalau jual hari ni, saya anggarkan keuntungan bersih at least 3% (dalam tempoh 3 bulan). Ia lebih untung dari simpan dalam Tabung Haji atau ASB (untuk situasi ini). Walaupun harga […]

Strategi Pelaburan Emas 2015

January 2, 2015 Emas
Thumbnail image for Strategi Pelaburan Emas 2015

Cabaran utama pelaburan emas pada tahun 2015 ialah perlaksanaan GST (Good & Services Tax) yang akan bermula pada 1 April 2015. Mana-mana negara, bila cukai GST dikenakan, pasaran emas akan terjejas teruk samada barang kemas atau emas pelaburan. Emas tak lagi menarik untuk dijadikan salah satu bentuk simpanan sebab kosnya dah meningkat. Cuba bayangkan, kita […]

5 Risiko Besar Simpan Wang Kertas

November 23, 2014 Emas
Thumbnail image for 5 Risiko Besar Simpan Wang Kertas

Seminggu dua yang lepas, harga emas turun ke paras paling rendah tahun 2014. Bagi mereka yang beli emas sekadar untuk “buy low sell high”, mereka dah mula rasa panik kenapa harga emas turun banyak? Rugilah beli emas sebelum ni kan? Harga 1 gram turun ke sekitar RM135 waktu tu. Kalau harga emas turun lagi hingga […]

3 Strategi Asas Jana Keuntungan Pelaburan Emas

October 29, 2014 Emas
Thumbnail image for 3 Strategi Asas Jana Keuntungan Pelaburan Emas

Bila terlalu banyak skim cepat kaya bertopengkan emas, ramai yang jadi keliru macam mana sebenarnya jana keuntungan dengan emas. Saya boleh rasa ramai yang salah faham ni bila ramai contact saya dan tanya kaedah “ajaib” jana keuntungan dengan emas. Ada yang expect boleh jana keuntungan bulan-bulan yang lumayan (macam ditawarkan skim cepat kaya), bahkan ada […]

Public Gold Saman Berita Harian RM50 Juta!

October 3, 2014 Emas
Thumbnail image for Public Gold Saman Berita Harian RM50 Juta!

1 Oktober 2014, pagi-pagi lagi saya dapat pertanyaan tentang siaran Berita Harian berkait dengan Public Gold. Pada mulanya saya fikir, mungkin mereka terbaca artikel lama Berita Harian tentang isu Alert List BNM 2012, tapi rupa-rupanya saya silap. Memang betul, keluar berita terkini tentang Public Gold. Public Gold didakwa menjalankan skim cepat kaya! Aduh… Apa ‘ujian’ […]

Buat Pinjaman Beli Emas, Adakah Berbaloi?

September 29, 2014 Emas
Thumbnail image for Buat Pinjaman Beli Emas, Adakah Berbaloi?

Kalau google di internet, kita boleh jumpa banyak artikel yang ditulis oleh blogger emas yang mengesyorkan buat pinjaman untuk beli emas. Artikel-artikel tu semua ditulis pada tahun 2012 atau sebelumnya. Waktu tu, kalau beli emas hari ni, pendek kata 6 bulan lagi confirm untung (kalau jual). Bahkan kalau ikut projection yang mereka buat, lepas 3 […]

Mudahnya Simpan Emas Dengan GAP Public Gold

September 1, 2014 Emas
Thumbnail image for Mudahnya Simpan Emas Dengan GAP Public Gold

[Kemaskini 8/3/2016] Ramai yang nak simpan emas, tapi takut nak simpan sendiri. Kalau masuk Akaun Emas di bank, kebanyakkannya tak patuh syariah. Yang patuh syariah cuma Kuwait Finance House (KFH) sahaja. Kalau nak sewa safe deposit box pun bukan mudah untuk sesetengah tempat. Jadi masalah tempat simpan selalu jadi ‘penghalang’ untuk sesetengah orang mula menyimpan […]

6 Keuntungan Menjadi Dealer Public Gold

August 19, 2014 Bisnes
Thumbnail image for 6 Keuntungan Menjadi Dealer Public Gold

[Kemaskini 25 Oktober 2016] Kalau ada bajet cukup, dan alang-alang beli emas, jadilah terus dealer Public Gold sebab dealer boleh untung dalam semua urusniaga dan semua keadaan harga emas samada naik atau turun. Beli emas untuk diri sendiri untung, jual emas sendiri pun untung. Harga emas naik untung, harga emas turun mendadak lagi untung. Syaratnya, […]

Awas, Skim Cepat Kaya Bertopeng Emas!

August 3, 2014 Emas
Thumbnail image for Awas, Skim Cepat Kaya Bertopeng Emas!

Terlalu banyak orang tanya saya akhir-akhir ni tentang skim pelaburan emas yang dapat income bulan-bulan. Dah terlalu famous sekarang ni. Hari ni sahaja dah 6 orang tanya saya soalan yang sama. Ye lah. Siapa tak ‘curious’. Bukan sikit janji keuntungnya. Ada yang janji bagi keuntungan mencecah 70% – 100% dalam tempoh setahun! Secara jujurnya, bila […]

Benarkah Harga Emas Akan Naik?

July 13, 2014 Emas
Thumbnail image for Benarkah Harga Emas Akan Naik?

Pelik, kalau emas tu tak boleh dikeluarkan (dari lombong) sesuka hati macam duit kertas, kenapa harga emas ada turun naik secara aktif? Bahkan, kenapa harga emas boleh turun sampai 30% berbanding harga tertinggi tahun 2011 dulu? Persoalan ni agak membingungkan ramai penyimpan emas. Nak kata harga emas sentiasa naik, harga emas ada juga turun. Betul […]

Cara Mulakan Pelaburan Emas Modal Kecil

June 17, 2014 Emas
Thumbnail image for Cara Mulakan Pelaburan Emas Modal Kecil

Tak perlu modal besar untuk mulakan pelaburan emas. Kalau ada bajet sekitar RM200 sebulan pun dah boleh mula menyimpan emas. Bagi saya, yang penting mulakan dulu dengan modal kecil. Bila dah mula, baru cepat faham ilmu pelaburan emas. Bila dah mula, baru faham bila harga emas tinggi ataupun rendah. Selagi tak mula, kekadang nak explain […]

5 Tips Pantas Fahami Pelaburan Silver

May 23, 2014 Emas
Thumbnail image for 5 Tips Pantas Fahami Pelaburan Silver

Jarang saya buka cerita tentang silver (logam perak) melainkan kalau orang tanya. Bagi saya, siapa nak labur dalam silver, dia mesti mula dengan emas dulu sebab ilmu silver lain sikit dari emas. Dan silver lebih sesuai dijadikan simpanan untuk betul-betul jangka panjang. Siapa nak faham tentang silver, ini nota ringkas untuk fahami silver berbanding emas. […]