Emas

3 Posisi Penting Dalam Pelaburan Emas

April 5, 2016 Emas
Thumbnail image for 3 Posisi Penting Dalam Pelaburan Emas

Konflik yang sentiasa bermain dalam pemikiran mereka yang terlibat dengan pelaburan emas ialah; (1) bila waktu terbaik membeli emas?, (2) bila waktu terbaik menjual emas?, (3) apa item terbaik untuk dibeli?, (4) perlu beli / jual sekarang atau tunggu dulu?, dan (5) kalau jual sekarang, ada tak peluang beli balik emas yang sama pada harga […]

Simpan Emas Untuk Pendidikan Anak-anak

March 8, 2016 Emas
Thumbnail image for Simpan Emas Untuk Pendidikan Anak-anak

Untuk dana pendidikan anak-anak, saya pernah buat simpanan dalam insuran (takaful). Tapi bila saya buat kira-kira, saya nampak kerugian pada surrender value. Kalau saya batalkan polisi insuran tu separuh jalan, saya rugi sebab sebahagian besar caruman bulanan takaful saya dimakan oleh “wakalah fee”. Yang kedua, dalam projection yang dibuat oleh kebanyakkan ejen insuran, bila sampai […]

Cara Buka Akaun Emas GAP Untuk Anak

March 1, 2016 Emas
Thumbnail image for Cara Buka Akaun Emas GAP Untuk Anak

[Kemaskini 6 September 2017] Senangnya simpan emas melalui akaun emas GAP Public Gold. Walaupun nampak sama seperti Akaun Emas di bank, tetapi ia jauh berbeza sebab kita BOLEH KELUARKAN EMAS FIZIKAL pada bila-bila masa. Lagi bagus, anak umur bawah 18 tahun pun kita boleh bukakan akaun untuknya dalam bentuk AKAUN BERSAMA dengan ibu / bapa. […]

Emas Sebagai Backup Belanja Hangus

February 2, 2016 Ar-Rahnu
Thumbnail image for Emas Sebagai Backup Belanja Hangus

Ada sebahagian penyimpan emas menjadikan emas sebagai backup untuk belanja hangus. Untuk simpanan, mereka simpan duit mereka bentuk emas. Bila ada apa-apa keperluan belanja hangus, mereka akan jadikan emas itu sebagai cagaran untuk dapatkan pinjaman dari ar-rahnu. Sebagai contohnya, perlukan RM1,000 untuk renew road tax & insuran. Maka pajak sahaja emas untuk dapatkan pinjaman ar-rahnu […]

Emas Penyelamat Dari Kejatuhan Ringgit

January 5, 2016 Emas
Thumbnail image for Emas Penyelamat Dari Kejatuhan Ringgit

Tahun 2015 telahpun berlalu. Persoalannya, tahun 2015 adakah harga naik atau turun? Jika kita lihat pada graf harga emas DUNIA, harga emas sebenarnya jatuh. Harga tertinggi pada awal tahun sekitar USD1,300.70 dan turun pernah serendah USD1,050.80 pada akhir tahun. Kejatuhan sekitar 19% atau secara puratanya, sekitar 10.7%. Maksudnya, siapa beli awal tahun dan jual akhir […]

Emas Sebagai Modal Pusingan Bisnes

December 15, 2015 Bisnes Emas
Thumbnail image for Emas Sebagai Modal Pusingan Bisnes

Pernah suatu ketika, sudah jadi sinonim bagi peniaga-peniaga wanita Kelantan memakai barang kemas ‘sampai ke lengan’. Gelang-gelang emas yang dipakai akak-akak peniaga itu sebenarnya bukan sekadar perhiasan, tetapi itulah simpanan dan juga modal pusingan bisnes mereka. Bila perlukan duit untuk berniaga, mereka pajak sahaja emas tu di pusat pajak gadai (waktu itu belum ada ar-rahnu) […]

Cara Genapkan Baki Akaun Emas GAP

November 24, 2015 Emas
Thumbnail image for Cara Genapkan Baki Akaun Emas GAP

Kalau baki dalam Akaun Emas GAP (Gold Accumulation Program) ada titik perpuluhan, sebenarnya kita boleh genapkan jumlah gram dalam Akaun GAP tersebut. Titik perpuluhan itu wujud disebabkan beberapa faktor, antaranya; (1) tersilap membuat pembayaran semasa pembelian GAP, (2) mengeluarkan emas fizikal dalam bentuk dinar i.e. 4.25 gram, atau (3) terima ganjaran / komisyen dalam bentuk […]

Memupuk Tabiat Orang Kaya Dengan Emas

October 28, 2015 Emas
Thumbnail image for Memupuk Tabiat Orang Kaya Dengan Emas

Ada seorang pembaca blog ini hubungi saya, beliau mula membeli emas selepas membaca blog saya ini. Bila sudah bermula, dia jadi ‘ketagih’ membeli emas. Disebabkan ketagihan menyimpan emas, sedar-sedar sudah RM38,000 duitnya sudah ditukar kepada emas dalam tempoh 7 bulan! MasyaAllah, itu ketagihan yang baik. Ia berbeza dengan ketagih berbelanja, sedar-sedar bank telefon sebab bil-bil […]

Test Ketulenan Emas Dengan Logik

September 28, 2015 Emas
Thumbnail image for Test Ketulenan Emas Dengan Logik

Macam mana nak tahu emas tu tulen atau tidak? Kalaupun ada sijil ketulenan, ianya masih boleh dibuat sijil palsu. Jadi kalau betul-betul nak confirm emas tu tulen atau tidak, guna densimeter (alat penguji ketulenan), atau guna ujian asid (menggunakan dua jenis asid). Tetapi semua alat-alat tu hanya dimiliki oleh peniaga emas. Kalau kita nak beli, […]

Emas Alternatif Bawa Wang Ke Luar Negara

September 7, 2015 Emas
Thumbnail image for Emas Alternatif Bawa Wang Ke Luar Negara

Saya pernah menelefon Jabatan Kastam (1300 888 500) untuk sahkan had membawa emas ke luar negara, sebab sebelum ini ada pembeli emas tanya soalan itu. Jawapan pegawai Kastam; TIADA HAD. Kalau nak bawa duit Ringgit Malaysia ke luar negara, hadnya bersamaan USD10,000 sahaja. Kalau lebih, kena isytihar dan dapatkan kebenaran bertulis Bank Negara Malaysia (BNM). […]

Public Gold Jual Produk Muslim Turki

August 18, 2015 Emas
Thumbnail image for Public Gold Jual Produk Muslim Turki

Dah lebih 10 tahun saya berniaga, boleh dikatakan hampir semua bisnes yang saya buat melibatkan urusniaga dengan non-muslim, samada untuk dapatkan bahan mentah, dapatkan servis, jual terus produk yang mereka dikeluarkan, bahkan saya juga berguru bisnes dengan non-muslim! Saya tak nampak apa-apa masalah di situ. Saya tak pernah dengar dalam sirah Nabi s.a.w, Nabi s.a.w […]

Harga Emas Dunia vs Malaysia

July 31, 2015 Emas
Thumbnail image for Harga Emas Dunia vs Malaysia

Sekarang harga emas dunia di paras paling rendah dalam tempoh 5 tahun. Tetapi harga emas di Malaysia bukanlah yang paling rendah sebab hujung 2014 hari tu harganya lebih rendah. Ini disebabkan faktor kejatuhan ringgit. Kalau ringgit kekal RM3.20/USD seperti tahun lepas, harga emas ketulenan 999.9 keluaran Public Gold mungkin bawah RM130 per gram! Tetapi disebabkan […]

Cara Manfaatkan Duit Bank Untuk Kaya

June 29, 2015 Emas
Thumbnail image for Cara Manfaatkan Duit Bank Untuk Kaya

Apa yang berlaku di Greece sekarang, inilah antara faktor utama kenapa saya mencari instrumen yang lebih selamat hingga akhirnya saya buat keputusan; duit simpanan jangka panjang perlu disimpan dalam bentuk emas dan aset fizikal lain, bukan dalam bentuk duit kertas. Sekarang bank di Greece diarahkan bercuti untuk hadkan pengeluaran duit oleh penyimpan. Lebih 7,000 mesin […]

Emas Sebagai Hadiah Bernilai Sepanjang Zaman

June 2, 2015 Emas
Thumbnail image for Emas Sebagai Hadiah Bernilai Sepanjang Zaman

Sekarang semakin banyak permintaan beli emas untuk dijadikan hadiah. Bukan sahaja sebagai maskahwin, tetapi untuk hadiah-hadiah yang lain juga. Pernah ada sebuah sekolah contact saya, mereka mahu beli gold bar 1 gram Public Gold untuk dihadiahkan kepada pelajar-pelajar yang cemerlang. Memang bijak idea mereka – hadiahkan emas! Siapa nak berikan hadiah dalam nilai sekitar RM160 […]

Kesan GST Ke Atas Pelaburan Emas

April 14, 2015 Emas
Thumbnail image for Kesan GST Ke Atas Pelaburan Emas

Ramai yang salah faham; kesemua emas berketulenan 995 dan ke atas bebas GST <– Ianya SALAH. Dalam Akta Cukai Barangan dan Perkhidmatan 2014, hanya emas 995 ke atas dan BERCIRIKAN PELABURAN (dari sudut undang-undang) sahaja dia kecualikan GST. Dalam senarai barangan bebas GST di bawah akta tersebut, dinyatakan dengan jelas, emas yang “bercirikan pelaburan” mestilah […]

Cara Tambah Belian GAP Public Gold

April 1, 2015 Emas
Thumbnail image for Cara Tambah Belian GAP Public Gold

Untuk belian pertama kali Gold Accumulation Program (GAP), kena guna kaedah manual, iaitu wassap terus kepada Public Gold sebagaimana panduan yang saya sediakan dalam artikel “Mudahnya Simpan Emas Dengan GAP Public Gold“. Tetapi untuk tambah belian, boleh terus tambah melalui website. Ia lebih memudahkan sebab kita cuma upload slip bayaran di website dan lebih mudah […]

Cari Guru Pelaburan, Bukan Salesman

February 17, 2015 Emas
Thumbnail image for Cari Guru Pelaburan, Bukan Salesman

Bukan emas yang membuatkan kita kaya, tapi ilmu kita tentang emas itu yang boleh mengkayakan kita. Kekadang ada bakal pembeli emas ‘gertak’ untuk minta itu ini dari saya sebagai pra-syarat untuk dia membeli emas dan berdaftar di bawah saya, seolah-olah saya terlalu terdesak hingga sanggup gadaikan prinsip dalam berniaga. Dia tak tahu, lebih ramai yang […]

7 Keistimewaan Emas Sebagai Simpanan

January 27, 2015 Emas
Thumbnail image for 7 Keistimewaan Emas Sebagai Simpanan

Harga emas dah naik sedikit berbanding 2, 3 bulan lepas. Sesiapa yang nak ambil keuntungan, dah boleh jual sekarang. Siapa beli emas 3 bulan lepas, kalau jual hari ni, saya anggarkan keuntungan bersih at least 3% (dalam tempoh 3 bulan). Ia lebih untung dari simpan dalam Tabung Haji atau ASB (untuk situasi ini). Walaupun harga […]

Strategi Pelaburan Emas 2015

January 2, 2015 Emas
Thumbnail image for Strategi Pelaburan Emas 2015

Cabaran utama pelaburan emas pada tahun 2015 ialah perlaksanaan GST (Good & Services Tax) yang akan bermula pada 1 April 2015. Mana-mana negara, bila cukai GST dikenakan, pasaran emas akan terjejas teruk samada barang kemas atau emas pelaburan. Emas tak lagi menarik untuk dijadikan salah satu bentuk simpanan sebab kosnya dah meningkat. Cuba bayangkan, kita […]

5 Risiko Besar Simpan Wang Kertas

November 23, 2014 Emas
Thumbnail image for 5 Risiko Besar Simpan Wang Kertas

Seminggu dua yang lepas, harga emas turun ke paras paling rendah tahun 2014. Bagi mereka yang beli emas sekadar untuk “buy low sell high”, mereka dah mula rasa panik kenapa harga emas turun banyak? Rugilah beli emas sebelum ni kan? Harga 1 gram turun ke sekitar RM135 waktu tu. Kalau harga emas turun lagi hingga […]