MohdZulkifli.Com

Motivasi Kewangan & Simpanan Emas

Tanah Runtuh di Jalan Semantan

December 5, 2008

Jalan Semantan sesak teruk pada petang semalam kerana satu lorong ditutup untuk kenderaan BOMBA, Polis, DBKL, dan Pertahanan AWAM.
Antara kereta yang sempat terselamat daripada dihempap konkrit dan tanah bersebelahan Bangunan CIMB

Tanah belum setabil. Runtuhan tanah beserta air mengalir masih berterusan sehingga jam 6.45 petang.

Disinilah seorang kakitangan CIMB yang meninggal disebabkan kederaannya terjun setinggi 21 meter seminggu sebelum Ramadhan 1428 yang dahulu.

Jalam sesak teruk. Runtuhan belaku diseberang jalan Empire Gallery Jalan Semantan. Saya singgah masa balik kerja, lebih kurang jam 6.00 petang.

Seorang polis trafik bertugas menyaman motorsikal para penonton yang diletakkan ditepi-tepi jalan kerana mengganggu lalu lintas.

Anggota bomba dengan 4 ekor anjing pengesan. Untuk mengesan sekiranya terdapat mangsa di bawah runtuhan.

Saya sempat mencuri perbulaan beberapa kumpulan kakitangan CIMB, katanya beliau risau kalau-kalau ada mangsa di bawah runtuhan kerana sebelum runtuhan, syarikatnya mengarahkan kakitangan mengalihkan kenderaan masing-masing kerana terdapat rekahan tanah.

Lebih kurang jam 6.50 petang, saya meninggalkan tapak kejadian yang lebih kurang 700 meter dari pejabat saya.

Tiang konkrit (penghadang tanah) yang kukuh itu boleh runtuh bersama tanah. Struktur bangunan disekitar Damansara Heights mungkin terjejas disebabkan kerja-kerja letupan batu dalam projek pembinaan berhampiran. Boleh dikatakan hampir setiap hari dapat dirasakan gegarannya.

Tentang Penulis

Mohd Zulkifli Shafie

Penulis buku bestseller; Wang Emas, dan Misi Bebas Hutang.

Menulis tentang kewangan sejak 2008. Berpengalaman membimbing lebih 7,000 penyimpan emas secara peribadi di Malaysia, Indonesia, Singapore dan Brunei sejak 2010.

Merupakan pengasas G100 Network; network terbesar dealer Public Gold (syarikat pengeluar emas terbesar di Malaysia), yang memberikan servis kepada lebih 500,000 penyimpan emas di seluruh Asia Tenggara.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >