bebas hutang

Untuk Pencen Umur 30 Tahun, Inilah Yang Pelajar Universiti Perlu Lakukan

February 1, 2017 Bebas Kewangan
Thumbnail image for Untuk Pencen Umur 30 Tahun, Inilah Yang Pelajar Universiti Perlu Lakukan

Saya kagum dengan pelajar kolej dan universiti yang ketika sedang belajar lagi dah rajin belajar ilmu-ilmu kewangan, pelaburan dan bisnes. Itu ilmu-ilmu di luar kelas dan bilik kuliah yang tiada dalam exam, tetapi ilmu-ilmu itu sangat penting untuk survival mereka bila habis belajar nanti. Bagi saya mereka adalah bakal graduan yang berwawasan. Masa masih belajar […]

Hutang Ibarat Pisau

January 19, 2016 Kewangan
Thumbnail image for Hutang Ibarat Pisau

Waktu kita susah, bukan main susah nak dapat pinjaman bank. Tapi bila waktu kita senang (pendapatan dah besar), macam-macam pinjaman yang bank tawarkan kepada kita. Hingga ada orang ambil personal loan sedangkan dia tak tahu pun apa nak buat dengan duit pinjaman tu! Lepas dah dapat pinjaman, baru fikir apa nak buat. Kalau dia tanya […]

Berapa Lama Kita Mampu Survive?

August 31, 2015 Kewangan
Thumbnail image for Berapa Lama Kita Mampu Survive?

Kesilapan ramai dalam mengukur kekayaan ialah hanya berdasarkan berapa besar pendapatan mereka. Kekayaan diukur dengan pendapatan yang diterima setiap bulan. Lagi besar pendapatan bulanannya, maka mereka dianggap lebih kaya. Sedangkan kekayaan perlu diukur dengan berapa lama kita boleh survive jika hilang pekerjaan. Hilang pekerjaan bukan hanya bermaksud dibuang kerja, tetapi ia termasuk majikan gulung tikar […]

Bila Berduit, Peluang Terbaik Sentiasa Ada

June 17, 2015 Kewangan
Thumbnail image for Bila Berduit, Peluang Terbaik Sentiasa Ada

Nak langsai hutang atau nak tambah ‘harta’? Ini yang membuatkan ramai jadi serba salah. Ada orang ambil keputusan tergesa-gesa walaupun kewangan sedia ada sudahpun ‘sesak nafas’; terus beli rumah impian, terus beli tanah di kampung untuk hari tua, buat pinjaman sana-sini untuk berniaga dan untuk ‘melebur’, dan akhir sekali, kewangan yang sempit jadi makin terhimpit. […]

Hutang Memerangkap Masa Depan Keluarga

May 27, 2015 Keluarga
Thumbnail image for Hutang Memerangkap Masa Depan Keluarga

Saya bersembang dengan sahabat saya yang kerjanya buat wiring rumah, katanya permintaan untuk sewa bilik makin meningkat sejak akhir-akhir ini. Hingga ada tuan rumah yang ubahsuai rumah dari 3 bilik menjadi 5 bilik hanya dalam rumah yang luasnya cuma 650 kaki per segi! Antara sebabnya, peningkatan jumlah suami isteri yang masing-masing kerja berjauhan. Jadi daripada […]

7 Prinsip Penting Menyimpan Wang

August 4, 2013 Kewangan
Thumbnail image for 7 Prinsip Penting Menyimpan Wang

Masa mula-mula nak menyimpan, saya selalu tunggu duit lebih. Kalau ada lebih baru simpan. Kalau lebih banyak, simpan banyak. Kalau sikit, simpan sikit. Tapi sebenarnya itulah kesilapan pertama bila nak menyimpan. Kalau tunggu duit lebih, alamatnya sampai bila-bila pun tak akan menyimpan. Sampai bila-bila pun tak ada lebih. Masa mula-mula kerja, gaji RM1,600 rasa tak […]

Cara Menggandakan Kekayaan Dengan ‘Hutang’

November 18, 2011 Kewangan
Thumbnail image for Cara Menggandakan Kekayaan Dengan ‘Hutang’

Bagi sahabat yang telahpun bebas dari hutang, alhamdulillah, tahniah! Ia langkah awal sebelum kita fokus kembangkan kekayaaan. Satu berita baik yang saya nak kongsikan untuk mereka yang bebas hutang, kita sebenarnya boleh memanfaatkan pinjaman untuk menggandakan kekayaan! Maksud Sebenar “Bebas Hutang” Dulu saya fikir, orang yang bebas hutang ialah orang yang bebas daripada segala bentuk […]

7 Strategi Saya Bebas Dari Hutang!

August 22, 2011 Kewangan
Thumbnail image for 7 Strategi Saya Bebas Dari Hutang!

Sejak tahun 2003 lagi saya azam nak bebas daripada segala hutang. Masa tu, kami terbeban dengan 5 hutang iaitu PTPTN saya, PTPTN isteri saya, Study Loan Yayasan Johor saya, Computer Loan, dan Car Loan. Lepas berhempas pulas selama 4 tahun, alhamdulillah, 4 Januari 2007 kami bebas dari segala hutang! Sejak hari tu, tak ada lagi […]

Langkah Pertama Menyimpan RM1 Juta!

July 5, 2011 Bebas Kewangan
Thumbnail image for Langkah Pertama Menyimpan RM1 Juta!

Saya pernah menghadiri sebuah forum tentang motivasi kejayaan dan kewangan yang dikendalikan oleh tokoh terkenal Jutawan Muda Internet, iaitu Tuan Irfan Khairi. Dalam forum tersebut, beliau dan rakan panel bercakap tentang “kejayaan” dari perspektif masing-masing. Salah satu ‘kajian’ menarik yang dibuat, beliau minta semua peserta berdiri. Beliau bertanya pada peserta, kalau hilang pekerjaan, siapa boleh […]

Hutang Berkat, Hutang Mudarat

July 21, 2008 Kewangan

Bertukar-tukar kereta antara tabiat yang menghalang kita menjadi lebih kaya, sekali gus meletakkan diri sentiasa dalam belengu hutang. Tapi kami dalam proses membuat hutang lagi setelah semua hutang kami langsai pada Januari 2007. “Ha? Hari tu kata tak nak buat hutang lagi” Hmm, pasal hutang ni sebenarnya ada topik yang belum pernah saya tulis untuk […]

Seronoknya Hidup Tanpa Hutang!

April 7, 2008 Kewangan
Thumbnail image for Seronoknya Hidup Tanpa Hutang!

Assalamualaikum w.b.t. Sekadar ingin berkongsi kegembiraan, sekiranya ada kebaikan, moga boleh diambil pengajaran oleh semua sahabat. Alhamdulillah, tengahari tadi saya dah buat full-settlement pinjaman PTPTN isteri saya di pejabat PTPTN, di belakang bangunan pejabat saya. Hutang asal berjumlah RM10,000, apabila tambah interest, semuanya RM11,110.10. Maksudnya, mulai hari ni kami berdua bebas daripada segala hutang piutang. […]