bisnes

Kami Bukan Sekadar Ejen, Tapi Kami Adalah Pemilik Bisnes!

April 7, 2019 Uncategorized

Kira-kira 15 tahun yang lalu, saya membaca buku Robert Kiyosaki bertajuk “Cash Flow Quadrant”, saya mempunyai impian besar untuk menjadi “Business Owner” mengikut definisi Robert Kiyosaki. Menurut beliau, hanya dua cara mencapai #FinancialFreedom, iaitu kita harus melompat ke kuardran sebelah kanan, samada menjadi seorang INVESTOR yang mempunyai harta yang banyak, ataupun menjadi BUSINESS OWNER, iaitu […]

Jangan Buang Masa Menunggu Pelaburan

January 12, 2016 Bisnes
Thumbnail image for Jangan Buang Masa Menunggu Pelaburan

Saya sangat tak galakkan strategi pelaburan “buy low, sell high” kepada mereka yang bermodal kecil sebab kesian dengan mereka. Buang masa sahaja menunggu nilai pelaburan itu meningkat. Kalau nak beli emas, beli untuk SIMPANAN sahaja dahulu, jangan fikir untuk PELABURAN lagi. Daripada menunggu harga emas yang tak tahu bila akan naik, lebih baik fokus bina […]

Nak Berjaya, Cari Orang Berjaya

October 19, 2013 Membangun Diri
Thumbnail image for Nak Berjaya, Cari Orang Berjaya

“Hafiz kerja jaga tiket bola, lepas habis kerja, baru boleh tengok bola” “Oo… Jaga tiket… Kenapa tak jadi pengutip bola (tepi padang)?” saya balas. “Oh, kalau kutip bola lagi bagus. Dapat tengok pemain dekat sikit!” jelas Hafiz. Minat sungguh adik bongsu saya dengan bola. Perlawanan Malaysia vs Barcelona hari tu, dia mohon jadi volunteer perlawanan. […]

Gunakan Facebook & Whatsapp Cara Produktif

July 25, 2013 Membangun Diri
Thumbnail image for Gunakan Facebook & Whatsapp Cara Produktif

Jimat masa, rapat ukhuwwah, sentiasa up-to-date. Tapi boleh juga jadi menyesal, otak penat, masa habis dan membazir emosi… Walaupun media sosial boleh merapatkan ukhuwwah, boleh berforum dengan ramai kenalan untuk dapat input positif, tapi kalau tak diurus dengan betul, ia akan berakhir dengan “buang masa”, “bazir emosi”, dan boleh “mencalar persahabatan”. Jadi, saya buat keputusan […]

Tingkatkan Keberkesanan Marketing Dengan Taqwa

June 9, 2012 Bisnes
Thumbnail image for Tingkatkan Keberkesanan Marketing Dengan Taqwa

Macam-macam strategi marketing yang orang guna hari ni. Tapi lepas belajar dan perhati, saya realise, strategi marketing paling efektif sepanjang zaman adalah “taqwa”. Di bawah ni jawapan saya kepada sahabat baru saya dari Ipohbila dia tanya kaedah marketing yang efektif; Halim, pada saya, ‘teknik’ marketing paling efektif sebenarnya adalah “taqwa”. Maksudnya, Halim mesti dikenali sebagai […]

Jadilah Sahabat, Bukan Salesman

June 15, 2011 Bisnes
Thumbnail image for Jadilah Sahabat, Bukan Salesman

Ya, betul… Tak perlu kesempurnaan untuk berjaya! Alhamdulillah… Tahniah kepada sahabat yang mula berjinak-jinak dengan bisnes terutamanya sahabat saya Razani yang memulakan bisnes internetnya. Beliau adalah antara ‘penasihat’ IT saya. Ada apa masalah tentang internet, saya biasaya akan rujuk beliau dulu. Berbakti Kepada Lebih Ramai Manusia Teruskan usaha kalian memulakan bisnes. Manfaatkan minat, kecenderungan, ilmu dan […]