MohdZulkifli.Com

Motivasi Kewangan & Simpanan Emas

Limau Mandarin Menyebabkan Batuk?

February 26, 2010

Sehari dua ni kami suami isteri dok batuk-batuk. Tapi tak lah serius sangat. Tadi tengok kat dapur tinggal lagi sebiji limau mandarin, baru teringat pesan Pakcik Taifor katanya limau mandarin boleh menyebabkan batuk.
Saya ingatkan limau tu yang menyebabkan batuk. Tapi katanya, kulit limau mandarin tu ada banyak racun supaya buah tu tahan, dan supaya jadi manis kot. Dan pastinya limau mandarin yang siap berbungkus tu belum lagi dibasuh racunnya.
Basuh Dulu Buahnya
Jadi pesan Pakcik, basuh dulu buahnya sebelum makan. Atau sekurang-kurangnya, pastikan jari yang terkena kulit limau tak tersentuh dengan isi sebelum disuapkan ke mulut.
Hm, patut la. Hari tu saya bawa balik lebih kurang sekotak limau mandarin dari pejabat kawan saya. Terpaksa ambik. Kalau tak ambik, nanti buah tu rosak. Tak ada orang nak makan katanya sebab terlalu banyak kat pejabat dia.

Jadi, kalau nak makan limau mandarin, ingat-ingat la sikit.

Zulkifli
Damansara Damai
12 Rabi’ul Awwal 1431
26 Februari 2010

Tentang Penulis

Mohd Zulkifli Shafie

Penulis buku bestseller; Wang Emas, dan Misi Bebas Hutang.

Menulis tentang kewangan sejak 2008. Berpengalaman membimbing lebih 7,000 penyimpan emas secara peribadi di Malaysia, Indonesia, Singapore dan Brunei sejak 2010.

Merupakan pengasas G100 Network; network terbesar dealer Public Gold (syarikat pengeluar emas terbesar di Malaysia), yang memberikan servis kepada lebih 500,000 penyimpan emas di seluruh Asia Tenggara.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>