Bisnes

Motivasikan Diri Dengan Simpan Hasil Bisnes

June 27, 2014 Bisnes
Thumbnail image for Motivasikan Diri Dengan Simpan Hasil Bisnes

Bagi orang baru belajar buat bisnes, kalau dapat untung RM100 sebulan permulaan pun dah bagus. Kalau setahun, untungnya at least RM1,200. Kalau nak untung RM1,200 labur dalam Tabung Haji, at least kena ada modal RM24,000 (dividen 5%)! Tapi dengan bisnes, modal RM300 pun boleh pusing untuk dapat untung RM1,200 setahun. Untungnya 400%! Saya masih ingat […]

Fokus Beri Manfaat, Untungnya Bertahan Lama

June 8, 2014 Bisnes
Thumbnail image for Fokus Beri Manfaat, Untungnya Bertahan Lama

Carilah akhirat dalam bisnes, dunia akan kejar kita. Tapi kalau hanya cari dunia dalam bisnes, dunia akan lari meninggalkan kita. Kita terpaksa terhegeh-hegeh untuk dapatkan dunia. Cari akhirat dalam bisnes maksudnya fokus jadikan hidup orang lain lebih baik dengan produk dan servis yang kita ada (kerana Allah). Bukankah peranan kita sebagai “khalifah Allah” itu memberi […]

Strategi Penting Berniaga Biskut Raya

May 31, 2014 Bisnes
Thumbnail image for Strategi Penting Berniaga Biskut Raya

Bila nak masuk Ramadhan ni, ramai yang mula edarkan sample untuk jual biskut raya terutamanya di pejabat. Masa ni akak yang buat biskut raya dah mula ambil tempahan. Najdah (isteri saya) pun jual biskut raya juga, tapi kami tak ambil tempahan. Kami jenis buat setakat mampu, dan jual apa yang ada. Alhamdulillah, raya tahun lepas, […]

Dapatkan ‘Password’ Dari Senior Berjaya!

May 15, 2014 Bisnes
Thumbnail image for Dapatkan ‘Password’ Dari Senior Berjaya!

Semua bisnes kena ‘cari’ orang. Tak ada bisnes yang tak perlu cari orang. Hatta nak jual makanan kucing pun kena cari orang. Inikan pula jual keperluan manusia. Bezanya cuma, adakah kita cari orang untuk beri kebaikan atau datang nak ambil kesempatan. Kalau nak beri kebaikan, insyaAllah ianya lebih mudah dan lebih bertahan lama. Kalau datang […]

Cara Mudah Dapat Kontrak Bisnes Kerajaan 2014

December 1, 2013 Bisnes
Thumbnail image for Cara Mudah Dapat Kontrak Bisnes Kerajaan 2014

Selama ni saya memang tak pernah ambil tahu pasal urusniaga dengan kerajaan sebab ianya terlalu sinonim dengan rasuah. Yang saya dengar, hanya kroni jer boleh dapat kontrak dengan kerajaan. Yang lain tu sekadar dapat sub-kontrak jer. Jadi saya malas nak explore bisnes dengan kerajaan sebab bagi saya, orang yang ada cable jer berpeluang. Tapi rupa-rupanya […]

Mulakan Bisnes Masa Tak Perlukan Bisnes

November 24, 2013 Bisnes
Thumbnail image for Mulakan Bisnes Masa Tak Perlukan Bisnes

Ada kawan minta saya ajarkan, macam mana nak buat bisnes. Dia nak kerja dari rumah. Dia nak jaga suami yang tengah sakit. Sambil kerja, boleh jaga suami katanya. Saya tak ada formula ajaib untuk dia boleh cepat berhenti kerja. Saya ada kongsikan tips memulakan bisnes dalam artikel “4 Langkah Mudah Memulakan Bisnes Sendiri”, tapi saya […]

Akhirnya Saya Berhenti Kerja

September 24, 2013 Bisnes
Thumbnail image for Akhirnya Saya Berhenti Kerja

Syukur alhamdulillah. Puji-pujian bagi Allah. Hari ni 23 September 2013, akhirnya saya meletakkan jawatan selepas 10 tahun bekerja. Hati rasa lebih tenang dan lega lepas serahkan surah perletakan jawatan kepada HR Department tadi. Sejak awal tahun 2013 lagi saya bagi tahu supervisor saya nak letak jawatan, tapi sebagai kawan, beliau syorkan tunggu bonus dulu (alang-alang […]

Cara Lonjakkan Jualan Dengan Handphone, Power Point dan Facebook

June 16, 2013 Bisnes
Thumbnail image for Cara Lonjakkan Jualan Dengan Handphone, Power Point dan Facebook

Selalu orang tanya saya, dia ada duit sekian-sekian banyaknya, apa pelaburan yang paling menguntungkan? Pelaburan emas? Hartanah? ASB? atau Tabung Haji? Payah juga saya nak jawab soalan ringkas tu sebab saya tak tahu ‘nature’ duit tu, risk appetite orang tu, berapa lama dia sanggup tunggu untuk dapat hasil dari duit tu, dsb. Overallnya, saya nampak, […]

Berniagalah Sekalipun Anda Telah Kaya

April 3, 2013 Bisnes
Thumbnail image for Berniagalah Sekalipun Anda Telah Kaya

Banyak orang “share” kata-kata Asy-Syahid Imam Hassan Al-Banna (Pengasas Ikwanul Muslimin Mesir) ni dalam facebook. “Berniagalah sekalipun anda telah kaya”. Tapi saya rasa ramai orang tak faham disebalik pesanan  tersebut. Pesanan tersebut sebenarnya untuk anggota usrah Ikhwanul Muslimin Mesir, dan seluruh usrah gerakan Islam yang berusaha mengembalikan khilafah Islam Uthmaniyyah yang jatuh pada tahun 1923. […]

4 Langkah Mudah Memulakan Bisnes Sendiri

February 3, 2013 Bisnes
Thumbnail image for 4 Langkah Mudah Memulakan Bisnes Sendiri

“Apa bisnes yang bagus untuk bermula? Boleh bagi cadangan tak?” Antara soalan yang susah saya jawab sebab saya pun tak pasti apa bisnes yang sesuai dengan orang bertanya. Bisnes yang terbaik untuk saya, mungkin tak sesuai untuk orang lain. Ia bergantung pada matlamat kewangan, modal, minat, kemudahan yang dia ada dsb. Cuma saya beranggapan, orang yang […]

Selami ‘Jiwa’ Bisnes Sebelum Bermula

January 13, 2013 Bisnes
Thumbnail image for Selami ‘Jiwa’ Bisnes Sebelum Bermula

Dah buat bisnes Multi-level Marketing (MLM) dan Takaful, tapi buat sekerat jalan sebab rasa tak serasi dengan bisnes ala skim piramid katanya, dan sekarang ni masih mencari-cari bisnes apa yang lebih serasi. Memang keserasian dengan bisnes tu penting, tapi most of the time, bisnes tu memang dah bagus, tapi kita pandang dari perspektif yang salah […]

Rahsia Dapatkan Kontrak Bisnes Kerajaan

November 24, 2012 Bisnes
Thumbnail image for Rahsia Dapatkan Kontrak Bisnes Kerajaan

Selama ni memang tak pernah ambik tahu pasal urusniaga dengan kerajaan sebab ianya terlalu sinonim dengan rasuah. Yang saya dengar, hanya kroni jer boleh dapat kontrak dengan kerajaan. Yang lain tu sekadar dapat sub-kontrak jer. So, malas nak explore bisnes dengan kerajaan, tapi rupa-rupanya banyak peluang untuk supply produk dan servis kepada kerajaan. Tak perlu projek […]

5 Amalan Tingkatkan Nilai Kekayaan Diri

November 6, 2012 Bisnes
Thumbnail image for 5 Amalan Tingkatkan Nilai Kekayaan Diri

Raya Haji hari tu, sempat bersembang pasal “duit” dengan seorang sahabat karib saya, sementara tunggu makan tengahari masa program ibadah Qurban di rumah anak yatim di Gombak. Beliau seorang lawyer dan businessman. Beliau dah lalui banyak jatuh bangun dalam bisnes. Pernah satu bisnes beliau membuat collection melebihi RM1 juta hanya dalam masa beberapa tahun dan […]

Tingkatkan Keberkesanan Marketing Dengan Taqwa

June 9, 2012 Bisnes
Thumbnail image for Tingkatkan Keberkesanan Marketing Dengan Taqwa

Macam-macam strategi marketing yang orang guna hari ni. Tapi lepas belajar dan perhati, saya realise, strategi marketing paling efektif sepanjang zaman adalah “taqwa”. Di bawah ni jawapan saya kepada sahabat baru saya dari Ipohbila dia tanya kaedah marketing yang efektif; Halim, pada saya, ‘teknik’ marketing paling efektif sebenarnya adalah “taqwa”. Maksudnya, Halim mesti dikenali sebagai […]

Tukar Environment, Mulakan Bisnes Sendiri

April 5, 2012 Bisnes
Thumbnail image for Tukar Environment, Mulakan Bisnes Sendiri

Tak  yakin memulakan bisnes sendiri? Rasa berat, tak yakin, dan was-was nak mulakan bisnes sendiri itu memang perkara biasa bagi orang baru. Memang bertuahlah siapa start bisnes dengan bersemangat sebab kebanyakkan orang berjaya hari ni pun penuh dengan ragu-ragu masa nak bermula… Chef Li Jutawan Senyap pun lemah semangat masa mula start bisnes. 1001 perasaan […]

Jalan Sebenar Bebas Kewangan

February 8, 2012 Bisnes
Thumbnail image for Jalan Sebenar Bebas Kewangan

“Saya tulis artikel ni sebab saya nampak ramai orang terbuang masa cari jalan “kebebasan kewangan”. Luang waktu 5 minit, baca artikel ini. Saya tunjukkan sahabat semua jalan sebenar untuk bebas kewangan, hasil pencarian saya selama 5 tahun, dan belajar sendiri dari orang yang telahpun 20 tahun bebas kewangan” – Zul Baru lepas terbaca satu tulisan […]

Ready-Made, Cara Mudah Memulakan Bisnes

November 4, 2011 Bisnes
Thumbnail image for Ready-Made, Cara Mudah Memulakan Bisnes

Ramai juga sahabat yang tanya saya macam mana nak mulakan bisnes. Nak bisnes apa? Modal tak ada, pengalaman tak ada, dan boleh dikatakan betul-betul zero tentang bisnes. Tapi mereka betul-betul nak perbaiki tahap kewangan mereka. So, artikel ni saya tulis khas sebagai panduan umum untuk orang baru memulakan bisnes pertama dengan cara paling mudah. InsyaAllah. […]

Cara Kukuhkan Bisnes Dengan Facebook

October 9, 2011 Bisnes

Untuk sahabat-sahabat yang ada aksess internet, saya cadangkan manfaatkan betul-betul internet untuk kembangkan bisnes. Ini satu benda baru yang saya belajar dan praktikkan. Saya rasa, buat bisnes tak sesusah dulu kalau kita guna internet. Antara strategi penting dalam bisnes iaitu “consistent contact, consistent reminder, dan consistent follow-up” dengan customer. Itulah teknik rahsia kenapa Joe Girard […]

Mencari Bisnes Paling Serasi?

September 29, 2011 Bisnes

Memang betul, keserasian tu penting untuk kita maju dan bertahan lama dalam bisnes. Cuma kekadang orang salah faham apa itu “keserasian”. Salah Faham Tentang “Keserasian” Keserasian bukan segala-galanya bermaksud buat apa yang kita suka. Suka duduk rumah… suka tengok TV… suka duduk saja dsb, sebab dalam bisnes, kita terpaksa buat banyak perkara yang mungkin kita […]

Bergaul, Cara Mudah Celik Bisnes

September 21, 2011 Bisnes
Thumbnail image for Bergaul, Cara Mudah Celik Bisnes

Bila ada ‘geng’ bisnes, kita akan jimat masa dan tenaga 80%. Alhamdulillah… Satu lagi ilmu bisnes yang saya belajar iaitu cara nak jana income RM2,000 sebulan hanya dengan modal RM300. Ini bisnes, bukan skim pelaburan. Tadi dok sembang-sembang dengan Adenan, kawan office yang memang dah 5, 6 tahun buat bisnes. Antara website dia ialah http://alitcom.blogspot.com. […]