Cara Mudah Beli Emas Public Gold (Online)

by on March 21, 2013

Post image for Cara Mudah Beli Emas Public Gold (Online)

[Artikel ini dikemaskini pada 27 Jun 2017] Beli emas Public Gold semudah beli tiket “Air Asia” kata seorang customer saya. Walaupun tak jumpa dealer sekalipun, anda boleh place order sendiri secara online (dibuka 24 jam sehari), selesaikan bayaran, dan collect emas pada bila-bila masa dalam tempoh 2 bulan di pejabat Public Gold terdekat.

Tapi kalau nak urusan lebih mudah, contact saya  (+6 019-336 8009) atau mana-mana dealer Public Gold yang anda percaya. Bagi segala maklumat yang diperlukan iaitu (1) nama penuh, (2) no. i/c, (3) no. telefon, (4) email, dan (5) item yang nak dibeli, dan (6) tinggal / kerja area mana untuk kenalpasti cawangan Public Gold terdekat dengan anda. Nanti selesaikan bayaran ke terus akaun Public Gold dan ambil emas terus dari pejabat Public Gold terdekat.

Kalau tak dapat contact dealer untuk lock harga masa harga emas tengah ‘cantik’, follow steps di bawah ni. Tapi kalau pernah berdaftar dengan Public Gold (i.e. pernah beli atau jual terus di office Public Gold), ikut steps dalam artikel “Cara Login Website Public Gold“.

4 Langkah Membeli Emas Public Gold

Langkah #1 : Register di Website Public Gold
Langkah #2 : Lock Harga (Place Order)
Langkah #3 : Buat Bayaran
Langkah #4 : Ambil Emas

(PENTING : Panduan ini hanya untuk pembelian kaedah biasa i.e. non-GAP. Untuk pembelian secara akaun emas GAP, sila ikut terus panduan DI SINI).

Langkah #1 : Register di Website Public Gold

 

cara beli emas public gold 2017 01Skrin #1: Pergi ke web www.publicgold.com.my, dan klik “Login”.

cara beli emas public gold 2017 02Skrin #2: Klik butang “Register”.

cara beli emas public gold 2017 03Skrin #3: Masukkan maklumat peribadi dan klik “Submit”. Letakkan maklumat dealer sebagai Introducer anda. Ini penting sebab dealer tu nanti akan bantu anda follow-up dengan Public Gold bila diperlukan. Kalau nak saya jadi introducer anda dan mendapat bimbingan peribadi saya, pastikan letakkan kod “PG002369“, dan tekan “Check Introducer”. Pastikan keluar nama “Mohd Zulkifli Bin Shafie“. Peringatan penting, “Introducer” tak boleh ditukar kalau dah register nanti. Jadi, lebih baik anda kenal pasti betul-betul dealer mana yang boleh membimbing anda dengan betul dan penuh bertanggungjawab sebelum letak nama Introducer.

cara beli emas public gold 2017 01Skrin #4: Sekarang ni proses “Registration” dan selesai. Buka balik website www.publicgold.com.my dan klik “Login”.

Langkah #2 : Lock Harga (Place Order)

 

cara beli emas public gold 2017 04Skrin #5: Masukkan “Temporary Username” dan “Password” sebagaimana email yang diterima daripada Public Gold. Lepas buat belian pertama nanti, Public Gold akan emailkan username baru yang dipanggil “PG Code”, dan “Temporary Username” tak lagi valid.

cara beli emas public gold 2017 05Skrin #6: Klik “Order”, dan “Purchase Order”.

cara beli emas public gold 2017 06Skrin #7: Klik “Add to cart” untuk item yang mahu dibeli.

cara beli emas public gold 2017 07Skrin #8: Klik “CART” selepas selesai pilih semua item yang mahu dibeli.

cara beli emas public gold 2017 08Skrin #9: Semak segala maklumat. Pastikan betul. Kemudian klik “Proceed to Next Page”.

cara beli emas public gold 2017 09Skrin #10: Pastikan semua maklumat betul sebab kalau berlaku kesilapan, proses pembetulan dengan pihak Public Gold mungkin agak menyulitkan. Kalau nak ubah maklumat, klik “Back pada bahagian atas sekali. Kalau semua dah ok, baru klik “Confirm & Proceed to Payment”.

Langkah #3 : Buat Bayaran

 

Langkah #3.1: Tunggu Proforma Invoice (PI)

Lepas klik “Confirm & Proceed to Payment” di Skrin #10, sistem web Public Gold akan emailkan Proforma Invoice (PI) on-the-spot. Kalau tak terima, cuba semak dalam SPAMBOX. Anda dah boleh buat bayaran terus berdasarkan Proforma Invoice sebagaimana contoh di bawah. Kalau berlaku kesilapan dalam Proforma Invoice tu, bagi tahu dealer untuk minta Public Gold buat pembetulan.

proforma invoice public goldContoh Proforma Invoice: Maklumat terpenting ialah No. Order dan PG Code (no. pendaftaran kita dengan PG) untuk rujukan.

Langkah #3.2: Buat Bayaran & Simpan Slip Bayaran

Buat bayaran ke akaun Public Gold (Maybank atau Public Bank) dalam masa selewatnya 4 hari. Simpan bank-in slip/ online transfer slip / bukti bayaran ORIGINAL baik-baik untuk diserahkan masa ambil emas tu nanti. Public Gold tak akan benarkan barang diambil tanpa bukti bayaran original.

cara beli emas public gold - 12Contoh Slip Bayaran Online: Saya prefer buat pembayaran melalui Maybank2u (limit harian boleh dinaikkan sehingga RM30,000 sehari), ataupun bank-in di kaunter kalau amaun melebihi RM30,000.

Peringatan penting, JANGAN buat bayaran melalui Cash Deposit Machine! Ia sangat berisiko sebab kalau tiba-tiba Cash Deposit Machine (1) error masa anda sedang masukkan duit, atapun (2) tak dapat keluarkan resit, anda tak ada bukti yang anda telahpun buat bayaran!… (“,)

Langkah #3.3: Hantar / Emailkan Slip Bayaran

Emailkan bukti bayaran kepada payment@publicgold.com.my bersama dengan No. Order dan PG Code anda untuk mereka sahkan bayaran. Kalau bayaran tak diterima dalam tempoh yang ditetapkan (10 hari), Public Gold akan batalkan order dan kenakan penalti 5% ataupun nama di blacklist.

Langkah #4 : Ambil Emas

 

Lepas bayar dan emailkan slip bayaran, terus telefon office Public Gold terdekat, tanya mereka bila stok itu boleh diambil. Kalau stok belum ready, minta mereka telefon semula bila stok dari HQ dah sampai. Jangan lupa, ambil nama staff Public Gold tu supaya senang nak follow-up nanti.

Emas tu boleh diambil pada bila-bila masa dalam tempoh 2 bulan. Lepas tempoh 2 bulan, Public Gold akan kenakan caj simpanan 1% setahun.

Bila nak datang ambil, jangan lupa bawa sekali (1) Bukti bayaran original, dan (2) Salinan Proforma Invoice. Sebelum datang, call dulu office Public Gold supaya mereka boleh proses awal-awal. Tak perlu menunggu lama-lama di office Public Gold untuk ambil emas tu.

cara beli emas public gold - 13Penting: Call dulu sebelum datang sebab kadang-kadang orang ramai dan stok tak dapat ambik lagi.

Anda boleh cek no. telefon terkini semua cawangan Public Gold seluruh Malaysia di website Public Gold (www.publicgold.com.my), bahagian “Where To Buy“. Dan kalau ada apa sahaja masalah, boleh mintak bantuan Introducer (Dealer) anda. InsyaAllah, dia akan bantu.

Itu sahaja 4 langkah beli emas Public Gold tanpa menunggu Dealer. Kalau ada sebarang persoalan, wassap saya di +6 019-336 8009.

Mohd Zulkifli b. Shafie
Kod Dealer: PG002369
(+6019-336 8009)
Damansara Damai
27 Jun 2017
3 Syawal 1438H

[Artikel ini dikemaskini pada 27 Jun 2017. Sebahagian blog comments di bawah ini mungkin tidak lagi relevan selepas tarikh ia dikemaskini]

{ 317 comments… read them below or add one }

1 omar March 22, 2013 at 3:35 am

Online banking slip yang kita print-out dikira original ke?

Reply

2 Mohd Zulkifli Shafie March 22, 2013 at 9:49 pm

Betul. Ia dikira original. Sebab tu saya suka bayar online sebab tak perlu risau bukti bayaran hilang. Kalau hilang, boleh reprint balik.

Reply

3 omar March 25, 2013 at 2:09 am

tq. En. Zul atas makluman.

Reply

4 Mohd Zulkifli Shafie April 12, 2013 at 8:11 am

Its ok En. Omar. Alhamdulillah.

Reply

5 Anonymous March 23, 2013 at 12:57 am

Boleh ke minta PG simpankan emas yg kita beli untuk tempoh lebih setahun? Dah lama teringin nak beli dinar tapi masalahnya saya bekerja di luar negara balik setahun sekali.

Reply

6 Mohd Zulkifli Shafie March 28, 2013 at 9:33 am

Boleh tuan, tapi PG kenakan caj 1% setahun. Emas tu akan di hantar di Public Safe di Penang. Emas tu nanti kena ambil di Penang.

Apa-apa nanti, tuan contact saya personally 019-336 8009 atau ibnushafie@gmail.com. Mungkin kita boleh berbincang untuk cari jalan terbaik mengikut situasi tuan nanti, insyaAllah.

Reply

7 Anonymous May 9, 2013 at 3:02 am

assalamualaikum tuan.. sya pernah membeli 25g emas PG ni sejak dari tahun 2009. sampai sekarang masih dalam akaun public goal. persoalannya :
1) lebih baik pegagang sendiri emas tersebut atau biar bank simpankan seperti dalam akaun sekarang?

2) adakah sya akan dikenakan upah simpah apabila proses pengeluaran emas itu?

3)menurun tuan Zul emas tersebut kene ambil di public safe penang??? kalau ambil di mana2 cawangan Public Bank yang terdekat x blh ker?

Reply

8 Mohd Zulkifli Shafie May 9, 2013 at 3:05 am

Wslm tuan,

Tuan beli emas dengan Public Gold atau Public Bank? Untuk makluman tuan, syarikat Public Gold tak ada kena mengena dengan Public Bank.

Reply

9 Anonymous May 15, 2013 at 2:09 am

maaf.. mcm mna nak jd dealer Public gold?

Reply

10 Mohd Zulkifli Shafie May 15, 2013 at 2:19 am

Buat belian RM20,000 dlm satu resit, terus automatik jadi dealer. Kalau tuan perlukan bantuan, boleh contact saya 019-3368009.

Reply

11 Anonymous May 16, 2013 at 8:52 am

langkah seterusnya setelah membuat pembelian rm 20,000 untuk menjadi dealer?

apa kelebihan menjadi dealer?

braper persen leh dpt dr pembelian?

Reply

12 Mohd Zulkifli Shafie May 16, 2013 at 10:44 am

Untuk buat belian, bagi saya:
(1) nama penuh,
(2) no ic,
(3) email,
(4) no. telefon,
(5) item yang nak dibeli
(6) tempat tinggal / kerja sbb nak kenal pasti ofis PG terdekat untuk ambil barang.

Kelebihannya, dapat komisyen / rebat 1% atas setiap belian, dan komisyen 0.5% atas setiap jualan balik kepada PG. Dan kalau dapat bantu kawan-kawan nak beli emas pun dapat komisyen 1%.

Reply

13 Anonymous May 17, 2013 at 7:56 am

sya tgl pt. sulong, bt. pahat johor
ada x PG yg terdekat?

Reply

14 Mohd Zulkifli Shafie May 17, 2013 at 8:03 am

Kalau di Parit Sulong, branch PG terdekat di JB. Saya memang ada customer di Batu Pahat. Biasanya saya deliver dengan poslaju jer. InsyaAllah selamat. Dah 2 tahun lebih saya pakai poslaju, semuanya selamat sebab dia ada tracking number. Alhamdulillah.

Reply

15 ran March 7, 2015 at 1:54 am

Salam,, saya students dan baru nak belajar beli emas ni,, soalan nye modal saya x bnyak dalam 5000 ke bawah something,, so kalau saya nak beli dinar emas,, boleh beli dengan PG terus atau kene beli dgn dealer jugak?? Mane lagi untung kalau saya beli dinar ke atau gold Bar???

Reply

16 Mohd Zulkifli Shafie March 7, 2015 at 7:02 am

Wslm,

Untuk student yang tak nak ada masalah dari sudut penyimpanan, saya syorkan beli melalui kaedah GAP (Gold Accumulation Program). Boleh beli dan simpan dengan percuma tanpa had. Nanti dah habis belajar, boleh simpan sendiri emas tu. Boleh baca tentang GAP dalam artikel di http://www.mohdzulkifli.com/2014/09/mudahnya-simpan-emas-dengan-gap-public-gold.html.

Tuan boleh wassap saya 019-336 8009 kalau ada persoalan lanjut. InsyaAllah saya boleh guide setakat apa yang saya tahu.

Reply

17 Zuhaimie bin Manaf March 27, 2013 at 1:52 pm

Assalamualaikum tuan zul..kalau simpan terus kat public gold ok tak?maknanya x yah ambik la..bayar upah simpan jer kat public gold..

Reply

18 Mohd Zulkifli Shafie March 28, 2013 at 9:33 am

Wslm En Zuhaimie,

Boleh, tapi PG kenakan caj 1% setahun. Emas tu akan di hantar di Public Safe di Penang. Emas tu nanti kena ambil di Penang.

Reply

19 razifrifai April 16, 2013 at 12:39 am

Assalamualaikum tuan zul, apa pendapat tuan tentang kejatuhan mendadak harga emas dan silver baru-baru ini. Adakah PG mempunyai stok untuk menampung permintaan pembeli-pembeli yang saya percaya akan menunggu dan membeli pada harga rendah sebegini. Kalau boleh tuan keluarkan la ulasan/artikel berkaitan dalam website tuan ni. :-)

Reply

20 Mohd Zulkifli Shafie April 16, 2013 at 10:30 am

Wslm En Razif,

Berdasarkan pembacaan saya tentang berita-berita emas, harga turun mendadak sebab negara Cyprus jual rizab emas 13 tan untuk selamatkan kedudukan kewangan negara dia yang tengah tenat ekoran krisis hutang negara-negara Eropah tahun 2012. Bila berlaku lambakan, harga emas dunia jatuh dan mendorong panic selling sebab orang takut ia turun lagi. Bagi speculator, mereka akan risau. Tapi bagi penyimpan emas, ini waktu yang ditunggu-tunggu.

Dari sudut stok, Public Gold tak pernah ada masalah. Cuma kalau demand terlalu tinggi, mungkin stok dapat lambat. Pernah satu ketika dulu 2 minggu baru dapat stok. Tapi yang penting, peluang untung membeli waktu begini sentiasa terbuka, alhamdulillah.

Wallahu a’lam.

Reply

21 razifrifai April 17, 2013 at 4:00 am

This comment has been removed by the author.

Reply

22 razifrifai April 17, 2013 at 4:03 am

Terima kasih kerana sudi berkongsi. Saya baru dapat tahu yg public gold ada menyediakan kemudahan pembayaran secara installment. Betul ke dan bagaimana pula dari sudut hukum syara’.Comply ke transaksi sebegini. Mohon penjelasan.

Reply

23 Mohd Zulkifli Shafie April 17, 2013 at 4:13 am

Betul En. Razif. Boleh buat belian secara ansuran yang dipanggil EPP – Easy Payment. Dari sudut syarak tak ada masalah. En. Razif boleh rujuk artikel saya bertajuk “Jual Beli Emas Secara Tertangguh, Apa Hukumnya?” di link ni:

http://bit.ly/UXEIRk

Wallahu a’lam.

Reply

24 razifrifai April 17, 2013 at 8:21 am

Saya baru selesai membacanya. Terima kasih. Cuma ada beberapa yg kurang clear. EPP ni guna kaedah apa. Cash atau Kad kredit. Maksimum berapa bulan boleh apply.

Reply

25 Mohd Zulkifli Shafie April 17, 2013 at 8:34 am

EPP ni bayaran ansuran 4 bulan, cash. Caj ruma 0.5% jer. Kalau order RM10,000, caj dia RM50. Total jadi RM10,050. Biasanya ansuran bulanan dia lebih kurang macam ni:

Bulan 1 – RM2,514
Bulan 2 – RM2,512
Bulan 3 – RM2,512
Bulan 4 – RM2,512

Bila habis bayar baru boleh ambil emas tu.

Reply

26 Mohd Faizal Romlan April 17, 2013 at 8:49 pm

Salam encik zul,

Saya mmg newbie psl emas2 ni. mohon pandangan encik zul, yang mane satu encik zul recommend:

1. beli terus 10 keping 1 dinar.
2. beli sekeping 10 dinar.
3. beli 5 keping dulu 1 dinar. kalau harga turun lg, beli lg 5 keping.

mohon nasihat encik zul. tqvm

Reply

27 Mohd Zulkifli April 18, 2013 at 7:06 am

Wslm En Faizal,

Kalau dalam keadaan harga emas yang tak stabil lepas penurunan mendadak dalam minggu ni, mungkin pilihan ke-3 adalah terbaik. Pokoknya, beli sikit-sikit. Kalau beli skaligus pun ok sebab harga sekarang lebih rendah dari harga 2 tahun lepas.

Wallahu a’lam.

Reply

28 scar_lore May 9, 2013 at 1:22 am

Salam,

Izinkan saya mengguna nama tuan sebagai introducer.

Terima kasih.

Reply

29 Mohd Zulkifli Shafie May 9, 2013 at 1:35 am

Wslm,

Silakan tuan. Nanti emailkan Purchase Order ke pada saya ibnushafie@gmail.com. Nanti senang saya bantu kalau perlu follow up dengan Public Gold, insyaAllah. Contact saya bila-bila masa tuan perlukan bantuan tentang pembelian emas di 019-3368009. Tq.

Reply

30 scar_lore May 9, 2013 at 6:52 am

Baik tuan. Akan saya maklumkan.

Reply

31 Mohd Zulkifli Shafie May 9, 2013 at 6:57 am

Ok.

Reply

32 Din May 13, 2013 at 4:26 pm

Salam,

Sy dah lama gak follow blog abg ni. bnyk gak ilmu yg sy dapat mengenai pelaburan emas. Malam ni sy tngk hage dinar ada turun sikit then sy pun beranikan diri register & lock harga ikut cara yg abg ajar. Dah tentu lah introducer sy taruk nama abg. Nak tanya bnyk takut ganggu abg dah malam kan. Skrg ni tngh tunggu sales order. Paling cepat bila sales order dpt erk? Nanti apa2 sy xpaham sy contact abg k. Tq neomaximus8@gmail.com

Reply

33 Mohd Zulkifli Shafie May 13, 2013 at 8:16 pm

Wslm Din,

Tahniah sebab ambil langkah pertama dengan membeli emas. It’s ok. InsyaAllah paling lewat tenghari atau petang esok staff Public Gold akan emailkan Sales Order, insyaAllah. Kalau ada apa-apa persoalan, boleh contact saya bila-bila masa di 019-3368009. InsyaAllah saya akan bantu apa temampu.

Wassalam.

Reply

34 Anonymous June 3, 2013 at 5:50 pm

Salam En. Zulkifli.

Saya nak tanye satu soalan.
Berbaloikah kalau membeli emas dari Sri Ayu Fine Gold.
http://www.sriayu.com/v2/
Kadar spreadnye rendah.
Harga yang mereka jual pun berpatutan.
boleh saudara membuat perbandingan antara public gold dan sri ayu fine gold.

Terima Kasih.

– Amirul

Reply

35 Mohd Zulkifli Shafie June 4, 2013 at 3:33 am

Wslm En. Amirul,

Emas Sri Ayu ok kalau tuan tinggal area yang dekat branch Sri Ayu e.g. negeri pantai timur supaya “senang beli, dan senang jual”. Ini disebabkan; berbanding PG, emas Sri Ayu lebih rendah permintaannya. Susah nak dapat pembeli individu bila kita nak jual balik nanti.

Keduanya, emas Sri Ayu tak sesuai untuk pelabur besar sebab keupayaan syarikat membeli balik ada rendah. Kalau musim harga emas tinggi dan ramai orang jual balik emas tu, mungkin lambat untuk company bayar balik pada kita. Itu info yang saya dapat sepanjang terlibat dalam industri emas.

Wallahu a’lam.

Reply

36 Anonymous June 4, 2013 at 12:12 pm

Terima Kasih atas jawapan tuan.

Saya nak tanya pendapat tuan.
Sekarang saya ada RM5000. Dan berminat untuk membeli emas public gold.
Mana satukan yg baik untuk saya beli?
Kombinasi (Gold bar, dinar, dirham) ataupun Dinar emas shj.

Bolehkan saya meletakkan nama tuan sebagai introducer saya.

TQ

Reply

37 Mohd Zulkifli Shafie June 4, 2013 at 1:24 pm

It’s ok.

1. Kalau modal RM5,000, terbaiknya beli 8 dinar. Samada kombinasi 5 dinar x 1 keping + 1 dinar x 3 keping, atau 1 dinar x 8 keping. Saya syorkan dinar sebab susut nilai lebih rendah. Coin 1 dinar cuma 6%, coin 5 dinar 5.5%. Bila susut nilai rendah, untung lebih cepat yang lebih besar berbanding emas yang susut nilainya tinggi.

2. InsyaAllah, saya boleh jadi introducer En. Amirul. Nanti letakkan nama “Mohd Zulkifli Bin Shafie”, kod dealer “PG002369”, no tel. “019-3368009”. Nanti lepas place order, emailkan Purchase Order ke ibnushafie@gmail.com untuk rekod saya, dan memudahkan saya follow-up dengan Public Gold bila perlu, insyaAllah.

Reply

38 Anonymous June 18, 2013 at 7:53 am

Emas nie modal besar,sO mcm saya nie boleh ke beli sket2 dari 1gram emas.Minta pandangan saudara.

Reply

39 Mohd Zulkifli Shafie June 18, 2013 at 8:02 am

Kalau tuan bajet dalam RM150 – RM200 sebulan, boleh beli coin 1 dinar Public Gold secara ansuran, 4 kali (bulan) bayar. Public Gold kenakan caj 0.5% jer. Contohnya sekarang ni 1 Dinar cuma RM610. Maka cajnya RM3.05 je. RM613.05 / 4 bulan = RM153.30 jer sebulan. Habis bayar bulan ke-4, boleh datang ambil emas tu.

Saya syorkan emas PG sebab spread (susut nilai) cuma 6% sedangkan company yang jual emas 1 gram tu, spread dia 20%. Maksudnya, beli emas PG jauh lebih menguntungkan tuan.

Wallahu a’lam.

Reply

40 Anonymous June 21, 2013 at 8:17 am

Salam,

tQ for info.InsyaAllah tgh kumpul modal.tuk masa depan anak2 kan.Masa diaorg tak tau la ekonomi mcm mana.Saya akan call kalau berminat.

Reply

41 Mohd Zulkifli Shafie June 21, 2013 at 9:43 am

Wslm.

It’s ok tuan. Apa2 nanti bagi tahu saya. Ok.

Reply

42 rex mie June 18, 2013 at 11:35 am

Salam..saya ada membeli emas 10g di PG..gold bar dlm bekas plastik tu mmg tak seal ke? atau memang bekas tu senang dibuka..

Reply

43 Mohd Zulkifli Shafie June 19, 2013 at 4:28 am

Wslm,

Memang emas PG tak berseal. Ia cuma letak dalam casing supaya boleh dibuka dan boleh dipajak. Emas berseal tak boleh pajak sebab susut nilai sekitar 25% bila buka sealnya.

Reply

44 Anonymous June 21, 2013 at 8:15 am

Salam,

tQ for info.InsyaAllah tgh kumpul modal.tuk masa depan anak2 kan.Masa diaorg tak tau la ekonomi mcm mana.Saya akan call kalau berminat.

Reply

45 Mohd Zulkifli Shafie June 21, 2013 at 9:42 am

Wslm.

It’s ok tuan. Apa2 nanti bagi tahu saya. Ok.

Reply

46 Anonymous June 23, 2013 at 6:33 am

Salam.

Sekiranya saya berhajat untuk jual balik emas PG, adakah saya boleh menjualnya kepada mana-mana dealer ataupun hanya kepada introducer sahaja?

Terima kasih.

Reply

47 Mohd Zulkifli Shafie June 23, 2013 at 6:43 am

Wslm,

Emas tu boleh jual kepada sesiapa sahaja samada kepada pembeli individu, dealer PG (termasuk bukan introducer) atau direct terus ke ofis PG.

Reply

48 Anonymous June 25, 2013 at 2:00 am

Macam mana nak confirmkan yg PG dah terima duit kita? Ada apa-apa pemberitahuan melalui email etc?

Terima kasih.

Reply

49 Mohd Zulkifli Shafie June 25, 2013 at 2:03 am

Bila emailkan ke payment@publicgold.com.my, dia akan reply “Noted with thanks”. Maksudnya dia dah terima dan update dalam rekod pembayaran. Bila PG dah update rekod, proses di branch masa nak ambil barang nanti cepat sikit. Tak perlu tunggu lama-lama.

Reply

50 Anonymous June 25, 2013 at 10:42 am

macamana kalau saya order online tp bayar pd hari esok di cawangan PG secara cash? Mohon penerangan.

Reply

51 Mohd Zulkifli Shafie June 25, 2013 at 11:57 am

Boleh. Tak ada masalah. Kalau belian lebih RM3,000, tak boleh bayar di cawangan. Kena bank in duit di bank atau online transfer sebab limit bayaran secara walk-in cuma RM3,000.

Reply

52 Sky0ne June 28, 2013 at 5:56 am

Salam tuan, saya ingin bertanya. Kalau saya ada cash RM1,500, apa yang disyorkan untuk saya beli? Saya belum pernah buat pelaburan emas sebelum ini, dan berminat untuk mula dari sekarang selepas baca blog tuan ini

Reply

53 Mohd Zulkifli Shafie June 28, 2013 at 6:32 am

Wslm,

Kalau modal RM1,500, saya syorkan beli coin 1 dinar x 3 keping. Tapi kena top-up dalam RM150 lagi. Susut nilai coin 1 Dinar cuma 6%.

Reply

54 Faizal Anuar June 28, 2013 at 7:01 am

OK tuan, terima kasih atas penjelasan

Reply

55 Mohd Zulkifli Shafie June 28, 2013 at 8:14 am

It’s ok En. Faizal.

Reply

56 Anonymous July 2, 2013 at 12:15 am

salam terima kasih atas perkongsian, macam mana kalau saya
di melaka, boleh ke encik zul jadi introducer

Reply

57 Mohd Zulkifli Shafie July 2, 2013 at 12:49 am

Wslm,

Boleh tuan, insyaAllah. Letakkan “Mohd Zulkifli b. Shafie”, kod “PG00236” sebagai introducer untuk registration nanti. Emas tu nanti boleh collect di office Public Gold Melaka. Nanti boleh contact saya bila-bila masa bila tuan perlukan consultation. 019-336 8009 (call/sms/whatsapp) atau ibnshafie@gmail.com. TQ.

Reply

58 Syukor July 10, 2013 at 3:33 am

Salam tuan,
saya syukor, nak tanya pendapat tuan.
umur saya 25.
emas pertama saya beli 20g 999.9 harga 155/g kat pohkong, saje2 je beli, takde ilmu pun.
bila dah beli satu ni, saya jadi minat nak main emas,saya pun buat la research.
so,apa yg saya paham, kalau salah tuan betulkan pemahaman saya
1.emas bungaraya ni takleh bukak seal, kalau bukak bertambah la rugi. so takleh la nak cagar ke nak belek2 rasa emas ke.haha
2.saya bandingkan spread pohkong 12% tomei 10% pg 6%
3.emas bunga raya pasaran kecik, pamp suisse worldwide.

so,
saya simpulkan PG bagus kalau nak buat investment.
tapi..
1. saya cash tak banyak, kredit kad byk la. haha.macam pohkong dan tomei offer 0% interest. tu yg best sikit
2. sejauh mana power nama PG ni tuan? maksud saya kredibiliti, financial, production. sebab saya tgk website die tak berapa meyakinkan. tak nampak macam website company strong
3. takde ke physical store yg macam tomei ka pohkong kat malaysia ni?

sekian.
tq tuan!

Reply

59 Mohd Zulkifli Shafie July 10, 2013 at 9:35 am

Wslm En. Syukor,

Betul tu apa yang En. Syukor faham.

1. Public Gold boleh beli secara ansuran 4 kali bayar (4 bulan). Cajnya cuma 0.5%. Berbanding kedai emas, harganya lebih murah, dan spreadnya juga rendah.
2. Public Gold kilang pengeluar emas pelaburan terbesar di Malaysia. Fokusnya ialah emas pelaburan, bukan perhiasan sebagaimana kedai emas. Ada 18 cawangan seluruh Malaysia. Public Gold tak ada kedai, cawangan dia cuma sebagai distribution centre jer. Public Gold satu-satunya kilang emas yang dapat kepercayaan oleh Jabatan Perdana Menteri untuk keluarkan coin dinar & dirham peringatan sempena Pertabalan Agong tahun lepas i.e. 2012.
3. Public Gold memang tak ada kedai, yang ada cuma 18 cawangan (pejabat) sebagai distribution centre sebab konsep Public Gold ialah pembeli membeli terus dari kilang.

Wallahu a’lam.

Reply

60 nazry December 8, 2015 at 12:07 pm

maaf saya mencelah. public gold yang berdafdar hanya 10 cawangan sahaja di SSM, bukan 18. adakah 8 lagi tidak berdaftar ? maaf kalau saya salah. boleh jelaskan ?

Reply

61 Mohd Zulkifli Shafie December 9, 2015 at 10:26 am

En Nazry boleh senaraikan apa 10 cawangan yang dimaksudkan?

Reply

62 zander July 11, 2013 at 4:22 am

Asalamualaikum,
Nak bertanya pasal kebaikkan dan keburukan;
1, Buyer mendaftar untuk beli sendiri emas tersebut dan cuma meletakkan nama introducer semasa mendaftar id.

2, Apa yang introducer dapat@komisen jika buyer ada membeli emas sendiri tanpa melalui introducer.

3, Fizikal emas adakah introduce yang boleh ambil sebagai wakil atau cuma buyer sahaja boleh mengambil emas tersebut.

4, Jika buyer jual balik emas ke PG, ada apa juga caj dikenakan kepada seller? Dokumen apa diperlukan. Dan tatacara penjualan balik emas tersebut.

5, Saya nampak ada butang untuk jual balik emas dalam web PG, butang tersebut boleh digunakan oleh PG dealer untuk menjual emas buyer sebelum ini atau emas sendiri? Pembayaran balik melalui bank atau cek dan berapa lama proses diambil untuk pembayaran balik

Reply

63 Mohd Zulkifli Shafie July 11, 2013 at 9:54 am

Wslm tuan,

1. Bila beli sendiri & letak introducer, nanti introducer tu akan bantu in case perlu follow-up dengan PG. Introducer / dealer berpengalaman lebih senang berurusan dengan PG bila diperlukan.
2. Kalau beli tanpa introducer, harganya tetap sama. Introducer tak dapat komisyen. Dan pembeli rugi sebab seolah-olah lahir tanpa ibu bapa yang caring untuk dia membesar. Begitulah analoginya.
3. Hanya penama belian tu sahaja boleh ambil emas tu, bukan introducer. Introducer hanya boleh ambil kalau penama sign borang authorisation untuk introducer jadi wakil.
4. Kalau jual balik, cuma bawa emas & sijil jer. Tak ada apa-apa caj dikenakan. Kalau hilang sijil, cajnya cuma RM10.
5. Butang jual balik tu untuk dealer jual emas atas nama sendiri – samada emas tu milik sendiri atau milik customer. Kalau serahkan emas tu sebelum pukul 4.00 ptg, petang esoknya akan clear bayaran melalui bank transfer. Kalau lepas pukul 4.00ptg, lusa baru clear bayaran.

Reply

64 yus July 25, 2013 at 9:50 pm

salam,
saya ada rm6000. saya nak bayar hutang rm3500. saya cadang nak beli emas, lepas tu pajakkan di ar-rahnu. guna duit dari ar-rahnu buat bayar hutang. kemudian saya simpan rm1300 sebulan utk tebus balik emas tu kelak. ok ke? sebabnya, saya rasa saya boleh bayar hutang dan masa yang sama saya dapat emas.
apa pendapat en zul.

Reply

65 Mohd Zulkifli Shafie July 26, 2013 at 6:22 am

Wslm En Yus.

Kalau plan macam tu ok. Selamat, insyaAllah.

Reply

66 yus July 26, 2013 at 8:23 am

salam en zul,
dengan plan di atas, emas apa yang en zul cadangkan.

Reply

67 Mohd Zulkifli Shafie July 26, 2013 at 9:34 am

Wslm En. Yus,

Kalau bajet RM6,000, saya sarankan coin 1 dinar x 10 keping. Lepas tu boleh pajak sekadar amount pinjaman yang diperlukan sahaja. Tapi kenal pasti dulu di mana ar-rahnu terdekat yang terima pajakan dinar / gold bar. Ar-rahnu bank cuma terima barang kemas jer.

Reply

68 CiNOS August 13, 2013 at 3:24 pm

Salam..

Minta pendapat..

1.Jika saya ada modal RM5000.00 dan ini kali pertama saya ingin membeli emas, apakah pandangan saudara tentang emas yang mana saya patut beli samada gold bar atau dirnar ?

2. Jika goldbar berapakah gram yang sesuai.. atau pun dinar samada 1 dinar 3x atau pun terus beli 2 dinar atau 5 dinar sekaligus ?

Thankz Saudara Zul

Reply

69 Mohd Zulkifli Shafie August 13, 2013 at 3:54 pm

Wslm Tuan,

1. Kalau modal RM5,000, dinar lebih baik sebab susut nilai lebih rendah – untung lebih cepat & lebih banyak.

2. Paling baik kombinasi coin 5 Dinar x 1 keping + coin 1 dinar x 3 keping. Atau 1 dinar x 8 keping. Kelebihan coin 5 dinar, susut nilai cuma 5.5%, lebih rendah berbanding coin 1 dinar (6.0%). Kelebihan coin 1 dinar, senang nak jual sikit-sikit nanti.

Wallahu a’lam.

Reply

70 Adlin August 15, 2013 at 12:02 pm

Salam, Nak tanya adakah Public Gold ni ikut syariah? Contohnya jika melabur di BSKL ada kaunter syariah atau melabur di public mutual ada Islamic Public Mutual?
Terima Kasih

Reply

71 Mohd Zulkifli Shafie August 15, 2013 at 12:59 pm

Wslm En. Adlin,

Jual beli emas Public Gold macam jual beli barang kemas jer. Kita bayar duit, Public Gold bagi barang. Barang tu kita simpan sendiri. Tak ada apa-apa jaminan pulangan tunai samada berbentuk dividen, atau pendapatan bulanan. Keuntungan hanya bila harga emas dunia naik lebih tinggi daripada waktu kita beli. Beli harga rendah, jual harga tinggi. Perbezaan “harga beli” dan “harga jual” itulah yang dikatakan keuntungan.

Dari persepektif Bank Negara, Public Gold cuma syarikat jual beli emas macam Poh Kong dan Habib Jewel jer. Tak ada apa-apa pelaburan yang ditawarkan. Ia tidak dianggap “pelaburan” sebab tak melibatkan “deposit taking” oleh Public Gold sebagaimana pelaburan saham, unit trust dsb.

Jadi secara umumnya, urusniaga jual beli Public Gold patuh syariah sebagaimana urusan jual beli emas yang lain juga.

Wallahu a’lam.

Reply

72 Azlina August 20, 2013 at 10:05 am

Salam.. Adakah kte mesti sentiasa melihat & online setiap hari di PG?

Reply

73 Mohd Zulkifli Shafie August 20, 2013 at 10:21 am

Wslm Pn. Azlina,

Maksud puan, adakah perlu semak harga di website Public Gold setiap hari? Kalau itu maksud puan, jawapannya tak perlu cek harga melainkan puan nak beli emas lagi, ataupun nak jual emas. Kalau bukan sebab 2 perkara tu, tak perlu tengok harga emas supaya emosi tak diganggu dengan turun naik harga emas.

Reply

74 azizi August 22, 2013 at 2:36 am

Salam,

Sy ade soalan,
1)public gold tak jual emas barang kemas 999 ke? sbb brg kemas diterima pajak kat mn2 ar-rahnu…
2) pendapat tuan mngenai brg kemas 999 dan susut nilainya?

sila bantu..
ps: sbbkn xthu nk labur emas kat mn yg bgus, last2 sy melabur kat maybank GIA.

Reply

75 Mohd Zulkifli Shafie August 22, 2013 at 3:44 am

Wslm En. Azizi,

1. Tak ada. Public Gold cuma jual barang kemas 916 sebab ia lebih kukuh, tahan lasak, dan diterima mana-mana ar-rahnu.

2. Sesetengah ar-rahnu tak terima barang kemas 999 untuk pajakan sebab barang kemas begitu memang dikeluarkan khas untuk manipulasi ar-rahnu. Ia tak sesuai dipakai sebab emas 999 lembut, mudah patah dsb.

Kalau nak melabur emas, Public Gold terbaik setakat ni. Saya syorkan Public Gold bukan sebab saya jadi dealer, tapi itu ‘study’ yang saya buat dah hampir 3 tahun. GIA yang patuh syariah setakat ni cuma Kuwait Finance House (KFH) dan Al-Rajhi jer.

Reply

76 Zulfikrie September 4, 2013 at 1:24 pm

Salam tuan..

Saya nak tanya, kalau kita jual semula emas ke public gold, bila kita akan terima bayaran? Kita akan terima bayaran sebaik sahaja kita serahkan emas atau ada tarikh tertentu yg public gold akan buat bayaran?

Reply

77 Mohd Zulkifli Shafie September 4, 2013 at 2:16 pm

Wslm En. Zulfikrie,

Bayaran tu Public Gold akan transfer ke akaun kita dalam masa sehari. Kalau serahkan emas tu sebelum pukul 4.00 ptg, bayaran akan masuk ke akaun keesokan harinya. Kalau lepas pukul 4.00 ptg, bayaran akan dimasukkan ke akaun hari kedua.

Wslm.

Reply

78 Nor Azrilah September 19, 2013 at 2:11 pm

Assalam tuan,

Sy berminat utk beli emas ni. Tp modal sy hanya RM1,000.00. Apa yang boleh tuan syorkan utk modal sebanyak ini?

Reply

79 Mohd Zulkifli Shafie September 19, 2013 at 2:15 pm

Wslm Pn. Nor Azrilah,

Saya syorkan beli coin 1 dinar sekeping. Sekarang dalam RM625++. Kalau boleh tambah sikit bajet dalam RM200++, boleh dapat 1 dinar x 2 keping. Coin 1 dinar terbaik dengan modal tu sebab susut nilai rendah.

Reply

80 Nor Azrilah September 19, 2013 at 2:45 pm

oo…kalau beli cash kat PG cawangan, perlu ke introducer? in case kalau ade masalah nak refer….

Reply

81 Mohd Zulkifli Shafie September 19, 2013 at 4:20 pm

Boleh beli di Cawangan. Nak letak introducer pun boleh, kalau tak letak pun boleh. Samada letak introducer atau tak, harganya sama jer. Cuma siapa ada introducer dia lebih beruntung sebab boleh dapat consultation percuma, dan introducer boleh bantu kalau berlaku apa-apa kesulitan bila berurusan dengan Public Gold.

Kalau nak letak introducer, bagi tahu jer staff Public Gold masa nak buat belian tu. Biasanya dia akan mintak (1) Nama (2) Kod Dealer – kalau ingat (3) No. telefon.

Reply

82 Nor Azrilah September 19, 2013 at 4:29 pm

kalau sy letak tuan sbg introducer sy bole?

Reply

83 Mohd Zulkifli Shafie September 19, 2013 at 5:53 pm

Boleh puan. Letakkan nama Mohd Zulkifli B. Shafie, kod PG002369, 019-336 8009. Ok.

Reply

84 Nor Azrilah September 20, 2013 at 9:31 am

Baik…trime kaseh…

Reply

85 Mohd Zulkifli Shafie September 20, 2013 at 9:34 am

Sama-sama puan. Terima kasih atas kepercayaan kepada dealership saya. TQ.

Reply

86 ZALINA September 23, 2013 at 2:45 pm

Assalamualaikum…saya mohon izin letakkan nama tuan sebagai introducer … apa2 kemusykilan saya akan contact tuan boleh?

Reply

87 Mohd Zulkifli Shafie September 23, 2013 at 3:00 pm

Wslm Pn. Zalina,

Ok boleh puan. Nanti fowarkan sales order kepada ibnushafie@gmail.com untuk rekod saya. Kalau puan ada apa2 persoalan, boleh terus contact saya di 019-336 8009 (call / sms / wassap). Terima kasih atas kepercayaan kepada dealership saya.

Reply

88 NOR AZRILAH September 24, 2013 at 4:05 pm

Assalam tuan,

Sy dah place order di PG online. PG dah email pd sy booking order. Jd langkah apa lg yg perlu sy buat sblum sy buat payment?

Reply

89 Mohd Zulkifli Shafie September 24, 2013 at 5:41 pm

Wslm Pn. Nor Azrilah.

Ok, dah boleh buat bayaran. Settlekan bayaran dalam masa 4 hari. Kemudian emailkan slip bayaran kepada payment@publicgold.com.my dan cc kepada ibnushafie@gmail.com. Lepas bayar, boleh collect emas tu bila-bila masa dalam tempoh 2 bulan. Sebelum datang, call dulu branch tu untuk dia prepare stok siap-siap. Bawa slip bayaran asal dan sales order.

Kalau ada apa-apa persoalan, puan boleh contact saya bila-bila masa di 019-336 8009 (call / sms / wassap).

Nanti fowarkan Booking of Order tu kepada saya untuk rekod dan memudahkan saya follow-up dengan Public Gold bila perlu. TQ.

Reply

90 Nor Azrilah September 25, 2013 at 9:41 am

Assalam Tuan Zul,

Sy dah emailkan payment slip ke PG & cc pd tuan. Booking order pun sy dah forwardkan pd email tuan.

Reply

91 Mohd Zulkifli Shafie September 25, 2013 at 9:43 am

Wslm Pn. Azrilah.

Ok, saya dah terima. Tq.

Reply

92 suziana September 26, 2013 at 2:10 pm

Salam En Zulkifli,

Saya baru membeli 1 dinar emas. (saya letakkan nama tuan sebagai introducer). saya nak tanya, brape hari ea kita akan dapat sale order (saya hanya dapat booking order & confirm order)

Terima Kasih

Reply

93 Mohd Zulkifli Shafie September 26, 2013 at 3:50 pm

Wslm Pn. Suziana,

Tahniah sebab beli emas Public Gold. T.kasih atas kepercayaan kepada dealership saya. Nanti fowardkan saling Booking Order to kepada ibnushafie@gmail.com untuk rekod saya.

Tentang Sales Order tu, paling lewat esok akan dapat. Tapi saya rasa petang ni insyaAllah puan akan terima Sales Order tu.

Reply

94 Kaer October 13, 2013 at 1:05 pm

Salam Tuan,

Saya berminat menyimpan emas. Salah satu sebab utama kerana saya tiada akaun bank khas untuk simpanan ringgit. Saya seorang muflis. Apa pandangan tuan dari sudut perundangan dan nama pada resit emas yang dibeli. Jika dipajak adakah mendatangkan masalah?

Reply

95 Mohd Zulkifli Shafie October 13, 2013 at 3:16 pm

Wslm En. Kaer,

Saya baru jer bantu seorang muflis beli emas. Memang emas sesuai sangat dijadikan simpanan sebab institusi kewangan dan bank tak ada rekod pembelian emas kita. Beli dan simpan dalam safe box. Tak siapa tahu berapa banyak kekayaan kita.

En. Kaer contact saya 019-336 8009 (call / sms / wassap). InsyaAllah saya akan bantu.

Reply

96 Gunini October 23, 2013 at 10:04 am

Lepas beli mcm nak tau next step ?

Reply

97 Mohd Zulkifli Shafie October 23, 2013 at 10:10 am

Saya kurang jelas apa persoalan sebenar tuan.

Lepas beli, simpan jer emas tu. Emas tu simpan sendiri.

Reply

98 Ezzat Aiman Bin Omar October 25, 2013 at 7:31 pm

salam tuan, boleh beli 1grm sahaja ke? or 10g minimum? (?_?)

Reply

99 Mohd Zulkifli Shafie October 25, 2013 at 11:10 pm

Wslm En. Ezzat,

Kalau emas Public Gold, minimum 1 dinar (4.25 gram). Sekarang ni harganya sekitar RM615. Kalau En. Ezzat bajet dalam RM150 – RM200 sebulan, saya syorkan beli coin 1 dinar secara ansuran 4 bulan (EPP) berbanding emas 1 gram yang dijual dipasaran. Sebabnya, coin 1 dinar susut nilainya cuma 6%, tapi emas 1 gram susut nilainya sekitar 20%. Emas yang susut nilainya lebih rendah, untungnya lebih cepat & lebih banyak.

Reply

100 FZ October 31, 2013 at 11:31 am

Salam Tuan;

Saya memerlukan beberapa advise dari Tuan:-
1) Saya ingin menjadi Dealer Public Gold dan setahu saya perlu invest RM20K baru boleh jadi Dealer. Adakah perlu saya beli Gold bar atau Dinar Coin? Yang mana satu yang paling bagus untuk invesment?

2)Saya bercadang untuk menjadi Full Time Dealer Public Gold. Bolehkah saya survive dan mendapat income dari Public Gold? Saya akan berusaha bersungguh2 dan berapakah purata sekiranya bekerja secara Full-Time?

3) Apakah sales minimum utk kita maintain menjadi dealer? Berapakah sales yang perlu kita buat dan dapatkan dalam sebulan sekiranya hendak mencapai income RM10,000 sebulan?

Harap Tuan dapat bantu saya..Terima kasih.

Reply

101 Mohd Zulkifli Shafie October 31, 2013 at 11:59 am

Wslm En. Fadzil,

1. Betul, belian RM20k automatik jadi dealer. Untuk pilih item terbaik, saya syorkan En. Fadzil ikut panduan yang saya tulis dalam artikel di link http://www.bit.ly/itemterbaik .

2. Berapa banyak income daripada bisnes Public Gold tu bergantung kepada usaha masing-masing. Untuk test air yang dalam, test sebelah kaki dulu i.e. mulakan dengan part-time dulu. Saya syorkan En. Fadzil layak sebagai Priority Dealer (komisyen 1.5%) atau Master Dealer dulu baru consider untuk buat full-time.

3. Untuk maintain dealer, kena belian minimum RM500 dalam masa 6 bulan. Komisyen Public Gold 1%, 1.5% dan 2% mengikut dealership level. Kalau nak komisyen RM10,000 sebulan, kena capai target jualan bulanan RM1,000,000 (1%), atau RM670,000 (1.5%), atau RM500,000 (2%).

En. Fadzil boleh contact saya terus ke 019-336 8009 (call/ sms/ wassap) kalau ada persoalan lanjut.

Reply

102 fara November 8, 2013 at 3:49 pm

Salam….tuan sy nk tnya….mcm mane nk edit maklumt diri…sbb sy tersalah bagi alamat rumah….so sy takut untuk buat order on9….ada cara lain x…

Reply

103 Mohd Zulkifli Shafie November 9, 2013 at 3:25 am

Wslm, Cik Fara bagi saya details untuk saya lock price. (1) nama penuh (2) no ic (3) no telefon (4) email (5) item yg nak dibeli. Abaikan registration tu sebab saya akan daftarkan semula. Boleh hantar details ke 019-336 8009 (sms/ wassap).

Reply

104 riza November 9, 2013 at 9:04 am

Salam tuan,
Sy nak tanya pengalaman tuan, tuan start membeli emas dgn menggunakan saving dari akaun tabung haji. Memandangkan saya juga hanya mempunyai simpanan dlm tabung hj, wajarkah sy menggunakan wang tersebut untuk memulakan pelaburan emas saya? Simpanan sy br ada dlm 15k.

Adakah skrg waktu terbaik utk membeli emas memandangkan lg sebulan je lagi dividen tabung haji akan dibayar?

Sy akan mendapat bonus dlm bulan 12 ni, agak2 masa tu masa terbaik ke utk beli rmas?

Reply

105 Mohd Zulkifli Shafie November 9, 2013 at 11:38 pm

Wslm En. Riza,

1. Kalau duit simpanan jangka panjang (at least 2, 3 tahun), sesuai digunakan untuk beli emas. Kalau tuan ada saving RM15k, saya syorkan biarkan dalam Tabung Haji sebanyak 3 bulan pendapatan. Duit selebihnya boleh lah digunakan untuk beli emas.

2. Harga sekarang memang rendah. 1 dinar cuma RM585. Harga tertinggi sejak Mei 2013 ialah RM658, harga terendah RM550.

3. Nak tunggu dividen Tabung Haji dulu pun ok sebab ia keuntungan yang pasti. Harga emas ada turun naiknya dalam jangka pendek.

4. Kalau duit bonus tu untuk simpanan jangka panjang, saya boleh syorkan beli emas.

Wallahu a’lam.

Reply

106 riza November 10, 2013 at 7:50 am

Terima kasih, alhamdulillah..sy dah faham dan tau apa sy nak buat skrg.

Sy akan cari tuan semula utk mulakan pelaburan emas saya. Terima kasih byk2..

Reply

107 Mohd Zulkifli Shafie November 10, 2013 at 12:20 pm

Ok En Riza. Alhamdulillah.

Reply

108 hassan November 10, 2013 at 6:23 am

salam en.

saya ada terbaca kat atas, jika walk in, limit bayaran hanya rm3000 seorang.

jadi jika saya nak beli sekitar rm12000, boleh ke saya pergi 4 orang, saya tumpang ic 3 kawan saya supaya dapat buat bayaran rm12000? :)

kemudian, boleh dapat terus ke semua yg saya beli sekitar rm12000 tu?

sekian, terima kasih.

Reply

109 Mohd Zulkifli Shafie November 10, 2013 at 12:19 pm

Wslm En. Hasan,

Boleh, tapi sebelum datang call dulu ofis PG untuk staff pastikan stok yang En Hasan nak tu ada. Dan boleh letakkan nama saya sebagai introducer supaya mudah saya bantu En Hasan follow up dengan PG bila perlu. InsyaAllah.

Reply

110 hassan November 10, 2013 at 5:46 pm

alhamdulillah.

terima kasih encik.

Reply

111 Mohd Zulkifli Shafie November 10, 2013 at 6:27 pm

Alhamdulillah…

Reply

112 Mohd Azrul November 20, 2013 at 10:23 am

Assalamualaikum…En Zul

Maaf kerana saya telah letakkan nama tuan sebagai introducer sebelum meminta izin terlebih dahulu…smlm, saya telah booking emas PG secara ansuran. Ini adalah pembelian pertama saya di PG.
Booking slip sy cc kat en. Zul utk rujukan ye…

Thanks.

Reply

113 Mohd Zulkifli Shafie November 20, 2013 at 10:31 am

Wslm En. Azrul,

It’s ok. Terima kasih atas kepercayaan kepada dealership saya. Kalau ada apa2 persoalan tentang emas, En. Azrul boleh contact saya bila-bila masa di 019-336 8009 (call/ sms/ wassap). InsyaAllah saya boleh guide apa yang saya tahu. :)

Nanti saya cek email tu, insyaAllah.

Reply

114 Azreen November 20, 2013 at 10:24 pm

Salam En. Zul,

Kalau saya planning utk buat long term investment dlm gold (3-5 yrs), sesuai tak utk saya beli PG dan simpan? Mcm mana dr segi credibility & sustainability company Public Gold itu sendiri? Bolehkah simpanan gold saya nanti dijual kpd kedai emas lain in case anything happened to company PG in the future?

Kalau budget saya RM100k, apa suggestion tuan dr segi pilihan produk terbaik bg simpanan saya (gold bar atau dinar)?

Memandangkan international gold market masih dlm mood downtrend, patut ke saya beli secara lumpsum kesemua 100k tersebut atau slowly by stages utk test the market?

Saya ingin mendapatkan khidmat tuan sebagai introducer. Mohon pencerahan. Terima kasih.

Reply

115 Mohd Zulkifli Shafie November 21, 2013 at 12:34 am

Wslm En. Azreen,

1. Kalau emas fizikal, setakat ni Public Gold yang terbaik di Malaysia. Urusniaga telus, senang beli, senang jual, untung maksimum. Public Gold syarikat yang mendapatkan kepercayaan Jabatan Perdana Menteri untuk keluarkan syiling dinar & dirham sempena pertabalan agong tahun lepas. Public Gold syarikat pengeluar emas pelaburan terbesar di Malaysia buat masa ni.

2. Emas Public Gold boleh jual dimana-mana sahaja seluruh dunia sebab ia emas, dan ianya tulen. Cuma kalau nak dapat harga terbaik, semestinya kena jual balik kepada Public Gold.

3. Kalau RM100k, gold bar 250g tu yang terbaik sebab susut nilai cuma 4.5% (terendah berbanding semua produk Public Gold yang lain).

4. Pembelian yang bijak bagi saya beli by stages (sikit-sikit) untuk pemurataan kos terutamanya market sedang downtrend. Cuma kalau beli RM100k sekaligus, entitle rebat 1.5% (status Priority Dealer). Kalau beli bawah RM100k (minimum RM20k), rebat cuma 1%.

5. InsyaAllah, saya boleh bantu untuk En. Azreen memulakan simpanan emas. Kod dealer saya PG002369, Mohd Zulkifli Shafie, 019-336 8009.

Reply

116 Azreen November 21, 2013 at 11:02 am

Alhamdulillah.

Kalau saya nak jual balik nanti, adakah emas tu dikira sbg used gold? Berapa percentage value gold tu depreciate kalau saya tolak balik kpd PG? Kalau tolak kpd kedai emas lain berapa depreciation value?

Kalau RM100k, better saya diversify kpd 10 Dinar kan, compare dgn gold bar 250g. Sebab spread sama, tapi bila nak liquidate balik nanti tak payah jual terus in big amount.

Kalau saya entitle utk rebate 1.5%, maknanya spread secara teorinya reduce to 3.0% la kan…

Sorry kalau soalan saya nampak childish, budak baru belajar.
Jazakallah.

Reply

117 Mohd Zulkifli Shafie November 21, 2013 at 11:57 am

1. Kalau jual balik kepada Public Gold nanti, ikut harga di website Public Gold (www.publicgold.com.my). En. Azreen refer harga sebelah kanan i.e. PG Buy. Peratusan perbezaan harga PG Sell dan PG Buy tu ialah susut nilai. Harga betul-betul ikut website. Kalau jual ke kedai emas, baru dia kira used gold dengan susut nilai 25%.

2. Spread 250g (4.5%), spead 10 dinar (5.0%). Kelebihan 250g, spread lebih rendah. Kelebihan 10 dinar, senang sikit untuk jual sikit-sikit.

3. Kalau En. Azreen entitle rebat 1.5% dengan belian RM100k, secara teorinya En. Azreen boleh tolak kos spread sebanyak 2.0% sebab bila jual balik nanti, Public Gold akan bagi lagi rebat 0.5%. Kalau beli emas 250g (spread 4.5%), spread sebenar ialah 2.5%. Sangat rendah.

4. It’s ok En. Azreen. Saya pun bermula dengan tak tahu juga. Belajar sikit-sikit, lama-lama jadi pandai, insyaAllah. :)

Reply

118 asni January 25, 2015 at 6:49 pm

salam. adakah jualan PG ini memang senang? perlukah tunggu masa untuk mendapat jualan?berapakah kos dicaj PG semasa jyalan?

Reply

119 Mohd Zulkifli Shafie January 26, 2015 at 7:14 am

Wslm Pn. Asni,

Senang. Tak ada tempoh tertentu. Boleh jual emas tu bila-bila masa. Tak ada caj lain. Ikut harga PG Buy di website.

Reply

120 MD RIDZUAN November 25, 2013 at 8:01 pm

Salam… Nak tanye… brpkah minimum harga pembelian emas di public gold secara online… saya nak lock harga dinar emas… maklumlah harga macam best ja… macam syok ja…

Reply

121 Mohd Zulkifli Shafie November 26, 2013 at 2:07 am

Wslm En. Ridzuan,

Tak ada pembelian minimum. Beli coin 10 dirham yang nilainya dalam RM100 tu pun diterima. Harga memang best sekarang ni, alhamdulillah.

Reply

122 Jamry November 26, 2013 at 11:57 pm

Salam En Zul.sy sebenarnya berminat utk membuat pelaburan emas.Dlm masa yg sama masih ragu2 sbb takut akan penipuan.
1. Adakah PG ini benar2 selamat utk pelaburan?
2. Sy ada simpanan di ASB dlm rm10k.Adakah sy perlu membuat pembelian emas di PG. Apakah cadangan terbaik En.Zul utk jumlah simpanan sy itu?Terima Kasih.

Reply

123 Mohd Zulkifli Shafie November 27, 2013 at 4:11 am

Wslm En. Jamry,

1. Pelaburan emas Public Gold sangat selamat. En. Jamry beli emas, Public Gold bagi emas. Emas tu En. Jamry simpan sendiri. Kalau takut penipuan, En. Jamry datang beli secara walk-in. Bila bayar, pastikan terus dapat emasnya on the spot. Kalau stok untuk sesuatu item habis, pilih item yang stok ready.

2. Saya syorkan simpan 3 bulan pendapatan dalam bentuk tunai (Tabung Haji/ ASB) sebagai dana kecemasan, selebihnya boleh guna untuk beli emas. Kalau belum cukup simpanan, beli dulu at least 1 dinar untuk dijadikan motivasi menyimpan emas dan harta.

Wallahu a’lam.

Reply

124 Jamry November 27, 2013 at 9:03 am

Salam En Zul.

Nanti klu sy nak beli emas di PG sy nak letakan nama En. Zul sbgi introducer blh tak?
Klu sy beli emas di PG berapa lama sy perlu simpan?Bolehkah sy jual balik kpd PG semua sekali emas yg sy ada apabila harga naik utk dapatkan keuntungan kemudian dgn keuntungan tersebut sy membuat pembelian semula di PG utk (+ jumlah pelaburan).Terima Kasih.

Reply

125 Mohd Zulkifli Shafie November 27, 2013 at 11:56 am

Wslm En. Jamry,

1. Silakan. Mohd Zulkifli b. Shafie, PG002369. Lepas beli kalau boleh fowardkan Sales Order kepada saya untuk rekod dan memudahkan saya follow-up dengan Public Gold bila perlu.

2. Simpan at least untuk setahun. Terbaiknya 2, 3 tahun. Tapi bila waktu baik untuk jual tu bergantung pergerakan sebenar harga emas. Ada orang beli lepas 5, 6 bulan dah boleh jual.

3. Boleh. Teknik tu saya pernah terangkan dalam artikel di link http://www.mohdzulkifli.com/2012/09/teknik-mengambil-untung-pelaburan-emas.html.

Reply

126 faisal November 27, 2013 at 1:02 am

As salam en zul
Saya dok p.gudang. Rasanya pg branch kt perling. Boleh ke sy letak nama en zul sbgai introducer? Nak walk in je. Budget 5k lebih je. Mcm saudara hasan la, guna ic kwn.

Reply

127 Mohd Zulkifli Shafie November 27, 2013 at 4:16 am

Wslm En. Faisal,

Betul, ofis Public Gold ada di Perling. Silakan letak nama saya sebagai introducer i.e. Mohd Zulkifli b. Shafie (PG002369). Saya dapat info semasa meeting antara Master Dealer dan Top Management PG hari Sabtu lepas (23.11.2013), sekarang ni boleh datang beli walk-in RM20,000 atas satu nama. Maksudnya, kalau pakai nama En. Faisal seorang pun boleh beli emas RM5k dan bayar tunai di ofis PG. Alhamdulillah…

Reply

128 faisal November 27, 2013 at 2:58 pm

As salam. Kalu sy nak en zul tolong order n bayarkan leh? Xde internet banking. Nanti sy transfer ke akaun en zul. Kalu walk in takut lama sgt atau x sempat lak.

Reply

129 Mohd Zulkifli Shafie November 27, 2013 at 3:16 pm

Wslm En. Faisal. Boleh, insyaAllah. Nanti sms saya:

(1) Nama penuh
(2) No. ic
(3) No. telefon
(4) Email
(5) Item yg nak dibeli.

Saya akan orderkan, transferkan duit tu ke akaun PG, dan emailkan slip bayaran terus kepada PG. Nanti nak ambil barang, En. Faisal cuma printkan Sales Order & Slip Bayaran, dan bawa ke ofis PG.

Reply

130 faisal November 27, 2013 at 3:31 pm

Sy xde internet banking. Jd guna deposit machine je nak transfer duit. Andai kata machine error, boleh guna statement bank x?

Reply

131 Mohd Zulkifli Shafie November 27, 2013 at 3:38 pm

Ok, boleh En. Faisal. Janji duit tu masuk ke akaun saya, tak ada resit pun tak apa sebab saya akan transfer duit tu ke akaun Public Gold nanti. Saya akan emailkan slip bayaran kepada En. Faisal.

Reply

132 faisal November 27, 2013 at 10:58 pm

Saya da emel biodata kt en zul. Emel lama xleh buka guna hp. Hehehe

Reply

133 Mohd Zulkifli Shafie November 27, 2013 at 11:11 pm

Ok En. Faisal.

Reply

134 hasmah November 30, 2013 at 4:20 pm

Saya nak Tanya,bisnes PG ni wajib online aje ke?off line blh tak?

Reply

135 Mohd Zulkifli Shafie November 30, 2013 at 5:43 pm

Off-line pun boleh Puan Hasmah.

Reply

136 Jamry December 5, 2013 at 9:10 pm

Assallamualaikum, En.Zul
-Pengiraan zakat bagi emas yang tidak dipakai seperti gold bar @ Dinar emas,mohon pencerahan selanjutnya dari En.Zul.
-Bilakah tempoh yang seharusnya bagi pengiraan zakat emas?
Terima Kasih.

Reply

137 Mohd Zulkifli Shafie December 6, 2013 at 12:49 am

Wslm En. Jamry,

Zakat emas yang tak dipakai bila cukup 85g, disimpan dalam tempoh setahun. Nilai zakat 2.5% daripada nilai emas semasa. Simpan setahun baru kena zakat.

Reply

138 azidah ariff December 7, 2013 at 7:28 am

salam en.zul,
saya ada beli public gold pada tahun 2011, boleh atau tidak saya nak jual sekarang

Reply

139 Mohd Zulkifli Shafie December 7, 2013 at 7:53 am

Wslm Pn. Azidah,

Emas tu boleh jual pada bila-bila masa. Tak ada had masa. Puan boleh jual direct di office Public Gold atau kepada mana-mana dealer Public Gold.

Reply

140 Pn.Siti December 12, 2013 at 5:00 pm

Assalam..en.zul,,sy dah register jd ahli PG..sy guna nama en.zul sbg introducer..kalau sy nk walk in terus beli kat cwangan boleh ke? Maknanya sy xperlu order online?

Reply

141 Mohd Zulkifli Shafie December 12, 2013 at 7:15 pm

Wslm Pn. Siti,

Boleh. Puan datang walk in, nanti bagi nama saya untuk letakkan sebagai introducer. Mohd Zulkifli Shafie, kod PG002369, 019-336 8009.

Reply

142 mie December 14, 2013 at 12:02 am

Salam Tuan..klu pkai credit card utk payment diterima tak?

Reply

143 Mohd Zulkifli Shafie December 14, 2013 at 9:17 am

Wslm En. Mie,

Public Gold tak terima kad kredit.

Reply

144 nusi December 18, 2013 at 6:56 pm

salam

en zul, nak tanya…saya ada modal rm20k…kalo nak beli emas jenis yg mn patut saya beli utk tahun permulaan…dinar/bar emas…sy nak beli emas utk simpanan..dan target dlm tahun seterusnya dinar 2 keping setiap thn…satu lagi mintak izin en zul jd introducer…tk

Reply

145 Mohd Zulkifli Shafie December 18, 2013 at 9:57 pm

Wslm En. Nusi,

Kalau beli untuk simpanan sendiri, saya syorkan beli item yang susut nilai paling rendah. Kalau bajet RM20k, dengan harga sekarang boleh beli:
– Coin 10 dinar x 3 keping
– Coin 5 dinar x 1 keping
– Coin 1 dinar x 1 keping

Untuk faham item apa paling baik, saya syorkan En. Nusi baca artikel saya di link http://www.bit.ly/itemterbaik .

Boleh letak nama saya sebagai introducer / dealer. Mohd Zulkifli b. Shafie, kod PG002369, 019-3368009. Nanti lepas order, emailkan Sales Order kepada saya untuk rekod dan senang saya bantu kalau perlu follow-up dengan Public Gold. InsyaAllah.

Reply

146 Cik min December 20, 2013 at 9:47 pm

Assalam Encik Zul,

Kalau saya bermastautin di luar negeri dan membeli emas PG, bolehkan saya wakilkan sesiapa untuk mengambil emas tersebut ? Adakah lebih baik jika saya terus biarkan emas tersebut berada dalam simpanan di PG ?

terima kasih :)

Reply

147 Mohd Zulkifli Shafie December 21, 2013 at 12:09 am

Wlsm Cik Min,

Cik Min ada 2 pilihan:

1. Order buat atas nama wakil tu terus. Contohnya, wakilkan kepada ayah. Masa order tu, buat order atas nama ayah jer. Senang nanti dia boleh ambil emas tu. Emas tu tak ada masalah siapa yang beli pun sebab ia boleh dipindah milik tanpa apa-apa syarat.

2. Simpan emas dengan Public Gold menggunakan servis dipanggi AGSS. Cajnya cuma 1% setahun. Dengan servis ni, Cik Min boleh beli online, dan jual emas tu secara online tanpa perlu ambil emas secara fizikal. Public Gold akan snap foto emas tu beserta no siri dan disimpan dalam web Public Gold. Cik Min boleh view pada bila-bila masa. Kalau Cik Min mahu, emas tu boleh dikeluarkan pada bila-bila masa. Kalau nak jual balik pun, boleh jual secara online tanpa perlu datang ke pejabat Public Gold. Maklumat lanjut boleh cek di link http://bit.ly/simpandiagss .

Reply

148 Cik min December 20, 2013 at 10:01 pm

Maaf encik, terlupa lg satu soalan tadi.

Jika emas yg saya beli disimpan oleh PG, adakah simpanan saya itu ada perlindugan atau jaminan ( seperti PIDM utk simpanan di bank) jika apa2 terjadi kepada PG ?

terima kasih

Reply

149 Mohd Zulkifli Shafie December 21, 2013 at 9:46 am

Emas tu dilindungi insurans. Kalau apa-apa berlaku, insuran akan bayar ganti rugi.

Reply

150 Cik min December 21, 2013 at 6:08 pm

Assalam Encik zul,
saya baru register dgn PG dan letak encik zul sbg introducer. Harap maklum.

terima kasih :)

Reply

151 Mohd Zulkifli Shafie December 21, 2013 at 11:38 pm

Wslm Cik Min,

Terima kasih atas kepercayaan kepada dealership saya. Nanti fowardkan Booking Order yang Cik Min terima daripada Public Gold kepada saya ibnushafie@gmail.com untuk rekod saya. Kalau ada apa-apa persoalan tentang emas, boleh contact saya bila-bila masa di 019-336 8009 (call/ sms/ wassap).

Reply

152 Yattmk December 28, 2013 at 1:57 pm

Asalamualaikum tuan, soalan 1) andainya saya hanya register pg saja terlebih dahulu pada hari ini dan tangguhkan order ke minggu depan, adakah ini dibolehkan? Soalan 2)saya di Miri,terfikir sama ada nak collect emas tu nanti di kk,Sabah banding di Kuching sebab lebih dekat.takda masalah kalau buat mcmni kan? Terima kasih atas jawapan ya bakal dberikan.

Reply

153 Mohd Zulkifli Shafie December 28, 2013 at 7:45 pm

Wslm tuan,

1. Boleh.

2. Boleh. Emas tu boleh collect bila-bila masa dalam tempoh 2 bulan. Lepas tempoh 2 bulan, Public Gold akan kenakan caj simpanan 1% setahun.

It’s ok tuan. :)

Reply

154 Jamry December 30, 2013 at 1:25 pm

Assalammualaikum En.Zul
Maaf lah mengganggu.sy nak tanya kat mana kita nak beli tempat untuk simpan barang-barang emas (Gold Bar dan Syiling Dinar) yang kotak empat segi dalam ada alas kain warna merah tu.?

Reply

155 Mohd Zulkifli Shafie December 30, 2013 at 1:54 pm

Wslm En. Jamry,

Boleh beli dari office Public Gold.

Reply

156 dania December 31, 2013 at 10:25 pm

as salam en. Zul
Klu sya ada modal 10k elok beli emas pg yg mana?

Reply

157 Mohd Zulkifli Shafie January 1, 2014 at 7:35 am

Wslm Pn. Dania,

Kalau modal RM10k, saya syorkan beli dinar kesemuanya sebab susut nilai lebih rendah. Dinar paling baik ialah coin saiz 10 dinar sebab susut nilai cuma 5.0% jer. Susut nilai lebih rendah maksudnya untung lebih cepat dan lebih banyak. Tapi kalau nak pakai duit, kena jual seketul 10 dinar walaupun nak pakai duit sikit jer.

Kalau nak senang jual sikit-sikit nanti, beli coin 1 dinar (susut nilai 6.0%) kesemuanya.

Reply

158 Jamry January 2, 2014 at 8:27 am

Assalammualaikum En.Zul, selamat pagi,salam sejahtera & selamat tahun baru.

En.Zul, saya nak bertanya, contohnya kalau kawan saya, dia beli emas di Public Gold rm20k secara automatik dia menjadi normal dealer.persoalannya adakah komisyen 1% dibayar kepada kawan saya tu @ kepada dealer yang memperkenalkan dia (sbb dia gunakan PG cod dealer tersebut??mohon pencerahan..Terima kasih.

Reply

159 Mohd Zulkifli Shafie January 2, 2014 at 9:44 am

Wslm En. Jamry,

Kalau dia beli atas nama dia sendiri menggunakan kod dealer tersebut sebagai introducer, dia akan dapat komisyen 1%. Tapi kalau dia beli atas nama dealer tersebut, dealer tersebut yang dapat 1%.

Kalau En. Jamry (sebagai dealer) orderkan emas untuk kawan En. Jamry tu atas nama dia sendiri dan meletakkan En. Jamry sebagai introducer, dia akan dapat 1% dan En. Jamry akan dapat recruitment incentive sebanyak RM100.

Reply

160 Yattmk January 2, 2014 at 6:25 pm

Salam tuan,
saya baru order dinar semalam (01/01/2014, lebih kurang jam 7.30pg) lepas tu terima la Booking Order dimana kat bawahnya tertulis “the payment shall be made within 24hours after the issuance of Booking Order”.
soalan saya:
nak bayar sekarang ke atau tunggu Sales Order macam yang tuan jelaskan tu?
mohon pencerahan, risau jugak saya sebab ni pembelian pertama thru online by myself.

Reply

161 Mohd Zulkifli Shafie January 2, 2014 at 8:51 pm

Wslm,

Abaikan notis 24 jam tu. Buat bayaran dalam tempoh 4 hari. Jangan risau.

Nanti fowardkan Booking Order to kepada introducer untuk rekod dan memudahkan dia follow-up dengan staff Public Gold bila perlu.

Reply

162 NAPI January 3, 2014 at 4:59 pm

assalam En zul..

sy nk guna nama en zul as introducer..OK kn?

Reply

163 Mohd Zulkifli Shafie January 3, 2014 at 8:17 pm

Wslm En. Napi,

Silakan. Terima kasih atas kepercayaan kepada dealership saya.

Nanti emailkan Booking Order ke ibnushafie@gmail.com untuk rekod dan memudahkan saya follow-up dengan Public Gold bila perlu.

Reply

164 sha January 6, 2014 at 2:18 pm

Assalam,
Saya berminat untuk membeli emas sebagai pelaburan. Tapi tak pasti jenis yang mana patut saya beli sebagai permulaan. Katakan bajet saya dalam rm1k, yg mana sesuai saya beli?
di melaka ada tak cawangan public gold?

Reply

165 Mohd Zulkifli Shafie January 6, 2014 at 8:44 pm

Wslm Pn. Sha,

Kalau bajet RM1k, beli coin 1 dinar. Kalau boleh top-up dalam RM160 lagi, boleh dapat 2 keping.

Di Melaka ada cawangan Public Gold di Batu Berendam. Kalau Pn Sha nak buat belian, boleh terus ke ofis Public Gold Melaka pun boleh. Boleh letak nama saya sebagai introducer / dealer supaya mudah saya bantu kalau perlu follow-up dengan Public Gold bila perlu. InsyaAllah.

Reply

166 sha January 7, 2014 at 6:31 pm

Perlu bawak sebarang dokumen ke untuk berurusan di situ? Pada pendapat tuan, adakah sesuai untuk membelinya dalam masa sebulan ni atau saya patut tunggu hingga bulan depan? Atau macam mana tu? Di mana boleh saya semak harga dinar semasa?

Reply

167 Mohd Zulkifli Shafie January 7, 2014 at 8:21 pm

Datang bawa duit jer.

Bagi saya harga sekarang ni dah rendah. Harga tertinggi dalam tempoh 6 bulan RM658, paling rendah RM550. Sekarang sekitar RM578 jer.

Harga boleh semak di http://www.publicgold.com.my

Reply

168 sha January 7, 2014 at 6:37 pm

Macam mana tu kalau nak bagi nama tuan sbg introducer? Pihak PG akan bagi sebarang borang untuk diisi ke ketika urusniaga? Saya terbayangkan seperti membeli barang kemas di kedai emas..

Reply

169 Mohd Zulkifli Shafie January 7, 2014 at 8:22 pm

Letakkan nama Mohd Zulkifli b. Shafie, kod PG002369, hp 019-3368009.

Kat sana nanti staff PG akan baru borang untuk fill-up.

Reply

170 Jamry January 10, 2014 at 9:52 am

Assalammualaikum En. Zul.

Sekarang harga emas telah dilihat sedang naik, pada pemerhatian En. Zul adakah petanda ini harga emas akan terus naik selepas ini dan adakah sekarang kita boleh untuk membuat pembelian lagi atau bagaimana?

Reply

171 Mohd Zulkifli Shafie January 11, 2014 at 12:33 am

Wslm En. Jamry,

Pasal harga saya tak pasti dan saya tak percaya dengan ramalan harga emas. Kalau harga emas rendah, saya beli jer.

Wallahu a’lam.

Reply

172 nazri bidin January 11, 2014 at 12:05 am

slm tuan. adakah umur 55 tahun pada pertimbangan tuan masih sesuai utk melabur emas PG. di manakah cawangan PG bagi negeri perak. insyallah saya berikan nama tuan sebagai introducer.

Reply

173 Mohd Zulkifli Shafie January 11, 2014 at 12:32 am

Wslm En. Nazri,

Saya tak pasti sesuai atau tidak, tapi kalau ada duit simpanan jangka panjang, saya boleh syorkan beli emas. Dan saya syorkan En. Nazri mulakan dulu secara kecil-kecilan, dan ambil masa untuk belajar tentang emas. Sejauh mana untung simpan emas bergantung sejauh mana ilmu kita tentang emas.

Reply

174 che man January 11, 2014 at 1:34 pm

assalamualaikum En. Zul….

Dimanakah tempat paling sesuai(terbaik) simpan emas didalam rumah….Guna peti besi kah? Buat lubang dalam lantai rumah kah?(hehe) atau atas shiling ke?…..Saya mushkil sebab selalu beranggapan simpan banyak barang kemas dirumah tidak selamat.

Reply

175 Mohd Zulkifli Shafie January 12, 2014 at 5:30 am

Wslm Che Man,

Che Man boleh bara panduan yang saya sediakan tentang cara terbaik simpan emas dalam artikel di link http://www.bit.ly/carasimpanemas . Mudah-mudahan ia dapat menjawab persoalan Che Man.

Reply

176 Jamry January 20, 2014 at 3:54 pm

Assalammualaikum En.Zul .
Mohon pencerahan dari En.Zul,
(1). Bagaimanakan pihak PG membayar komisyen kepada dealer2?
(2). Adakah dealer2 perlu memberitahu pihak PG yang mereka perlu mendapat komisyen2 hasil dari pembelian/jualan yang telah dilakukan atau pihak PG telah ada sistem untuk pemberian komisyen tersebut tanpa pihak dealer perlu untuk mengingatkan pihak PG berkenaan komisyen yang sepatutnya mereka perolehi?
(3). Dan bilakah komisyen tersebut sepatutnya diperolehi oleh dealer, cara komisyen tersebut diagihkan?

Reply

177 Mohd Zulkifli Shafie January 20, 2014 at 4:19 pm

Wslm En. Jamry,

1. Public Gold akan bank-in duit ke akaun dealer. Syaratnya dealer mesti serahkan akaun Maybank / Public Bank kpd Public Gold. Kalau belum ada akaun tu, kena buka akaun.

2. Tak perlu sebab Public Gold boleh keep track dalam sistem.

3. Komisyen akan dibayar pada 20hb bulan berikutnya. Kalau belian Disember, komisyen akan dimasukkan ke dalam akaun pada 20hb Januari. Kalau tengahari belum masuk komisyen, cuba cek sebelah petang. Public Gold akan bank in terus ke dalam akaun kita.

Reply

178 rosnita January 21, 2014 at 11:02 pm

Assalammuakaikum.
Sy br follow tentang emas pg ni.sy phm jgk la cara nk mule kn.yg sy nk tnye..lps kite amek emas & sndri simpan..ape jd pd pelaburan kite tu? Mksud nyer bgmana nk dpt untung tu.mohon penjelasan.terima kasih

Reply

179 Mohd Zulkifli Shafie January 22, 2014 at 7:04 am

Wslm Pn. Rosnita,

Alhamdulillah.

Kalau harga emas naik, boleh jual emas tu kalau nak pakai duit. Itu asasnya.

Reply

180 rosnita January 23, 2014 at 9:58 pm

Maksud nyer nk pakai duit..kite jual..ade modal..kite beli lg.bgitu la seterus nyer yer? Ade cara lain selain tu..(klu bkn sbb nk pakai duit)

Reply

181 Mohd Zulkifli Shafie January 24, 2014 at 8:12 am

Kalau nak buat jual beli secara aktif pun boleh. Beli harga rendah, jual harga tinggi. Lepas tu beli balik bila harga rendah, dan jual balik pada harga lebih tinggi. Tapi perlu ada kepakaran analisis teknikal harga emas. Secara umumnya, Pn. Rosnita boleh ikut penjelasan saya di artikel http://www.bit.ly/teknikuntung

Reply

182 rosnita January 25, 2014 at 1:01 pm

Sebagai permulaan..emas mcmn yg en. Zul ble cadang kn kpd sy

Reply

183 Mohd Zulkifli Shafie January 25, 2014 at 1:22 pm

Berapa bajet puan untuk beli emas? Item mana yang terbaik bergantung kepada bajet dan matlamat pembelian emas. Untuk pilih item terbaik, saya syorkan Pn. Rosnita baca artikel saya di http://www.mohdzulkifli.com/2013/07/4-pertimbangan-pilih-item-terbaik-pelaburan-emas.html. Atau puan boleh consult personally dengan saya di 019-336 8009 (call, sms, wassap). Kalau puan ada wassap, itu lebih baik.

Reply

184 Jamry February 5, 2014 at 9:32 am

Assalammualaikum,
En.Zul
Apa pendapat En.Zul berkenaan harga emas sekarang. Adakah ianya masih diparas boleh untuk dibuat pembelian atau dijual (kepada sesiapa yang telah membuat belian pada penghujung tahun lepas dan awal januari 2014)

Reply

185 Mohd Zulkifli Shafie February 5, 2014 at 9:41 am

Wslm En. Jamry,

Paras harga sekarang masih rendah berbanding 2, 3 tahun lepas. Harga 1 dinar pernah cecah RM830 sekeping. Harga terendah dalam tempoh 3 tahun sekitar RM550. Dalam tempoh 6 bulan lepas, harga tertinggi RM658. Sekarang ni sekitar RM590 jer. Bagi saya masih paras yang rendah. Siapa beli emas akhir Disember 2014, dah boleh jual kalau nak “take profit”.

Reply

186 Jamry February 15, 2014 at 2:11 pm

Assalammualaikum En.Zul
Mohon pendapat En.Zul adakah masa sekarang masih boleh untuk membuat pembelian emas, memandangkan harga emas dalam keadaan menaik dan adakah ianya akan terus naik atau akan berlaku penurunan semula. Mohon pencerahan daripada En.Zul.. Terima Kasih.

Reply

187 Mohd Zulkifli Shafie February 16, 2014 at 12:54 pm

Wslm En. Jamry,

Secara jujurnya saya tak tahu harga emas akan terus naik atau akan turun balik. Tapi berdasarkan pergerakan harga sebelum ni, bila dia naik mendadak begini, dia akan turun balik kalaupun dia nak naik balik. Memang betul harga dah naik, tapi paras sekarang sebenarnya masih rendah berbanding rekod 3 tahun harga emas.

Wallahu a’lam.

Reply

188 masyziyati mamat February 17, 2014 at 8:45 am

assalm en zul antara dinnar, gold bar dan barang kemas.. yang mana yg terbaik.. boleh ke kalau saya dapat gaji sy beli emas kemudian sy pajak.. untuk dapat tunai baru saya bayar hutang

Reply

189 Mohd Zulkifli Shafie February 17, 2014 at 11:37 am

Wslm Puan,

1. Item mana paling baik tu bergantung kepada bajet dan matlamat simpanan puan. Secara umumnya dinar lebih baik sebab susut nilai lebih rendah. Untuk pilin item mana paling baik untuk puan, saya syorkan puan ikuti panduan di http://www.mohdzulkifli.com/2013/07/4-pertimbangan-pilih-item-terbaik-pelaburan-emas.html .

2. Saya tak syorkan beli, pajak dan guna duit pajak tu untuk bayar hutang sebab pajak tu sendiri adalah hutang. Kos ‘interest’ pajak tu sangat tinggi (sekitar 14% setahun) berbanding pinjaman-pinjaman yang lain.

Wallahu a’lam.

Reply

190 ABBY February 20, 2014 at 11:51 am

Assalaamu’alaikum sy dapati unsur transaksi seperti dibawah ini. Saya sukar nak faham..jadi bolehkan tuan tolong jelaskan adakah ia dibenarkan syariah didalam muamalat Islam..

READY STOCK EMAS HARGA KILANG
Tarikh: 15 Februari 2014
ITEM
Rantai Tangan 916 Design P
11.90g, 10.47g,13.62g, 9.61g, 10.86g, 13.06g, 12.30g, 13.79g, 13.62g, 9.51g, 9.17g
Rantai Tangan 916 Design Pt
13.18g, 13.45g
HARGA
RM137/g

KAEDAH PEMBELIAN 1
1. Lock item yang dipilih dan buat bayaran ke akaun Maybank 5xyxyxy500x0x0 (xxx Dagang Emas)
2. Item tersebut akan kami masukkan ke Ar Rahnu Xchange dan hasil pajakan akan kami gunakan untuk diniagakan dalam perniagaan emas kami.
3. Hasil keuntungan akan diagihkan kepada anda dengan kadar RM6.50 setiap bulan untuk setiap gram emas tersebut.
4. Tempoh minima untuk kami menyimpan emas anda adalah 3 bulan sahaja. Setelah 3 bulan emas akan diserahkan kepada anda atau anda boleh terus membenarkan kami menyimpan emas tersebut dan menikmati keuntungan RM6.50 segram setiap bulan.

KAEDAH PEMBELIAN 2
1. Lock item yang dipilih dan buat bayaran ke akaun Maybank 5xyxyxy500x0x0 (xxx Dagang Emas)
2. Item tersebut akan dihantar kepada anda.

Mohon maaf kira menyulitkan tuan membuat kajian.

Terima kasih

Reply

191 Mohd Zulkifli Shafie February 22, 2014 at 8:27 am

Wslm Pn. Abby,

Prinsip paling penting beli emas ialah, beli emas mesti dapat emas. Kalau emas tu orang lain simpankan, laburkan dsb, mesti ada yang tak kena dengan keadah jual beli / pelaburan tu. Kalau syarikat tak jujur, kita akan lingkup dulu. Saya tak syorkan buat belian macam tu.

Puan beli emas, terus dapat emas. Itu jer.

Reply

192 ikwan February 23, 2014 at 3:41 pm

assalamualaikum encik zul… sya dh daftar dengan public gold. pada ruangan introducer sya hnya ltak PG sbgai introducer… blhkah sya nk ltak nma encik zul sbgai introducer smasa hndak lock in harga?? mohon pencerahan..

Reply

193 Mohd Zulkifli Shafie February 23, 2014 at 5:44 pm

Wslm En Ikhwan,

Kalau dah tersilap register mcm tu dah boleh ubah. Untuk overwrite kesilapan tu, En Ikhwan bagi maklumat diri kepada saya, biar saya orderkan. Bagi saya:

1. Nama penuh
2. No ic
3. No telefon
4. Email
5. Item yang nak dibeli

Nanti saya bantu. Rugi tu kalau tiada introducer, seolah-olah lahir ke dunia PG tanpa ibubapa.

Reply

194 ikwan February 24, 2014 at 1:40 am

sya dh hntr mklmt kat email encik zul…

Reply

195 Mohd Zulkifli Shafie February 24, 2014 at 2:55 am

Ok En. Ikwan.

Reply

196 rimau February 26, 2014 at 1:32 am

encik zul bolehkah kita membeli emas di PG mcm beli emas di kedai emas. Contoh nya xperlu booking xperlu xperlu bank in… Bwa cash trus beli kat mana2 branch Pg direct

Reply

197 Mohd Zulkifli Shafie February 26, 2014 at 7:19 am

Kalau belian bawah RM3,000, boleh datang beli walk in jer. Kalau RM3,000 ke atas, kena order dulu dan buat bayaran. Lepas bayar baru boleh datang ambil.

Kalau tuan datang beli walk in, boleh letakkan nama saya sebagai dealer / introducer supaya senang saya bantu kalau ada perkara yang perlu follow-up dengan Public Gold. Kalau ada apa-apa persoalan, boleh contact saya terus 019-336 8009 (call, sms, wassap). InsyaAllah saya akan bantu memudahkan proses jual beli.

Reply

198 afifa February 26, 2014 at 3:08 am

Assalamualaikum en.zul…sy nak letak en.zul sbg introducer sy boleh x?sbb byk info bguna yg sy dpt ni adalah dri website en.zul.tq…

Reply

199 Mohd Zulkifli Shafie February 26, 2014 at 7:15 am

Wslm Pn. Afifa,

Silakan. Terima kasih atas kepercayaan kepada dealership saya. Nanti fowardkan Booking Order ke ibnushafie@gmail.com supaya senang saya follow up dengan Public Gold bila perlu.

Reply

200 Muhammad Fawwaz Romzi February 28, 2014 at 5:46 pm

As salam cik zul,
Izinkan saya letak en. zul sebagai introducer saya. boleh? terima kasih.

Reply

201 Mohd Zulkifli Shafie February 28, 2014 at 7:53 pm

Wslm En. Fawwaz.

Silakan. Nanti kalau boleh fowardkan Booking Order ke ibnushafie@gmail.com untuk rekod dan memudahkan saya bantu follow-up dengan Public Gold kalau perlu. InsyaAllah.

Reply

202 ikwan February 28, 2014 at 11:41 pm

assalam.. nk mnta encik zul booking dinar… maklumat sya dh hntr kt email encik zul… klau sya nk byr walkin esk dan amek terus blh x??

Reply

203 Mohd Zulkifli Shafie March 2, 2014 at 9:01 am

Wslm En. Ikwan,

Boleh terus walk in sebab nama En. Ikwan dah ada dalam rekod Public Gold.

Reply

204 Nurazrina Shahirah Omar March 7, 2014 at 11:19 pm

Salam , tuan zulkifli.
Saya nk tanya beberapa soalan.
1. kenapa Public Gold punya spread boleh jadi rendah tidak seperti ( saya baca comment pembaca en.syukor ) pohkong 12% tomei 10% PG 6% ?
2. Saya dalam pertimbangan nak beli emas utk invest dan simpanan tapi masalah yg saya fikirkan ialah sy masih belajar dan kewangan tidak seberapa. Mintak pandangan tuan nak beli 1 dinar ke 2 dinar ke camna , boleh?

Terimakasih :)

Reply

205 Mohd Zulkifli Shafie March 8, 2014 at 3:48 am

Wslm Cik Nurazrina,

1. Kadar spread ditetapkan oleh pekedai masing-masing. Ia adakah kadar keuntungan mereka. Sebagai pembeli, kita kena bijak pilih item yang spread paling rendah.

2. Saya syorkan mulakan dulu dengan coin 1 dinar. Lepas tu tambah ilmu tentang emas. Nanti lebih cepat faham dan senang buat keputusan untuk belian seterusnya.

Wallahu a’lam.

Reply

206 aizat March 15, 2014 at 1:13 pm

assalamualaikum…

Saya merupakan pelajar di sebuah universiti di Melaka..Dalam simpanan saya ada sekitar 10k..kalau saya kluarkn rm3k utk melabur dinar emas n beli secara walk-in ok kea?..kalau cash transfer slain maybank /publicbank bleh kea?..oleh en jd intruducer saya?..sbb mmg nk membeli dan menyimpan emas, tp cetek lg ilmu nie..

Reply

207 Mohd Zulkifli Shafie March 15, 2014 at 9:30 pm

Wslm En. Aizat,

Ok, boleh beli secara walk-in. Pakai cash transfer pun boleh. En. Aizat boleh letak nama saya sebagai introducer, Mohd Zulkifli b. Shafie, PG002369, 019-336 8009. Kalau ada apa2 persoalan, boleh contact saya bila2 masa.

Reply

208 Akma March 21, 2014 at 1:49 am

Assalammualaikum…

Saya berminat nak membuat pelaburan emas ni. Saya dah daftar dan jadikan Tuan Zulkifli sbg introducer saya. Harap tuan dpt beri tunjuk ajar.

Reply

209 Mohd Zulkifli Shafie March 21, 2014 at 7:04 am

Wslm Pn. Akma,

Ok puan, terima kasih atas kepercayaan kpd dealership saya. Kalau dah buat order nanti, forwardkan Booking Order ke ibnushafie@gmail.com untuk rekod saya dan memudahkan saya bantu follow-up dengan Public Gold bila perlu nanti. Kalau puan ada apa-apa persoalan, boleh contact saya bila2 masa di 019-336 8009 (call, sms, wassap).

Reply

210 Hidayat March 23, 2014 at 2:29 pm

assalamualaikum tn.

saya bru nk bljar menyimpn emas , tp kwn sy ad mencadangkn pembelian emas melalui Power Gold . jadi pda pndangan tn mna lagi baik ye dr segi pembelian dn penjualan emas . Power Gold ke Public Gold ? trima kasih tn

Reply

211 Mohd Zulkifli Shafie March 23, 2014 at 9:33 pm

Wslm En Hidayat. Saya syorkan Public Gold sebab emas dia senang beli, senang jual, untung maksimum dan paling penting, urusniaga telus. Saya syorkan En Hidayat baca penerangan saya dalam artikel “10 Kelebihan Utama Emas Public Gold”.

Kalau ada apa-apa persoalan, boleh contact saya 019-336 8009 (call, sms, wassap).

Reply

212 Muhammad April 3, 2014 at 11:20 pm

Salam En.Zulkifli

Boleh Izinkan saya letak En. zul sebagai introducer saya ? terima kasih.

Reply

213 Mohd Zulkifli Shafie April 4, 2014 at 7:08 am

Wslm En. Muhammad,

Silakan. Nanti fowardkan booking order kepada ibnushafie@gmail.com untuk rekod dan memudahkan saya bantu kalau perlu follow up dengan Public Gold. Tq.

Reply

214 rosdiismail May 1, 2014 at 9:08 pm

Assalam enzul…mohon nasihat utk pembelian emas PG.
apa yg sesuai dgn modal 2k.
sekian terima kasih.

Reply

215 Mohd Zulkifli Shafie May 2, 2014 at 3:00 am

Wslm En Rosdi,

Item terbaik dengan bajet tu; coin 1 dinar x 3 keping sebab susut nilai lebih rendah. Cuma 6% berbanding gold bar 10g 8%.

Reply

216 man May 22, 2014 at 8:47 am

Salam en.zul,

saya baru terjumpa blog tuan dalam bulan ni..terima kasih sebab luangkan masa untuk berkongsi ilmu. sedikit sebanyak artikel2 tuan telah memberi kesedaran kepada saya dalam pengurusan kewangan. semoga Allah membalas yang lebih baik untuk tuan. sekarang ini saya terus2an menasihati semua ahli keluarga saya untuk merancang kewangan. Alhamdulillah..

saya berminat dengan pelaburan emas ni. tapi sikit2 sajalah sebab kewangan masih sederhana. masalahnya saya menetap jauh di tawau, sabah ni sedangkan cawangan public gold terdekat hanya di kota kinabalu. jauh tu..

apakah cadangan terbaik tuan dalam membantu saya menjadi seorang pelabur kecil2an pada permulaan ini?

sekian. terima kasih. assalamualaikum :)

Reply

217 Mohd Zulkifli Shafie May 22, 2014 at 9:08 am

Wslm En. Man,

Alhamdulillah. Mudah-mudahan blog ini bermanfaat, insyaAllah.

Kalau di Tawau, insyaAllah saya boleh bantu untuk pembelian. En Man contact saya 019-336 8009 (wassap, sms, call). Kalau ada wassap lagi baik.

Reply

218 nurzma May 22, 2014 at 1:03 pm

Assalamualaikum.

En, zul saya berminat untuk menyimpan emas setelah mmbaca artikel2 tuan.
Saya ade mmbuat pinjaman peribadi di bank islam dgn potongan 300 bulanan secara debit. Apa pandangan tuan jika saya buat overlap kembali pinjaman tersebut untuk membeli emas di PG. Mohon pandangan

Reply

219 Mohd Zulkifli Shafie May 22, 2014 at 3:07 pm

Wslm Pn. Nurzma,

Saya syorkan beli dengan duit yang dah ada jer. Beli sikit-sikit. Tak perlu buat pinjaman.

Reply

220 azman May 24, 2014 at 2:40 pm

Salam bro zul..
Sy ni bmnt bli emas secara kecil2an ie 1 grm setiap bln..(sikit2 lame2 jd bkt kan…) but p gold xde 1 grm kan…klu tgk cth en zul semua main ribu2 dn puluh ribu…kdg2 rase malu plak golongan mcm sy ni nk tny soalan pd en zul….

Reply

221 Mohd Zulkifli Shafie May 24, 2014 at 4:01 pm

Wslm En. Azman,

Kalau bajet dalam 1 gram, saya syorkan beli coin 1 dinar secara ansuran (EPP). Coin 1 dinar jauh lebih baik daripada emas 1 gram yang ada di pasaran sebab (1) harga per gram lebih murah, (2) susut nilai jauh lebih rendah dan (3) untung jauh lebih baik. Saya syorkan En. Azman mulakan dengan coin 1 dinar. Atau boleh mula beli coin 10 dirham Public Gold. Harga tak sampai RM100 pun sekarang ni.

Reply

222 Kani June 6, 2014 at 12:31 pm

Salam
Alhamdulillah secara tak sengaja terbaca website saudara Zul. Saya ingin memohon pendapat saudara Zul. Saya ada hutang kredit kad RM10k. Tiap-tiap bulan saya hanya mampu buat bayaran minimum RM500. Adakah patut saya ambil personal loan dalam RM20k untuk settle credit card dan balance saya gunakan untuk beli emas. Adakah harga emas akan naik dalam masa 6 bulan?

Reply

223 Mohd Zulkifli Shafie June 15, 2014 at 1:44 pm

Wslm,

Kalau untuk settle kad kredit yang interestnya memang tinggi, boleh bayar secara lump sum dengan duit personal loan sebab interest personal loan jauh lebih rendah.

Kalau untuk beli emas, saya syorkan beli dengan duit simpanan jer, tak perlu buat loan. Melainkan, tuan nak paksa diri menyimpan secara disiplin, boleh beli emas dengan duit lebihan loan. Harga emas ada turun naik dalam jangka pendek. Saya tak syorkan beli emas kalau target nak untung dalam tempoh setahun ataupun kurang dari setahun.

Wallahu a’lam.

Reply

224 Izham June 20, 2014 at 2:02 am

lepas dapat sales order kite terus bayar dan dapat emas selepas 3 hari bukankah itu dikira sebagai riba sebab ia melebihi 3 hari???/

kalau salah tolong betulkan :)
kalau betul berikan bukti dan penjelasannya….

Reply

225 Mohd Zulkifli Shafie June 20, 2014 at 8:42 am

Salam En. Izham,

Kalau ikut parameter majlis fatwa, tempoh 3 hari masih boleh diterima. Itu maksimum. Penjelasan lanjut tentang isu 3 hari, En. Izham baca artikel saya di http://www.mohdzulkifli.com/2012/10/jual-beli-emas-secara-ansuran-apa-hukumnya.html .

Reply

226 mh June 22, 2014 at 11:00 am

salam,
saya ada beberapa soalan:

1. jika saya beli lebih dari rm10000, limit untuk online transfer adalah rm10000 sehari.
boleh ke saya bayar beberapa kali, dan ambil masa beberapa hari?
lepas tu emel semua bukti bayaran serentak?

2. ok ke kalau saya simpan di AGSS? saya plan beli dan tak mau keluarkan sehingga 3-4 tahun.
ada perlindungan insuran ke kalau simpan di AGSS ?

terima kasih.

Reply

227 Mohd Zulkifli Shafie June 22, 2014 at 12:19 pm

Wslm,

1. Boleh bayar banyak kali. Bayaran kena buat & emailkan dalam masa 4 hari. Lepas bayar, emas tu boleh ambil bila-bila masa di office Public Gold. Cuma sebelum datang, call dulu branch tu untuk mereka reserve stock.

2. Kalau nak lebih murah, lebih baik sewa safe deposit box. AGSS ok tapi cajnya 1% setahun. AGSS dilindungi insuran. Kalau simpan di AGSS, bila nak jual nanti, kena jual satu batch yang tuan beli tu. Tak boleh jual sikit-sikit.

Reply

228 mh June 25, 2014 at 9:45 am

salam,
terima kasih atas response.

Satu lagi soalan, untuk bulan jun ni pembelian > rm10000 akan dapat jadi dealer ye?
bagaimana prosesnya? adakah perlu apply, atau automatik bila beli > rm10000 akan jadi dealer?
terima kasih.

Reply

229 Mohd Zulkifli Shafie June 25, 2014 at 9:52 am

It’s ok tuan.

Beli RM10k, automatik jadi dealer. Promosi tu untuk bulan Jun 2014 ni je.

Reply

230 Fatihah Saad June 28, 2014 at 4:25 pm

Assalamualaikum,

Kalau sy berminat nk jadi dealer sempena promosi bulan ni, boleh ke buat bayaran secara EPP?

Reply

231 Mohd Zulkifli Shafie June 28, 2014 at 5:09 pm

Wslm Pn Fatihah.

Boleh beli secara EPP untuk jadi dealer.

Reply

232 Megat Azwan July 18, 2014 at 11:27 pm

Salam, nak tanya. Saya dah reg PG dah lama, so masa reg dulu takada introducer. Tapi, lepas baca artikel saudara, saya rasa macam nak letakkan saudara sebagai introducer saya. Boleh tak ? Macamana saya nak buat ?

Reply

233 Mohd Zulkifli Shafie July 19, 2014 at 12:33 am

Wslm En Megat,

Kalau belum buat pembelian (sekadar register je), boleh tukar introducer dengan mudah. Caranya, mass nak order, biar saya yang bantu orderkan.

Tapi kalau pernah buat pembelian, tak boleh tukar introducer melainkan En Megat nak upgrade daripada status sebagai customer menjadi dealer. Itu boleh.

Reply

234 Me July 29, 2014 at 8:14 pm

Assalamualaikum.

Setelah membaca blog tuan, saya berminat nak beli emas di PG. Saya mempunyai modal rm2000. Mintak jasa tuan syorkan emas mana yg patut saya beli. Sekian.

Reply

235 Mohd Zulkifli Shafie July 29, 2014 at 9:42 pm

Wslm. Dengan bajet tu, item paling untung beli 3 dinar sebab itu item susut nilai terendah dengan bajet tu.

Reply

236 saifuddin August 5, 2014 at 10:03 am

Assalamualaikum

1. Saya bercadang nak beli coin mana lebih baik PG atau dinar Kelantan.
2. Saya dimaklum bahawa PG dimiliki oleh Bangsa Cina apa kata kita beli dari syarikat yang dimiliki oleh orang Islam GCP misalnya. Apa pendapat tuan.
wassalam

Reply

237 Mohd Zulkifli Shafie August 5, 2014 at 11:30 am

Wslm En. Saifuddin,

1. Ok. Kalau Dinar Kelantan sekarang ni boleh beli jer, jual balik tak diterima buat masa ni sebab Ar-Rahn PKB selaku wakalah utama tak lagi terima kalau nak jual balik.

2. Betul, Public Gold. dimilik oleh Bangsa Cina. Boleh beli emas GCP, tapi kalau nak mudah beli, mudah jual dan untung maksimum, saya syorkan beli emas Public Gold. Ada 10 kelebihan utama emas Public Gold sebagaimana saya kongsikan dalam artikel di link http://www.mohdzulkifli.com/2014/03/10-kelebihan-utama-emas-public-gold.html .

Wallahu a’lam.

Reply

238 ummi August 5, 2014 at 5:15 pm

Assalamualaikum En Zul,

Saya nak tanya, saya berniat untuk beli emas untuk anak-anak untuk masa depan mereka..bajet tak la banyak ..dalam 1500 seorang..apa cadangan en zul..beli dinar atau beli gold bar 10g seorang..

terima kasih

Reply

239 Mohd Zulkifli Shafie August 5, 2014 at 6:44 pm

Wslm Puan,

Saya syorkan beli dinar sebab susut nilai lebih rendah. 1 dinar cuma 6% sedangkan gold bar 10g 8%. Maksudnya, dinar lebih untung bila nak jual balik nanti.

Reply

240 Murni August 21, 2014 at 11:51 am

Saya nak register macam tuan ajar la, tapi kan pada pendapat tuan patut mulakan pembelian secara ansuran ataupun
1. Tunggu sampai ada simpanan 3 bulan baru start buat pembelian
2. Tunggu 2 tahun lagi bila dah langsaikan semua hutang baru fikirkan simpan harta.
Sebab monthly cash flow saya sangat sedikit..

Reply

241 Mohd Zulkifli Shafie August 21, 2014 at 2:23 pm

Puan boleh mulakan dulu belian at least 1 dinar sebagai motivasi simpan emas. Selebihnya cukupkan simpanan 3 bulan pendapatan. Emas hakikatnya duit tunai juga. Bila nak pakai duit boleh jual atau pajak.

Reply

242 Murni August 23, 2014 at 11:11 am

Baiklah cikgu, saya ikut cakap cikgu, tunggu saya ada 200 extra cash sebulan then start beli. Terima kasih.

Reply

243 siti August 24, 2014 at 3:13 pm

Salam tuan.

Mohon pandangan sekiranya sy ada bajet dlm 3k, item apa yg terbaik boleh sy beli? Sy baru nak berjinak2 simpan emas. Klu minta tuan uruskan pembelian boleh ke? Tp klu pos laju tu, leh jamin selamat ke emas kita tu?

Berapa hrga terkini emas PG?

Terima kasih.

Reply

244 Mohd Zulkifli Shafie August 24, 2014 at 3:24 pm

Wslm,

Puan Siti wassap kepada saya. Nanti kita bincang macam mana cara terbaik saya boleh bantu puan memulakan pembelian emas PG.

Reply

245 hasani September 1, 2014 at 8:19 pm

Salam tuan…
Saya berminat dengan pelaburan emas ini…tapi belum cukup ilmu…saya tinggal di ipoh..
Ada tak cawanga PG di sini?

Reply

246 Mohd Zulkifli Shafie September 1, 2014 at 9:04 pm

Wslm En. Hasani,

InsyaAllah saya boleh guide setakat apa yang saya tahu. En. Hasani boleh contact saya 019-336 8009 (saya prefer wassap atau call). Office Public Gold memang ada di Ipoh. Kalau nak buat belian, saya boleh bantu orderkan (lock harga). Nanti bayar terus kepada Public Gold, dan ambil emas tu di office Public Gold Ipoh.

Reply

247 Malek Aziz September 12, 2014 at 10:47 am

Assalamualaikum tuan…
Saya mcm Sdr Hasani gak berminat dengan pelaburan emas ini…tapi belum ada pengetahuan serta belum cukup ilmu mengenai pelaburan emas… skrang nii saya tinggal di Kuantan..
Ada tak cawangan PG di sini?

Reply

248 Mohd Zulkifli Shafie September 12, 2014 at 10:54 am

Wslm En. Malek,

InsyaAllah saya boleh guide setakat apa yang saya tahu. Kalau ada persoalan, boleh juga contact saya di 019-336 8009 (saya prefer wassap). Di Kuantan pun ada office Public Gold.

Reply

249 maiazra October 6, 2014 at 8:40 pm

Salam en zul.macamana nak jual balik emas guna online dekat web public gold?

Reply

250 Mohd Zulkifli Shafie October 7, 2014 at 1:35 pm

Wslm Puan,

Kaedah sama macam lock harga beli. Cuma ambil option “Place Sell Back”. Emas tu kena serahkan di office Public Gold dalam masa 1 hari bekerja.

Reply

251 Nazir October 7, 2014 at 9:27 pm

Asslamua’laikum En Zul.
Setelah mmbaca blog En Zul,saya tertarik utk beli emas PG..Saya rancang nk beli 1 dinar dulu utk pemulaan.. Boleh x saya nak letak En Zul sbg introducer saya.. Kalau dh beli bila boleh collect.? Saya tinggal di kuantan..TQ.

Reply

252 Mohd Zulkifli Shafie October 7, 2014 at 9:52 pm

Wslm En. Nazir,

1. Boleh. Silakan. Kod saya PG002369, Mohd Zulkifli Shafie, 019-336 8009.

2. Lepas bayar, boleh collect emas tu bila-bila masa. Atau En. Nazir boleh terus beli di office PG Kuantan.

Reply

253 Abdullah Bin Kassim October 14, 2014 at 7:56 am

Asalamualaikum tuan, saya ada terbaca dari website tuan berkenaan perlaburan emas ini…… dan saya tak baca banyak e-mail yg ada, tapi saya ingin nak melabur. Soalan saya kalau saya ada RM.1000 boleh ke.. saya melabur dan macam mana nak dapat pulangannya?

Reply

254 Mohd Zulkifli Shafie October 15, 2014 at 9:37 am

Wslm En. Abdullah,

Dengan modal RM1,000 boleh mulakan simpanan emas. Paling baik mulakan dengan 1 dinar.

Reply

255 Kamarul hadza November 8, 2014 at 11:41 am

Assalamualaikum tuan, sy baru berjinak2 dlm emas n sy trtarik tuk buat pelaburan emas slps mmbc dr blog tuan ni dr kwn sy…tp sy ingin bertny & pndngn tuan, 1) adakah time ni bgs tuk beli emas…
2) ape pendapat tuan, ade yg offer bley dpt pulangan keuntungan bln selama 2/3 thn.
3) emas ape yg bgs dibeli tuk jangka pendek & jangka panjang.

Reply

256 Mohd Zulkifli Shafie November 10, 2014 at 6:59 am

Wslm En. Kamarul,

1. Sekarang memang harga emas di paras antara terendah 2014. Bagus untuk bermula.

2. Yang bagi income bulan-bulan tu biasanya skim cepat kaya menggunakan emas.

3. Beli emas yang susut nilai rendah. Biasanya dalam bentuk gold bar, dinar, atau gold coin.

Reply

257 Mazni November 10, 2014 at 1:42 pm

As salam Tuan,

Assalammualaikum Tuan,

Saya berminat nak membuat pelaburan emas ni. Saya dah daftar dan jadikan Tuan Zulkifli sbg introducer saya. Harap tuan dpt beri tunjuk ajar.

Reply

258 Mohd Zulkifli Shafie November 10, 2014 at 2:13 pm

Wslm Pn. Mazni,

Terima kasih atas kepercayaan kpd dealership saya. Kalau ada apa-apa persoalan, puan boleh contact saya 019-336 8009 (saya prefer wassap). InsyaAllah saya boleh guide setakat apa yang tahu.

Reply

259 Mohd Najip b Ahmad November 18, 2014 at 11:31 am

Saya berminat untuk membeli dinar emas PG. Bagaimana caranya.

Reply

260 Mohd Zulkifli Shafie November 18, 2014 at 1:34 pm

Salam En. Najip,

InsyaAllah saya boleh bantu untuk pembelian. En. Najip contact saya 019-336 8009 (wassap, sms, call). Nanti saya akan guide cara pembelian.

Reply

261 hasli November 24, 2014 at 2:05 pm

salam tuan, terima kasih tuan atas perkongsian dari blog ini banyak dapat saya pelajari. saya ada register web PG dan jadikan tuan introducer sy. tp belum terima email dari PG.berapa lama untuk PG hantar temporary username?

Reply

262 Mohd Zulkifli Shafie November 24, 2014 at 2:52 pm

Wslm,

Alhamdulillah.

Terima kasih atas kepercayaan kepada dealership saya. Tuan contact saya 019-336 8009 (wassap, sms, call). Nanti saya guide, insyaAllah.

Reply

263 adli December 14, 2014 at 5:20 am

Salam, kalau modal sy bawah rm400, bolehkah sy membeli emas?

Reply

264 Mohd Zulkifli Shafie December 14, 2014 at 7:33 am

Wslm. Boleh En. Adli. Sekarang ni boleh beli serendah 1 gram. Harga bawah RM170 dah boleh dapat 1 gram.

Reply

265 maizatul January 11, 2015 at 11:54 am

Assalamualaikum,
Saya student, and saya berminat nak terlibat dalam dunia pelaburan emas public gold ni. So, boleh ke student berurusan dengan public jualan brli Emas ni ?

Reply

266 Mohd Zulkifli Shafie February 28, 2015 at 8:14 pm

Wslm. Boleh Cik Maizatul.

Reply

267 BroWan January 26, 2015 at 11:51 am

Assalam tuan
Pada skrin#9 dlm artikel tuan ada tertera:
1/ myself;
2/ 3rd party; dan
3/ new buyer.
Apa berbezaannya? Diharap En Zul boleh beri pencerahan.
Tkasih

Reply

268 Mohd Zulkifli Shafie January 26, 2015 at 4:08 pm

Wslm Bro Wan,

1. My self tu untuk order atas nama sendiri.
2. 3rd party untuk order atas nama registered customer (pernah beli sebelum ni).
3. New buyer – untuk order atas nama customer baru (1st time beli emas).

Kalau beli untuk diri sendiri, ambil “myself” jer. 3rd party dan New Buyer tu hanya untuk dealer lock atas nama customer dia sendiri.

Reply

269 Wan January 29, 2015 at 11:46 am

Salam tuan,

Just nk tanya.. dlm price chart public gold takde mention ttg ‘PG buy’ utk 1gram/5gram.. adakah PG tak amek emas 1gram/5gram.. kalau dia beli, berapa harganya?

Satu lagi, kalau beli emas PG.. apa yg kita perlu pastikan semasa kita dpt emas tu or checklist utk new buyer pastikan emas yg mereka dpt tu adalah tulin/tak rosak dan dokumen seperti certificate tu adalah betul.

wassalam

Reply

270 Mohd Zulkifli Shafie January 30, 2015 at 5:51 am

Wslm En Wan,

1. Public Gold jamin beli emas tu. Harga jual balik, refer harga PG Buy 10 gram dan bahagikan dengan 10.

2. Pastikan condition emas tu ok dan dapat resit belian sekali. Kalau gold bar dan dinar LBMA sekarang, semua berseal. Jadi tak ada isu salah certificate.

Reply

271 Hana February 4, 2015 at 2:41 pm

Assalam,

Saya berminat nak membuat pelaburan emas, tp nak tny sebagai newbie, yg mana saya patut beli? budjet dalam rm2000 kebawah.
Dan boleh ke kalau saya letak En. Zulkifli sebagai introducer saya?

TQ

Reply

272 Mohd Zulkifli Shafie February 4, 2015 at 7:30 pm

Wslm Pn Hana,

1. Kalau dengan bajet tu, boleh dapat 12 gram emas. Saya syorkan beli melalui kaedah GAP. Boleh refer artikel saya di link http://www.mohdzulkifli.com/2014/09/mudahnya-simpan-emas-dengan-gap-public-gold.html .

2. Boleh letak nama saya sebagai introducer. Kod saya PG002369 Mohd Zulkifli Shafie.

Kalaua ada apa2 persoalan, puan boleh wassap saya 019-336 8009.

Reply

273 Fauziah bt Saad February 17, 2015 at 5:30 pm

Tuan, Kak tak faham langsung tentang niaga emas ni, macam mana nak mulakan, dgn modal yg sikit, Kak berhutang dgn bank, ada dua tiga akaun, berhajat utk bebas dari hutang sebelum pencen. Adakah tuan akan uruskan jualbeli emas bagi pihak kak..

Reply

274 Mohd Zulkifli Shafie February 17, 2015 at 5:49 pm

Salam Kak Fauziah,

Saya syorkan fokus langsaikan hutang dulu. Lepas tu boleh boleh fokus beli emas. Emas ni lebih kepada simpanan. Untung rugi bergantung pergerakan sebenar harga emas. Kalau jual masa harga emas naik -> Untung. Kalau jual masa harga emas rendah -> Rugi. Dalam mana-mana pelaburan pun, ada untung, ada rugi.

Reply

275 Puan Nurul March 7, 2015 at 8:16 am

Assalamualaikum

saya nak tya,
1) saya nak beli dinar emas tp saya keliru ttg sijil lbma.. adakah semua dinar emas public ada sijil lbma? adakah itu penting?

2) saya tak faham ttg ayat cik di post yang lepas tentang dinar emas iaitu ada ar rahnu yang tidak menerima pajakan dinar emas. apa mksdnya? adakah ada kemungkinan saya sukar untuk menjual atau membuat pajakan dinar emas di kemudian hari?

3) saya telah register di apps public gold dan letak nama introducer yang bukan dealer. tetapi dia pembeli emas public gold jg.. mcmn? tak apa ke? penting tak siapa yg perlu kita letak sebagai introducer?

Reply

276 Mohd Zulkifli Shafie March 7, 2015 at 2:31 pm

Wslm Pn. Nurul,

1. Semua dinar Public Gold sekarang ni ialah emas LBMA. Emas LBMA dapat jimat daripada membayar GST 6%.

2. Banyak ar-rahnu terima dinar emas. Tak ada masalah untuk jual. Public Gold jamin beli emas tu pada bila-bila masa.

3. Registration tu tak valid. Public Gold akan letak introducer puan sebagai “Public Gold” (tanpa introducer). Kalau ada apa-apa urusan yang perlu bantuan dealer, maksudnya puan tak ada sesiapa dealer yang boleh membantu. Introducer tu penting sebab ia seolah-oleh “ibubapa” yang melahirkan dan membesarkan kita dalam dunia pelaburan emas Public Gold. Introducer boleh jadi sumber rujukan bila puan memerlukan.

Kalau puan belum pernah buat belian, contact mana2 dealer yang puan percaya untuk jadi introducer. Minta guidance dari dealer tersebut. Kalau nak minta saya jadi introducer, puan boleh contact saya 019-336 8009 (saya prefer wassap atau sms)

Reply

277 Syazwan Arasy June 28, 2015 at 4:54 pm

Salam Tuan,

saya ingin membuat pendaftaran di website PG dan boleh saya jadikan tuan sebagai introducer saya? sebab saya tak kenal sesiapa lagi dalam bidang ini… ada process lain selain meletakkan PG code tuan Zulkifli semasa pendaftaran?

Terima Kasih.

Reply

278 Mohd Zulkifli Shafie June 28, 2015 at 6:09 pm

Wslm.

Boleh En Syazwan. Silakan.

Kod saya PG002369 Mohd Zulkifli Shafie. En Syazwan boleh terus wassap saya ke 019-336 8009 kalau ada sebarang persoalan. InsyaAllah saya boleh guide.

Reply

279 Syazwan Arasy June 28, 2015 at 7:00 pm

Baiklah Terima Kasih.

Reply

280 chemie July 29, 2015 at 1:16 pm

salam tuan,sy ada
memperkenalkan rakan2 mengenai PG.jika ada yg berminat membeli emas pg.bolehkah sy letak intro kod PG sy

Reply

281 Mohd Zulkifli Shafie August 9, 2015 at 5:41 am

Wslm,

Boleh. Silakan. Terima kasih atas kepercayaan kepada dealership saya.

Reply

282 iqbal August 21, 2015 at 9:51 am

as/salam Tuan Zul,

sya newbie di sini jd nk tanya antara emas & silver mna pelaburan yang baik..

tuan zul izin kan letak nma tuan sebgai intro pg saya bleh..

Reply

283 Mohd Zulkifli Shafie August 21, 2015 at 10:27 am

Wslm En. Iqbal,

1. Saya syorkan mulakan dengan emas dulu. Lepas tu baru belajar silver. Untuk faham silver, saya syorkan baca artikel saya di link http://www.mohdzulkifli.com/2014/05/5-tips-pantas-fahami-pelaburan-silver.html.

2. Boleh, silakan. Kod saya PG002369 Mohd Zulkifli Shafie.

Reply

284 AZMAN September 7, 2015 at 3:46 pm

Tuan,
bermodalkan RM 10,000.00 bolehkah tuan nasihatkan saya berapa banyak perlu saya beli Dinar/Coin/Gol Bar…
introducer saya mengesyorkan dengan bayaran seperti berikut:
keahlian MYR 450 dengan percuma 1/4 dinar
1g gbar x 2 = 344.00
5g gbar =850
1/4 dinar x 2 = 381.40
1 dinar = 733
2 dinar x 5 = 7175
pos= 7.00
total : myr 9940.40
dan bayar ke akaun introducer.

minta pandangan Tuan.

Reply

285 Mohd Zulkifli Shafie September 7, 2015 at 7:02 pm

Wslm En. Azman,

Kalau dengan harga begitu beserta yuran keahlian, itu bukan harga emas Public Gold rasanya. Harga emas Public Gold lebih murah dan tak ada yuran keahlian.

Reply

286 lymie September 15, 2015 at 2:03 pm

Salam En Zul,
saya telah register PG dibawah En Zul,
untuk permulaan saya ingin membeli 1g setiap bulan…
tetapi utk place order saya hanya nampak 10g dan upah simpanan RM 50 @ 1% pergram utk emas…

Reply

287 Mohd Zulkifli Shafie September 15, 2015 at 3:08 pm

Wslm Pn. Lymie,

Terima kasih atas kepercayaan kepada dealership saya.

Untuk beli 1 gram setiap bulan, cara paling baik beli melalui kaedah GAP sebab harganya lebih murah. Puan boleh rujuk artikel saya di link http://www.bit.ly/beliemasgap .

Kalau ada sebarang persoalan, puan boleh terus wassap saya 019-336 8009. InsyaAllah lebih cepat saya reply.

Reply

288 Tanpa NAma September 20, 2015 at 8:47 pm

Salam En Zul,
Kalau sy tak nk beli secara online tapi beli terus dari branch blh?

Reply

289 Mohd Zulkifli Shafie September 21, 2015 at 9:14 am

Wslm,

Boleh tuan. Boleh beli terus di office Public Gold tapi terhad kepada RM3,000 sahaja kalau nak beli secara “cash and carry”. Masa buat belian tu, boleh letak nama sesiapa dealer yang tuan percaya untuk dijadikan introducer i.e. orang yang akan bagi bimbingan selepas ini.

Reply

290 Redzuan September 29, 2015 at 11:35 am

Assalamualaikum Tuan,

Saya berminat untuk daftar dan membeli.

1. Berapakah yuran keahlian yang perlu dibayar?
2. Berapakah harga dengan kuantiti paling minimum untuk pembelian pertama?

Reply

291 Mohd Zulkifli Shafie September 29, 2015 at 12:15 pm

Wslm En. Redzuan,

1. Public Gold tak ada yuran keahlian.

2. Kuantiti minimum 1 gram. Harga boleh semak di http://www.publicgold.com.my .

Untuk pembelian, En. Redzuan wassap kepada saya 019-336 8009. Nanti saya guide cara terbaik sesuai dengan bajet En. Redzuan, insyaAllah.

Reply

292 Azri October 23, 2015 at 6:34 pm

Salam, Saya Nak Tanya kalau Saya Nak lock harga emas atau place order kemudian emas itu disimpan dalam GAP boleh ke?

Kalau boleh Macam mana Caranya?

Reply

293 Mohd Zulkifli Shafie October 24, 2015 at 11:12 am

Wslm En. Azri,

Hanya emas yang dibeli melalui GAP sahaja boleh disimpan dalam GAP. Kalau dah dikeluarkan, tak boleh masukkan semula.

Reply

294 Siti Fariha October 29, 2015 at 12:11 pm

saya berminat nak daftar dan belajar lebih details berkenaan emas ni.

setakat ni baru ada 1 dinar emas, beli dari kawan yg juga dealer PG.

Reply

295 Mohd Zulkifli Shafie October 29, 2015 at 3:30 pm

Alhamdulillah… Permulaan yang baik.

Reply

296 Noraini January 30, 2016 at 1:03 am

Assalamu’alaikum En. Zul,
Saya bercadang melabur dlm PG selama 1 hingga 2 thn (mengikut keadaan dan keperluan) sebanyak ;
250g gold
100gm silver
10 dinar
1. Bagaimana cara terbaik utk saya membelinya? Maksud saya beli dlm bentuk sekeping atau beberapa keping.
2. Saya reg. di Spura, bolehkah saya membeli dimana2 cawangan di Msia?
Terima kasih
Nor

Reply

297 Mohd Zulkifli Shafie January 30, 2016 at 7:58 am

Wslm Pn. Noraini,

Boleh beli di Malaysia, tak ada masalah.

Puan wassap kepada saya 019-336 8009. Nanti saya syorkan item sesuai mengikut bajet & matlamat puan, insyaAllah.

Reply

298 alef January 31, 2016 at 2:21 am

salam…
saya baru shj dftar dan beli 10g gold bar, ad beberapa soalan;
1) saya tidak masukkan nama introducer. boleh lg ke nk edit letak nama producer? no.fon pon tertinggal satu nombor, boleh edit balik ke? mcm mana cara nyer?
2) 10g gold bar ad susut nilai juga ke?
3) saya baru shj baca artikel ini, tuan ada tulis payment in 4days, tp dalam PI payment in 24hours, mmg ad kelonggaran ke utk payment ni?

Reply

299 Mohd Zulkifli Shafie January 31, 2016 at 11:44 am

Wslm,

En. Alef wassap saya segera 019-336 8009. Nanti saya bantu untuk perbetulkan info tu, insyaAllah.

Reply

300 Abdul Azif March 7, 2016 at 10:07 am

Assalam..
Saya serius beminat untuk menceburi dan belajar lebih details berkenaan emas ni. Tetapi saya hanya student dan tiada income bulanan. Boleh beri tunjuk ajar untuk saya tak ?

Reply

301 Mohd Zulkifli Shafie March 7, 2016 at 11:18 am

Wslm En. Azif,

Kalau ada duit untuk simpanan jangka panjang, sesuai beli emas. Student pun boleh. Kalau student, saya rasa cara yang mudah ialah beli melalui akaun emas GAP. Boleh baca artikel saya di link http://www.bit.ly/beliemasgap atau terus wassap kepada saya 019-336 8009.

Reply

302 Ain March 9, 2016 at 4:20 pm

Assalamualaikum,

Biasanya berapa lama kita perlu tunggu untuk collect emas yang kita dah bayar? Contohnya, saya dah beli pertama kali ahad lepas tapi bila call cawangan yang saya nak collect, barang belum ada lagi.

Saya letak nama encik zulkifli sebagai introducer, sebab mula berminat membeli selepas membaca artikel2 di website ni. Boleh kan?

Reply

303 Mohd Zulkifli Shafie March 9, 2016 at 7:28 pm

Wslm Pn. Ain,

Kalau stok belum ready di sesuatu branch, boleh collect di branch lain (kalau urgent). Tapi kalau tak urgent, tunggu jer. Biasanya stok baru akan sampai dari HQ dalam 1 – 2 minggu. Emas tu confirm akan dapat, jangan risau.

Ok puan. Boleh, silakan. Apa-apa persoalan, puan boleh terus wassap saya 019-336 8009.

Reply

304 hanisah March 30, 2016 at 5:03 pm

assalamualaikum en zul,saya nak tanya
pembelian secara online di public gold ni ada had minima ke?
contoh,kalau kita nak beli 0.5g sahaja setiap bulan..
terima kasih

Reply

305 Mohd Zulkifli Shafie March 30, 2016 at 7:35 pm

Wslm Pn. Hanisah,

Tak ada had. Boleh beli atau jual bila-bila masa.

Reply

306 mad lin April 4, 2016 at 6:38 pm

Assalammualaikum.. Sy nak tanya macam mana kalau kad hijau public tu hilang? Gold nya masih ada.

Reply

307 Mohd Zulkifli Shafie April 5, 2016 at 7:03 am

Wslm En. Mad,

Tak ada masalah. Emas tu boleh dijual semula kepada Public Gold, tapi akan ditolak RM10 kalau kehilangan sijil ketulenan (kad hijau).

Reply

308 amin May 27, 2016 at 6:37 am

assalamualaikum tuan zulkifli, nama saya amin dan saya dari brunei darussalam, macam mana saya nak bali emas kat public gold dan buleh tuan tarangkan macam mana nak simpan emas dakat public gold, saya cuba contick tuan melalui no yg tuan bgi 019-3368009 tapi takmahu

Reply

309 Mohd Zulkifli Shafie May 28, 2016 at 10:34 pm

Wslm En. Amin,

InsyaAllah saya boleh guide.

Kalau dari Brunei, no contact saya +60193368009.

Reply

310 yus September 17, 2016 at 7:00 pm

berminat nk bli emas .plan bli 1 gram tiap2 bln.

Reply

311 Mohd Zulkifli Shafie September 18, 2016 at 8:51 am

Salam En. Yus,

Kalau bajet 1 gram 1 bulan, paling baik beli melalui akaun emas GAP. Ikut step yang saya tunjukkan di link http://www.bit.ly/beliemasgap .

Reply

312 Hani Ismail September 29, 2016 at 4:03 pm

Salam, saya dah buat payment pada 23/9 hari tu tapi baru email resit bayaran dekat payment@publicgold.com.my tadi . Saya dah cc dekat email Encik. Macam mana ye ?

Reply

313 Mohd Zulkifli Shafie September 30, 2016 at 7:19 am

Wslm Pn. Hani,

Puan boleh call branch terdekat untuk ambil emas tu pada bila-bila masa. Nanti buat appointment dengan branch.

Reply

314 Miira October 7, 2016 at 5:46 pm

Salam tuan, pernah x tuan tolong belikan emas utk customer dan poskan sekali?

Reply

315 Mohd Zulkifli Shafie October 10, 2016 at 7:15 am

Wslm Pn. Miira,

Pernah juga, tapi tengok tempat dan kuantiti. Apa-apa persoalan, puan boleh wassap saya 019-336 8009.

Reply

316 Asy October 11, 2016 at 8:13 am

Salam. Adakah perlu beli secara online utk emas GAP atau boleh terus pegi branch terdekat?

Emas GAP boleh simpan sendiri atau simpan di PG?

Reply

317 Mohd Zulkifli Shafie October 11, 2016 at 8:57 am

Wslm.

1. GAP, beli online je lebih mudah. Masa nak keluarkan emas, baru datang ke office PG. Kalau beli terus di office PG, tak boleh keluarkan emas on the spot sebab untuk GAP, PG ambil masa 2 hari bekerja untuk proses. Untuk GAP, ikut step yang saya tulis di http://www.bit.ly/beliemasgap .

2. Dua-dua pun boleh.

Reply

Leave a Comment

{ 8 trackbacks }

Previous post:

Next post: