5 Tips Pantas Fahami Pelaburan Silver

by on May 23, 2014

Post image for 5 Tips Pantas Fahami Pelaburan Silver

Jarang saya buka cerita tentang silver (logam perak) melainkan kalau orang tanya. Bagi saya, siapa nak labur dalam silver, dia mesti mula dengan emas dulu sebab ilmu silver lain sikit dari emas. Dan silver lebih sesuai dijadikan simpanan untuk betul-betul jangka panjang. Siapa nak faham tentang silver, ini nota ringkas untuk fahami silver berbanding emas.

#1 – Pergerakan Harga Lebih Agresif

Dari sudut pergerakan harga, bila emas naik, silver akan naik 2, 3 kali ganda lebih banyak daripada emas. Kadar volatilitynya 1.6 kali ganda berbanding emas. Bila turun pun sama. Tahun 2010 – 2011, harga emas naik dalam 35%, tapi silver naik 100%! Masa tu ramai orang excited beli silver. Lepas tu bila harga emas turun 30%, harga silver jatuh balik 60%! Siapa ada sakit jantung, tak sesuai beli silver… (“,)

pergerakan 10 tahun harga silverGraf pergerakan 10 tahun harga silver. Harga memuncak tinggi pada April 2011 dengan kenaikan sekitar 100% dalam tempoh 1 tahun. Masa untung memang luar biasa, tapi bila jatuh, memang sakit. (“,)

#2 – Potensi Untung Lebih Besar

Dari sudut potensi kenaikan, pakar precious metal meramalkan silver akan jadi “gold in future”. Maksudnya, peratusan kenaikan dia akan jauh menandingi emas pada masa depan. Ini disebabkan:

(a) Lombong Berkurangan, Demand Meningkat

Silver diperlukan untuk industri, sedangkan pengeluaran silver dari lombong semakin berkurangan berbanding perkembangan sebenar industri. Ia jadi semakin berkurangan sebab silver terpakai biasanya terbuang (dalam alat elektronik) tanpa di recycle sebab kos untuk extract balik tak bebaloi berbanding emas.

(b) Harga Sekarang “Undervalue”

Harga silver sekarang ni terlalu murah. Kalau tengok dari sudut nisbah emas : silver, sekarang ni sekitar 1 : 65. Maksudnya satu kilogram emas boleh beli 65 kilogram silver. Nisbah ini dijangka akan pergi kepada 1 : 16 sebagaimana dalam tahun 1980an, 1960an dan 1920an dulu. Maksudnya, siapa beli 65 kilo silver hari ni, nilainya akan bersamaan 4 kilo emas suatu hari nanti berbanding cuma 1 kilo sahaja hari ini.

Bila semak pula kiraan zakat, saya yakin silver sekarang ni memang “undervalue”. Nisab zakat emas ialah 85 gram. Nilainya sekitar RM12,500. Tapi nisab zakat silver ialah 595 gram yang nilainya cuma RM1,500! Beli silver RM1,500 dah kena zakat berbanding emas RM12,500. Saya percaya, nilai sebenar 595 gram silver sepatutnya sekitar RM12,000 juga sebagaimana nilai 85 gram emas! Itu cuma andaian saya…

harga silver public gold 2014-05-23 at 9.15.05 AMHarga 1 kilogram silver pernah cecah RM6,000. Tapi sekarang ni cuma RM2,483.

#3 – Tak Mudah Dijual dan Pajak

Silver lebih rendah kecairan berbanding emas. Maksudnya, bila nak jual, tak banyak tempat sanggup beli silver kecuali pengeluarnya sendiri. Kalau emas, kita boleh jual di mana-mana kedai emas seluruh dunia pada bila-bila masa. Asalkan ia emas, asalkan ia tulen, insyaAllah senang jual.

Dan lagi satu, silver tak boleh pajak di ar-rahnu sebagaimana emas. Setakat ni, cuma Ar-Rahnu Koperasi Dagangan Emas (KDE) di Penang jer yang terima pajak silver. Itu pun silver keluaran Public Gold sahaja. Margin pinjaman juga rendah, cuma 50% sahaja berbanding emas 65% – 75%.

Pendek kata, silver tak mudah rolling seperti emas. Ia sekadar beli, simpan dan buat sendal pintu! Bila harga naik baru jual…

#4 – Ruang Penyimpanan Lebih Besar

Silver ni berat. Sekarang ni, harga 1 kilo sekitar RM2,500 jer. Kalau beli 4 kilo baru RM10,000. Dari sudut penyimpanan agak susah berbanding emas sebab ia makan ruang. Kalau sewa Safe Deposit Box, memang cepat la penuh box tu. Kena sewa safe box yang besar baru sesuai untuk simpan silver. Jadi siapa beli silver banyak-banyak dan simpan dalam safe box, memang kena kuat semangat kalau nak angkat box tu! (“,)

silver bar public gold 5 dinarSekarang ni, dengan modal RM3,000, kalau beli emas boleh dapat coin 5 dinar (21.25 gram). Tapi kalau beli silver, boleh dapat 1,250 gram!

#5 – Susut Nilai Lebih Tinggi

Susut nilai silver sangat tinggi kalau dibandingkan dengan emas. Contohnya, silver bar 1 kilo keluaran Public Gold susut nilainya 12%. Kalau coin 10 dirham, susut nilai 16%! Ia memang tinggi tapi kalau harga silver naik, ia memang berbaloi.

Dan jangan terkejut, silver jenama lain yang dijual di pasaran Malaysia susut nilainya jauh lebih tinggi. Ia boleh cecah 40%! Walaupun silver bar Public Gold susut nilainya tinggi, kalau dibandingkan dengan silver lain di pasaran, saya boleh katakan Public Gold paling rendah (terbaik).

Jadi ok tak beli silver?

Kalau beli untuk simpanan jangka panjang, bagi saya ok. Saya sendiri pun simpan silver. Bagi orang yang baru nak bermula, saya syorkan simpan emas dulu. Ada balance nanti baru beli silver. Dari sudut nisbah simpanan emas dan silver, saya simpan 70% emas, 30% silver. Kalau harga silver naik, 30% simpanan silver tu insyaAllah boleh pintas kenaikan harga emas.

Wallahu a’lam.

Zulkifli
Damansara Damai
23 Mei 2014
24 Rejab 1435

{ 27 comments… read them below or add one }

1 man May 24, 2014 at 1:36 am

salam, pencerahan yang mantop tuan.Syukran.

Reply

2 Mohd Zulkifli Shafie May 24, 2014 at 7:31 am

Wslm En. Man,

Alhamdulillah. Mudah-mudahan bermanfaat, insyaAllah.

Reply

3 skyfun May 27, 2014 at 11:51 am
4 Mohd Zulkifli Shafie May 28, 2014 at 10:52 am

oh, ok. Artikel ni dah outdated. Setelah dibuat siasatan, Public Gold telahpun disahkan oleh BNM menjalankan jual beli emas secara telus. Boleh baca artikel saya di link http://www.mohdzulkifli.com/2012/10/public-gold-terkeluar-dari-alert-list-bnm.html

Reply

5 haslid mokhtar May 27, 2014 at 5:43 pm

Assalamualaikum en. zul. mcm mane caranya nk beli silver?

Reply

6 Mohd Zulkifli Shafie May 28, 2014 at 10:24 am

Wslm Pn. Haslida,

Boleh beli dari Public Gold (www.publicgold.com.my). Public Gold pun ada keluarkan silver. Kalau puan nak beli, boleh contact saya 019-336 8009. InsyaAllah saya boleh guide cara pembelian nanti, insyaAllah.

Reply

7 wanrokiah May 28, 2014 at 8:59 am

As salam, boleh tuan jangkakan bila harga silver akan naik?
Terima kasih tuan
Semoga Allah membalas jasa baik tuan Zulkifli

Reply

8 Mohd Zulkifli Shafie May 28, 2014 at 10:49 am

Wslm Pn. Rokiah,

Saya tak tahu bila harga emas dan silver akan naik. Saya tak nak buat prediction dan saya tak percaya kepada mana2 prediction. Ia bergantung kepada perkembangan ekonomi dunia terutamanya yang memberikesan kepada US dollar. Contohnya, kalau Ukraine perang dengan Russian, semua komoditi akan melambung termasuk emas dan minyak.

Reply

9 Ammar Abdullah July 5, 2014 at 10:05 am

Nisbah emas dgn silver asalnye 1:10. Sebagaimana nisab zakat emas 20 dinar dn zakat perak 200 dirham. So 20 dinar = 200 dirham dan 1 dinar = 20 dirham. Wallahu a’alam.

Reply

10 Ammar Abdullah July 5, 2014 at 10:07 am

Minta maaf. Sedikit kesilapan. 1 dinar = 10 dirham

Reply

11 Nazri June 9, 2015 at 11:27 am

Salam tuan . Adakah silver dikenakan gst?

Reply

12 Mohd Zulkifli Shafie June 9, 2015 at 8:05 pm

Wslm En. Nazri,

Silver yang bukan diiktiraf oleh LBMA (London Bullion Market Association) kena GST.

Reply

13 Nazri June 9, 2015 at 10:19 pm

Silver & dirham PG bagaimana ya, ada gst?

Reply

14 Mohd Zulkifli Shafie June 10, 2015 at 6:05 am

Silver Public Gold yang baru (LBMA) tak kena GST. Dirham masih belum ada yang LBMA lagi (kena GST).

Reply

15 adamsah June 28, 2015 at 9:02 am

mike maloney, pemilik silverandgold. com kata dia lg banyak simpan silver dari emas. ada betul nya cakap En Zul. dan sebelum ni saya terbaca post dr En Zul yang sebuah bank besar di US beli silver dlm kuantiti yg banyak. tq for sharing En Zul. boleh diversified simpanan.

Reply

16 Mohd Zulkifli Shafie June 28, 2015 at 1:31 pm

Sama-sama En. Adam. Alhamdulillah.

Reply

17 Amar Suffian October 5, 2015 at 4:10 pm

Assalamualaikum en zul.

semoga Allah merahmati kita semua, insyaAllah

sy ad soalan. andai sy ad bajet dlm 4k++, sy ad plan utk beli gold bar 20g dan bakinya sesuai beli silver bar 250g atau 1 dinar emas ?…mana lebih sesuai

saya level beginner dlm hal begini.

terima kasih

Reply

18 Mohd Zulkifli Shafie October 5, 2015 at 4:31 pm

Wslm En. Amar,

Bagus juga beli gold bar 20g + silver bar 250 gram supaya dapat pengalaman tentang silver sekali.

Reply

19 Amar Suffian October 5, 2015 at 5:22 pm

Owh , jadi begitulah…baiklah..

terima kasih atas perkongsian ini

Reply

20 irwan hamid May 30, 2016 at 6:56 am

Tumpang Tanya, jika saya keluarkan rm500k simpanan untuk beli silver dan kemudian sya simpan 10 tahun. adakah ini satu tindakan yang bodoh?

Reply

21 Mohd Zulkifli Shafie May 30, 2016 at 6:56 pm

Saya tak pasti. Ia bergantung matlamat kewangan En. Irwan sendiri. Saya memang simpan sebahagian kekayaan saya dalam bentuk silver.

Reply

22 irwan hamid May 30, 2016 at 7:02 am

Lagi 1, kenapa silver ni undervalued sedangkan permintaan untuk industri meningkat Dari tahun ke tahun. Tak masuk akal langsung. berapa je silver yang tinggal untuk dilombong Dari perut bumi?

Reply

23 Mohd Zulkifli Shafie May 30, 2016 at 6:58 pm

Harga naik turun emas & perak, bukan hanya bergantung kepada permintaaan fizikal. Pengaruh lebih besar ialah emas dan silver dalam bentuk “paper”. En. Irwan boleh baca artikel saya di link http://www.mohdzulkifli.com/2014/07/benarkah-harga-emas-akan-naik.html

Reply

24 cahaya August 23, 2016 at 4:52 pm

salam…. Kalau saya beli emas dan simpan…
macam mana nak bayar zakat nanti..
adakah pihak public gold akan uruskan?
atau kene uruskan sendiri?

Reply

25 Mohd Zulkifli Shafie August 23, 2016 at 5:35 pm

Wslm Pn. Cahaya,

Kena bayar zakat sendiri.

Reply

26 Muhammad Daniel Nelison February 12, 2017 at 4:47 pm

Salam tuan, saya ada lebihan refinance rumah saya..mohon pendapat tuan, adakah saya perlu bermula dengan nilai yang kecil atau terus ke nilai yang besar?
Saya bercadang membeli silver dan emas, dan dengan lebihan refinance tu saya nak gandakan nilai..apa yang tuan dapat syorkan..
Terima kasih

Reply

27 Mohd Zulkifli Shafie February 15, 2017 at 9:18 am

Wslm En. Daniel,

Boleh mula dengan bajet kecil dulu untuk lebih faham tentang emas.

Emas tak boleh gandakan nilai. Nilai tu hanya boleh digandakan melalui bisnes, atau hartanah (yang memanfaatkan pinjaman bank). Kedua-duanya ok, syaratnya mesti ada ilmu. Kalau tak ada ilmu, semua pun tak jadi.

Reply

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: